Leter e Fan Nolit,derguar nga Bostoni me 14 prill 1908,Athanas Tashkos.Letra eshte e shkruar ne nje flete,ne dy fare,me boje te zeze.Ka permasat 21.3 me 27.6 cm.Ne pjesen e siperme majtas shfaqe per here te pare ne letra sigla e Kishes se "Shen Gjergjit".
ORTHODOKS CHURSH OF ALBANIA
"ST.GEORGE"
REV.FAN S. NOLI Pastor
28 Park Square
Boston,Mass.,14/8/1908
I dashur vella
E mora letren tuaj kohe si dhe cekne me 10 dollare,dhe pershpirtin do ta bej pa-emer,sikunder me shkruani,ne Biddeford,pas-neser.
Sa per shtypjen e libres kam t'ju them ketoe 28 te Gushtit,do me thene pas dy javesh,kure te zgjidhet Pleqesia e Kishes do t'i ipet fund ku duhet shtypr libra.Ketu do mos shtyper nga qe do kushtoje shume para,e dya do mos shtypet mire,e treta duhet te qendroje botimi'i Kombit te pakten per 2 mua qe te shtypet.
Kam shkruar ne Faiku te pyese ne Bryksel,sa kerkon ay atje qe te na e shtype nje libre faqe-bardhe dhe artistike me 300 faqe afer dhe 3-4.000 cope me karte te bukur.Kam shkruar z.Xhuzeppe Skiro te pyese sa mund te na kushtoje po te shtypet n'Italie.Kam shkruar dhe ne z.Kristo Luarasi shohem sa do te na kushtoje per atje.
Po mendja ime eshte te shtypet ne Bryksel a n'Italie qe te shtypet sic lipset.Per te tierat libra s'me ha aq malli ku do te shtypen,por kjo duhet shtypr bukur,me nje Shtypshkronje Europiane sic lipset dhe shpejt.
Z.Luarasi munt te menpje shume dhe ne na lipset,se ja neser do nisin Prifteria ne Shqiperie te meshojne shqip.
Ju perhiroj teper per 20 librat qe kini gati te mblidhni,por emeni t'ju them qe une vetem idene time do t'ap ne mbledhjen qe do te behet aty pas dy javesh dhe Pleqesia e ka ne dore e zgjedhe vendin ku do te shtypetpassi te marrim letrat nga ata qe u shkruam shohem sa kerkojne qe ta shtypin.
Kostitucja u dha.Tashti duhet pune dhe shpejt.Nisa libren e trete te Kishes Kombetare qe do te kete brenda himnet dhe troparet e te kremteve te medha te motit.M'u-nxi shpirti nga keto kthime,se jane jo vetem te veshtira e te zorishme por edhe te merzitura fort.Po kete e di vetem une.Te tieret leshone buzet kur u them qe duhen shtypur.Po durim.Keshtu thote Krishti dhe Nipce-ja,qe te dy jane ne nje mendje mi kete ceshtje.
Nga vera e motit 1909 shkoj ne Shqiperie dhe do nis luften e pare kunder klerit grek,qe do ta quaj "Kryqezata e Pare e Histories Shqipe".Kam zgjedhur Elbasanin per qendre,nofta te vete Dhespot i gatshem se ketejmi.
Me kene zene prape miza dhe s'me rrihet ketu.Po c'te bej?Duhen shtypur librat me oare.Durim.
Ju dergoj bekimet e Kishes Apostolike Shqipe,dhe urime te nxehta perj meje sherbetorit te Saj te perunjet dhe Atit tuaj me Krishtin
+Fan S. Noli
Priftit te Shqipetareve me lejen e Perendise.
P.S Epi bekimin dhe uraten e Krishtit te dashurit Rubattino.
+F.N
AQSH,Fondi Thanas Tashko,Dosja 20,Faqe 42.1.
Marre nga Gazeta MAPO.
![]()
Krijoni Kontakt