Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 8
    une jam
    Anėtarėsuar
    09-01-2003
    Postime
    290

cili ishte ungjilli qe jezuesi po predikonte???

pershendetje te gjitheve
    ndoshta eshte shume e lehte te kuptohet qe ungjilli qe jezuesi predikonte sishte ungjilli qe sot predikojne te krishteret por ja te udhehequr nga "the blind faith" sot njerezit as dicka kaq te llogjikshme se kuptojne. me poshte se shohim pasazhet nga bibla...

Matthew 4:23 - And he went about all Galilee, teaching in their synagogues and preaching the gospel of the kingdom and healing every disease and every infirmity among the people.

Mark 1:14 - Now after John was arrested, Jesus came into Galilee, preaching the gospel of God,

pra jezuesi gjate jetes se tij po predikte ungjillin. dhe sic thote vete "jesus was preaching the Gospel of god" pra po predikonte ungjillin e zotit( the father).
    ungjillin jezuesi e kishte me vete gjate jetes se tij dhe sigurisht qe mark, mathews etc...nuk mudn ta kishin shkruajtur. Dhe sigurisht ne kete ungjill qe ai posedonte me siguri nuk flitej PER JETEN E JEZUESIT(AJO CKA AI DO TE MESONTE DHE SHERONTE NE TE ARDHMEN) sic jane vdekja e jezuesit apo sherimi i te semureve. pra sic thote bibla vete se jezuesi shkoi te predikonte ungjillin dhe te sheronte te semuret. pra keto ngjarje qe ndohen ne jeten e jezuesit smund te ishin ne ungjill.
    ndersa shohim qe ungjijte sipas markut. mathews , uke and john jane shkruajtur mbas vdekjes se jezuesit dhe tregojne per jeten e tij dhe jane fjale e zotit jezues dhe jo e perendise (the gospel of god(the father).

Luke 20:1 - One day, as he was teaching the people in the temple and preaching the gospel, the chief priests and the scribes with the elders came up

pra MESIMET E JEZUESIT DHE UNGJILLI ISHIN DICKA TE NDRSHYHME NGA NJERA TJETRA.jezuesi po u jepte mesim dhe po predikonte ungjillin.

FALEMINDERIT

une jam
    Anėtarėsuar
    09-01-2003
    Postime
    290
    dhe dicka tjeter...
    jezuesi sic e verejtem mesiper predikon Ungjillin ATEHERE NGA DOLI BIBLA???

nga erdhen shkrimet mbas vdekjes se jezuesit qe kane ne fokus kruesisht apostullin PAL. dhe po ne keto shkrime Pali profetizon qe "ky ungjill" (pra ungjijte bashke me fjalet e tij) do predikohen ne gjithe boten....
    PSE PALI QUAN UNGJILL FJALET E TIJ??

derisa ju te krishteret pretendoni se eshte jezuesi qe themeloi fene e krishtere atehere jezuesi po predikonte vetem ungjillin dhe jo biblen....

DO DOJA PERGJIGJE NGA TE KRISHTERE PER TE DYJA KETO PYTJE TE MIA .....1.CILIN UNGJILL PO PREDIKONTE JEZUESI??
    2. DHE NGA DOLI BIBLA KUR JEZUESI PREDIKONTE UNGJILLIN???

faleminderit SHUME

JEZUSI I VETMI SHPETIMTAR Maska e i shpetuari
    Anėtarėsuar
    28-02-2003
    Vendndodhja
    NE VENDIN E EMANUELIT
    Postime
    56
    RUUD, A JE I KRISHTERE TI ?KJO ESHTE KRYESORJA ME SA DUKET TI OSE NUK JE I KRISHTERE OSE NUK E KE LEXUAR APO STUDIUAR BIBLEN. TE UROJ TA LEXOSH MIRE BIBLEN, JO PER SE MBRAPTHI PASTAJ EJA E DEBATO PER TE.
    ZOTI TE BEKOFTE, I SHPETUARI.
    html

Njohuria te ben te lire Maska e SuNRiSeR
    Anėtarėsuar
    29-05-2002
    Vendndodhja
    ...where everything fades...
    Postime
    368
    Ruud!

Shtate shtiza hodhe dhe te gjitha kot
    Je djale i zgjuar! hidh nje por plot...
    - Saadi-

i/e regjistruar Maska e huggos
    Anėtarėsuar
    02-08-2002
    Vendndodhja
    Hell-As
    Postime
    869
    Pershendetje ruud,

Une zakonisht nuk ngaterrohem ne tema te tlla, se pervec inateve dhe fodullokut, nuk perfitohet gje. Dhe mesa po shikoj nga pjesmarrja mendim te tille mund te kene edhe shume te tjere.

"Ungjilli" i Jezusit ka te beje me perkthimin e fjales. Ne greqisht termi ungjill=evangjeleio do te thote "lajm i mire".

Pra Jezusi nuk po predikonte mbi nje "liber", por mbi nje lajm.. Me kete sqarim besoj do te jesh qartesuar disi ne pyetjen tende.

Te uroj shendet,
    krejt miqesisht,
    huggos
    detyra ime ėshtė qė me gjithė fuqinė time t'i shėrbej kėtij brezi; duke bėrė kėshtu, njėkohėsisht, kam dhėnė kontributin tim mė tė mirė edhe pė brezin e ardhshėm... - george mueller

une jam
    Anėtarėsuar
    09-01-2003
    Postime
    290
    Postuar mė parė nga huggos

"Ungjilli" i Jezusit ka te beje me perkthimin e fjales. Ne greqisht termi ungjill=evangjeleio do te thote "lajm i mire".

Pra Jezusi nuk po predikonte mbi nje "liber", por mbi nje lajm.. Me kete sqarim besoj do te jesh qartesuar disi ne pyetjen tende.

Te uroj shendet,
    krejt miqesisht,
    huggos [/B]
    eshte e vertete qe disa persona diskutojne me inat por une sjam prej tyre aq me shume me nje person me kulture diskutimi si juve...
    fillimisht dua tu falenderoj per menyren e kulturuar me te cilen me jeni pergjigjur dhe shpresoj qe kjo te mos jete hera e fundit qe ne te dy ndajme mendimet dhe njohurite ne kete forum....

une se di nga vjen kuptimi i sotem i fjales ungjill.....por mesa di une jezuesi sic e tregojne pasazhet nga bibla qe kam sjelle po predikonte nje liber te caktuar..... dhe sigurisht ky liber duhet te kete nje emer ne gjuhen israelite dhe nje kuptim qe mund te jete perkthyer ne greqisht si "LAJM I MIRE" ashtu sic dhe fjala kuran ka nje kutpim megjithese zakonisht vetem njihet si kuran....
    sigurisht fajlet e jezuesit mund te kene qene pjese e ungjillit sepse ungjilli mund ti jete dhene jezuesit ne formen e diturise prejnjeheresh.....(shiko mark1;14)

por sic e kam thene me siper veprimit e jezuesit dhe historia e jetes se jezuesit e treguar nga nje person i trete nuk mund te ishin pjese e ungjillit.......

dhe e dyta jezuesi po predikonte ungjillin "the gospel of GOD" sic shprehet ai vete atehere cdo liber dhe cdo kapitull i shkruar mbas vdekjes se jesuesit ose para tij eshte ne kundershtim me vete praktiken e Jezuesit.....(p.sh bibla)
    dhe personalisht nuk e besoj qe ungjillet (mark, mateo,gjoni dhe luka) permbajne shumicen e thenieve te jezuesit(ungjillin) ....
    ka shume tregime ne to dhe pak thenie dhe jane relativisht te shkurter dhe pothuajse ne shumicen e rasteve fjasin per te njejtat ngjarje....

