Close
Faqja 18 prej 100 FillimFillim ... 816171819202868 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 171 deri 180 prej 1000
    i/e regjistruar Maska e Çaushi
    Anëtarësuar
    03-05-2006
    Vendndodhja
    Në Atdhe!
    Postime
    3,283

Arrow

Citim Postuar më parë nga Agim Metbala Lexo Postimin
    ARMIR FULA,
    FLURIM ARA,

U përgjegj shpejtë e shpejtë -
    Këtu kërkohet dokument!

Zgjidhja?.............................
    - FORMULARI...!? sipas meje i mungon një "O"!?
    Dhuro shumë...e prit pak!

i/e regjistruar Maska e Çaushi
    Anëtarësuar
    03-05-2006
    Vendndodhja
    Në Atdhe!
    Postime
    3,283

Arrow

ERIK TUTA,
    ATE KURTI,

E mësoi me dëshirë prore -
    Për këtë vepër muzikore!

Zgjidhja?........................
    - KUARTETI...!?
    Dhuro shumë...e prit pak!

i/e regjistruar Maska e Agim Metbala
    Anëtarësuar
    12-01-2008
    Vendndodhja
    Rahovec,Kosovë
    Postime
    13,529
    Citim Postuar më parë nga Çaushi Lexo Postimin
    - FORMULARI...!? sipas meje i mungon një "O"!?
    Po, sakt i nderuar, kam ngatërruar A-jën me O-jën, në vënde se të jetë në versionin e parë ARMIR FULO, kam shkruar ARMIR FULA, e në versionin e dytë, në vënd të FLURIM ORA, kam shkruar FLURIM ARA...
    falemnderit për korrigjim...
    Ndryshuar për herë të fundit nga Agim Metbala : 21-04-2011 më 06:37

Anëtarësuar
    12-01-2008
    Vendndodhja
    Rahovec,Kosovë
    Postime
    13,529
    BESA M. RENE,
    Më tha me kërshëri:
    - Jetoj me shumë dashuri;
    Si banore e respektuar -
    I një qyteti në Gjermani!

Anëtarësuar
    12-01-2008
    Vendndodhja
    Rahovec,Kosovë
    Postime
    13,529
    Citim Postuar më parë nga Çaushi Lexo Postimin
    Njeri nga keta sigurisht duhet te jete i sakte Mik Agim!?

Fiset Kryesore ilire

Ndër fiset më të përmendura ilirie janë taulantët, adrianët, dardanët, dalmarët, albanët, penestët, molosët, kaonët, thesprorët etj.

- TAULANTËT: Banonin në zonën e Adriatikut, që nga lumi Vjosa, deri në prapatokën e Dyrrahut. Ky fis luajti një rol shumë të rëndësishëm në historinë ilire të shek. IV-III p.K., duke u vënë në krye të shtetit ilir, të cilin e kishin krijuar më parë enkelejtë. Në trevat e taulantëve më vonë shfaqet fisi i Albanëve dhe i Parthinëve.

- ENKELEJTË: Banonin në krahinat përreth liqenit të Ohrit. Ata krijuan dinastinë e parë të Mbretërisë Ilire, në fund të shek. V p.K. Një nga qytetet e tyre kryesore ishte Enkelana. Pas shek. IV ata nuk përmenden më. Në trevat e fisit të enkelejve përmenden edhe dasaretët. Enkelejtë kanë qenë peshkatarë të zotë.

- DASARETËT: Janë një fis i madh në Ilirinë Juglindore. Njiheshin në lashtësi sidomos për prodhimin e drithërave të bukës. Një qytet me të njohura ishte Pelioni (qyteza në Selcë të Poshtme të Pogradecit). Qytet tjetër i madh i këtij fisi ishte edhe Antipatra (Berati).

- ALBANËT: Banonin në prapatokën e qytetit të Dyrrahut. Kryeqendra e tyre ishte Albanopoli (Zgërdheshi i Krujës). Fisi i albanëve i dha emrin e vet shqiptarëve, gjatë mesjetës së hershme, kur ata njihen si albanë, arbër.

- ARDIANËT: Fillimisht shtriheshin rreth gjirit të Rizonit dhe të lumit Neretva. Ardianët e shtrinë pushtetin e vet në të gjitha krahinat e tjera që më parë ishin nën sundimin e taulantëve. Ardianët luajtën një rol shumë të madh në luftërat kundër pushtusve romakë, gjatë shek.III-II p.K., në kohën kur sundoi dinastia ardiane e Mbretërisë Ilire. Kryeqendra e ardianëve ishte Shkodra.

- DARDANËT: Ishin fisi më i madh ilir që u vu në krye të Mbretërisë Dardane, në Ballkanin Qendror, kryesisht në Kosovë. Dy fise të tjera dardane të njohura ishin thunatët dhe galabrët. Qyteti më i rëndësishëm i dardanëve ka qenë Damastioni, i njohur si kryeqendër e nxjerrjes së metaleve. Dardanët përmendën si luftëtarë të fortë xehtarë shumë të mirë, blegtorë dhe tregtarë të njohur.

- DALMATËT: Banonin në brigjet e Adritikut. Ishin blegtorë të njohur; shquheshin për punimin e llojeve të ndryshme të veshjeve prej liri e leshi. Veshja e njohur me emrin dalmatika në shekujt e parë u përdor edhe nga aristokracia romake, prej nga kaloi edhe në veshjen rituale kishtare. Qyteti më i njohur i tyre ka qenë Delmini.

- PENESTËT: Banonin në luginën e Drinit të Zi e përreth saj. Përmenden për herë të parë në vitet 170-169 p.K. Luajtën rol të rëndësishëm në Luftën e Tretë Ilire- romake. Përfshiheshin në Mbretërinë Ardiane. Kishin 14 qytete e kështjella, ndër të cilat përmendën Uskana, Oeneu, Draudaku etj. Meqenëse pranuan garnizone romake në qendrat e tyre,maqedonasit ua shkretuan vendin.

- MOLOSËT: Janë një nga tri fiset kryesore qe banonin në qendër të Epirit antik dhe që luajtën një rol shumë të rëndësishëm drejtues në historinë e lindjes dhe të formimit të shtetit të Epirit.

- KAONËT: Ky fis epirot kishte shtrirje të gjërë, që nga lumi Thyamis (sot lumi Kallama), deri në luginë e Drinosit, në Gjirokastër, Kryeqendra e kaonëve, Foinike (Finiqi i Sarandës), në shek.III p.K. u bë kryeqendra e gjithë shtetit të Epirit. Qytet tjetër i madh i kaonëve ishte Antigonea (Saraqinishti i Gjirokastrës).

- THESPORTËT: Banonin në Epir, në jug të lumit të sotëm Kallama, deri në gjirin e Ambrakisë. Përmenden në shkrimet e lashta që nga shek. V.p.K., si fis që sundoheshin nga dy kryetarë të zgjedhur çdo vit nga gjiri i parisë.
    Çauish, falemnderit që solle këto informacione për fiset Ilire...
    Nga leksikon nga e kam kam marrë unë, TESPORTI - pjesëtar i një fisi ilir, kështë është e shkruar...

e Shqipes Maska e Foleja_
    Anëtarësuar
    04-08-2004
    Postime
    1,694
    BESA M. RENE,
    Më tha me kërshëri:
    - Jetoj me shumë dashuri;
    Si banore e respektuar -
    I një qyteti në Gjermani!

Pershendetje

BREMENASE

Anëtarësuar
    12-01-2008
    Vendndodhja
    Rahovec,Kosovë
    Postime
    13,529
    ALBIN M. LETRARI,
    "Historinë e Skënderbeut" e shkroi me mall -
    Për të gjithë i njohur, ky historian i njohur shqiptar!
    Zgjidhja?......................................... ................

e Shqipes Maska e Foleja_
    Anëtarësuar
    04-08-2004
    Postime
    1,694

Pershendetje z.Agim

ALBIN M. LETRARI,
    "Historinë e Skënderbeut" e shkroi me mall -
    Për të gjithë i njohur, ky historian i njohur shqiptar!
    Zgjidhja?......................................... ................

MARIN BARLETI

Anëtarësuar
    12-01-2008
    Vendndodhja
    Rahovec,Kosovë
    Postime
    13,529
    SAIT TELI,
    SALI TETI,

Është vërtet shembullor;
    Me dije të hatashme -
    Mbi këtë trup qiellor!

sateliti........... pa pika
    We never really grow up, we only learn how to act in public.

Faqja 18 prej 100 FillimFillim ... 816171819202868 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •