Close
Faqja 3 prej 5 FillimFillim 12345 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 43
    . Maska e illyrian rex
    Anėtarėsuar
    11-10-2009
    Vendndodhja
    ne fronin tim
    Postime
    4,491
    Citim Postuar mė parė nga ezel Lexo Postimin
    Problemi eshte tek bustat e jo tek njerezit, Kurani nuk e ndalon edhe drogen, nese shkojme sipas logjikes tende e nderuara moter YES

Islami ndalon ndertimin e bustave ,,hadithet e Muhamdedit a.s. flasin qarte per ndalimin e busteve por nuk ndalon pllakat perkujtimore , dtth ka menyra se si te i perkujtojme njerezit qe kane lene gjurme ne historine fetare,kombtare dhe botrore
    Nuk e kuptoj se ku eshte dallimi ne mes te busteve dhe pllakave perkujtimore!
    Mund te vendosim nje pllake perkujtimore ne te cilen eshte i skalitur/gdhendur portreti i nje personi dhe ne kete rast nuk do te kishte dallim te madh nga nje bust.
    Pajtohem me anetaren yes. Mendoj se keqkuptimet dhe problemet lindin nga interpretimet e gabueshme te kuranit nga njerezit qe jane te thirrur per ta interpretuar ate. Sa a ndodhin keto keqinterpretime me qellim apo pa qellim ajo eshte teme ne vete.
    Edhe ligjet apo nenet kane mundesi te ndryshme interpretimi...prandaj u kushtohet shume vemendje formulimit te fjalive ne menyre qe te eleminohen sa me shume dykuptimesite.
    Paqartesite te nje jomusliman apo te nje musliman jopraktikues lindin pikerisht nga interpretimet qe i jane bere fese muslimane gjate periudhave te ndryshme dhe nga persona te ndryshem. Per dike eshte e pakjarte se perse brenda fese muslimane i kemi disa ndarje si : Shiitet, sunitet, bektashinjte etj.
    Disa nga sektet paraqiten me liberale. Nje prej tyre le qe nuk i ndalon bustet por nuk e ndalojne as alkoolin (bektashinjet), disa te tjera ,qe jane me pak liberale, e praktikojne islamin ne menyre pak me strikte por pa pasur urrejtje ndaj tjetrit. Ne fund jane edhe sektet/grupet vahabi te cilat paraqiten si me ekstremet dhe qe nuk zgjedhin mjete per te arritur nje qellim te caktuar.
    Une mendoj se eshte pikerisht ky grupi i fundit ai i cili ben qe feja islame te shiqohet me skepticizem nga te tjeret...

....apo jam gabim?

Revolucioni ėshtė afėr Maska e Nuh Musa
    Anėtarėsuar
    02-05-2002
    Vendndodhja
    vjenė, austri
    Postime
    4,463
    Citim Postuar mė parė nga iliria e para Lexo Postimin
    OK
    Ky eshte emndimi i joti personal. E respektoj, por nuk paske lexuar literaturen islame.
    .....nuk ka nevoje te lexojm....hape kanalin televiziv, dhe do te veresh statua gjigande edhe ne arabine saudike.......ne mes te vehabive, per "mendimin" e te cileve e ke fjalen ketu...

KULTI mbi deshmoret e luftes ka prapavije "politike" (te kujtohen statuet e enverit, stalinit apo edhe te sadamit ???).....dhe te jesh i bindur, se ne momentin e pare, kur shtepise se adem jasharit apo varit te tij do ti mveshen epitete fetare, do te vijn pergjigjet.

Ne islam nuk ka ikona fetare, ne islamin sunnit nuk ka "ndermjetesues" tek Allahu, Ai per muslimanin eshte me afer se damari i qafes thot nje ajet....cka me nevojitet mua nje "shenjtori" apo nje "padron mbrojtes"....kur Zotin e kam me afer se damarin e qafes time ???....te nderlidhish permednoret e deshmoreve me fene islame eshte ne kete konteks paksa qesharake shoku iliria e para....dhe deshmon se nuk e ke synimin ketu te "qartesosh" nje pyetje per vetveten, por vetemse te mundohesh te demantosh cfaredoqoft hapi te muslimaneve..........

Ty tregon nje verberi te paimagjinuar, se sic te kuptuan muslimanet ketu, ashtu edhe te dhane pergjigjen............te te them, para se nuk me ke thene, thot populli.........ikonat me "vlerat" e tyre ne krishterim nuk jane baraz me permendoret e deshmoreve ne shoqerine muslimane......prandaj krahasimin e ke me defekte.....edhe pse kete nuk e kupton, dhe dyshoj se do ta kuptosh ndonjehere....

tung
    albanish by nature

Qe te sqaroj dicka; Kur'ani dhe Haditht nuk jane e njejta gje., dhe me qe tema e drejton gishtin tek Kur'ani le te flasim per te. Meqe jam tek hadithet(thenie profetike) ne disa raste jane spekulluar ato dhe menyra per t'i dalluar eshte llogjika se keto hadithe bien ndesh me Kur'anin, me fene, me personalitetin e Profetit. Te tilla spekullime ka plot, por le te perdorim llogjiken dhe ate qe thote feja per t'i dalluar, dhe jo emocionet qe shpesh nuk na lene te shohim qarte.

Nese i referohemi Kur'anit, ne suren kafirun, Zoti i drejtohet keshtu Muhameddit "thuaj: une kam fene time dhe ju keni fene tuaj, ju adhuroni ate qe une nuk adhuroj dhe une adhuroj Ate qe ju nuk adhuroni, ju kurre nuk do te adhuroni Ate qe adhuroj une dhe as une nuk do te adhuroj kurre ate qe ju adhuroni"

Pra nga kjo tregohet se feja qe te meson Kur'ani eshte fe tolerance, dhe nese dikush ngre permendore eshte ceshtja e tij, ne nuk kemi te drejte te prishim e te shkaterrojme, po ne Kur'an thuhet "ne fe nuk ka dhune"

A nuk ju mjaftojne keto versete kuranore per te perdorur llogjiken dhe kuptuar?
    Pastaj nese duam t'i referohemi edhe haditheve, le te ndalemi ne nje pike kyce qe ju shpesh e harroni: Muhamedi eshte quajtur Profet i Meshires, dhe keto fjale qe te shkaterrojme e prishim nuk i pershtaten Personalitetit te tij te Ndritur.

Po ashtu nese i referohemi prap Kur'anit, Zoti i drejtohet Profetit duke i thene: une te zgjodha ty si udhezues, e mos u merzit per zemrat e tyre, sepse kjo eshte ceshtje e Allahut.
    Prap nje tjeter ajet Kur'anor qe te tregon se feja nuk eshte imponim, dhe nese dikush do te beje dicka, le ta beje, ama ti zgjidh rrugen e drejte...

i/e regjistruar Maska e Vidasusi
    Anėtarėsuar
    11-11-2010
    Vendndodhja
    Atje diku...
    Postime
    273
    Islami e ndalon ndėrtimin e pėrmendoreve dhe pikturave, qoftė tė herojve, njerėzve tė thjesht apo pejngamberėve. Bile edhe kafėshėve.

Megjithatė, po ngatrrohet diēka kėtu, sepse ngritja e pėrmendores sė Skenderbeut apo ndonjė heroi tjetėr nuk shėrben si idhull pėr tu lutur, por ėshtė thjeshtė njė mėnyrė e tė shprehurit respekt pėr njė figurė. Art!

E nė pyetjen a duhet tė shemben ata... tani pėr tani se besoj qė do tė dal dikush pėr tė shembur permendoren e Skenderbeut ose tė Adem Jasharit. Do ishte skandal i paparė.

Se harrova, ju iliran rex nuk jeni aspak gabim, perkundrazi. Ke shume te drejte kur thua qe edhe normat ligjore kerkojne interpretime, e ne fakt per keto ka disa lloje interpretimesh, po keshtu nese i referohemi edhe Kur'anit ai perben Kushtetuten e sistemit ligjor ne ato vende qe kane Sheriatin, dhe keto versete kerkojne interpretim, por ketu qendron problemi pikerisht te interpretimi, sepse ne shume raste keqinterpretohet se sa interpretohet.
    Edhe ai ajeti kur'anor ku thuhet se hajdutit preji doren, ne fakt ka kuptimin qe t'i vesh prite dickaje, ta ndalosh, qe ne kuptimin juridik do te thote; t'i vendosesh prangat. Por kjo eshte keqinterpretuar dhe paraqitet Islami fatkeqesisht pa qene i tille si fe qe gjymton njerezit, kur ne fakt eshte e ndaluar ta gjymtosh nje krijese te Zotit, sa do hajdut te jete.
    Keqinterpretime te tilla ndodhin shpesh, duke i dhene Kur'anit dhe Islamit nje tabllo qe ne fakt nuk e ka.

Musliman-Shqiptarė-krenar Maska e gimche
    Anėtarėsuar
    24-02-2009
    Vendndodhja
    Prishtinė
    Postime
    3,642
    Njė pergjigje e shkurtė, shkaku i kohės sė shkurtė.
    Lejohet fotografia dhe imazhet, qėllimi i atyre haditheve ėshtė pėr ato imazhe qė pėrdoren si shenjė adhurimi (p.sh tek Krishteret Shėn Maria apo figura e Jezusit).
    Sa i pėrket vizitave tek varri, ajo stimulohet nga ana Islame, madje sa herė kemi qenė nė Prekaz kemi ngritur duart afėr varrit tė Adem Jasharit dhe jemi lutur pėr tė.
    Kur jemi tek pėrkulja nuk lejohet asnjė lloj perkulje tjetėr, pėrveē perkuljes ndaj Zotit, pra nuk lejohet as pėrkulja ndaj Profetit, Dijetarėve, Heronjėve, tė afėrmve etj.
    Ngritja e busteve shpjegohet me ni fakt, varet qėllimi i ngritjes sė tyre. Nuk lejohet nė asnjė mėnyrė tė ngrihet busti me qėllim adhurimi dhe pėrkulje ndaj tij. Ndėrkaq lejohet se shenjė pėrkujtimi e veprimtarisė sė tij.
    Ti je hija e Kastriotit
    Ti je gjoksi i tė madhit Hamzes
    Ti je kullė fuqi baroti...

el kafirun Maska e chino
    Anėtarėsuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Citim Postuar mė parė nga iliria e para Lexo Postimin
    A je ti mire ne mend?
    Une pyes s ecfare thot Kurani dhe jo Bibla.
    Lus ata qe dine dhe kan gyxim ta thone te vertetn te dalin ketu dhe ta thone.
    Sipas Kuranit a duhet prishur keto?
    Mos u merakos se eshte vec nje shenje qe po i vie turp per "Zotin" e tij.

i/e regjistruar Maska e Renea
    Anėtarėsuar
    12-08-2007
    Vendndodhja
    andej-kėndej
    Postime
    3,131
    Citim Postuar mė parė nga chino Lexo Postimin
    Mos u merakos se eshte vec nje shenje qe po i vie turp per "Zotin" e tij.
    Esht shenj me te cilen u tregoj juve , qe para se te pysni per Islamin , te mesoni fen tuaj.
    Un e dhash dhe pergjigjen per ate qe pyeti.
    Shqiperi eshte edhe Cameria

el kafirun Maska e chino
    Anėtarėsuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Citim Postuar mė parė nga Renea Lexo Postimin
    Esht shenj me te cilen u tregoj juve , qe para se te pysni per Islamin , te mesoni fen tuaj.
    Un e dhash dhe pergjigjen per ate qe pyeti.
    Sikur te kishe pergjegjur pyetjen, nuk do kishe folur per Biblen.

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    28-01-2011
    Postime
    230
    Citim Postuar mė parė nga Yes* Lexo Postimin
    Qe te sqaroj dicka; Kur'ani dhe Haditht nuk jane e njejta gje., dhe me qe tema e drejton gishtin tek Kur'ani le te flasim per te. Meqe jam tek hadithet(thenie profetike) ne disa raste jane spekulluar ato dhe menyra per t'i dalluar eshte llogjika se keto hadithe bien ndesh me Kur'anin, me fene, me personalitetin e Profetit. Te tilla spekullime ka plot, por le te perdorim llogjiken dhe ate qe thote feja per t'i dalluar, dhe jo emocionet qe shpesh nuk na lene te shohim qarte.

Nese i referohemi Kur'anit, ne suren kafirun, Zoti i drejtohet keshtu Muhameddit "thuaj: une kam fene time dhe ju keni fene tuaj, ju adhuroni ate qe une nuk adhuroj dhe une adhuroj Ate qe ju nuk adhuroni, ju kurre nuk do te adhuroni Ate qe adhuroj une dhe as une nuk do te adhuroj kurre ate qe ju adhuroni"

Pra nga kjo tregohet se feja qe te meson Kur'ani eshte fe tolerance, dhe nese dikush ngre permendore eshte ceshtja e tij, ne nuk kemi te drejte te prishim e te shkaterrojme, po ne Kur'an thuhet "ne fe nuk ka dhune"

A nuk ju mjaftojne keto versete kuranore per te perdorur llogjiken dhe kuptuar?
    Pastaj nese duam t'i referohemi edhe haditheve, le te ndalemi ne nje pike kyce qe ju shpesh e harroni: Muhamedi eshte quajtur Profet i Meshires, dhe keto fjale qe te shkaterrojme e prishim nuk i pershtaten Personalitetit te tij te Ndritur.

Po ashtu nese i referohemi prap Kur'anit, Zoti i drejtohet Profetit duke i thene: une te zgjodha ty si udhezues, e mos u merzit per zemrat e tyre, sepse kjo eshte ceshtje e Allahut.
    Prap nje tjeter ajet Kur'anor qe te tregon se feja nuk eshte imponim, dhe nese dikush do te beje dicka, le ta beje, ama ti zgjidh rrugen e drejte...
    I ke ngateruar pak kabllot, Kurani dhe hadithi jane dy burime kryesore te sheriatit islam.menyra me e mire dhe e qarte per te kuptuar dhe shpjeguar Kuranin jane hadithet, ndersa puna e shpekullimit te haditheve ka mare fund nese kete se ke ditur ,ja ku ta bej me dije tani ;kjo puna e haditheve eshte ceshtje ne vete.
    I kthehemi temes .ISLAMI I NDALON BUSTAT kjo eshte pergjigja perfundimtare , nese keni dehsire te beni muhabet ne forum e kuptoj dhe mund te sallakoni temen e muhabetin sot e nje vit

Faqja 3 prej 5 FillimFillim 12345 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •