Close
Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 18
    Hands up! Maska e Jack Watson
    Anėtarėsuar
    30-04-2007
    Vendndodhja
    Tiron'
    Postime
    4,549

Presidenti serb Tadic jep interviste per Klan

Presidenti i Serbisė, Boris Tadic, nė njė intervistė pėr Klan Kosova tha se shqiptarėt dhe serbėt kanė nevojė pėr dialog nė mėnyrė qė tė gjejnė njė zgjidhje pėr tė dyja palėt. Ai pėrmend si modele dy Gjermanitė, Hong-Kongun dhe ishujt Aland. Tadic thotė se Serbia nuk do ta njohė pavarėsinė, pasi BE’ja nuk do ta nxjerrė kėtė si kusht pėr vendin e tij. Ai shprehet i gatshėm qė ta takojė Pacollin dhe Thaēin nė momentin e duhur.

Zoti Tadiq, ju falėnderoj qė keni pranuar njė intervistė nė njė moment tė vėshtirė pėr ju, duke marrė parasysh situatėn dhe gjendjen nė Serbi dhe nė Kosovė, ku ēdo fjali dhe qėndrim ėshtė i vėshtirė dhe mund tė sjellė komplikime...
    Ju dhe partia juaj i keni parashtruar qėllim vetes rrugėn e integrimit evropian pėr Serbinė. A ėshtė integrimi evropian pėr ju, rrugė pa dhimbje kur dihet se duhet zgjidhur problemin e Kosovės, marrėdhėniet nė mes tė Republikės sė Serbisė dhe Republikės Serbe tė Bosnjės. Tė dy kėto probleme po e bėjnė jetėn shumė tė vėshtirė pėr tė gjithė ne nė Ballkan. Si e keni menduar ju zgjidhjen?

Tadiq: Mendimi i im ėshtė se mund tė supozohet se integrimet evropiane mundėsojnė zgjidhjen e tė gjitha problemeve nė Ballkanin Perėndimor. Pra, tė gjitha konfrontimet dhe tensionet. Nė kuptimin politik, deri mė tash, Ballkani nėnkuptonte ndarje dhe ndarja – ka pasojė konfrontimet. Kjo shkakton varfėri, varfėri nė aspektin ekonomik dhe nė jetėn e njerėzve.

Kjo do tė thotė se nė rrugėn pėr nė Evropė ju do tė zgjidhni tė dyja problemet njėkohėsisht.
    Tadiq: Termi Ballkan qė pėr Evropėn ėshtė njėlloj civilizimi, nga i cili ne nuk mund tė heqim dorė, sepse ne jetojmė kėtu dhe Ballkanin duhet ta shndėrrojmė nė njė hapėsirė prosperiteti dhe pėr tė ndodhur kjo ne duhet qė tė gjithė tė angazhohemi qė tė hyjmė nė Bashkimin Evropian. Bashkimi Evropian ėshtė mundėsi pėr tė gjithė, pėr njė jetė mė tė mirė dhe mė prosperuese. Nuk mund tė ndėrlidhen kėto dy probleme, sepse natyra e problemeve ėshtė e ndryshme. Nėse flasim pėr Bosnjėn dhe Hercegovinėn, gjithsesi ajo duhet tė jetė nė BE. Nėse mė pyesni pėr shtetin dhe etnitetin dhe krahinat, unė them se tė gjitha grupet etnike dhe pakicat duhet tė jenė pjesė e BE’sė. Kjo ėshtė e vetmja mundėsi qė tė gjithė tė jemi nė BE. Por, ky nuk ėshtė ilaēi i vetėm dhe nuk ėshtė zgjidhje e tė gjitha zgjidhjeve pėr problemet tona. Prandaj, disa probleme mund t’i zgjidhim edhe ne vetė – jashtė BE’sė.

Nėse i kthehemi historisė, duhet tė qartėsojmė diēka pėr njerėzit. Babai juaj, akademiku Lubomir Tadiq ishte njė nga nxitėsit e politikės ideologjike, e cila ideologji bėri qė populli serb tė grindet mė tė gjithė fqinjėt nė rajon dhe shumicėn e fuqive botėrore, edhe ato qė tradicionalisht konsideroheshin aleate tė Serbisė. Ju dhe politika juaj, e disa e kanė pėrshkruar si njė shkėputje me grindje politike me fqinjėt e saj dhe me botėn, por ka nga ata qė besojnė se politika qė ju bėni ėshtė vetėm njė variant i zbutur i kėsaj tradite familjare. Si Boris Tadiq, sot si e vlerėsoni rolin e babait tuaj dhe pėrgjegjėsinė personale nė pėrfaqėsimin e interesave tė shtetit serb – popullit serb?
    Tadiq: Roli im nė tė kaluarėn nė politikė ka qenė i pavėrejtshėm. Nė tė kaluarėn kam qenė student i psikologjisė dhe kam bėrė punė opozitare dhe jam angazhuar pėr demokratizimin e sistemit politik nė kohėn e sistemit njėpartiak. Nė kėtė kontekst kemi bėrė dialog tė mirė me studentėt e universiteteve tė ndryshme nė ish-Jugosllavi. Nė anėn tjetėr, do tė them se vetėm pėrfaqėsuesit e Universitetit tė Prishtinės nuk kanė qenė pjesėmarrės nė kėtė dialog. Kjo ka ndodhur, ndoshta ju nuk e dini, nė vitet ’80...

Por, ka pasur studentė shqiptarė nė Beograd qė kanė marrė pjesė nė kėto dialogė...
    Tadiq: Kanė qenė disa shqiptarė qė kanė qenė miq tė mi; piktorė, intelektualė me tė cilėt qė atėherė kam vendosur dialog pėr zgjedhjen e problemeve shqiptaro-serbe, prandaj roli im nė tė kaluarėn ka qenė i parėndėsishėm. Mė shumė ka qenė angazhim individual. Mendoj se inteligjenca e atėhershme, po e quaj kėshtu kushtimisht, nuk ka mundur tė gjejė zgjidhje tė qėndrueshme pėr tė gjitha konfliktet e tmerrshme, tė cilat kanė pasur njė tė kaluar dhe krejt ēka ka ndodhur mė vonė kanė marrė njė dimension tragjik tė viteve ’90. Ndoshta, nuk e dini por unė kam qenė njėri nga ata 15 studentė qė kanė nėnshkruar peticionin pėr tė mbrojtur disa shqiptarė tė rinj, tė cilėt atėherė kanė kėrkuar ndarjen nga Serbia pėr tė krijuar Republikėn e Kosovės. Pėr kėtė arsye, mė kanė marrė nė bisedė informative. Kėtė e kam bėrė nga bindja, sepse secili ka tė drejtė tė shprehė nė mėnyrė paqėsore bindjet e veta. Nuk e kam bėrė kėtė se kam qenė i bindur se Kosova duhet tė ndahet nga Serbia, por pėr arsye tė thjeshtė, sepse i kam pėrkrahur principet demokratike dhe mendimet e lira tė njerėzve.

Kėtė e keni bėrė pėr shkak tė idesė humane dhe pėr njerėzit tė cilėt kanė pasur njė ide politike.
    Tadiq: Ashtu ėshtė. Tash po flas pėr babanė tim dhe rolin e tij. Dua t’ju them se babai im ka qenė njė prej njerėzve kryesorė qė ka ndėrtuar idenė evropiane nė Serbi. Andaj, pasuesit e kėsaj ideje evropiane, si nė Serbi, ashtu edhe nė rajon, shpeshherė kanė vizatuar shtėpinė tonė pėr tė mėsuar diēka. Pėr kėtė unė jam dėshmitar, sepse e kam pėrjetuar si fėmijė.

Ndoshta, ėshtė e vėrtetė, ju e njihni si tė kėtillė babanė tuaj, por ne nė Kosovė e njohim z. Lubomir Tadiq dhe Dobrica Qosiq si dy intelektualė dhe miq qė kanė ndėrtuar fuqishėm ideologjinė serbomadhe.
    Tadiq: Thjesht, kjo ėshtė e paqėndrueshme. Ky ėshtė njė simplifikim qė daton nga vitet ’90 dhe unė jam dėshmitari mė i mirė qė kjo nuk ėshtė e vėrtetė. Jo gjithmonė, babai im dhe Dobrica Qosiq kanė pasur mendime identike, por kanė pasur pėlqim pėr disa pika. Sa i pėrkėt Dobrica Qosiqit, ai ėshtė njeriu i cili ėshtė angazhuar direkt pėr zgjidhjen e konfliktit shqiptaro-serb.

Pėr ēfarė zgjidhjeje pra? Megjithatė, tė dy kėta miq kanė pasur njė qėllim qė e kanė thėnė hapur. Kanė kėrkuar njė marrėveshje historike ndėrmjet serbėve dhe shqiptarėve. Natyrisht me shqiptarėt e Kosovės.
    Tadiq: Dhe kjo zgjidhje duhet tė gjendet. Unė udhėheq njė politikė qė supozon zgjidhjen e tė gjitha konflikteve nė Ballkan pėr dallim nga ata dy nuk janė marrė me politikė, por janė marrė me mendime politike dhe sociale apo pse jo, edhe me mendimin filozofik pėr sistemin. Unė sot bėj politikėn praktike dhe jam pėrgjegjės para votuesve dhe qytetarėve qė tė gjej njė zgjidhje. Unė nuk e kam lirinė qė tė shpjegoj marrėdhėniet etnike nga kėndi i intelektualit tė lirė, por mė obligon kushtetuta qė tė gjej zgjidhje brenda saj, sepse unė jam i votuar tė gjej kėtė zgjidhje nė nivel politik. Po ju them arsyet, pikėrisht se nuk mund tė jemi pjesė e Evropės duke i mbartur me vete konfliktet tona, prandaj duhet tė gjejmė maksimalisht gjuhėn praktike.

Por, ne e dimė qė konfliktet nė Ballkan kanė pėrfunduar dhe tė gjithė udhėtojnė nė njė rrugė, Evropėn.
    Tadiq: Kur flasim pėr konfliktet, atėherė duhet tė them se konfliktet kanė dimensione tė ndryshme...

Siē ėshtė konflikti nė kėtė moment nė mes tė Kosovės dhe Serbisė...
    Tadiq: Siē kanė konflikt shqiptarėt dhe serbėt.

Pra, nuk e pranoni qė ka konflikt nė mes tė Kosovės dhe Serbisė, por ka konflikt shqiptaro-serb.
    Tadiq: Por duhet tė keni parasysh tė respektoni faktin se unė jam kryetar i Serbisė, duhet ta respektoj Kushtetutėn dhe ligjshmėrinė, nė tė kundėrtėn nuk do tė kishte artikulim interesash dhe as civilizim sikur mos tė respektohen ligjet. E dyta, konfliktet mund tė ekzistojnė nė formė lufte, apo dhune, mund tė jenė edhe konflikte ekonomike ku mund tė bėhen obstruksione, sepse nuk ka bashkėpunim kulturor ...

Pra, pse nuk mund tė ndihmoni qė tė mos ketė obstruksione tė vazhdueshme qė vijnė vazhdimisht nga Serbia...
    Tadiq: Mirė e keni, por gjurmojmė modalitete qė tė mos ketė obstruksione qė kanė tė bėjnė me jetėn e pėrditshme tė njerėzve, por nė tė njėjtėn kohė duhet tė respektojmė interesat e shteteve, sepse nuk kemi njė botė ideale, apo hapėsirė sociale idealiste, ku nuk ka shtete, ku nuk ka qeveri, por ka vetėm dashuri nė mes tė njerėzve. Thjesht, ekzistojnė shtetet qė e bėjnė rregullin e vet pėrmes kushtetutės dhe ligjeve. Pra, duhet tė gjejmė njė zgjidhje qė obstruksionet mos tė ndikojnė nė jetėn e njerėzve nė strukturat etnike dhe njėkohėsisht mos tė vėmė nė pyetje interesat e shtetit. Ky ėshtė qėllimi dhe detyra ime dhe e njerėzve si unė nė botėn qė jetojmė. Unė po gjurmoj tė gjej bashkėbisedues nė mesin e kroatėve, boshnjakėve dhe nė mesin e shqiptarėve dhe me tė gjithė ata qė kanė pasur konflikt me shtetin serb. Por, edhe tė tjerėt duhet tė gjejnė forcė tė dalin nga kėto konflikte qė nė Ballkan janė tė shumta. Jo vetėm populli serb ka qenė i zhytur nė konflikt.

Ju sapo keni qenė nė Japoni. E dini ēfarė ka ndodhur atje. Mijėra jetėra tė humbura nga fatkeqėsitė natyrore. A nuk e kuptuat se sa tė rėndėsishme janė jetėrat e njerėzve dhe nė rrethanat tona tė konfliktit kėto jetėra duhet tė kursehen dhe tė ruhen nga njė president si ju. A mund tė thoni se ju do tė kujdeseni pėr jetėrat e njerėzve dhe nuk do t’i ēoni dy kėmbėt nė njė konflikt. Ēka bėni ju qė ta tejkaloni kėtė krizė dhe konkretisht cili ėshtė angazhimi juaj konkret pėrpos qė thoni se e respektoni Kushtetutėn.?

Tadiq: Qėllimi i im politik ėshtė qė tė ndikoj nė modernizimin e shtetit tim. Ky qėllim ėshtė vėshtirė i realizueshėm nėse nuk modernizohet i tėrė regjioni. Jam i bindur se tė gjithė sė bashku nuk mund ta kalojmė Rubikonin, nėse tė gjithė nuk do tė jemi pjesė e Evropės. Nuk mendoj se BE’ja ėshtė zgjidhje e tė gjitha problemeve, por pa kėtė nuk ka pėrparim dhe dalje nga ajo pikė kritike qė nga mungon, d.m.th. politika ime do tė jetė e pėrqendruar qė tė zgjidhė kėto probleme aq sa mundem vetėm, ose me ndihmė tė institucioneve pėr konfliktin me kroatėt, boshnjakėt dhe shqiptarėt. Nėse e arrij kėtė, atėherė unė e kam pėrfunduar misionin tim dhe lirshėm mund tė pensionohem. Por, pėr kėtė duhet tė kesh bashkėbisedues nė anėn tjetėr. Mendoj se kemi bėrė hapa tė mirė me boshnjakėt dhe kroatėt dhe mendoj se njė hap i kėtillė duhet tė bėhet edhe me shqiptarėt. Kur flas pėr konfliktin shqiptaro-serb, kam parasysh konfliktin e vjetėr prej 130 vitesh. Tė gjithė jemi dėshmitarė. Dhe, kur bisedoj nga bashkėbisedues nga Evropa dhe SHBA’ja, ata nuk e kanė idenė se ēfarė ėshtė ky konflikt dhe ata hyjnė nė disa paragjykime naive pėr tė zgjidhur lehtėsisht kėtė konflikt.

Ju keni njė gjuhė tė kėndshme pėr kėto gjėra, por nga ky qėndrim idealistik deri te njė mendim konkret, ka shumė gjėra qė nuk shkojnė. Ne kemi shumė gjėra praktike qė janė larg kėtij mendimi tuaj.

Tadiq: Ne e njohim njėri-tjetrin dhe e dimė se ēfarė duhet tė zgjedhim. Mua askush s’mund tė ma shohė pėr tė madhe qė nė tė kaluarėn kam bėrė ndonjė veprim kundėr shqiptarėve, pėrkundrazi gjithmonė i kam pėrkrahur qė nga koha kur kam qenė student, por nė tė njėjtėn kohė, askush mos tė pretendojė se unė do tė heq dorė nga tė drejtat legjitime serbe derisa jam president i Serbisė dhe as qė mė shkon mendja qė tė bėj diēka tė kėtillė. Nė kuadėr tė kėsaj kornize politike, po pėrpiqem tė gjej njė zgjidhje. Kėtė qė po ta them, besomė se nuk ėshtė vetėm frazė, por jam thellėsisht i bindur se nė tė kaluarėn janė bėrė gabime tė rėnda nga tė dyja palėt dhe kushdo qė e ka pasur fuqinė nė dorė ka shkaktuar dhunė ndaj tjetrit. Kėtė e kanė bėrė edhe serbėt, edhe shqiptarėt nė 130 vitet e fundit. Konsideroj se momentalisht duhet tė ndėrpritet kjo lloj politike. Konsideroj se tė gjitha krimet e bėra duhet tė trajtohen individualisht. Ata qė kanė bėrė krime, duhet tė pėrgjigjen para drejtėsisė dhe tė gjykohen. Ėshtė me rėndėsi tė veēantė qė tė hulumtohen tė gjitha krimet e bėra. Jo vetėm krimet e njėrės palė, apo krimet e bėra nga njė lloj i politikanėve, por i tė gjitha natyrave tė krimeve. Vetėm kėshtu mund tė pajtohemi dhe njerėzit mund tė jetojnė mė mirė. Kėta janė parametrat politikė. Pyetja ime ėshtė se si praktikisht tė arrijmė deri kėtu?

Me dėshirė do tė isha pėrgjigjur nė kėtė qė kėrkoni, por sot jam kėtu pėr tė bėrė pyetje.
    Tadiq: Unė do t’ju jap mendimin tim pėr kėto gjėra.

Mirė, atėherė, unė do tė pėrpiqem tė bėj disa pyetje tė tjera qė kanė tė bėjnė me temat qė po flasim. Ju po angazhoheni pėr njė marrėveshje historike nė mes tė shqiptarėve dhe serbėve.
    Tadiq: Do tė pėrpiqem ta shpjegoj. Marrėveshja historike shqiptaro-serbe duhet tė legjitimohet dhe legalizohet nga vetė shqiptarėt dhe serbėt. Nuk mund tė legjitimohet njė marrėveshje nga pėrfaqėsuesit legjitimė nėse nuk pranohen nga populli i tyre. Kjo nuk do tė thotė qė pėrfaqėsuesit legjitimė tė kėtyre popujve nuk mund tė paraqesin ide tė guximshme qė nuk janė tė dukshme pėr njėrin apo popullin tjetėr. Pėr nė fund, mund tė pranohen nga tė dyja palėt me referendum apo nė njė mėnyrė tjetėr tė deklarimit tė popullit. Sa u pėrket tabelave dhe ēėshtjeve tė tjera teknike, kjo nuk nėnkupton ndonjė marrėveshje historike. Ato e relaksojnė jetėn e njerėzve, unė pėr kėtė angazhohem, andaj Serbia ėshtė e angazhuar pėr dialog ku flitet edhe pėr tabela, por jo vetėm pėr to. Mirėpo, ka probleme teknike tė cilat prekin problemit ligjore dhe marrėdhėniet e identitetit tė shtetit...

...Por po e tejkaloni mundėsinė e njė marrėveshjeje nė mes tė Kosovės dhe Serbisė. Por, unė e kam tė paqartė se si kėrkoni marrėveshje historike, e nė tė njėjtėn kohė po bisedoni pėr tabela dhe gjėra tė tjera teknike. A ka kuptim qė kjo tė quhet marrėveshje historike dhe a ka kuptim tė quhet e tillė?
    Tadiq: Tė them se kjo nuk qėndron kėshtu. Tė gjitha shtetet edhe kėto ēėshtje teknike i rregullojnė me ligje. Ato duhet tė rregullohen nė mėnyrė tė tillė qė tė mos pengojnė jetėn praktikė tė njerėzve, por njėkohėsisht duhet tė respektohet kushtetuta dhe ligji qė kėto tė jenė funksionale, pėr arsye se nuk ekzistojnė tabela, apo kalim kufijsh dhe mallrash, e qė nuk prekin problemet e kushtetutės dhe ligjit. Nėse mendoni se kėto probleme zgjidhen vetvetiu apo nga qielli...

...Po si mund tė flisni nė shekullin XXI pėr gjėra tė kėtilla. Ne nė Kosovė dhe sidomos ju nė Serbi po shkelni tė drejtat e njeriut dhe qytetarėve me obstruksionet qė po bėni. Si ėshtė e mundur qė tė flasim nė shekullin XXI pėr kėto gjėra?
    Tadiq: Duhet tė zgjidhen, por nė pajtim me ligjin. Kėto probleme nuk mund tė zgjidhen jashtė ligjit. Kjo duket si floskulė apo frazė, por kėto probleme duhet tė zgjidhen. Nuk mendoj se bartja apo transporti nga Kalifornia nė Evropė mund tė rregullohet pa ligj. Apo, lėvizja e njerėzve, p.sh. regjimi i vizave, nuk mund tė rregullohet jashtė ligjit, por duhet tė jetė nė pajtim me ligjin dhe interesat e shtetit.

Ēka mendoni se duhet pritur 12 vjet pėr disa tabela automjetesh, mos tė lutem. Po ē’lidhje kanė tabelat me marrėveshjen historike shqiptaro-serbe?

Tadiq: Duhet tė zgjidhen nė pajtim me ligjin...

Mirė, ēfarė keni nė mendje kur thoni pėr njė marrėveshje historike shqiptaro-serbe? Unė tash s’e kam tė qartė se a dėshironi tė bisedoni me Berishėn pėr kėtė marrėveshje historike nė mes tė shqiptarėve dhe serbėve, apo dėshironi tė bisedoni me Thaēin pėr marrėveshje nė mes tė Kosovės dhe Serbisė?
    Tadiq: Mendoj qė duhet tė gjejmė zgjidhje pėr marrėveshjen historike shqiptaro-serbe. Kurdo qė do tė flas me pėrfaqėsuesit legjitimė tė shqiptarėve, unė do tė kem qėndrim tė njėjtė duke respektuar legjitimitetin e pėrfaqėsuesve shqiptarė dhe nuk bėj kurrfarė dallimesh.

Ju nuk keni pasur problem kurrė me Shqipėrinė nė 50 vitet e fundit. Kėtu ju keni problem me shqiptarėt e Kosovės.
    Tadiq: Posi? Kemi pasur probleme me Shqipėrinė, sepse Shqipėria ka njohur pavarėsinė e Kosovės qė Serbia e konsideron pjesė tė territorit tė saj...

...Por edhe Amerika e ka pranuar Kosovėn?
    Tadiq: Ne kemi problem edhe me Amerikėn pėr kėtė.

Por e kanė pranuar edhe 76 shtete tė tjera....
    Tadiq: Por, ne kemi probleme edhe me 76 vende tė tjera qė e kanė njohur Kosovėn.

...Por si mund tė keni probleme mė tė gjitha kėto vende?
    Tadiq: Por, si mos tė kemi probleme, ju lutem.

Por, pse po insistoni qė tė keni probleme. Ju nuk jeni fajtor pėr humbjen e Kosovės. Janė tė tjerėt para jush qė kanė bėrė gjenocid nė Kosovė. Po mė habisni qė tė tjerėt me veprimet e tyre e kanė humbur Kosovėn dhe ju po i mbroni! Pse?
    Tadiq: Mė duhet t’ju shpjegoj, ēdo shtet e ka ligjin dhe kushtetutėn e tij. Nė momentin kur vendet e tjera e kontestojnė rendin kushtetues, atėherė na paraqiten probleme tė tjera. Kėshtu ėshtė ndėrtuar historia e botės. Nuk ekziston asnjė vend nė botė qė ndarjen e njė pjese tė territorit ta konsiderojė si proces tė natyrshėm. Pikėrisht kėtu lind problemi.

...Po kėto probleme nuk do tė duhej tė vinin nga ju. Serbia e ka humbur Kosovėn jo me fajin tuaj. Ju i keni pasur shqiptarėt brenda shtetit. Paraardhėsit tuaj politikė i kanė shtyrė shqiptarėt tė ikin nga Serbia...
    Tadiq: Po pėrpiqem tė shpjegoj. Nuk po flas unė i kujt ėshtė faji pėr tė gjithė atė proces politik. Unė po flas pėr pėrgjegjėsinė time. Kėto janė dy ēėshtje tė ndryshme. Pėrgjegjėsia ime ėshtė tė mbroj kushtetutėn e vendit tim pėr ēka jam zgjedhur president i vendit. Kjo vlen pėr tė gjithė pėrfaqėsuesit legjitimė tė tė gjitha vendeve. Unė nuk po sillem nė kėtė proces si intelektual i pavarur qė jep ide kreative pėr problemet. Unė sot jam president i Serbisė, veprimet e tė cilit maten me kushtetutėn e vendit tim. Kjo nuk vlen vetėm pėr mua, por pėr tė gjithė. Kryetarėt dhe kryeministrat e ēdo vendi. Nėse do tė silleshim ndryshe, atėherė do tė dilnim nga korniza politike pėr ēka kemi konkurruar dhe pėr ēka jemi zgjedhur. Tani mė lejoni qė bisedėn ta fokusoj nė dy rrafshe pėr tė sqaruar marrėdhėniet historike shqiptaro-serbe. Ju thatė sė Serbia me sjelljet e saj e ka humbur Kosovėn. Mua mė duhet tė them se nuk ėshtė fajtore Serbia qė e ka humbur Kosovėn, por fajtorė janė pjesėt e politikės, tė cilėt e kanė sjellė gjendjen nė atė pikė....

...Nėse po flasim pėr tė kaluarėn, ju thashė qė ju nuk jeni fajtor se ēfarė ka ndodhur atje. Tė jemi tė qartė, nuk po ju fajėsojmė ju, por me tė gjithė atė qė e kanė bėrė serbėt nė Kosovė, ka qenė normale qė ta humbni territorin...
    Tadiq: Vetėm ta pėrfundoj mendimin. Pėrfaqėsuesit e shqiptarėve tė Kosovės e kanė shpallur pavarėsinė e njėanshme. Unė mund tė them tani si president i Serbisė ose qytetar dhe tash nėse 76 shtete e kanė njohur pavarėsinė e Kosovės, kjo nuk do tė thotė se Kosova ėshtė shtet i pavarur. Por, nga ana tjetėr, do tė ishte e paqėndrueshme qė unė tė thosha se Serbia qeveris me Kosovėn, apo qė Kosova ėshtė pjesė e Serbisė, sikurse ishte para shpalljes sė pavarėsisė dhe si president i Serbisė, unė duhet tė ballafaqohem me kėtė realitet.

Tė qartėsojmė njė gjė. Mos mė thoni, ju lutem, se ju e doni Kosovėn brenda Serbisė. Bėhuni tė sinqertė. Unė kam qenė njėri prej shqiptarėve qė kam biseduar me faktorėt serbė dikur. Ata s’donin tė dėgjonin pėr dialog. Kanė dashur luftė. Thjesht luftė. Me kėtė luftė ata kanė pėrzėnė njė milion shqiptarė nga Kosova. Mos po mendoni qė ata shqiptarė do ta pranojnė Serbinė si shtet. Mos tė lutem....
    Tadiq: Jo, nuk ka fare iluzion qė njė milion njerėz tė dėbuar dhe qė kanė ndjenja tė kėtilla ndaj Serbisė dėshirojnė tė jetojnė nė Serbi. Nėse mė pyesni se a dėshirojnė tė kthehen nė sovranitetin e Serbisė, po ju them se ata nuk do tė kthehen dhe kjo ėshtė pritja ime. Por, gjithashtu serbėt qė jetojnė nė Kosovė nuk do ta pranojnė sovranitetin e njė Kosove tė pavarur. ..

...Por serbėt e Kosovės janė nė institucione tė Kosovės.
    Tadiq: Por, ju lutem, mė thoni ju tani, a janė legjitimė ata pėrfaqėsues serbė nė institucionet e Kosovės. E di mirė qė ata nuk janė. E dimė tė vėrtetėn e parė dhe tė dytė...

... Po ju them sinqerisht, jetojnė mė mirė nė Kosovėn e sotme se nė ēfarėdo konfederate apo federate qė do tė ishte nė mes tė Kosovės dhe Serbisė.

Tadiq: Tė koncentrohemi nė temėn qė e kemi. Kemi dy realitete. Realitetin serb dhe shqiptar. E kemi edhe realitetin e tretė qė Serbia nuk e njeh pavarėsinė e Kosovės. Kemi realitetin e katėrt qė Kosova e ka shpallur pavarėsinė nė njė moment. Kemi realitetin e pestė qė shtete shumė tė rėndėsishme e kanė njohur Kosovėn. Kemi realitetin e gjashtė qė shumica e vendeve tė botės nuk e kanė njohur pavarėsinė e Kosovės. Kemi tė shtatin qė Kosova nuk ėshtė anėtare e OKB’sė. Kemi tė tetin qė shtetet brenda BE’sė dėshirojnė ta njohim pavarėsinė e Kosovės. Kemi realitetin e nėntė dhe tė dhjetė dhe tė gjitha kėto realitete duhet t’i marrim parasysh me qėllim qė tė gjejmė njė zgjidhje.

Por, edhe ne shqiptarėt, qė sa kohė po presim njė Vili Brant serb. Por, shpresoj qė e kam para vetes duke biseduar?
    Tadiq: Kėtu tė gjithė kanė tė drejtė ta presim Vili Brantin e tyre. Unė nuk dua tė jem Vili Brant, sepse ai ėshtė njė politikan qė nuk e ka shokun nė shekullin XX, nė historinė e politikės sė re tė Evropės. Ai ėshtė nė njėfarė mėnyre idol politik imi dhe i gjeneratės sime. Unė nuk e kam kėtė pretendim. Unė po pėrpiqem qė tė gjej zgjidhje praktike pėr problemet ekzistuese. Formėn e pyetjes se si ju po e parashtroni ėshtė legjitime. Ju po mė bėni pyetje si pėrfaqėsues i popullit shqiptar qė e ka nė kujtesė tragjedinė e popullit tė tij, i cili thellėsisht ndjen cili ėshtė vullneti politik i popullit tė tij. Por, unė kėtė e pranoj si legjitime dhe normale, por njėkohėsisht po ju them se ekziston edhe realiteti tjetėr i serbėve dhe i shtetit tė Serbisė. Nė brendi tė kėsaj ne duhet tė gjejmė zgjidhjen. Nuk ka zgjidhje tė lehta.

Por, cila ėshtė zgjidhja e problemit, cila?
    Tadiq: Nėse nė kėtė moment do t’ju thosha se zgjidhja politike ėshtė kėshtu, atėherė bėhuni tė sigurt se nuk do tė ketė zgjidhje politike, sepse ēdoherė kur bisedohet publikisht pėr ndonjė zgjidhje konkrete politike jashtė tavolinės sė dialogut, atėherė ēdo gjė bėhet qė mos tė arrihet ajo zgjidhje. Ēėshtja e parė ėshtė se ne duhet tė bėjmė ēmos qė tė zgjidhim disa probleme politike qė nuk i vėshtirėsojnė punėt politike tė tė dyja palėve. E dyta, kur t’i zgjidhim kėto probleme praktike, ne duhet qė t’i qasemi pėrfundimisht zgjidhjes historike shqiptaro-serbe. Pėr kėtė arsye, them se pėrfaqėsuesit legjitimė tė Kosovės dhe shqiptarėve nė pėrgjithėsi duhet ta kenė parasysh. Natyrisht, nuk bėhet ky dialog me Tiranėn. Ky dialog do tė zhvillohet para sė gjithash me shqiptarėt e Kosovės dhe me pėrfaqėsuesit legjitimė tė serbėve qė janė presidenti, kryeministri dhe kryetari i parlamenti. Ky dialog duhet tė ndodhė nė njė ambient dhe me njė ton krejt ndryshe. Pasi qė kam marrė pjesė nė dialogun nėn mbikėqyrjen e bashkėsisė ndėrkombėtare, unė jam dėshmitar qė ato nuk kanė qenė negociata, sepse pala shqiptare tėrė kohėn ka thėnė se ky ėshtė takim nė mes tė dy vendeve tė pavarura. Pala serbe natyrisht se nuk mund tė bisedojė, sepse nuk ka mandat pėr tė marrė pjesė nė njė dialog, atėherė nevojitet qė ky dialog tė pėrkrahet nga populli. Kėtė dialog, populli serb nuk e ka pėrkrahur.

Atėherė, pse nuk i pyesni qytetarėt serbė. A janė ata pėr Evropėn, NATO’n apo pėr Kosovėn?

Tadiq: Mė lejoni t’ju shpjegoj, kėshtu politika nuk udhėhiqet. Po tė organizohej njė referendum i kėtillė, konsideroj se nuk ėshtė njė mėnyrė adekuate e trajtimit tė problemit duke pasur parasysh parametrat dhe mėnyra se si udhėhiqet politika. Natyrisht, qytetarėt janė pyetur, por pėrmes zgjedhjeve. Tė gjitha partitė politike dhe kandidatėt kanė pėrfaqėsuar njė ide ku janė zgjedhur dhe pėrkrahur.

Por, ju kanė votuar ju. Pra, qytetarėt serbė janė deklaruar pėr Evropėn.
    Tadiq: Kur jam unė nė pyetje, qytetarėt mė kanė dhėnė pėrkrahje. Tė ju pėrkujtoj se unė kam deklaruar se jam pėr ruajtjen e integritetit territorial tė Serbisė dhe inkuadrimit nė NATO.

Por, nuk mund t’i keni tė dyja, edhe Evropėn, edhe Kosovėn?!
    Tadiq: Por, tė shohim. Unė edhe ashtu jam nė njė pozitė tė vėshtirė qė nga fillimi i karrierės sime politike. A do tė kem sukses apo jo, unė do tė jem pėrgjegjės. Por kjo ėshtė politika qė unė e kam pėrfaqėsuar para qytetarėve tė mi dhe kam marrė pėrkrahje dhe do tė provoj tė gjej zgjidhje tė pranueshme.

Po jua pėrkujtoj mikun tuaj dhe liderin e partisė, Zoran Gjingjiq. Ai ka shfaqur guximin e tij pėr tė sqaruar problemin shqiptaro-serb.

Tadiq: Po, ai ka propozuar ndarjen e Kosovės.

Ai ka qenė i gatshėm tė takohet me zotin Thaēi dhe ka deklaruar publikisht nė Zėrin e Amerikės...
    Tadiq: Po, ka propozuar objektivisht, vetėm pak para se tė ndahet nga jeta – atentati, zgjidhjen qė ka nėnkuptuar ndarjen e Kosovės. Kjo ka qenė ideja e Zoran Gjingjiqit. Meqė mė pyetėt pėr guximin e tij, po e shoh se ju jeni kundėr kėsaj ideje.

Po, unė nuk jam pėr ndarje, sepse nuk ėshtė evropiane ndarja territoriale.
    Tadiq: Pra, ju po thoni se ideja e Gjingjiqit nuk ka qenė e mirė.

Po, ai pati guxim tė hapė problemin. Ju keni hapur probleme praktike kur dihet qė ēėshtja ėshtė shumė politike.
    Tadiq: Thjesht unė mendoj se nė kėtė moment nuk ėshtė e menēur tė dilet me propozime konkrete pėr zgjidhje politike. Sepse nuk do tė gjendej zgjidhja. Dhe besoj se nė kėtė moment ėshtė shumė mė e menēur qė t’i qasemi tė gjithė zgjidhjes sė problemeve teknike dhe tė gjitha problemeve qė janė tė zgjidhshme, sepse ju vetė thatė qė hajde mos tė bėjmė obstruksione me jetėn e njerėzve. Tė kėnaqim tė drejtat e njeriut dhe t’i pėrmbushim kėto kritere dhe pastaj hap pas hapi tė arrijmė te zgjidhja historike shqiptaro-serbe. Po t’ju thosha se tani zgjidhja e problemit ėshtė Hong – Kongu apo Ishujt Alande, atėherė do tė pėrjetonim publikisht cunam politik. Kėshtu, kurrė nuk do tė arrinim te zgjidhja, pasi qė detyra ime ėshtė ta gjej njė zgjidhje, sepse jam politikan dhe kryetar i Serbisė, atėherė do ta pėrdor tėrė metodologjinė time pėr tė arritur te zgjidhja dhe jo ta teprojmė duke folur publikisht e te zgjidhja mos tė arrijmė kurrė. Sa i pėrket Zoran Gjingjiqit, ai ka qenė pėr ndarje, ashtu sikurse ka qenė Dobrica Qosiq dhe disa tė tjerė. Ata kanė qenė tė sulmuar nga opinioni publik pėr shkak tė njė propozimi tė kėtillė, sepse kjo nėnkuptonte vėnien nė pyetje tė integritetit territorial tė Serbisė. Dhe ky ka qenė njė koncesion i madh politik qė kanė bėrė njė pjesė e intelektualėve serbė. Nėse analizoni pjesėn shqiptare, asnjėri nga ta nuk e ka pėrkrahur kėtė ide. Unė vetėm po i analizoj hulumtimet e bėra pėr gjetjen e zgjidhjes. Pėr kėtė moment, vetėm kaq mund tė them, por edhe marr pėrgjegjėsinė pėr kohėn qė po vjen duke ofruar zgjidhje, por do tė vijė momenti kur do ta ofrojmė zgjidhjen e dėshiruar.

Megjithatė, zoti Tadiq, po kthehem prapė tek ideja e ndarjes sė Kosovės. Programi serb i viteve ’80 kishte synim bashkimin e tė gjitha territoreve nė njė shtet. Por, ai nuk u arrit, edhe pse u bė lufta. Ne shqiptarėt jemi duke jetuar nė rajon nė gjashtė shtete dhe nė disa mėnyra kemi pėrvoja tė ndryshme pėr idenė e bashkimit kombėtar. Sigurisht, ne kemi projekte pėr bashkimin e tė gjithė shqiptarėve nė njė shtet tė vetėm, por ata nuk kanė mbėshtetje ende te shumica e shqiptarėve. Kur ne kemi triumfuar me njė ide idealiste siē ėshtė fshirja e kufijve nė mes tė shqiptarėve dhe jemi orientuar drejt integrimit evropian, ne mendojmė se mund ta quajmė si zgjidhje tė civilizuar tė problemit. Pse ju nuk e bėni kėtė?
    Tadiq: Ju lutem, ta kemi njė qasje tė sinqertė pėr situatėn. Politika nacionale serbe nuk ėshtė angazhuar pėr bashkimin e serbėve nė njė shtet. Ne kemi jetuar nė shtetin e Jugosllavisė si tė bashkuar dhe kemi bėrė pėrpjekje qė ta ruajmė Jugosllavinė dhe nuk kemi pasur nevojė pėr bashkim tė ri. Sa u pėrket ideve tė ndarjeve, edhe vetė shpallja e pavarėsisė sė Kosovė ėshtė njėkohėsisht ndarje e njė shteti.