ne jemi ketu te diskutojme dhe do ishte kenaqesi te dija mendimet tuaja mbi keto ceshtje qe permenda

faleminderit

i/e regjistruar Maska e isabel
    Anėtarėsuar
    08-01-2003
    Vendndodhja
    nuk e di
    Postime
    9
    pershendetje ruud. me beri shume pershtypje tema jote dhe menyra se si e kishe mbrojtur.te vertetat ndonjehere jane aq shume sa qe vjen nje moment dhe njeriu nuk arrin me te gjykoje.edhe une jam ne nje udhekryq te tille.kam shume pyetje dhe shume me teper pergjigje qe bien ne kundershtim me njera tjetren.mendimi im per pyetjen tende eshte se Jezuesi po predikonte ungjillin por jo kete qe ndodhet ne duart tona sot. duke filluar qe nga triniteti i shenjte dhe deri tek shenjat e apokalipsit jane bere shume ndryshime .keto ndryshime nuk jane bere te gjitha nga te krishtere.p.sh emri i vertete i apostullit pal (paul) eshte Saul dhe eshte hebre. sipas tij Zeusi ka folur me te dhe i ka thene se egzistojne tre perendi.letrat e paulit ne bibel ne te vertete jan shkruar me doren e tij dhe jane bere vetem me qellimin per te prishur besimin e krishtere. nuk dua te shkuaj gjate sepse kam frike se mos marr ndonje pergjigje ofenduese nga disa persona.keto qe shkruajta jane thjeshte ēkam lexuar dhe po mundohem te krijoj pak regull ne mendjen time.uroj te me ndihmosh.faleminderit.

Άγιος Ειρηναίος της Λυών Maska e Seminarist
    Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Berthamen e pergjigjes e ka dhene Huggos,

Ungjill, do te thote Lajm i Mire, madje ne Kishen Ortodokse, ne nje tradite shume te vjeter, dmth qe daton nga shekujt e pare, shume para lindjes se Muhamedit, festa e 25 Marsit, kushtuar Mbarsjes se Marise, quhet ndryshe Ungjillezimi i Maries, emertim qe e ka edhe Katdralja Ortodokse ne rrugen e Kavajes.

Tashti, me shprehjen Ungjillezim i Maries prej Gabrielit, ne nuk nenkuptojme se "Ungjilli" si Liber iu dha Maries. Po keshtu me shprehjet se Krishti predikonte Ungjillin, ne nuk nenkuptojme se Ai po i referohej nje libri te caktuar te kohes se tij, por se Ai ishte duke folur per "Lajimin e Mire" (qe eshte perkthim i termit Ungjill), qe nuk ka perse e as nuk thuhet se ishte nje liber.

Pikerisht Ky Lajm i Mire i Krishtit, u rregjistrua ne shkrim, me vone nga Apostojt, ne ato qe sot ne themi Kater Ungjijte...

Nuk ka perse te kete vend per paqartesi!

Tema tė Ngjashme

1. Dialogu i Muslimanit me Krishterin
    Nga forum126 nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 147
    Postimi i Fundit: 07-05-2013, 10:59
  2. Bibla Kur'ani Dhe Shkenca
    Nga Florim07 nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 8
    Postimi i Fundit: 15-04-2009, 21:26
  3. TRINITETI rrjedh nga PAGANIZMI
    Nga ardi_pr nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 176
    Postimi i Fundit: 16-09-2005, 17:15
  4. Katalog i Kodikėve Kishtarė Mesjetarė tė Shqipėrisė
    Nga Albo nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 100
    Postimi i Fundit: 02-02-2005, 00:19
  5. Jezuesi ne bibel predikon besimin ne nje zot te vetem!!!!!
    Nga rudo nė forumin Toleranca fetare
    Pėrgjigje: 13
    Postimi i Fundit: 12-03-2003, 19:10

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •