Postuar mė parė nga
maratonomak
dhjetor 1996.
qelia e ndyte dhe e ftohte e paraburgimit u be shtepia ime per 36 dite dhe nete .
ne fillim ishim 2 shqiptare dhe nje rus , e me pas vinin te tjere .
nje nate degjoj shamate nga dyert e burgut ,sharje dhe zhurme .
policet greke po fusnin me dhune nje shqiptar me pranga i zhveshur nga mesi i larte dhe pashe se e kishin rahur keq .
pasi e futen ne biruce ai ende shante dhe mallkonte greket duke qene tej mase i nervozuar .
pasi u qetesua e pyetem se perse e kishin futur brenda , [arsyeja qe ishim brenda ishte vetem se nuk kishim leje qendrimi , gje e cila ishte e pamundur te behej , pasi shteti grek nuk kishte nxjere ligj per dokumenta emigrantesh ne ate kohe ].
na tha qe kishte goditur nje grek tek i cili kishte punuar per muaj te tere dhe ky greku nuk donte ta paguante , por greku e kish mare me heret policine keshtu qe gjate ardhjes se policise greke ky shqiptari ne vend qe te ikte te fshehej kishte zgjedhur te hakmerej duke e goditur grekun dhe me pas kishin ardh policet dhe ishin perleshur , dhe me vone me thane shqiptare te tjere qe e kishin pare nga larg kete ndodhi qe , u deshen 3 police qe ti vinin pranga ketij djali .
aty ne biruce rame dakord te benim nje greve urie me qellim qe ndoshta keshtu do mund te terhiqnim vemendjen e policise dhe kryetarit te bashkise , qe te na linin te lire ose te pakten te kishim kushte me te mira , megjithese ushqimi qe eshte paresor nuk vinte nga policia po e paguanim vete me parate tona , po edhe kushtet ishin c'njerezore , kushtet higjieno -sanitare dhe nuk kishte burg te vecuar per gra .
ishim shume vete ne nje biruce te vogel.
vetem 4 veta rane dakord per greven e urise , une , rusi ky cuni dhe nje tjeter , por kur e pame qe nuk ishim shume dhe vurem re se policet as nuk donin ta dinin per gjendjen tone shendetesore , hoqem dore pasi ishte nje nisme e kote.
kisha njoftuar nje vorioepirote qe kish dokumenta te sillte ushqim cdo dite ne burg me parate e mia , por ky gjysmat e lekeve qe i jipja i mbante per vete , madje keshtu bente edhe me shqiptaret e tjere aty dhe thoshte qe duhej te paguante policin [oficerin e rojes] sepse nuk lejoheshin ushqime nga jashte , por vecse ato qe servireshin nga burgu [ nje gjelle qe merej nga spitali dhe buke e bardhe pa kurfare kalorie dhe vitamine , dhe qe nuk mund te hahej pasi kishte raste qe ishte 2 apo 3 diteshe].
ky djali po edhe te tjere aty nuk kishin leke dhe une i ndaja me ata ushqimet qe mirja per c'do dite qe qendruam ne ate biruce duke harxhuar te gjitha leket qe kisha ,por nuk u bera pishman kurre per kete gje .
ndihmova edhe rusin .
pas 36 diteve na cuan ne doganen shqiptare.
maj 2000.
isha ushtar ne tirane dhe gjate stervitjes se programit te perditshem , papritur me njoftojne te paraqitem te oficeri i rojes .
shkoj dhe bej paraqitjen sipas menyres ushtarake , kur papritur oficeri vjen dhe me jep doren dhe me perqafon , pa e njohur se cili eshte ;
nuk me njeh me tha?
jam une ai qe ishte ne burg me ty , dhe qe ti na mbajte me buke per gjithe ato dite .
pasi u kujtova me mire u ulem dhe me tregoi sesi qe kur dolem nga burgu nuk kishte ardhur ne greqi dhe as gjekundi tjeter , po u fut ne akademine e policise dhe u be oficer .
me pas me shkruajti nje leje 15 diteshe dhe shkuam ne nje restorant duke ngrene e duke pire per ore te tera.
Krijoni Kontakt