Mos thoni ashtu. Kosova e pavarur, para sė gjithash, ėshtė produkt i brutalitetit serb ndaj shqiptarėve. Pavarėsia nuk ėshtė vetėm produkt i luftės. Ju na keni detyruar. Keni qenė shumė brutalė ndaj nesh.
    Tadiq: Po, ka shumė brutalitet nė hapėsirat e Ballkanit Perėndimor, qė nė njė mėnyrė apo tjetėr nuk kanė sjellė ndarje tė reja. Unė pajtohem qė ka pasur brutalitet nga institucionet serbe nė Kosovė. Nuk u takoj atyre strukturave politike qė nuk e pranojnė kėtė fakt. Kjo ėshtė e kotė, e kotė tė mė thuhet. Kushdo qė e ka pasur fuqinė nė dorė nė Kosovė, ka ushtruar dhunė – kjo ėshtė parė nė deceniet e fundit. Fatkeqėsisht, ėshtė kėshtu. Por, meqė ju po thoni, atėherė ē’do tė bėjmė me brutalitetin e shqiptarėve mė 17 mars nė vitin 2004, kush ėshtė pėrgjegjės pėr atė brutalitet.

Pėr dallim nga Serbia, ne intelektualėt nė Kosovė kemi kritikuar vitin 2004. S’kemi asgjė tė paqartė.
    Tadiq: Thjesht po ju pėrkujtoj. E dini si ndodhi, kinse fėmijėt serbė kanė detyruar fėmijėt shqiptarė tė hyjnė nė lumė. Kėshtu e ka botuar njė medium i fuqishėm botėror. Kurrė nuk ėshtė demantuar. Mė vonė institucionet e drejtėsisė nė Kosovė kanė thėnė se kjo nuk ėshtė e vėrtetė. Pastaj vjen dhuna. Ju thoni se ata do tė dėnohen. Unė kėtė e vlerėsoj dhe besoj se njė ditė do tė dėnohen.

Do tė pėrgjigjen tė gjithė ata qė kanė bėrė krim, natyrisht.
    Tadiq: Kanė kaluar shtatė vjet. Tani parashtrohet pyetja, nė atė ushtrim dhune kanė marrė pjesė mbi 50 000 njerėz qė kanė qenė tė inkurajuar nga njė pjesė e institucioneve tė Kosovės. A do tė thotė kjo se njė dhunė e kėtillė do tė sjellė ndarje tė reja brenda territorit tė Kosovės. Nuk mendoj qė ēdo dhunė duhet tė sjellė apo tė prodhojė secesion.

Po, ne kemi kėrkuar falje pėr rastin e vitit 2004. Por, nuk ka pasur njė kėrkim falje nga Serbia pėr vitet ’90. Nė Kosovė jua shohim pėr tė madhe qė edhe sot e kėsaj dite nuk keni kėrkuar falje pėr atė qė ka ndodhur.
    Tadiq: Pritni njė moment. T’i rendisim faktet. Rreth Kosovės po zhvillohen hulumtime serioze pėr krimet qė kanė ndodhur nė tė dyja anėt. Fjalėt pėr kėrkim falje do tė jenė pjesė e njė procesi politik qė kanė qėllimin e vet tė pajtimit. Do tė arrijmė ne deri tek ato fjalė, por nė tė njėjtėn kohė duhet tė ndodhin hulumtime serioze pėr krime. Kemi procese gjyqėsore, tė cilat po hapin rrugė qė tė arrijmė te gjendja e sė drejtės. Ju vetė thatė se viti 2004 nuk i ka sjellė fajtorėt para gjyqit, ku janė djegur kishat dhe janė vrarė serbėt. Nė vitin 1999 kemi vrasje masive tė shqiptarėve. Nga viti 2000 kemi vrasje edhe tė serbėve. Krime ka pasur nė tė dyja anėt. Nuk dėshiroj tė bėj krahasime. Ēdo krim nuk duhet tė krahasohet, por ēdo viktimė duhet respektuar. Kam pranuar edhe serbė, edhe shqiptarė qė kanė humbur mė tė afėrmit, por nuk kanė pėrfunduar proceset gjyqėsore. Do tė vijė momenti edhe pėr kėrkim falje. Nė tė vėrtetė unė kurrė nuk kam ikur nga kėto fjalė.

Por, e keni bėrė kėrkim faljen pėr Bosnjėn...
    Tadiq: Natyrisht, kur janė bėrė hulumtime pėrkatėse dhe procese gjyqėsore tė shoqėruara me analiza juridike, e kam bėrė atė. Por, duhet t’ju them njė gjė. Kur e kam vizituar fshatin Cernicė atje, kam qenė te varri i njė fėmije serb katėrvjeēar, i cili ėshtė vrarė pse ka qenė serb. Ėshtė vrarė pas vitit ‘99. Atėherė pata thėnė diēka qė pala shqiptare duhet ta ketė parasysh. Kam thėnė se nė kėtė moment duke u kujdesur pėr kėtė fėmijė, duhet tė kujtojmė edhe tė gjithė fėmijėt shqiptarė qė kanė humbur jetėn e kanė qenė totalisht tė pafajshėm. Nuk guxojmė tė vajtojmė vetėm tanėt, por tė gjithė ata qė tė pafajshėm kanė humbur jetėn.

Po, unė nuk po i vajtoj vetėm shqiptarėt.
    Tadiq: Nuk po them qė ju po i vajtoni vetėm shqiptarėt. Po flas pėr marrėdhėniet qė doemos duhet t’i kemi nė Ballkanin Perėndimor. Edhe pėr tė gjitha ato viktima qė pafajshėm kanė humbur jetėn nga njė politikė e ēoroditur. Tani kemi ardhur nė njė moment qė njė politikė tė kėtillė nuk e kemi. Kemi arritur nė njė pozitė qė racionalisht t’i shtrojmė interesat nacionale. Por, mos prisni qė dikush tė heqė dorė nga tė drejtat ligjore dhe kushtetuese si dhe interesat legjitime nacionale e qė dikush nė Serbi do tė aplaudonte. Kjo nuk ėshtė zgjidhje qė mund tė supozohet. Duhet tė respektohen kushtetuta dhe ligjet dhe brenda kėsaj kornize tė gjenden zgjidhje. Nė kėtė moment unė pėrfaqėsoj kėtė ide dhe gjurmoj tė gjej njė zgjidhje jo vetėm pėrmes dialogut shqiptaro-serb qė vazhdon nė kėtė moment nė Bruksel, por mė vonė edhe jashtė kėsaj. Ne jemi tė detyruar tė gjejmė zgjidhje pėr konfliktin. Ēdo mjegullim i kėsaj situate shkakton konfliktin e ngrirė. Konflikti i ngrirė askund nuk na ēon. Nė fund njerėzit do tė pėsojnė mė sė shumti nga ky konflikt i ngrirė. Unė po mundohem qė palės shqiptare t’ia hap perspektivėn.

Po na jepni neve mundėsinė qė tė dalim nga ky konflikt i ngrirė, sepse ky konflikt ėshtė i ngrirė vetėm nė Veri, me miratimin tuaj.
    Tadiq: Pse mendon se ėshtė vetėm nė Veri.

Ne nuk kemi problem me serbėt brenda Kosovės. Ata jetojnė mirė, bile mė mirė se shqiptarėt nė Serbi.
    Tadiq: Serbėt nė Jug...jetojnė mė mirė sesa serbėt nė Serbi?

Jo, jo, se shqiptarėt nė Serbi.
    Tadiq: Mendoj se kjo nuk ėshtė realiste. Mos tė bėjmė gara kėtu.

Por, ju nuk e dini si jetojnė serbėt nė Kosovė.
    Tadiq: Por, unė pranoj serbė edhe nga Jugu edhe nga Veriu.

Po, ju keni vizituar vetėm manastiret. Ne po ju thėrrasim.
    Tadiq: Por, ja mezi po pres tė vijė, qysh nesėr.

Thashė ne po ju thėrrasim.
    Tadiq: Nuk mundemi kėshtu. Duhet leje e institucioneve ndėrkombėtare.

Mundeni edhe pa bashkėsinė ndėrkombėtare.
    Tadiq: Ėshtė e pamundshme.

Ejani vizitojeni Thaēin dhe Pacollin. Pse nuk vini?
    Tadiq: Mė duhet t’ju them se nuk ėshtė reale kjo qė po propozoni. Nė atė moment po tė ndodhte kjo, atėherė do tė kėtė pranim tė dyja shteteve. Tė jemi realistė, mos tė bėhemi naivė.

Po, ėshtė e vėrtetė qė kur vizitoni njė burrėshtetas nė kėso rrethanash, mund tė interpretohet si pranim i njė shteti, por ju mund tė thoni se nuk jeni gati qė ta pranoni pavarėsinė e Kosovės.
    Tadiq: Nuk dalim nga konflikti i ngrirė nėse Serbia e pranon Kosovėn nė formėn e saj eksplicite. Nėse unė nė kėtė moment do tė takohesha me z. Thaēi dhe Pacolli, atėherė kjo do tė nėnkuptonte se unė po e pranoj pavarėsinė. Kjo ėshtė ABC’ja politike prej kur ekzistojnė bota dhe shtetet.

E di qė ėshtė ABC’ja politike, por duhet relaksuar marrėdhėniet.
    Tadiq: Nuk duhet t’jua shpjegoj. Ju thashė kjo ėshtė ABC’ja politike. Kjo qėndron kėshtu. Nėse unė do tė bėja vizitėn, do ta anuloja Kushtetutėn e Serbisė. Edhe kjo nuk mund tė ndodhė derisa tė gjejmė zgjidhje. Puna ime ėshtė tė gjej zgjidhje. Pra, tė respektoj Kushtetutėn dhe ligjet e shtetit tim dhe nė kuadėr tė kėsaj tė gjejmė zgjidhje e jo qė nė start tė humbim rastin pėr ta gjetur atė.

Por, sa vjet atėherė duhet pritur pėr zgjedhjen e problemit?
    Tadiq: Ne kemi filluar dialogun, nuk ka kurrfarė problemi nė kėtė aspekt.

Dialogu i sapunisur nuk zgjidh probleme tė serbėve nė Veri. Ata nuk jetojnė nė shekullin XXI. Ata jetojnė nė njė botė tė kaluar. Kjo nuk ėshtė mėnyrė pėr t’i ndihmuar ata. Hajde t’i ndihmojmė ata njerėz!
    Tadiq: Si mendoni qė Serbia nuk po u ndihmon.

Shteti serb nuk u ndihmon, ne nuk kemi mundėsi. Atje jetojnė vetėm kriminelėt dhe njerėzit, ėshtė johumane.
    Tadiq: Po e di, kur po thoni se nė Veri jetojnė vetėm kriminelėt – por edhe kriminelėt janė njerėz.

Nuk u ndihmohet vetėm me rroga?
    Tadiq: Serbia pėr ēdo vit ndan mjete tė shumta pėr Kosovėn. Shumė mjete. Kur po thoni hajdeni t’u ndihmojmė atyre njerėzve, ju po trokitni nė dyert e hapura.

Nėse e keni me lehtė, po ju them se atje jetojnė vetėm kriminelėt dhe serbėt. S’ka shtet atje. Na jepni neve mundėsinė, ne bėjmė pėr ta...
    Tadiq: Me duhet t’ju them se ideja juaj nuk ėshtė realiste.

Unė jam realist...
    Tadiq: Tė jem real deri nė fund...

Ata jetojnė nė mėnyrė katastrofike. Ku shkojnė ato mjete kur ata jetojnė aq keq me fajin tuaj.
    Tadiq: Unė i di parametrat ekonomikė. Prodhimi shoqėror nė Kosovė nuk mund tė sigurojė kurrfarė ndihme tė atij lloji ēfarė ju po flisni dhe as nuk mund t’iu afrohet mjeteve qė Serbia i ndan pėr Kosovė dhe Metohi. Nuk mundet sepse nuk ka prodhim shoqėror Kosova pėr sigurimin e njė jete mė tė mirė.

Ne jemi gati ta bėjmė kėtė...
    Tadiq: Me duhet t’ju them se Serbia ndan mjete enorme pėr Kosovėn nė 10 vitet e fundit.

Atėherė, ku shkojnė ato mjete...
    Tadiq: Kjo nuk ėshtė vetėm nė juridiksionin e Serbisė, sepse Serbia nuk e ka pushtetin atje. Me marrėveshjen e Kumanovės dhe Rezolutėn 1244, Serbia nuk ka tė drejtė tė qeverisė nė Kosovė. Pavarėsisht kėsaj, Serbia ndan mjete pėr mirėqenien e kėtyre njerėzve, ato mjete shkojnė pėr jetat e njerėzve, nė rroga, nė ndihma sociale, nė ndihmė pėr drejtėsi, nė tė gjitha sferat e jetės. Po, mos ta bėnte kėtė Serbia, atėherė do tė bėnte krim. Kur mė thoni ju mua qė t’ju mundėsoni institucioneve tė Kosovės ta bėjnė kėtė, mė duhet t’ju them se ėshtė joreale, sepse nė Kosovė nuk ekziston prodhim shoqėror qė mund tė sigurojė ato mjete pėr ata njerėz.

Ne jemi gati t’ju ndihmojmė...
    Tadiq: Jo. Unė thjesht po flas pėr parametrat ekonomikė. Kjo qė po thoni ju ėshtė vetėm fjali. Nuk ka ekonomi nė Kosovė qė mund ta sigurojė kėtė.

Ne shqiptarėt, mė shumė se askush tjetėr duhet t’i respektojmė ata njerėz. Ne mė mirė se ēdokush tjetėr e dimė se si jetohet nė dhunė para vitit 1999. Dėshirojmė tė bėjmė tė kundėrtėn e asaj qė kanė bėrė serbėt nė Veri. Ata jetojnė shumė keq nė Veri.
    Tadiq: Mendoj se kjo nuk ėshtė reale. Unė respektoj fjalėn, qėllimin dhe mendimin tuaj. E njėjta vlen edhe tek unė kur janė nė pyetje shqiptarėt. Pavarėsisht a bėhet fjalė pėr Preshevėn, Bujanovcin apo Kosovėn. Unė thjesht konsideroj se Serbia ka obligim ndaj bashkėqytetarėve tė saj, pavarėsisht a janė ata shqiptarė apo serbė. Por, duhet tė kuptoni se nuk ėshtė reale qė ekonomia e Kosovės tė krijojė mirėqenie pėr njerėzit atje.

S’ėshtė humane se si trajtohen ata njerėz. Janė shumė keq...
    Tadiq: Ēka nuk ėshtė humane, pse Serbia po ndanė mjete nga buxheti?

Ata njerėz janė pengje tė njė ideje. Idesė sė ndarjes politike tė Veriut. Ata keqpėrdoren pėr atė arsyeje. S’ėshtė humane qė ata njerėz tė trajtohen nė mėnyrė ēnjerėzore pėr shkak tė idesė sė ndarjes.
    Tadiq: Por, tani kam njė pyetje pėr ju. Ēka mendoni cila ėshtė dėshira e atyre serbėve atje?

Mendoj qė duhet t’i bindim ata pėr idenė evropiane, ku tė gjithė tė jetojnė tė lirė. Duhet t’i bindim ata qė kryeqyteti i tė gjithė neve ėshtė Brukseli dhe jo ideja e ndarjes. Kėto nuk shkojnė bashkė.
    Tadiq: Po, e di. Por, thjesht kėto nuk janė tė barabarta. Ideja evropiane ėshtė shumė e pėrhapur te serbėt e Veriut.

Ata s’e kanė idenė e Evropės, z. Tadiq.
    Tadiq: Por, si more, nuk e kanė idenė. Mendoj se nuk keni tė drejtė. Thjesht nuk keni tė drejtė.

Unė kam qenė nė Veri. E di si jetojnė serbėt atje...
    Tadiq: Por nuk mund tė keni monopol tė dijes mbi gjendjen atje.

Unė mendoj se nuk ėshtė fer...
    Tadiq: Po ēfarė pengjesh janė atėherė, nėse ndjenja dhe vullneti i tyre respektohet. Ata nuk mund tė quhen pengje.

Nuk ėshtė njerėzore qė ju politikanėt nė Serbi t’i trajtoni serbėt ashtu si pengje tė sė ardhmes. Na lini neve t’u ndihmojmė.
    Tadiq: Dhe keni gjetur zgjidhje...

Nuk ėshtė me rėndėsi se ēfarė duan ata nė kėtė moment. Pėr ta na e kemi tavolinėn suedeze. Ēfarėdo qė ata dėshirojnė brenda Kosovės, mund t’i kenė.
    Tadiq: Ēka nėse ata nuk dėshirojnė tė jetojnė nė shtetin e Kosovės?

Por, ideja e Europės ėshtė zgjidhje e qartė...
    Tadiq: Unė fare nuk po them se ēfarė ėshtė dėshira ime nė kėtė moment. Unė thjesht po them ēka ėshtė reale. Unė do tė marr parasysh ēdo realitet. Unė do tė marr parasysh realitetin qė shqiptarėt nė Kosovė nuk dėshirojnė tė jetojnė nėn sovranitetin e Serbisė, do tė marr parasysh qė serbėt e Kosovės nuk dėshirojnė tė jetojnė nėn sovranitetin e Kosovės sė pavarur.

Por, a e merrni edhe si gjendje reale qė edhe shqiptarėt nė Luginėn e Preshevės nuk dėshirojnė tė jetojnė nėn Serbi.
    Tadiq: Po, unė ēdo realitet duhet ta marr parasysh dhe duhet tė gjej zgjidhje nė kuadėr tė tij.

Por, kjo nuk ėshtė zgjidhje e sė ardhmes.
    Tadiq: Cila?

Nėse ju jeni pėr idenė evropiane, e kjo ėshtė ideja evropiane e z. Tadiq, njeriu qė ka dyert e hapura pėr nė Evropė, e ka idenė pėr integrime evropiane dhe e ka idenė pėr ndarjen e Veriut tė Kosovės. Kėto nuk shkojnė bashkė.
    Tadiq: Pėr cilėn ide ju po flisni? Pėr njė ide qė nuk po ma qartėsoni mua.

Pėr idenė e integrimeve europiane.
    Tadiq: Mirė!

Ju pėrfaqėsoni idenė e integrimeve evropiane por nė politikėn tuaj qė po bėni nuk po lejoni tė njėjtėn gjė pėr Kosovėn.
    Tadiq: Vėrtet atėherė nuk po kuptohemi. Ju po thoni se integrimi i Serbisė nė Evropė tė jetė me Kosovėn bashkė.

Jo, me Kosovėn.
    Tadiq: Mirė!

Por nė tė njėjtėn kohė po kėrkoni edhe Evropėn, edhe serbėt e Veriut nė Serbi. Kėto nuk shkojnė bashkė.
    Tadiq: Mė duhet tė them se unė nė asnjė moment nuk fola pėr ndarjen e Kosovėn.

Por, nė mėnyrėn si e thatė, kjo nėnkuptohet.
    Tadiq: Shumė gjėra nėnkuptohen...Atėherė, mė lejoni tė them unė mendimin tim. Por, mos ma interpretoni atė qė them unė. Ju po thoni sė ėshtė e nėnkuptuar. Asgjė nuk ėshtė e nėnkuptuar pėrderisa nuk thuhet qartė, e sidomos nė politikė. Pra, ka shumė zgjidhje. Ne e thamė se ekziston zgjidhja e modelit tė Hong-Kongut dhe Ishujve Aleande, model ky qė e ruan sovranitetin e Serbisė. Kemi qasjen gjermano-gjermane pas Luftės sė Dytė Botėrore (LDB). Tė dyja palėt janė marrė vesh qė mos ta pranojnė njėra-tjetrėn dhe kjo mė vonė u ka mundėsuar qė tė integrohen nė institucione ndėrkombėtare, edhe Gjermaninė Lindore edhe atė Perėndimore. Ekziston edhe ndarja si zgjidhje, por ka edhe zgjidhje tė tjera qė nuk janė tė njohura. Por, ka edhe zgjidhje tė tjera kreative siē ka qenė qasja gjermano-gjermane qė e kanė shpikur disa njerėz tė menēur. Por, ka shumė zgjidhje, por unė konsideroj se nuk ėshtė zgjidhje qė njėra palė tė fitojė tė gjitha, e pala tjetėr asgjė. Nė kėtė rast shqiptarėt kanė fituar ēdo gjė, nėse nėnkuptohet pavarėsia e Kosovės, kurse serbėt kanė humbur tė gjitha nė Kosovė dhe Metohi. Ju mund tė thoni se kjo nuk qėndron. Por, nėse i pyesim serbėt nė Kosovė dhe kur i pyet ata, dhe ata vijnė kėtu dhe ma thonė se i kanė humbur tė gjitha. Pėr mua ėshtė obligim qė tė marr parasysh qėndrimet e tyre. Por, mė duhet tė them se obligimi im qė tė kem parasysh edhe qėndrimin e shqiptarėve, pavarėsisht ku jetojnė ata. Dhe mė duhet tė shpjegoj edhe njė herė, sepse si duket ka paqartėsi nė kėtė dialog, prandaj unė nuk mund tė gjurmoj pėr zgjidhje praktike nėse nuk i marr parasysh realitetet e qėndrueshme. Kurdo t’i mohoja qėndrimet e serbėve nė Kosovė, nėse doni tė them atyre tė Veriut apo nė Jug, do tė dukesha si Milosheviqi, i cili kishte mohuar ēdo tė drejtė tė shqiptarėve para se tė ndodhte konflikti, e tė cilėt edhe para konfliktit nuk kanė dashur tė jetojnė nėn sovranitetin e Serbisė. Nuk mund tė sillemi nė atė mėnyrė. Duhet tė gjurmoj pėr njė zgjidhje mbi realitet qė ekzistojnė. Nuk mund tė gjurmoj zgjidhje mbi njė realitet virtual. Vetėm kėtė duhet t’ju them sė paku tė kuptoni nė fund nė kėtė dialog.

Zoti Tadiq, a do ta pranojė Beogradi pavarėsinė e Kosovės ndonjėherė?
    Tadiq: Jo.

Pse?
    Tadiq: Sepse kjo nuk ėshtė nė pajtim me interesat tona nacionale.

Po, sikur Brukseli t’ju pyet: A e doni Kosovėn, Evropėn, apo NATO’n, ēfarė do t’i thoni?
    Tadiq: Nuk ėshtė reale qė dikush nė BE tė parashtrojė njė kusht tė kėtillė. Ne BE ka shtete tė cilat nuk e kanė pranuar Kosovėn. BE’ja ka kritere tė caktuara pėr tė qenė pjesė e kėsaj. Ato janė tė definuara me kritere tė Kopenhagės dhe nė mesin e atyre kritereve nuk ėshtė heqja dorė nga njė pjesė e territorit tė saj.

Kjo do tė thotė se Kosova do tė presė gjatė qė pavarėsia e saj tė njihet nga Serbia.
    Tadiq: Mendoj se kjo ėshtė e pamundur. Ne mund tė arrijmė te zgjidhja pėrmes dialogut, ku tė dyja palėt pajtohen pėr njė zgjidhje tė qėndrueshme. Edhe njėra edhe pala tjetėr nė atė moment do t’i shtrėngojnė duart dhe do tė thonė qė e gjetėm zgjidhjen. Pėr kėtė zgjidhje duhet ta kemi edhe pėlqimin e qytetarėve tanė. Pra, pavarėsia e deklaruar nė mėnyrė tė njėanshme dhe tė pranohet nga Serbia nuk mund tė jetė zgjidhje reale. Kėtė e dinė tė gjithė politikanėt, edhe shqiptarė, edhe ata serbė, si dhe ndėrkombėtarė. Askush nuk kėrkon nga Serbia qė ta pranojė Kosovėn.

Ju e keni nė plan ta takoni z. Thaēi, apo nuk e bėni pėr shkak tė Dick Marty’it?
    Tadiq: Nuk e kam tė qartė pyetjen...

A do ta takoni kryeministrin Thaēi sė shpejti?
    Tadiq: Nuk ėshtė paraparė qė tė kem takim me Thaēin. Por, ne jemi takuar gjatė bisedave nė Vjenė, por jo vetėm me Hashim Thaēin, Veton Surroin, Agim Ēekun dhe ish – presidentin tuaj. Pra, unė nuk kam pasur kurrė problem tė takohem me politikanė shqiptarė. Takimet eventuale duhet tė kenė qėllim. Nė kėtė moment nuk ėshtė paraparė ndonjė takim mes meje dhe Thaēit. Sa i pėrket Dick Martyit, qė kalimthi e pėrmendet, ky hetim duhet tė sjellė disa rezultate.

Por, Dick Marty ka pasur problem nė Bruksel me parlamentarėt e BE’sė.
    Tadiq: Kur tė kryhen tė gjitha kėto hetime qė i kanė bėrė edhe disa serbė, do tė jetė shumė lehtė tė hapen rrugė pėr takime legjitime tė tė dyja palėve.

Pse nuk keni qenė nė Shqipėri. Ka qenė paraparė nė shkurt njė takim me presidentin Topi dhe kryeministrin Berisha?
    Tadiq: Tėrė vitin e kaluar kemi paraparė vizitėn time nė Shqipėri qė tė fillojmė njė dialog politik, por pastaj brenda shoqėrisė shqiptare pati paqartėsi se kur duhet tė organizohej kjo. Pati diskutime nė mes tė z. Topi dhe z. Berisha dhe kur u vendos unė e lėndova ligamentin dhe fizikisht nuk munda tė shkoj dhe jam nė procesin e shėrimit.

Duke udhėtuar nėpėr Serbi, sot e pashė qė 85 km janė rrugė e vėshtirė. Meqė kemi njė autostradė nga Tirana deri nė Merdar, a do ta ndėrtoni atė nga Merdari deri nė Nish, qė Tirana dhe Beogradi tė jenė vetėm pesė orė larg?
    Tadiq: Ne nė Kėshillin pėr Infrastrukturė kemi vendosur prioritete, sė pari korridorin e dhjetė duhet ta kryejmė, duhet ta pėrfundojmė autostradėn deri nė Hungari, pėrfundon nė mes tė kėtij viti. Kanė filluar punimet drejt kufirit me Bullgarinė dhe Maqedoninė. Sa i pėrket rrugės drejt Prokuples, ėshtė paraparė qė njė rrugė e kėtillė tė pėrfundohet dhe po shqyrtohet qė tė shkoj deri nė Merdar. Kam informacione qė Shqipėria gati e ka pėrfunduar rrugėn qė e ka pėrfunduar Behteli sė bashku me mikun tim, Tarik Sharra. Mendoj se ėshtė me rėndėsi vitale qė tė ndėrtojmė rrugėt qė na lidhin, sepse do tė kemi transport mė tė lirė. Nė tė kundėrtėn nuk ka zhvillim dhe nuk do tė kėtė jetė mė tė mirė pėr njerėzit tanė, pavarėsisht a janė serbė apo shqiptarė. Duhet tė ndėrtojmė edhe rrugė tė tjera qė shkojnė kah Bllaca nė drejtim tė qyteteve tė Kosovės, sepse gjithmonė ka pasur tregti tradicionale nė mes tyre dhe vetėm nė ato rrethana kanė jetuar mirė. Por, mos tė harrojmė edhe vijat hekurudhore.

Pyetja e fundit. Unė do tė bėja njė pyetje tjetėr qė ėshtė e lidhur me kulturėn dhe traditėn. Ēėshtja e nxehtė dhe shumė tė ndjeshme ėshtė statusi dhe mbrojtja e manastireve mesjetare. Kosova ka pranuar koncesione tė rėndėsishme pėr kėtė ēėshtje dhe ka marrė pėrsipėr detyrimin pėr ta mbrojtur kėtė trashėgimi. Pėr Kosovėn dhe traditėn e saj mbrojtja e objekteve tė kultit ėshtė shumė e veēantė. Shqiptarėt etnikė pėr shekuj me radhė kishin marrėveshje pėr mbrojtjen e kishave dhe manastireve dhe i kanė ruajtur ato nga plaēkitjet dhe dėmet. Nė kėtė mėnyrė janė mbrojtur Patriarkana e Pejės, Manastiri i Deēanit, Manastiri i Deviqit, ky i fundit ėshtė nė zemėr tė Drenicės, dhe disa monumente tė tjera. Nė nivel lokal, shumica e popullsisė sė Kosovės nė njėfarė mėnyre ėshtė tjetėrsuar nga trashėgimia shumė e vlefshme kulturore dhe historike. Pse nuk i keni takuar asnjėherė shqiptarėt pėr meritat qė i kanė nė ruajtjen e kėsaj trashėgimie.
    Tadiq: Mendoj se ideja juaj ėshtė e shkėlqyeshme dhe plotėsisht e pranoj zėrin tuaj kritik. Herėn tjetėr unė do tė kėrkoja kėtė, por nevojiten disa institucione konkrete qė tė lejojnė njė vizitė tė kėtillė. Herėn e fundit dhe tė parafundit kur isha nė Deēan, por edhe herėn e parė kur isha pas luftės nė Kosovė, pati reagime agresive tė banorėve lokalė shqiptarė. Gatishmėria ime ėshtė absolute qė t’i vizitoj ata njerėz dhe vėrejtja juaj ėshtė shumė me vend.

Faleminderit z. Tadiq.
    Tadiq: Faleminderit shumė. Pata kėnaqėsinė qė biseduam.

EXPRESS
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Jack Watson : 18-03-2011 mė 19:11
    Life's too short to remove USB safely.

Pagan Warrior Maska e Hylltar
    Anėtarėsuar
    18-03-2011
    Vendndodhja
    Nė Fushat e Elyses
    Postime
    164
    Shkrim i gjatė por qė ia vlen me lexu.
    PAGANĖT PO TRIUMFOJNĖ, IMAMĖT PO BIEN, BOTĖS SĖ SHPEJTI DO TI KTHEHET PAQA.

i/e regjistruar Maska e Brari
    Anėtarėsuar
    23-04-2002
    Postime
    18,826
    ka ba mire batoni qe e ka intervistue tadiqin.
    populli ben mire me e lexue 7 here kte interviste qe me kuptue ma mire serbine dhe filozofin e saje.

pra serbia do vazhdoj te jete armiku i eger i republikes se kosoves.

mesimi qe del eshte..

ti ruhemi serbis e miqve te saje duke mos i dhen shkak te na i perdorin problemet ne kosove si "shi ne kallamoq tyne".

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    30-12-2009
    Postime
    1,594
    qenka nje bisede me ustain e ri se ai i vjetri i shkoi si qeni!

kjo bisede ne mes ish puntorit te sherbimit stanishiq qenka me shume bisede nostalgjike ne mes ish bashkepuntoresh !

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-01-2004
    Vendndodhja
    diku
    Postime
    1,545
    E lezova te gjithe intervisten ;

pyetjet ndaj z. Tadiq here here ishin te drejt per drejta dhe te qarta dhe here te tjera ishin te paqarta te keqformuara dhe si rjedhoje paten pergjigje te paqarta;

mund te them si z. Tadiq eshte nje politkan i zoti , i mencur dhe duhet te kemi parasysh qe kemi te bejme me nje udheheqes me ide te qarta dhe besnik ndaj popullit te tij dhe nacionalizmit serb.

ky po punon me mire se politikanet shqiptare ne kosove dhe ne shqiperi /\.

politika e tij eshte nje mixer midis integrimit europian te serbise dhe nacionalizmit serbomadh duke u perqendruar dhe justifikuar te ligji dhe kushtetuta e serbise .

serbia me ate politike te miloshevicit e humbi kosoven , por, me Tadiqin po e korigjon duke ngjitur shkalle pas shkalle nga fillimi aritjen e qellimit te tyre , ndarjen e kosoves ose edhe perfshirjen e saj ne integritetin teritorial te serbise .

nuk po perkrah serbine , por thjesht po them qe kosova dhe udheqesit e saj duhet qe te jene te bashkuar gjate dialogut serbo-kosovar , dhe duhet te kembengule per rezultate qe miratohen nga populli kosovar .

sa per viziten qe Tadiqi do bente ne Tirane , mund te them qe nuk e beri kete vizite me qellim te caktuar dhe jo se nuk erdhi per arsye shendetesore .
    qeveria e tiranes per Tadiqin eshte nje levizje qe nuk i nevojitet tani per tani , mund te themi qe eshte nje gur shahu qe do perdoret ne te ardhem nga udheqja serbe ne te ardhmen , per qellimet e saj.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    29-11-2010
    Postime
    607
    shqiptaret shumica jo te gjithe lypin me jau qie roptenanes, qysh mujn me besu se serbia ka ndryshu se qenka ky ne pushtet apo ai ne pushtet, per shqiptaret jan te gjith te njejt si milosheviqi si kral 1 si krali 2 si rankovici si gjingjiqi si kushtunica por ky i fundit jav kalon te gjithve por nuk e ka fuqin qe kan pas ata te meparshmit per ne jan te njejt, kur dot arrijm me kuptu ne ket sidomos politikanet tan bre ropteshpis jav qifshabre te pisav

i/e regjistruar Maska e ZANOR
    Anėtarėsuar
    25-09-2002
    Postime
    1,114
    Dy variante qe nuk qendrojne assesi jane: po thohet edhe se Servia e ka humbur Kosoven. Si mund te thohet keshtu, kur ajo nuk e ka humbur Kosoven se kurr nuk ishte e saj, por krejt Servia shtrihet mbi territore shqiptare-dardane, pse te thohet e ka humbur, kur Kosova e trevat shqiptare iu aneksuan ish-rsfj, pas LDB. Ne kete kontekst Kosova e ka humbur (perkohesisht) Medvegjen, Presheven e Bujanocin dhe gjithe kjo rremuje politike behet vetem qe te harrohen trevat shqiptare jasht Kosoves, e jo qe Servia e humbi Kosoven, qe kurr nuk ishte e saj.

Kurse kur thohet se duhet te pyetet populli i Kosoves, kjo nuk po ndodh, sepse po te pyetej populli as presidentet nuk do te ishin keta qe jane, as nuk pyetet populli shqiptar, as per negociatat servo-shqiptare te sotme, qe po iu thohet si bisedime, gjoja per ta zbutur ndikimin politik, kur dihet se eshte e njejta gje, si bisedime si negociata, ne fund do te merren vendime politike, ne dem te Kosoves. Populli as qe pyetet fare, por udheheqe bisedimet nje klike politike kosovare e rangut te larte (zevendeskryeministrja E. Tahiri, kurse perballe ka nje person krejt te parendesishem, qe qellimisht ia vuan perballe, si nencmim edhe merrte poza krejt te pamoralshme edhe te fotografohej doreperdore me te, as pa ia dedikua askush, por me vullnetin e saj.

Cdo interviste me tadiq e serviq eshte e kote, vetemsa iu qon bishtin perpjete edhe i ben pyetje as pa kurrefare kuptimi edhe ne dem te ceshtjes shqiptare, ai taravoli batoni gjoja po i bej 100 pyetje dhe ne fund asgje, prralla e kopalla boshe, gjoja po ben dicka te forte. Politika mkosovare nuk ka kohe te merret me ato qellime madhore te unitetit partiak e shteteror, sepse ka probleme mesveti, ne vend se te degjohet vetem nje ze politik gjeneral. Problemi kryesor eshte se pozita me pakicat udheheq shtetin dhe shumoca shqiptare si 3- 4 forca politike, jane jasht pushtetit edhe perbejne gati krejt Kosoven. Batoni me tadiqin luante rolin e perultesise, asgjesimit te vetvetes, duke e ngritur ate, duke i dhene perparesi folese edhepse fjalet e tij jane asgje, veq dokrra qorre, lojera fjalesh edhe nga filli e deri ne fund mohon cdolloj njohje te shtetit kosovar. Ani 100 pyetjeee, qe ma shume ishin pyetje demtuese. shume keq e verberi politike.
    HISTORIA NUK SHKRUHET ME SHKROLA E SHKOKLA!

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet nė Bllog
    22
    Baton Haxhiu i ka dhene intervistes nje rruge pa krye: ne vend qe theksi i intervistes te vihej tek ZGJIDHJA e problemit, Haxhiut i pelqen te flase per babane e Tadicit dhe si arritem deri ketu. Eshte humbje kohe dhe energjish qe te rrish te diskutosh te kaluaren.

Kosova dhe Serbia kane nevoje per zgjidhje praktike. Dhe zgjidhja nuk do te realizohet sa hap e mbyll syte, por do te jete nje zgjidhje qe do te doje kohe, perkushtim, e mbi te gjitha, vullnet politik nga te dy liderat politike te te dy shteteve.

Ajo qe eshte me e rendesishme sot, eshte qe dialogu politik midis Beogradit dhe Prishtines te filloje, duke marre ne shqyrtim e dhene zgjidhje listes se gjate te problemeve praktike: pikat kufitare, tabelat e qarkullimit, levizja e lire e njerezve ne te dy kahet e kufirit, etj si keto. Ne pamje te pare keto mund te jene zgjidhje qe te gjithe duam, por jane nje hap i pare i vogel ne drejtimin e duhur. Fryma e urrejtjes dhe konfliktit nderfetar ne keto 130 vjetet e fundit, nuk ka per te marre fund as per nje vit, as per nje dekade, por per dy-tre breza. Eshte detyra e liderave politike te ketyre vendeve, qe te impenjohen ne nje dialog konstruktiv, me paramendimin qe ajo qe po bejme sot, eshte qe niperit e mbesat tona neser, te mos jetojne me kete fryme urrejtje qe jetuan baballaret tane e ne vete.

Zgjidhja e problemit fillon me burrat e shtetit te dy vendeve, qe u japin shembullin e duhur popujve te tyre, duke zgjedhur dialogun e jo luften, duke zgjedhur integrimin evropian dhe jo disentigrimin etnik, duke zgjedhur bashkepunimin ekonomik, dhe jo embargon ekonomike.

Albo

albania is the best Maska e ismani
    Anėtarėsuar
    14-06-2009
    Vendndodhja
    tetova
    Postime
    583
    Tv Klan mund te jete me “borxhet” ne fushet e informacionit ku nje Grup Sulmues tani me i Qarte Hackerat arrijne qellimin e tyre qe Uebfaqe zyrtare te kaloj ne status “Suspend” nga kompani

rofte grupi SHC | Shkodra Hacker's CreW e mundem programin anti kombetar

100 vite shtet 100 VJET KRENARI 100 VITE SAKRIFIC TERE JETEN TE BASHKUM KOSOV ILIRD CAMERI MALSI

i/e regjistruar Maska e Endri_
    Anėtarėsuar
    16-02-2011
    Vendndodhja
    Tr
    Postime
    1,165
    Citim Postuar mė parė nga Albo Lexo Postimin
    Baton Haxhiu i ka dhene intervistes nje rruge pa krye: ne vend qe theksi i intervistes te vihej tek ZGJIDHJA e problemit, Haxhiut i pelqen te flase per babane e Tadicit dhe si arritem deri ketu. Eshte humbje kohe dhe energjish qe te rrish te diskutosh te kaluaren.
    Dhe ti mendon se Tadic do fliste per zgjidhjen e problemit te kosoves ne nje interviste te thjeshte? Ai thjesht perdori gjuhe te bute politike ,dhe zgjidhjen ja la tavolines ne mes shqiptarve dhe serbeve.

Per mendimin tim gazetari ne shume pytje e vuri me shpatulla mbas muri.

Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •