Close
Faqja 3 prej 3 FillimFillim 123
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 23 prej 23
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    11-03-2011
    Postime
    37
    Citim Postuar më parë nga rinor_a Lexo Postimin
    Përse ne jemi të varur nga gruri i Serbise. A mundet Kosova të prodhoje mjaftueshem grure sa te mos varet prej grurit te Serbise?

Serbia bllokon grurin

Beograd, 18 mars - Serbia po shkon hapave të Rusisë. Qeveria e Serbisë ka marrë vendim që për tre muaj të ndaloj eksportin e grurit. Sipas të dhënave që ajo ka bërë publike përmes mediave serbe, që të korrat e vjetme e deri në fillim të marsit të sivjetmë nga ky vend janë eksportuar 615 tonë grurë, apo 115 mijë tonë më shuam se që kishte planifikuar. Qeveria serbe pret që ky vendim do të stabilizoj tregun , ka deklaruar ministri i për bujqësi i Serbisë Dushan Petroviq.
    "Më nuk do të ketë eksport të grurit dhe të miellit. Ky vendim do ta stabilizoj tregun”, ka deklaruar Petroviq për B92 dhe ka shtuar se qeveria para se ta merr këtë vendim është konsultuar me Bashkimin Evropian dhe ka pasur parasysh obligimet që ka më kuadër të marrëveshjes CEFTA.
    Ky vendim i qeverisë serbe do të reflektohet edhe në tregun e Kosovës, për shkak të varshmërisë nga eksporti i grurit nga ky vend. Sipas të dhënave të ekspertëve, në Kosovë, varësisht nga kushtet klimatike prodhohet 250-300 mijë tonë grurë, kurse nevojat e saja shkojnë dei në 420 mijë tonë. Deficiti i këtij produkti kryesisht mbulohet me import nga Serbia. Sasi të vogla importohen edhe nga Hungaria e Bullgaria.
    Çmim i i grurit , duke filluar nga vera e vitit të kaluar ka pasur një ngritje të shpejtë dhe analistët e ndryshëm paralajmërojnë se sivjet do të ketë krizë të ushqimit. Çmimet do të ngitet mbi nivelin e vitit 2008, kur për shkak të deficitit në treg, bota ishte në krizë.
    Zhvillimet e vitit të kaluar,të cilat reflektohen edhe sivjet, ishin të ndikuara nga kushtet e vështira klimatike në Evropë dhe në disa vende të tjera të botës. Evropa në vitin 2009 ka prodhuar 680 milionë tonë grurë, kurse gjatë të korrave të vjetme në silose ka futur rreth 640 milionë tonë. Dështimi më i madh ka ndodhur në Rusi, ku thatësia dhe zjarret ka zvogëluar rendimentet për 20 milionë tonë grurë. Në Kazakistan drithnikët janë më të “lehtë” për gjashtë milionë tonë, kurse Ukraina dhe vendet e BE-së kanë pasur prodhim më të vogël për tre milion tonelata grurë.

Qendra.info
    Sepse jemi dembela. Gjithmone kemi qene dhe si duket edhe me tutje do te vazhdojme te jemi.

i/e regjistruar Maska e drenicaku
    Anëtarësuar
    06-05-2003
    Postime
    3,263
    Citim Postuar më parë nga Nete Lexo Postimin
    Ok ok,nuk jam zoteri,nuk marr vesh nga keto gjera per ate te pyeta ty sory...
    Ateher me fal zonje

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    18-04-2006
    Postime
    560
    Citim Postuar më parë nga ximi_abedini Lexo Postimin
    katunaret o i nderuar mbjellin por mbjellin vetem per vete sepse me shit ska llogari ndersa per sheherli duhet te kerkohet nga serbia sepse per ta nuk mbjell askush

jeni mesu me ofendimi nu ka llogari te mbillet sepse me lir eshte te blihet nga serbia sesa te mbillet sepse kushton me shtrejt

une ende grun te serbis skam ngern dhe sdo ngreni sepse ne xhami me ka mesu Hoxha qe te mbjell token dhe kurr te mos e le batall por edhe zoti me ka mundsu qe te kem pasuri qe te mund te mbjell sepse po te jetoja me 200 euro sdo kisha pasur mundsi te mbillja
    A nuk e paske dite ti dhe prindit e tu se duhet me mbjelle toke ,
    veq paske shkue te hoxha i fshatit me marre mesim se duhet me ,
    me mbjelle token, a po hoxhe i meqem keka kane ai qe te paska trefue!

Faqja 3 prej 3 FillimFillim 123

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •