Close
Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 23
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-12-2004
    Vendndodhja
    prishtine
    Postime
    23

Pse të varur nga gruri i Serbisë

Përse ne jemi të varur nga gruri i Serbise. A mundet Kosova të prodhoje mjaftueshem grure sa te mos varet prej grurit te Serbise?

Serbia bllokon grurin

Beograd, 18 mars - Serbia po shkon hapave të Rusisë. Qeveria e Serbisë ka marrë vendim që për tre muaj të ndaloj eksportin e grurit. Sipas të dhënave që ajo ka bërë publike përmes mediave serbe, që të korrat e vjetme e deri në fillim të marsit të sivjetmë nga ky vend janë eksportuar 615 tonë grurë, apo 115 mijë tonë më shuam se që kishte planifikuar. Qeveria serbe pret që ky vendim do të stabilizoj tregun , ka deklaruar ministri i për bujqësi i Serbisë Dushan Petroviq.
    "Më nuk do të ketë eksport të grurit dhe të miellit. Ky vendim do ta stabilizoj tregun”, ka deklaruar Petroviq për B92 dhe ka shtuar se qeveria para se ta merr këtë vendim është konsultuar me Bashkimin Evropian dhe ka pasur parasysh obligimet që ka më kuadër të marrëveshjes CEFTA.
    Ky vendim i qeverisë serbe do të reflektohet edhe në tregun e Kosovës, për shkak të varshmërisë nga eksporti i grurit nga ky vend. Sipas të dhënave të ekspertëve, në Kosovë, varësisht nga kushtet klimatike prodhohet 250-300 mijë tonë grurë, kurse nevojat e saja shkojnë dei në 420 mijë tonë. Deficiti i këtij produkti kryesisht mbulohet me import nga Serbia. Sasi të vogla importohen edhe nga Hungaria e Bullgaria.
    Çmim i i grurit , duke filluar nga vera e vitit të kaluar ka pasur një ngritje të shpejtë dhe analistët e ndryshëm paralajmërojnë se sivjet do të ketë krizë të ushqimit. Çmimet do të ngitet mbi nivelin e vitit 2008, kur për shkak të deficitit në treg, bota ishte në krizë.
    Zhvillimet e vitit të kaluar,të cilat reflektohen edhe sivjet, ishin të ndikuara nga kushtet e vështira klimatike në Evropë dhe në disa vende të tjera të botës. Evropa në vitin 2009 ka prodhuar 680 milionë tonë grurë, kurse gjatë të korrave të vjetme në silose ka futur rreth 640 milionë tonë. Dështimi më i madh ka ndodhur në Rusi, ku thatësia dhe zjarret ka zvogëluar rendimentet për 20 milionë tonë grurë. Në Kazakistan drithnikët janë më të “lehtë” për gjashtë milionë tonë, kurse Ukraina dhe vendet e BE-së kanë pasur prodhim më të vogël për tre milion tonelata grurë.

Qendra.info
    Ndryshuar për herë të fundit nga Albo : 17-03-2011 më 08:41

i/e regjistruar Maska e drenicaku
    Anëtarësuar
    06-05-2003
    Postime
    3,263
    te mvarur nga gruri i serbis sepse duhet me met gjall,toka ka mbet djerrin,shteti ja ka fut gjume,prandaj askush nuk na ka faj,bile shume lir eshte buka se ne e meritoim me na e ban 10evro nje buk,hajde kqyre token ne drenic krejt djerrin eshte,shteti njeher nuk po ka koh me u marr me bujqesi,po merret me vetvehte njeher

i/e regjistruar Maska e Nete
    Anëtarësuar
    13-04-2009
    Postime
    8,688
    Citim Postuar më parë nga drenicaku Lexo Postimin
    te mvarur nga gruri i serbis sepse duhet me met gjall,toka ka mbet djerrin,shteti ja ka fut gjume,prandaj askush nuk na ka faj,bile shume lir eshte buka se ne e meritoim me na e ban 10evro nje buk,hajde kqyre token ne drenic krejt djerrin eshte,shteti njeher nuk po ka koh me u marr me bujqesi,po merret me vetvehte njeher
    Me fal por me sa di fshataret vet duhet ta punojne token,qka hyn shteti ketu nuk po e kuptoj??

Ekstremist Islamik Maska e ximi_abedini
    Anëtarësuar
    27-02-2010
    Vendndodhja
    nga KOSOVA e SHQIPERIS
    Postime
    2,800
    Citim Postuar më parë nga Nete Lexo Postimin
    Me fal por me sa di fshataret vet duhet ta punojne token,qka hyn shteti ketu nuk po e kuptoj??
    si ta punojn token kur me shtrejt ju kushton me mjell sesa me ble grur ,
    qeveria i ka fajet sepse ajo duhet tju hiq tatimin per naft dhe tju mundsoj qe naften te blejn me qmim te pergjysmuar siq eshte ne vendet tjera ,jan edhe plehrat artificiale qe qmimi eshte dyfishu dhe ska llogari me ble ndersa pa te ska grur

Qeveria i ka fajet nese duam qe te kemi grur te mjaftushem per vendin ton ather qeveria duhet te ndihmoj bujqsin mirpo nese vazhdon kjo gjendje qe eshte sot ather neser mund te mos mbillet grur me ne kosov ,sese me ndihma sociale dhe me rroga 200 euro smund te mbjellin grur sepse femijet e tyre duan buk
    Përderisa është dikush në Qiell që më mbron...
    Nuk ka askush në Tokë që më mposhtë...”

i/e regjistruar Maska e Nete
    Anëtarësuar
    13-04-2009
    Postime
    8,688
    aha e kuptova flm per sqarimin ximi.

i/e regjistruar Maska e Pa_doreza2
    Anëtarësuar
    02-11-2009
    Postime
    1,657
    Citim Postuar më parë nga ximi_abedini Lexo Postimin
    si ta punojn token kur me shtrejt ju kushton me mjell sesa me ble grur ,
    qeveria i ka fajet sepse ajo duhet tju hiq tatimin per naft dhe tju mundsoj qe naften te blejn me qmim te pergjysmuar siq eshte ne vendet tjera ,jan edhe plehrat artificiale qe qmimi eshte dyfishu dhe ska llogari me ble ndersa pa te ska grur

Qeveria i ka fajet nese duam qe te kemi grur te mjaftushem per vendin ton ather qeveria duhet te ndihmoj bujqsin mirpo nese vazhdon kjo gjendje qe eshte sot ather neser mund te mos mbillet grur me ne kosov ,sese me ndihma sociale dhe me rroga 200 euro smund te mbjellin grur sepse femijet e tyre duan buk
    Jo priteni se Qeveria vjen dhe jau mbjelle tokat dhe ju mbani ***** ne grushte dhe vetem neper xhamia rrine duke ju lutur se zoti vjen e jau mbjelle tokat
    S’çarmatosem sa t’jetë jeta!

i/e regjistruar Maska e Pa_doreza2
    Anëtarësuar
    02-11-2009
    Postime
    1,657
    Citim Postuar më parë nga drenicaku Lexo Postimin
    Buka duhet te behet 1 Euro Per kilogram sepse ne si populle jemi pertaca per nga puna s'domi punen !!!
    S’çarmatosem sa t’jetë jeta!

Ekstremist Islamik Maska e ximi_abedini
    Anëtarësuar
    27-02-2010
    Vendndodhja
    nga KOSOVA e SHQIPERIS
    Postime
    2,800
    Citim Postuar më parë nga Pa_doreza2 Lexo Postimin
    Jo priteni se Qeveria vjen dhe jau mbjelle tokat dhe ju mbani ***** ne grushte dhe vetem neper xhamia rrine duke ju lutur se zoti vjen e jau mbjelle tokat
    katunaret o i nderuar mbjellin por mbjellin vetem per vete sepse me shit ska llogari ndersa per sheherli duhet te kerkohet nga serbia sepse per ta nuk mbjell askush

jeni mesu me ofendimi nu ka llogari te mbillet sepse me lir eshte te blihet nga serbia sesa te mbillet sepse kushton me shtrejt

une ende grun te serbis skam ngern dhe sdo ngreni sepse ne xhami me ka mesu Hoxha qe te mbjell token dhe kurr te mos e le batall por edhe zoti me ka mundsu qe te kem pasuri qe te mund te mbjell sepse po te jetoja me 200 euro sdo kisha pasur mundsi te mbillja
    Përderisa është dikush në Qiell që më mbron...
    Nuk ka askush në Tokë që më mposhtë...”

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-12-2004
    Vendndodhja
    prishtine
    Postime
    23
    http://www.qendra.info/kreu/qendrore...ga-serbia.html

Vendimi i Qeverisë së Serbisë për ndalimin e eksportit të grurit, për kryetarin e Shoqatës së mulligjinjëve të Kosovës, Muhamet Ferizi, nuk është shqetësues . Sipas tij nuk ka nevojë për panik, pa marrë parasysh se rreth 80 për qind e importit të këtij artikulli vjen nga ky vend. Në tregun botërorë veç ka filluar stabilizimi i bursave të grurit, ndërsa, sipas tij, Serbia është një frikë ër shkak se ka eksportuar grurë 20 për qind më shumë dhe tash me masa të këtilla mundohet ta ruaj çmimin bukës në vend.
    “Serbia është në frikë për shkak se ka eksportuar grurë rreth 20% më shumë dhe dëshiron ta ruaj çmimin e bukës brenda. Mirëpo, me Kosovën ajo do të ketë raporte të tjera, jo për shkak të ndonjë privilegji, por pse atë ende e konsideron pjesë të veten. Sipas informatave që i mora nga një importues i grurit, ai të enjten ka marrë grurë nga Serbia.

i/e regjistruar Maska e drenicaku
    Anëtarësuar
    06-05-2003
    Postime
    3,263
    Citim Postuar më parë nga Nete Lexo Postimin
    Po si nuk hyn shteti more zotri,po aty ku nuk hyn shteti hyn mjeku thon kendej nga ne.si kam une mundesi ta punoi token,kur nuk kam mjtet elementare,makina far te ardhura etj,shteti duhet me investu ne bujqesi,ne ne kosove nuk kemi kapacitet me prodhu makina airoplan apo edhe ndonje industri te leht,por kemi mundesi ta punoim token me kushte qe shteti te na siguroi qe prodhimet tona do gjen vend ne treg,do kemi te ardhura te sigurta do kemi sigurime do kemi infrastruktur etj etj,deri sa nuk i siguron shteti keto do ham buk serbie me kushte qe te mos na helmoi.
    Hashimi eshte fshatar vet,ai e din si askush me mire qfar i duhet fashatarit,por nuk ka koh njeher mu merr me hallet e popullit.
    Une di te them se tok kam te mjaftushme por nuk kam me qka ta punoi,te ardhura nuk kam kurfare ,prandaj me trego ti si te ja baj

Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •