Close
Faqja 8 prej 10 FillimFillim ... 678910 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 71 deri 80 prej 97
    i/e regjistruar Maska e Llapi
    Anëtarësuar
    08-08-2002
    Postime
    10,979

Filloi ndërtimi i fabrikës për ujin e pijshëm në Vushtrri

Ka filluar ndërtimi i fabrikës së shumë përfolur për përpunimin e ujit të pijshëm për qytetarët e Vushtrrisë e cila do të ndërtohet në fshatin Balinc, dhe ka koston e 8 milion e 270 mijë euro para këto të siguruara nga Qeveria e Kosovës.

Vushtrri, 28 maj - Ka filluar ndërtimi i fabrikës së shumë përfolur për përpunimin e ujit të pijshëm për qytetarët e Vushtrrisë e cila do të ndërtohet në fshatin Balinc, dhe ka koston e 8 milion e 270 mijë euro para këto të siguruara nga Qeveria e Kosovës.
    Pas fillimit të procedurës për shpronësimin e pronave private në lokacionin ku do të ndërtohet ujësjellësi, zyrtarët komunal deklaruan se tani janë krijuar kushtet për fillimin e punimeve nga kompania zbatuese e këtij projekti, që është konsorciumi i dy ndërmarrjeve NN R&Rukolli me seli në Skenderaj, dhe TBË – Technische Buro Werner nga Gjermania, ku sipas dinamikës së paraparë punimet priten të përfundojnë tek në vitin 2013.
    Fillimin e këtij projekti më kapital për qytetarët e Vushtrrisë, kryetari i Komunës Bajram Mulaku, e ka vlerësuar si ditë të veçantë. “Është një ditë e madhe për banorët e komunës sonë, pasi me ndërtimin e kësaj fabrike për përpunimin e ujit, do ta zgjedhim problemin e ujit të pijshëm me të cilin jemi përballur me dekada të tëra”, ka thënë Mulaku, me rastin e fillimit të punimeve të ujësjellësit.
    Do t´i luftoj spiunet dhe tradhtaret e kombit deri ne vdekje.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    30-12-2009
    Postime
    1,594
    Qeveria nuk po e lufton korrupsionin

Publikuar: Sot, më 28 maj 2011
    Prishitnë, 28 maj - Niveli i lartë i korrupsionit në institucionet publike po pengon ardhjen e investitorëve të huaj në Kosovë, thonë njohës të rrethanave ekonomike. Sipas tyre, ekzekutivi i vendit, këtij fenomeni duhet t’i shpallë luftë në praktikë, e jo me reagime retorike.
    Prania e lartë e korrupsionit në institucionet kosovare po i frikëson investitorët e huaj që kapitalin e tyre të shfrytëzojnë në Kosovë, thonë njohës çështjeve ekonomike.
    Lumir Abdixhiku, drejtor ekzekutiv në Institutin “Riinvest”, thotë se ekzistenca e kësaj dukurie, ka bërë që viteve të fundit të ketë rënie të investimeve të jashtme në Kosovë. Ai thekson se pa investime ndërkombëtare, nuk do të ketë zhvillim të përgjithshëm ekonomik të vendit.
    “Mos të harrojmë se Kosova është e ranguar në top 10-shin e fundit sa i përket mbrojtjes së investitorëve. Dhe, mbrojtja e investitorëve lidhet drejtpërdrejt me praninë e madhe të korrupsionit dhe paaftësinë e vendit për ta atakuar këtë fenomen negativ. Kështu, nuk besoj se ka një ide dhe konkluzion tjetër, se çdo fenomen korruptiv, jo vetëm që i largon investitorët, por i tmerron ata nga ky vend”, thotë Abdixhiku.
    Shqetësime për ekzistimin e një shkalle të lartë të korrupsionit në Kosovë kanë paraqitur një varg organizatash ndërkombëtare. Sipas Abdixhikut, këto raporte rrisin pasigurinë e investitorëve potencialë.
    “Një investitori i huaj, kur e sheh një raport të tillë dhe një rangim të tillë për Kosovën, nuk ka asnjë arsye të vetme që të vijë në Kosovë, sidomos kur të gjitha vendet e rajonit janë shumë më përpara se sa Kosova”.
    “Unë besoj se çdo investitor do të preferonte më shumë Maqedoninë, Shqipërinë, Malin e Zi , madje edhe Serbinë para Kosovës, për shkak të nivelit të korrupsionit dhe fenomeneve tjera të një ambienti të rënduar biznesor”, shprehet Abdixhiku.
    Në anën tjetër, Mustafa Hasani, kryeshef në Agjencinë për Promovimin e Investimeve në Ministrinë e Tregtisë dhe Industrisë, thotë se gjatë takimeve të drejtpërdrejta, investitorët potencialë nuk e kanë përmendur korrupsionin si problem kryesor. Por, Hasani nuk e mohon faktin se kjo dukuri është pengesë për investitorët ndërkombëtarë.
    Por, momenti kur ata investitorë e kanë vizituar Kosovën, ka qenë befasi e madhe se shumica prej tyre e kanë ndryshuar konceptin, gati në nivelin më të lartë pozitiv për Kosovën.
    “Nga përvoja ime për vitin e kaluar, kam parë se shumë investitorë të huaj, që nuk kanë qenë asnjëherë në Kosovë, dhe ata, të njëjtit, kanë shfrytëzuar mediat elektronike, apo ndoshta kanë hapur ueb-faqe duke kërkuar informacione për Kosovën, nuk kanë pasur perceptim pozitiv për vendin. Por, momenti kur ata investitorë e kanë vizituar Kosovën, ka qenë befasi e madhe se shumica prej tyre e kanë ndryshuar konceptin, gati në nivelin më të lartë pozitiv për Kosovën”, thekson Hasani.
    Sidoqoftë, për të krijuar një ambient të sigurt për investitorët e huaj, Lumir Abdixhiku thotë se duhet të ekzistojë vullneti i ekzekutivit, që korrupsionit t’i shpallet luftë në praktikë, e jo me reagime retorike, transmeton REL.
    “Me të vërtetë e kuptojmë se lufta kundër korrupsionit është vetëm me fjalë dhe dukemi shumë mirë në deklaratat tona kur themi se kemi zero tolerancë ndaj korrupsionit. Ndërkaq, e vërteta është se korrupsion ka në çdo segment të institucioneve publike. Do të thotë nuk shoh se Qeveria ka vullnet ta luftojë korrupsion më tutje, sesa përtej deklarimeve, ose pse nuk ka kapacitete, ose pse një pjesë e madhe e institucioneve publike është vetë gjenerator i korrupsionit”, vlerëson Abdixhiku.
    Vitin e kaluar ka pasur rritje të investimeve ndërkombëtare, krahasuar me vitet e kaluara. Sipas Bankës Qendrore të Republikës së Kosovës, investimet e jashtme gjatë 2010-s kanë qenë 314 milionë euro, krahasuar me vitin 2009, kur investimet ishin 291 milionë euro

Anëtarësuar
    08-08-2002
    Postime
    10,979
    Mesatarja 345 euro

Paga mesatare në sektorin publik në muajin mars arriti në 345 euro. Këto të dhëna, Enti i Statistikave i ka bazuar vetëm në sektorin publik.
    Nga Ismail Gashi më 28 maj 2011 në ora 14:55

http://www.gazetaexpress.com/?cid=1,14,54672

Anëtarësuar
    08-08-2002
    Postime
    10,979

Rruga e Thaçit

Nga Shpend Limoni më 06 qershor 2011 në ora 08:07

Hashim Thaçi është i bindur se po e ndjek rrugën e duhur. Opozitën e vlerëson me standardet e tij - të paalternativë dhe të frustruar. Thotë se Presidentja Jahjaga po punon mirë dhe se u gëzohet takimeve të saj të fundit me liderë botërorë. Mohon të jetë izoluar nga ndërkombëtarët. Zhvillimet në PDK i quan profilizim, derisa thekson se kongresi i fundit i partisë ka treguar fuqinë e secilit.

Express: Pati vlerësime kryesisht negative nga analistët politikë dhe shoqëria civile për 100-ditëshin e Qeverisë suaj. Si i komentoni ju këto?
    H. Thaçi: Qeverisja ime është vazhdimësi e mandatit të dytë, është vazhdimësi e qeverisjes së mirë, efektive dhe efikase, e sundimit të ligjit e perspektivës europiane, e suksesit të konsoliduar si shtet, e forcimit të perspektivës demokratike, multietnike të vendit. Unë angazhimin tim, të qeverisë që e udhëheq nuk e ndaj në njëmujor, dymujor apo tremujor, por në periudhën 3 vjet e gjysmë, megjithëse dua të theksoj se zbatimi apo implementimi i premtimit tim kryesor për rritjen e pagave ka ndodhur vetëm në 30-ditëshin e parë të qeverisë sime në mandatin e dytë, andaj mendoj se kjo është një e arritur e jashtëzakonshme, e cila vlerësohet prej qytetarëve, vlerësohet nga të gjithë. Natyrisht ne jetojmë në demokraci dhe ka pasur edhe zëra hezitues apo kritikë të shkëputur nga një pjesë e opozitës, por e vlerësoj lart edhe të arriturën e Qeverisë së Kosovës që e ka vënë në binarë komunikimin në interes të vendit edhe me opozitën. Tani janë formuar dy komisione që punojnë për reformat elektorale për zgjedhjen e Presidentit drejtpërdrejt dhe për reformën e zgjedhjeve të përgjithshme në më shumë distrikte se një zonë elektorale. Mendoj se këto janë të arritura që vlerësohen nga të gjithë dhe mund të them se Kosova është në shumë sfera më përpara se disa vende të tjera të rajonit. Por unë i mirëkuptoj edhe kritikat, zërat kritikë dhe çdo kritikë e arsyeshme e përgjegjshme do të jetë ndihmuese që të punojmë edhe më tepër.

Express: Kur jemi tek opozita, patëm një paraqitje shumë të ashpër të z. Isa Mustafa kundër qeverisjes suaj. Si i përgjigjeni ju z. Mustafa, i cili ju kritikoi fort për 100-ditëshin?
    H. Thaçi: Ka pretenduar për të thënë shumëçka, por nuk ka thënë asgjë. Unë nuk dëshiroj të bëj paralele mes Qeverisë së Republikës së Kosovës dhe punës së kryetarëve të komunave. Kryetari i Prishtinës është një nga kryetarët e 34-35 komunave të Kosovës. Më tepër ishte një reagim mllefi, jo argumentues, jo profesional dhe i paqëlluar, nervoz dhe agresiv, në kuptimin frustues për suksesin e Qeverisë dhe zhgënjyes për dështimin në Komunë dhe mungesës së vizionit apo alternativës opozitare. Por në çdo rrethanë, është e drejtë e secilit të kritikojë edhe të sulmojë. Unë kam qenë vetë në opozitë dhe zgjedhjet i kam fituar me alternativë për qeverisje të mirë dhe jo me akuza, sharje e shpifje, trillime apo pretendime që nuk përkojnë me realitetin demokratik në Kosovë. Është një reagim i mentalitetit tipik monist në paaftësi për t’u përballur me shumëllojshmërinë e ideve dhe alternativave.

Express: Pikërisht për të njëjtat gjëra ju akuzon juve z. Mustafa. Një akuzë e fortë e tij ndaj jush është se ju po i përndiqni njerëzit e tij duke e përdorur policinë e Kosovës përmes njerëzve të SHIK’ut...
    H. Thaçi: Policia e Kosovës është institucioni më i respektuar i gjithë qytetarëve të vendit dhe gjithë faktorit ndërkombëtar, sikurse dhe FSK’ja dhe mekanizmat e sigurisë në Kosovë. Të pretendohet të politizohen këto institucione është më tepër një pretendim dashakeqës, një pretendim që nuk është në interesin e askujt, as të pozitës, e as të opozitës. Është obligim i secilit lider politik, qoftë në pozitë, qoftë në opozitë, të distancohet nga e keqja dhe jo me motive politike të mbrojë të keqen.

Express: Me z. Mustafa i keni pasur edhe disa momente të mira, e kam fjalën për periudhën kur u bë marrëveshja për Presidenten. Pse u lejua një person pothuaj anonim të hyjë në zyrën kryesore të shtetit. A i keni nënçmuar qytetarët e Kosovës me përzgjedhjen e saj?
    H. Thaçi: Unë dëshiroj të theksoj se ka qenë një përkushtim i përbashkët për gjetjen e një zgjidhjeje të përbashkët pozitë-opozitë. Mendoj se kjo është një frymë konstruktive dhe e përgjegjshme dhe në këtë rast shpreh edhe vlerësimin tim edhe për z. Mustafa, edhe për sjelljen burrështetase të z. Pacolli, për gjetjen e një emri të përbashkët, personaliteti të përbashkët, kësaj radhe të zonjës Jahjaga për Presidente të Republikës së Kosovës. Kështu që është një kontribut i përbashkët i ne të treve që kemi qenë në takim, por është edhe një mirëkuptim nga opinioni i përgjithshëm kosovar nga kjo që shihet. Presidentja e ka filluar punën mirë, është prezente në botën e diplomacisë, është aktive, është mbi çdo parti. Po përpiqet dhe po luan rolin solid të kultivimit të unitetit qytetar dhe politik.

Express:
    Nga paraqitjet e saj publike, e shohim se nuk ka shumë “haber” për politikë...
    H. Thaçi: E theksoj se të gjitha veprimet, sjelljet dhe vendimet e Presidentes Jahjaga janë në përputhshmëri të plotë me Kushtetutën e Kosovës, me ligjet e Kosovës. Është një frymë dhe një pamje e re presidenciale. Secili President në historinë e Kosovës ka luajtur rolin e vet që i ka takuar, edhe Presidenti Rugova, edhe Presidenti Sejdiu, edhe Presidenti Pacolli. Zonja Jahjaga është Presidentja e katërt në historinë politike të Kosovës. Natyrisht se secili prej këtyre presidentëve ka pasur formën, mënyrën, taktikat dhe strategjinë e vet të sjelljes në punë.

Express:
    A ishit në dijeni se Presidencës do t’i bashkohen edhe njerëz që ju kishin kritikuar ashpër, e kam fjalën për z. Ilir Deda. A ju pengon prania e tij aty?
    H. Thaçi: Në asnjë rrethanë unë nuk e personalizoj agjendën time politike, apo që qëndrimi politik i dikujt të ndikojë në raportin tim personal apo privat me dikë. Unë, opinionin ndryshe e vlerësoj lart. Natyrisht, unë prezantoj opinionet e mia argumentuese në raport me idetë e tjera që mund të prezantohen. Ne jetojmë në botën e pluralizmit politik dhe dëshiroj të theksoj një fakt se për herë të parë në historinë politike të Kosovës, elementet e para i kishim gjatë kohës së Presidentit Pacolli, ndërsa për herë të parë tani kemi depolitizimin dhe departizimin e Zyrës së Presidentit të Republikës së Kosovës, dhe ky mendoj se është një sukses dhe Qeveria e Kosovës në gjirin e saj ka njerëz nga shoqëria civile dhe nga mediat që kanë qenë më herët, dhe ish-kritikë të mi të rreptë personalë, por edhe të Qeverisë. Kështu që ka edhe njerëz që kanë qenë kritikë më herët edhe me Presidencën dhe janë në Presidencë dhe mendoj se kjo është një frymë e re kultivimit të vlerave që ne punojmë që ato të ngadhënjejnë.

Express:
    A shihni konkurrencë politike në të ardhmen në Zyrën e Presidencës?
    H. Thaçi: Pretendimi im dhe puna ime është që të punoj për fuqizimin e Zyrës së Presidencës që gjithçka të jetë në përputhshmëri me Kushtetutën dhe ligjet. Unë kam mjaft punë për të bërë nga zyra ime. Kemi një bashkëpunim të shkëlqyeshëm mes Zyrës së Kryeministrit dhe Zyrës së Presidentes. Natyrisht se jemi duke punuar bashkërisht punë që ndërlidhen me interes të shtetit, pra jemi partnerë dhe plotësojmë njëri-tjetrin dhe në asnjë rrethanë ndonjë raport të panevojshëm konfrontues. E theksoj edhe një herë, Zyra e Presidencës është një zyrë jopartiake më në fund.

Express: E përmendët më herët aktivitetin diplomatik të Presidentes. A ia keni zili zonjës Jahjaga për vizitat e fundit, ka takuar Presidentin Obama, Zëvendëspresidentin Biden dhe të tjerë...
    H. Thaçi: Në asnjë rrethanë zili. Përkundrazi, ndihem shumë i nderuar, ndihem tepër mirë për të gjitha takimet e rëndësishme që ka pasur Presidentja, edhe me Presidentin Obama, edhe me presidentët e tjerë në Varshavë dhe tani në Itali më Zëvendëspresidentin Biden dhe presidentët e tjerë. Kështu që ky është një afirmim i ri diplomacisë kosovare, i sjelljes shtetërore të Kosovës, është afirmim i të arriturave tona. Është afirmim i institucioneve të Kosovës dhe i vullnetit politik të qytetarëve të vendit. Prandaj, secili duhet të ndihet mirë.

Express: Pse nuk ka ftesa për ju, jeni ndjerë ju i izoluar këta muajt e fundit?
    H. Thaçi: Përgjegjësitë janë të ndara në kuadër të Kushtetutës të Republikës së Kosovës. Në asnjë rrethanë, Kosova nuk është e izoluar, asnjë lider i Kosovës nuk është i izoluar. Unë kam pasur takime me liderë të ndryshëm, presidentë dhe kryeministra nga e gjitha bota. Gjithashtu, Kosova nuk ka qenë asnjëherë më e vizituar prej lidershipit europian dhe amerikan, siç ka qenë edhe vizita e Presidentit Barroso, z. Fule, gjithashtu dhe Baroneshës Ashton. Unë jam i ftuar që në një të ardhme shumë të afërt të jem në vizitë zyrtare në Bruksel. Jam i ftuar edhe prej Presidentit Barroso dhe Baroneshës Ashton, ndërsa në të ardhmen planifikoj që të takoj liderë të Europës, por ka qenë edhe obligim imi që të fokusohem në konsolidimin e Qeverisë në Kosovë, dhe natyrisht në kuadër të kësaj, unë kam krijuar hapësirën për angazhimet aktive të Ministrit të Punëve të Jashtme që të jetë më tepër në kryeqytetet e Europës, por gjithashtu edhe në SHBA edhe në KS të OKB’së. Gjithashtu, edhe Zëvendëskryeministri z. Pacolli, që ta mbulon pjesën e Afrikës me takime që i ka pasur më presidentë, zëvendëspresidentë, ministra të jashtëm në kuadër të lobimit për njohje të reja.

Express: Çka ndodhi me FMN’në, a ndiheni përgjegjës për humbjen e parave?
    H. Thaçi: E para, Kosova nuk e ka humbur asnjë cent, Kosova nuk e ka ndërprerë programin. FMN’ja ka qenë shumë e qartë në deklaratën e vet. Ka pasur dezinformime të ndryshme në opinion. Dezinformime të dikujt që ka pritur lajm të keq për Kosovën, por që i ndodhi e kundërta. Pra, Kosova nuk e ka humbur dhe nuk do ta humbë as edhe një cent nga Banka Botërore dhe Komisioni Europian. Nuk kanë qenë të lehta bisedat me FMN’në. Kam qenë shumë i vetëdijshëm për këto biseda që mund të jenë të vështira, por në asnjë rrethanë nuk kam menduar të largohem nga qëndrimi im i drejtë për rritjen e pagave dhe vazhdimin e ndërtimit të autostradës. Autostrada do të vazhdojë të ndërtohet, rrogat janë rritur, 80 mijë punëtorë do t’i marrin rrogat e tyre me rritje. Kosova do të mbetet në program, në kuadër të këtij ridisenjimi të programit, ne do ta respektojmë atë. Por e theksoj, projektet do të vazhdojnë as edhe një cent.

Express: Por i dëgjuam ekspertët se 150 milionët humbën. Si do të kompensohen këto para?
    H. Thaçi: Unë e theksoj se asnjë cent Kosova nuk do ta humbë. Ka pasur interpretime me motive politike nga disa njerëz të opozitës, por jo edhe nga njerëz që e njohin FMN’në, Bankën Botërore, Komisionin Europian dhe që e lexojnë mirë dhe qartë e kuptojnë marrëveshjen e re mes Qeverisë dhe FMN’së. Natyrisht, FMN’ja ka kërkuar nga unë që të mos lëviz në drejtim të rritjes së pagave, pastaj ka kërkuar ndërprerjen e dhënies së pagave. Nuk kam pranuar. Është kërkuar që të ketë një qasje tjetër për autostradën, diçka të tillë nuk kam pranuar, prandaj kemi gjetur zgjidhjen pragmatike të mesit që FMN’ja të mbetet në Kosovë, të vazhdojë me konsulta, këshilla dhe rekomandime, por edhe në të njëjtën kohë, të vazhdojë me të gjitha projektet. Jam shumë i inkurajuar me ridisenjimin e marrëveshjes.

Express: Të kthehemi te çështja e njohjeve. Çuditërisht, njohjet erdhën pikërisht në kohën kur nuk kishim Qeveri...
    H. Thaçi: Kosova ka pasur vazhdimisht, ka pasur qeveri në largim, në dorëheqje, por duhet kuptuar diçka që procesi i njohjeve, ai i lehti është përmbyllur. Tani duhet të punojmë me secilin shtet veç e veç dhe në kuadër të kësaj, ka vështirësi, ka edhe pengesa. Procesi i njohjeve për Kosovën ka stagnuar nga momenti i prishjes së koalicionit nga LDK’ja në fund të vitit të kaluar. Pastaj është përcjellë ajo periudha e heshtjes, ndërsa unë kam besim të plotë në diplomacinë aktive tash dhe njohjet do të vijnë.

Express: Kemi z. Pacolli që është i përfshirë në procesin e lobimit. Në të njëjtën kohë, ai ka gjetur kohë për të kritikuar Ministrin Hoxhaj?
    H. Thaçi: Mendoj se nganjëherë është keqinterpretuar z. Pacolli. Ai dhe z. Hoxhaj e plotësojnë njëri-tjetrin, kanë angazhime të përgjegjshme në përputhshmëri me Kushtetutën e Kosovës dhe përgjegjësitë në kuadër të Qeverisë. Z. Hoxhaj i kryen angazhimet e veta në përputhshmëri me agjendën dhe mandatin në kuadër të MPJ’së. Z. Pacolli po ashtu kryen përgjegjësitë në përputhje me mandatin e tij për marrëdhëniet ndërkombëtare dhe sjelljen e investitorëve. Jam i inkurajuar me investitorët që ka filluar t’i sjellë z. Pacolli, por edhe me agjendën e tij shumë aktive, sidomos në Afrikë, ka qenë në SHBA dhe disa vende të BE’së, në Turqi ishim së bashku.

Express:
    A ju erdhi keq që z. Pacolli e humbi Presidencën?
    H. Thaçi: Në periudhën në të cilën ka qenë z. Pacolli President, është sjellë në mënyrën më të lartë prej burrështetasi, me një sjellje të re, të munguar në skenën politike në veprimet presidenciale të Kosovës. Është çmuar dhe vlerësuar nga qytetarët, por edhe nga faktorët ndërkombëtarë. Unë ndihem mirë me zgjedhjen e z. Pacolli për President. Falënderoj gjithë mbështetësit në Republikën e Kosovës. Falënderoj edhe gjithë faktorin tjetër politik që ishte mirëkuptues. Por në të njëjtën kohë, z. Pacolli bëri një akt, një veprim të munguar më herët në Kosovë duke respektuar vendimin e Gjykatës Kushtetuese dhe duke krijuar lehtësi dhe rrethana të reja për zgjedhjen e një presidenti të përbashkët. Dhe këto i ka bërë për hir të Kosovës, qytetarëve në dëm të vetin, për unitetin politik dhe qytetar të Kosovës. Pak ke njerëz në skenën politike që dalin mbi interesat personale në ato shtetërore dhe gjithëqytetare. Në këtë drejtim, z. Pacolli është vlerësuar lart edhe nga Qeveria, edhe nga opozita, z. Mustafa, ambasadori i SHBA’së dhe ambasadorët e BE’së.

Express: Pse ka një debat të pafund për kontratën për autostradën. Pse nuk publikohet kontrata?
    H. Thaçi: Dihet edhe shifra, edhe kontrata, gjithçka ka qenë transparente. Disa qasje joprofesionale që paraqiten aty-këtu janë qesharake dhe shumë naive kur bëhen krahasime mes kontratave lokale me dispozitat ndërkombëtare. Konsorciumi Bechtel-Enka është një prej konsorciumeve më të fuqishme në botë dhe që po bën punën më të mirë të mundshme në rajon. Autostrada ka qenë premtim imi elektoral, është vendim imi, është dashur të loboj rreth një vit për të fituar mbështetjen ndërkombëtare për të filluar ndërtimin, të kem një bashkëbisedim të lodhshëm dhe rraskapitës me FMN’në dhe Bankën Amerikane një diskutim konstruktiv, me Thesarin Amerikan, Komisionin Europian. Më pas, ka ardhur te përzgjedhja e kompanive, është zgjedhur më i miri dhe më i liri. 38 kilometra do të përmbyllen në tetor të këtij viti, do të vazhdohet me devijimin e rrugës nga Qafa e Duhlës në drejtim të Arllatit, 19 kilometra e gjysmë, dhe do të vazhdohet në drejtim të Prishtinës dhe Merdarit. Pavarësisht nga kundërshtitë politike të një pjese të opozitës për ndërtimin e autostradës, unë do të vazhdoj ndërtimin e saj nga Vërmica deri Merdar.

Express: Ata po e kërkojnë publikimin e kontratës, nuk po kundërshtojnë ndërtimin e autostradës?
    H. Thaçi: Ata po flasin për bashkimin me Shqipërinë, e kanë marrë pozicion kundër ndërtimit të autostradës, gjë që mendoj se e kanë shumë gabim dhe do të binden në gabimin e tyre. Pretendimi për të politizuar këtë projekt është tej mase i papërgjegjshëm. Ata nuk kanë premtuar autostradë, por së paku nëse nuk mund ta mbështesin, së paku le ta mirëkuptojnë, sepse ky është vullneti i qytetarëve. Transparencë ka pasur, do të ketë sikurse dhe llogaridhënie për çdo cent. Ky vendim për ndërtimin e autostradës është i qeverisë që udhëheq unë dhe kjo qeveri do ta përmbyllë, natyrisht do t’i japim llogari Kuvendit dhe qytetarëve.

Express: Vetëvendosja thotë se ju po e dëmtoni vendin me qeverisjen tuaj?
    H. Thaçi: Se kush e dëmton, e kush jo, vendosin vetë qytetarët, e jo një grusht i vogël njerëzish me ambicie politike. Është mirë dhe e çmoj që ata tani e kanë pranuar dokumentin e Presidentit Ahtisaari. Janë duke e respektuar me përpikëri, kanë hyrë në kornizat e këtij dokumenti dhe Kushtetutës dhe ligjeve. Natyrisht, askush nuk është mbi ligjin, por unë vetëm i ftoj që të distancohen nga dhuna. Projektet e mia për qytetarët janë më të fuqishme sesa gurët ndaj institucioneve legjitime të vendit dhe gjuhës së rrugës apo mllefit politik që e kanë sjellë në Kuvendin e Kosovës. Mendoj se në vend të kësaj, në fjalor dhe me gurët ndaj institucioneve legjitime, unë me urtësinë më të madhe do t’i ftoja që të fillojnë të mendojnë për të mirën e shtetit dhe të qytetarëve dhe jo për arrogancë dhe dhunë.

Express: Kur thatë qytetarët vendosin, aluduat te zgjedhjet. A do të ketë tash e tutje zgjedhje të pamanipuluara?
    H. Thaçi: Definitivisht, do të ketë çdoherë e më tepër, çdo zgjedhje e re që organizohet, do të jenë më të mira.

Express:
    A po ndahet PDK’ja?
    H. Thaçi: PDK’ja është partia më e fuqishme, më e konsoliduar, me programin më të qartë dhe me udhëheqjen e qeverisë më efikase që ka ndodhur ndonjëherë.

Express:
    Kurrë nuk keni qenë më të përçarë se tani në parti. I kam parasysh deklarimet e z. Limaj dhe z. Krasniqi, që dalin haptas kundër jush.
    H. Thaçi: Në asnjë rrethanë nuk do të thosha se ka pasur deklarime të njëanshme apo deklarime që kanë dëmtuar imazhin e PDK’së. Unë ndihem tepër mirë që i kemi fituar 4 palë zgjedhje në këto 3 vjet e gjysmë. Më vjen mirë që këto katër kampanja i kam udhëhequr me ekipin tim. Tani kemi një qeverisje shumë të respektuar dhe kredibile. Ne sapo kemi përmbyllur kongresin e partisë, një kongres ky që dërgoi mesazhin e qartë të fuqisë politike dhe të fitores të PDK’së. Natyrisht prej procesit elektoral në kuadër të skenës politike kosovare, gjithmonë do të dalë dikush fitues dhe dikush humbës. PDK’ja është parti e reformave, e opinioneve të ndryshme, por e një qëllimi.

Express: Kështu thuhej në LDK para se të ndahej...
    H. Thaçi: PDK’ja vetëm sa do ta profiliziojë vetveten, do ta reformojë, do të vijnë njerëz të rinj, kredibilë, edhe nga shoqëria civile. Sot PDK’ja i ka tejkaluar kornizat partiake, duke u bërë parti e një profili të gjerë politik, dhe qytetar, dhe profesional.

Express: Diçka për EULEX’in. Ju kujtohet operacioni i tyre që e kishin në Ministrinë e Transportit, vitin e kaluar. A keni kërkuar nga EULEX’i shpjegime pse nuk ka rezultate nga hetimet?
    H. Thaçi: Unë e kam theksuar edhe atëherë, edhe sot, ka qenë një intervenim i ekzagjeruar edhe i panevojshëm. Askush nuk ka hezituar për të bashkëpunuar me autoritetet e drejtësisë dhe spektakle të tilla kanë qenë krejt të panevojshme. Ne kemi bashkëpunim të mirë dhe të ngushtë me EULEX’it. Natyrisht, në kuadër të përgjegjësive që kemi dhe reformave të legjislacionit. Ky bashkëpunim do të vazhdojë dhe jemi edhe në bashkëpunim me ICO’në për përmbylljen e pavarësisë së mbikëqyrur dhe në kuadër të kësaj dhe rolit i EULEX’it do të jetë më ndryshe, më pak pushtet ekzekutiv dhe më shumë rol këshillues dhe konsultativ.

Express: Prisni marrëveshje me Serbinë në gjysmën e këtij muaji dhe a mendoni se do të implementohen marrëveshjet?
    H. Thaçi: Dialogu është obligim ndërkombëtar i Republikës së Kosovë, por edhe i Serbisë. Një dialog për herë të parë mes dy shteteve, dialog për të mirën e popujve dhe vendeve tona. Prishtina do të jetë e përgjegjshme, lëvizjen e lirë, çështjen e të pagjeturve apo për telekomunikacionin dhe energjinë. Prishtina, në kuadër të interesave të veta shtetërore, do të jetë gjithmonë e gatshme për angazhime konkrete dhe implementuese të marrëveshjeve me garancinë e BE’së dhe SHBA’së.

Express: Beogradi, prisni se do t’i implementojë marrëveshjet?
    H. Thaçi: Secila palë që dakordohet për marrëveshje të caktuara, ka edhe obligime ndërkombëtare për të marrë obligime për implementim.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    30-12-2009
    Postime
    1,594
    qe gazeta me prestigjioze angleze cka shkruan per thacin!
    e tani po cuditni pse nuk ka njohje ose pse jane bllokuar njohjet!

taman nje krahasim i qelluar hashimi krahasohet me chavezin e venezueles
    me mugaben e zimbavese qe te dyte armiq te demokracise dhe te amerikes!
    me sa kam degjuar ky gazetari eshte 'agjent' i SIS-!

The war on drugs war is lost. Now it's time for a rational response

Politicians are too scared to propose legalisation and controlled use, but without radical changes many more lives will be destroyed or ruined

Four decades ago, Richard Nixon was casting around for a new enemy to shore up support for his unique brand of uncompassionate conservatism. Having risen to national prominence as an anti-communist campaigner, then turned his attention to crime, he found a new foe in the counterculture.

The media were full of stories of clean-cut young men returning from Vietnam as wrecked junkies, while intellectuals such as Timothy Leary were promoting the use of LSD. So Nixon, elected on a wafer-thin margin and desperate to turn back the tide of permissiveness, declared war on drugs. "America's public enemy number one is drug abuse," he thundered.

While the Vietnam conflict has faded into history, thousands are dying and millions of lives are still being destroyed in his insane struggle. Fittingly, since it was launched by a president who turned out to be a crook, the biggest beneficiaries have been the most murderous gangsters on the globe as they rip apart country after country. Yet our leaders limp on in this self-defeating, $100bn-a-year war. Last week saw the latest salvo in the struggle when a host of distinguished names gathered under the banner of the Global Commission on Drug Policy to urge a truce. Their thoughtful report pointed out a series of obvious truths underlying how the war backfired so terribly and called for policies based on treatment rather than prosecution.

Look at the rise in drug use. In 1998, the United Nations committed member states to achieve a "drug-free world", pledging to eliminate or "significantly reduce" use of opium, cannabis and cocaine by 2008. Instead, global opiate use rose by more than one-third over that time, with big rises also for cocaine and cannabis. It is estimated almost 5% of the world's adults take illegal drugs.

Worse is the damage done by gangs fighting over the huge profits created by the illegality of this trade. We have all heard tales of headless bodies littering the landscape of Mexico. But the world's most violent region away from active war zones is further south – Guatemala and Honduras, for instance, both have more murders than the 27 countries of the European Union combined. Now the cancer is working its way through west Africa.

The trade is so lucrative that in several countries – some signed up to those sanctimonious UN pledges – drug gangs have bought or fought their way to power. Kosovo has a prime minister linked to drug smuggling, as are the leaders of Afghanistan, Burma, Guinea, Nicaragua and Venezuela. Then there are cases such as South Africa, where the police chief turned out to be the head of a crime syndicate.

There are so many arguments against current policies it is hard to believe anyone who is not stoned still signs up to Nixon's war. The vast costs, the crime waves, the racial dimensions, the stigmatisation, the futility. Then there is the dreadful hypocrisy of politicians who use and tax the lethal drug of alcohol then jail others who enjoy less damaging relaxants such as marijuana and ecstasy.

The key question is why? After all, we live in a world in which grandparents took acid or smoked pot while listening to the Grateful Dead and many parents were the people who dropped ecstasy at outdoor raves. The current occupant of the White House has confessed to taking cocaine, while several of our cabinet ministers admitted smoking weed. Drug use is no longer that big a deal, while it is clear many of the problems and much of the misery are byproducts of banning.

The Global Commission is a valiant effort, but it is noticeable that signatories include 11 former presidents, politicians and diplomats, but just one in office – the Greek prime minister, who presumably needs any extra revenue he can find. This is the fundamental problem: serving politicians lack the bottle to take the obvious remedial actions.

As the report rightly states: "Political leaders and public figures should have the courage to articulate publicly what many acknowledge privately: that the evidence overwhelmingly demonstrates repressive strategies will not solve the drug problem and the war on drugs cannot be won."

This failure of nerve is particularly acute in Britain. One cabinet minister who has admitted smoking cannabis in his youth said politicians were scared to act, despite knowing they should, since they would be slaughtered by rivals and the media for every drug-related death following liberalisation. "You may think it is absurd regulation and it may cost more lives but deregulation is impossible in our political climate."

Sadly, he is right. Witness the infantile response – especially from local Labour parties, as the campaign group Transform will testify – to any politician standing for election who has dared suggest saner drug laws. They should listen to the admirable Bob Ainsworth, who had a Damascene conversion while a home office minister: "The public are in a far more progressive place on this issue than most politicians and sections of the press."

Recent polling proves he is correct. One survey last year found 70% of Britons favoured the regulated sale of cannabis, with smaller majorities supporting legally available heroin, ecstasy and cocaine. Curiously, the groups most in favour were Conservative voters, middle-aged women and readers of mid-market tabloids. And just think how tax proceeds would help the public spending crisis.

Politicians say they fear drug use would rise if prohibition is lifted. Evidence from abroad shows they are wrong. Look at Scandinavia, where the tough Swedes and more liberal Norwegians have similar addiction rates. Or Switzerland, where heroin demand and crime fell sharply following new policies based on public health rather than legality. Or Portugal, where heroin use fell by half after decriminalisation.

These are places where there have been tentative steps forward. There are even signs the US, which remains the bastion of bigotry on this issue, is slightly shifting its stance under Barack Obama. It has, for example, permitted its blood-soaked neighbour Mexico to loosen cannabis laws.

Meanwhile, the tone of debate in Britain serves only to highlight the immaturity of our public discourse, with too many politicians lost in the fog of this foolhardy war. So here is a suggestion for our three main party leaders, who are all young enough to know better: why not hoist the white flag and work out a unified way to end a struggle that does so much more harm than good?

The alternative is to carry on fighting like generals in the First World War, ignoring the deaths, the devastation and the wastelands created around the world in a battle than can never be won.

llap thuaj tash se edhe ky gazetari i anglez eshte udebash
    Ndryshuar për herë të fundit nga G-2 : 06-06-2011 më 10:22

Anëtarësuar
    08-08-2002
    Postime
    10,979
    Citim Postuar më parë nga G-2 Lexo Postimin

llap thuaj tash se edhe ky gazetari i anglez eshte udebash :^lulja3
    per gazetar se di a per ty qe e ka siell ket shkrim ketu ke qen shpiun i UDB-es 100%

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    30-12-2009
    Postime
    1,594
    Citim Postuar më parë nga Llapi Lexo Postimin
    per gazetar se di a per ty qe e ka siell ket shkrim ketu ke qen shpiun i UDB-es 100%

ky gazetari i gardianit anglez me tha se don nje takim me llapin e forumit!

kish shume pytje per ty e njeren nga ato ishte se sa e paguan 'bosi i droges'(hashim thaci) per propaganden qe po ben per te ne forume!

bile tha do te vije ne kosove e ta takoi llapin e forumit shqiptar se kam degjuar tha se jeton ne 'midis kosove' dhe eshte zedhensi direkt i" bosit te droges"!

p.s edhe ky gazetari po duket se eshte udebash a llap!
    ky mos me qene udebash nuk e cileson keshtu "kryeclirimtarin" si bos droge!

Anëtarësuar
    08-08-2002
    Postime
    10,979
    Citim Postuar më parë nga G-2 Lexo Postimin
    ky gazetari i gardianit anglez me tha se don nje takim me llapin e forumit!

kish shume pytje per ty e njeren nga ato ishte se sa e paguan 'bosi i droges'(hashim thaci) per propaganden qe po ben per te ne forume!

bile tha do te vije ne kosove e ta takoi llapin e forumit shqiptar se kam degjuar tha se jeton ne 'midis kosove' dhe eshte zedhensi direkt i" bosit te droges":^lulja3!

p.s edhe ky gazetari po duket se eshte udebash a llap!
    ky mos me qene udebash nuk e cileson keshtu "kryeclirimtarin" si bos droge!
    o mua nuk me paguen askush por une marr sa te ma don zemra e ime

Anëtarësuar
    08-08-2002
    Postime
    10,979

Hashim Thaçi Adem Jashari Kadri Veseli ne Shqiperi 1993

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    30-12-2009
    Postime
    1,594

Wink

Citim Postuar më parë nga Llapi Lexo Postimin
    o mua nuk me paguen askush por une marr sa te ma don zemra e ime
    social a te alla manit a !
    u knaqa as me majmuna nuk isha zbavite ma shume trurin!

po doken si me qene te verteta a!
    a jane pernime llap se ma mire se ti keto pune nuk i din kush!

veq boll i dobt qaj me fotoshop ish kane a !
    Ndryshuar për herë të fundit nga G-2 : 06-06-2011 më 19:17

Faqja 8 prej 10 FillimFillim ... 678910 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •