Postuar më parë nga
KILI MERTURI
LVV DO TA BËJË SHQIPËRIN!
Kili
SHQIPËRIA ETNIKE ËSHTË GJAKU IM QË NUK FALET!
A cka po hek hashimi për munges të disa neneve !
Ende nuk e ka kuptuar se monizmi ka kohë që është rrënuar!
Në vend të deklaratës
Publikuar: E hënë, më 14 mars 2011
Prishtinë, 14 mars - Zhurma konspirative e nisur të shtunën nga një portal në shërbimin e establishmentit qeveritar arriti kulmin me akuzat që na iu bënë tre kolumnistëve të gazetës “KOHA Ditore” dhe ish-gazetares së “KOHA Ditore” për “komplot” dhe “tentativë grusht shteti”. Disa nga mediumet e afërta me institucionet shtetërore u ngutën që ta kthenin gishtin akuzues kundër katër personave që apostrofoheshin në një copë letre që quhej “projekt i një plani veprimi”, dhe t’i “ngarkonin” me krimin që quhet tentativë për rrënimin e sistemit politik nëpërmjet rrëzimit të pushtetit legjitim me masa konspirative, sikur ato të kutit nga sistemi i kaluar politik.
Do të mund të thuhej se të katër individët e akuzuar janë me fat që Kodi Penal i Kosovës nuk i përmban nenet 114 dhe 136 të ish-Ligjit penal të RSFJ-së, sepse pa kurrfarë diskutimi do të arrestoheshin dhe do të dënoheshin madje me nga dhjetë vjet burgim për shkak të “bashkimit për veprimtari armiqësore”, e cila, natyrisht, do të duhej të ishte pashmangshëm “kundërrevolucionare”. Titujt bombastikë dhe renditja e emrave sipas dëshirës së redaktorit, çfarë u panë në disa gazeta më 14 mars, synojnë t’i identifikojnë “armiqtë e popullit”, të cilët patjetër duhet mbajtur në shënjestër – përderisa njëkohësisht shërbejnë si porosi po këtyre “armiqve” se duhet matur madje secilën fjalë që e shqiptojnë, e që mund të jetë e drejtuar kundër “vlerave revolucionare institucionale”, sepse kjo mund t’u kushtojë shtrenjtë. Më së paku me mbyllje të gojës dhe me kontrollimin e dhunshëm të asaj çfarë është e çfarë nuk është e lejueshme të botohet. Sipas arshinit të establishmentit, kuptohet.
Mirëpo, po aq tragjike dhe e papranueshme ishte përpjekja amatore, e papjekur dhe e papërgjegjshme e një segmenti aktivistësh të shoqërisë civile për t’ua imponuar diktatin mediumeve të pavarura. E pabesueshme është përpjekja e këtyre dy-tre pjesëtarëve të shoqërisë civile kosovare, të dobët dhe të fragmentuar, që të bëjnë hesape pa hanxhiun dhe që të pretendojnë se mund t’u japin instruksione menaxherëve dhe gazetarëve profesionistë për atë se çfarë do të duhej e çfarë nuk do të duhej shkruar. Aq më e pabesueshme është edhe përfshirja e njerëzve dhe e organizatave nëpër lista e plane veprimesh të përpiluara ad-hoc, pa kurrfarë analize, e ç’është edhe më e keqja, madje as pa i pyetur ata të cilët u akuzuan për komplot të rrezikshëm antishtetëror.
Kërkimfalja e vonuar që iu drejtua të katërve nga ana e autorit të tekstit dhe të planit të famshëm të veprimit (për të cilin në fund u tha se nuk e kishte përkrahur askush, nëse kjo edhe ka ndonjë rëndësi) është absolutisht e kotë, ngase dëmi tashmë është shkaktuar. Sepse dikush në emër të shoqërisë civile ka dalë dhe u ka thënë “vëzhguesve të pastërtisë së moralit” se e ka fuqinë për t’i kontrolluar mediumet, thjesht me evidencimin e tyre në një kutizë të një plani të veprimit. Atë që nuk e ka kuptuar as ky “aktivist” e as “institucionalistët” e tashëm është se secili prej atyre, emrat e të cilëve u janë përmendur në këtë plan, janë të moshës madhore dhe shumë të vetëdijshëm për vendimet që mund t’i marrin në jetë dhe për pasojat që ato i prodhojnë. Por mbi të gjitha, si ata dhe të gjithë të tjerët në Grupin KOHA jemi profesionistë që besojmë dhe e kultivojmë gazetarinë profesionale, dhe nuk lejojmë që të instrumentalizohemi nga askush.
E këtë tashmë e kemi bërë shumë të qartë, jo vetëm kësaj radhe.
Koha Ditore
Krijoni Kontakt