Pėrshėndetje number!
Tė falenderoj pėrzemėrisht pėr materialin qė solle, sepse edhe unė tek botimi qė kam lexuar nuk e kam kėtė pjesėn. Madje as me pjesėn ku merret vesh origjina aristokratike e Guinplen nga tė tjerėt dhe as pjesėmarrjen e tij nė Dhomėn e Lordėve, por pėrshkrimin nė lidhje me trajtimin e plotė vetėm sa e jep tek pjesa hyrėse e librit, madje ku pėrmend edhe vdekjen mė pas tė Deas, dhe mė pas edhe vetė vdekjen e Guinplen. Botimi qė kam lexuar unė, mbaron aty ku tė dy fillojnė t'i shfaqin ndjenjat njėri tjetrit dhe vendosin tė martohen...
Duke qenė se ky roman njihet ndryshe edhe si "Aristokracia", kam pėrshtypjen se kjo pjesa tjetėr si vazhdim do jetė nė ndonjė botim qė mban kėtė si titull, dmth mė gjithėpėrfshirės. Nė fakt edhe "Katedralen e Parisit" unė e kam hasur me dy lloje botimesh.
Tek po e lexoja materialin qė solle, mė erdhi ndėrmend fakti sesi Hygo nė kryeveprat e tij gjen ta mbyllė nė kėtė trajtė: ku pasi vdes njė nga njerėzit e Dashur, tjetri vendos tė vdesė vetė pas Tij. Tek "Viti '93" pasi Simurdeni si nė shenjė besnikėrie dhe betimi ndaj Drejtėsisė tė cilės i kishte kushtuar gjithė jetėn, vendos tė vrasė birin e tij nė shpirt, njeriun qė donte mė shumė se veten, krijesėn e tij, nxėnėsin tek i cili kishte 'derdhur' shpirtin e tij dhe e kishte bėrė njė burrė tė madh - Govenin! Dhe pas kėsaj, vendos tė vrasė edhe veten...
Po ashtu edhe tek "Katedralja e Parisit" pasi dėnohet me vdekje Esmeralda, Kuazimodo i cili e donte mė shumė se veten e tij, vendos vetė tė vdesė pėrqafuar pranė trupi tė saj tė pajetė....
E njėjta mbyllje edhe tek "Njeriu qė qesh"...
Personazhet e Hygoit, nuk i ndan as vdekja nga tė Dashurit e Tyre...
Po e sjell njė tjetėr fragment nga "Njeriu qė qesh":
“Secili prej tyre mundohej pareshtur tė kuptonte se ē’ndjente tjetri, dhe qė tė dy kishin arritur tė ėndėrronin njėsoj; njė mendim qė i lindte njėrit – i lindte pėrnjėherėsh edhe tjetrit. Kur ecte Guinpleni, Deas i dukej sikur dėgjonte hapat e njė Hyjnie. Ata shtrėngoheshin me njėri tjetrin nė njė farė gjysmėerrėsire yjesh plot aromė, me shkėlqim muzike, me trajta verbuese arkitekturale, me vegime: Ata ishin tė njėri tjetrit; e dinin qė qenė lidhur pėrgjithmonė me tė njėjtat gėzime e tė njėjtat ekstaza, dhe nuk kish asgjė mė tė ēuditshme sesa ajo Parajsė e krijuar nga dy Qėnie tė dėnuara pėr tė vuajtur. Ferrin e tyre e kishin bėrė Parajsė – kjo ėshtė Fuqia jote Dashuri!”
Krijoni Kontakt