po Allahu thote qe je vula e profetsis
po Allahu thote qe je vula e profetsis
taq dish se fjala resul ka kuptimin i derguar dhe jo lajmetar.
mirdita
a mundeni ju me gjet ndonje liber si kurani qe i ka te gjitha brenda???
ajo ka te kaluaren te sotmen edhe cfare do te ndodh?? amundeni te gjeni nje liber te tille???
kjo ishte persa i perket temes qe sapo lexova
shumica e myslimaneve sot thote se ;
perderisa nuk duhet te bazohemi ne hadith , atehere si duhete zbatuar namazi?
si duhet falur zekati?
si duhet bere haxhi, po agjerimi, po abdesi,po ezani? etj etj,
por ne kuran nuk thuhet se Muhamedi solli rregullat e namazit , se sa here duhet te perkulemi dhe te perulemi ne namaz , sa here ne namazin e mengjesit , te drekes e keshtu me rradhe, perkundrazi nga kurani kuptojme se namazi dhe zeqati dhe haxhi kane ndodhur qe ne kohen e ibrahimit nga vete ibrahimi te pakten dhe nga ata qe e ndiqnin fene e tij, por qe me vone erdhen breza qe e humben namazin(lutjet e kontaktit);
[19:58] Kėta janė disa nga profetėt tė cilėt i bekoi Perėndia. Ata u zgjodhėn nga mes pasardhėsve
tė Adamit, dhe pasardhėsve tė atyre qė i bartėm me Noeun, dhe pasardhėsve tė Abrahamit dhe
Izraelit, dhe nga mes atyre tė cilėt i udhėzuam dhe zgjodhėm. Kur shpalljet e Mė tė Hirshmit iu
recitohen atyre, bien nė pėrulje, duke qarė.
Humbja e Lutjeve tė Kontaktit (Salat)
[19:59] Pas tyre, Ai zėvendėsoi gjenerata qė humbėn Lutjet e Kontaktit (Salat), dhe ndoqėn epshet
e tyre. Ata do tė vuajnė pasojat.
pra namazi i ishte mesuar ibrahimit(abrahamit) , shume kohe perpara se te shpallej kurani, pra ishin ne fuqi para se te lindte muhamedi
Nuk ka perėndi tjetėr pėrveē ZOTIT
Muhammedi nuk ka qenė babai i asnjėrit prej burrave tuaj por ai ishte i dėrguari i All-llahut dhe vulė e tė gjithė pejgamberėve, e All-llahu ėshtė i dijshėm pėr ēdo send.
sure ahzab 40
مَّا كَانَ مُحَمَّدٌ أَبَا أَحَدٍ مِّن رِّجَالِكُمْ وَلَكِن رَّسُولَ اللَّهِ وَخَاتَمَ النَّبِيِّينَ وَكَانَ اللَّهُ بِكُلِّ شَيْءٍ عَلِيمًا
aty thuhet se eshte ,Profeti(Pejgamberi)-(Nabij) i fundit dhe jo i derguari(resuli) i fundit ,
cdo profet eshte njekohesisht edhe i derguar,
por jo cdo i derguar eshte domosdoshmerisht edhe profet(ai qe sjell profeci, shkrim te ri),
ne keto raste qe do te sjell , cfare jane te derguar apo profete, sipas teje 2011-te;
36:14. Kur Ne dλrguam te ata dy, e ata i pλrgλnjeshtruan qλ tλ dy, atλherλ i pλrforcuam me njλ tλ tretλ dhe u thanλ: “Ne jemi tλ dλrguar te ju”.
kur engjejt shkuan si njerez tek ibrahimi ishin te derguar (resul) , apo profete(pejgambere) -(Nabij),
51:31. Ai (Ibrahimi) tha: “E η’λshtλ puna juaj, o ju tλ dλrguar?”
51:32. Ata thanλ: “Ne jemi tλ dλrguar te njλ popull kriminel!”
kurse ne shume vende , fjala profet(pejgamber)-(Nabij) lidhet drejtperdrejte me ata te derguar qe sjellin liber-shkrim te ri, si psh;
29:27. Dhe Ne ia dhuruam atij Is’hakun dhe Jakubin, e nλ pasardhλsit e tij shpallλm pejgamberllλkun dhe librin e shenjtλ (librat e shpallur), atij i dhamλ shpλrblimin nλ kλtλ botλ, kurse nλ botλn tjetλr do tλ jetλ ndλr tλ mirλt e pλrsosur.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga bani : 03-03-2011 mė 10:19
Nuk ka perėndi tjetėr pėrveē ZOTIT
Vetė pėr anėtarėt;
master2006 dhe bani
Shumher kam lexuar nga ju duke u thirrur vetėm nė Kuran dhe sipas asaj qe kam mesuar nga ju, gjithēka tjetėr eshte e pa vlerė. Nuk dua ta gjykoj ne asnjė formė bindjen e juaj, per kunder asaj unė respektoj besimin e juaj. Mirpo, jam kurioz tė degjoj nga njė Musliman qe njeh mire shkrimet kuranore se si e shpjegojnė ata rastin e Abrahamit kur ai deshi ta sakrifikoj djalin e tij??
Shkrimet dhe tradita e krishtere mėson qartė qė biri tė cilin Abrahami e sakrifikoi ishte Isaku. Besimi I Krishter ka te drejt pasi qe kjo ėshtė e shenura nė Beslidhjen e Vjeter dhe ne Beslidjen e Re. Mirpor ne Kuran kjo nuk shpjegohet.
Safat, Sure 37; 99 - 109
Ai tha: “Unė po shkoj aty ku mė urdhėroi Zoti im, e Ai mė udhėzon!” Zoti im, mė dhuro mua (njė fėmijė) prej tė mirėve! Ne e gėzuam atė me njė djalė qė do tė jetė i butė (i sjellshėm). Dhe kur arriti ai (djali) qė sė bashku me tė (me Ibrahimin) tė angazhohet nė punė, ai (Ibrahimi) tha: “O djali im, unė kam parė (jam urdhėruar) nė ėndėrr tė tė pres ty. Shiko pra, ēka mendon ti?” Ai tha: “O babai im, punoje atė qė urdhėrohesh, e ti do tė mė gjesh mua, nėse do All-llahu, prej tė durueshmėve!” E kur ata tė dy iu dorėzuan urdhrit tė Zotit dhe e pėrmbysi atė nė fytyrė (nė ballė). Ne e thirrėm atė: “O Ibrahim!” Ti tashmė e zbatove ėndrrėn! Ne kėshtu i shpėrblejmė tė mirėt! Vėrtet, kjo ishte sprovė e qartė. Ne e shpaguam atė me njė tė therur (kurban) tė rėndėsishėm. Dhe ndaj tij Ne lamė pėrkujtim tė mirė ndėr popujt e ardhshėm. Selam (shpėtim e paqe) pastė Ibrahimi!
Siq lexuam pra dhe mund ta konfirmoni se Kurani nuk shenon emrin e saktė e tė birit te Abrahamit, pra, mėqenėse identiteti i birit tė Abrahamit nuk pėrmendet, kush thuani se ishte djali - biri tė cilin Abrahami e sakrifikoi; Isaku apo Ismaili dhe ku bazoheni??
pres njė pergjigje te sinqert dhe te shkurtė mundesisht
falėnderit
Gjej kohen tė lexosh, ėshtė themel i tė diturit.
Krijoni Kontakt