Close
Faqja 27 prej 29 FillimFillim ... 172526272829 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 261 deri 270 prej 285
    i/e regjistruar Maska e Fishtani1
    Anėtarėsuar
    09-12-2009
    Postime
    1,334
    Citim Postuar mė parė nga the admiral Lexo Postimin
    po rastin e tevarit atehere si na e komenton???
    per pak dekada u asimiluan te gjithe shqiptaret...
    deri ne nish flitej shqip dikure. sot jane asimiluar te gjithe.
    Gjithe keto jane bere edhe ne kohen e pushtimit turk, cfare te them me shume?

Ne Nish shqiptaret kane qene komunitet i vogel, edhe sot bile ne Vojvodine ke mbi 3000 shqiptar qe jetojne si komunitet i vogel.

Te thash me pare, kemi qene percare shume fe derisa shqiptaret jetonin jete patriakale...ndryshimi i feve/identitetit ka pas ndikim te madh ne asimilimin e shqiptareve. Ke shembull Arvanitet, Arbanoset, Arbreshet anen tjeter doli identet i ri qe quheshin shqiptar (nga arber), dmth secili komunitet shqiptar ka qene i shperqendrum dhe jo unik.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Fishtani1 : 28-01-2011 mė 13:47

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    26-01-2011
    Postime
    52
    Edhe ne Italine jugore shqiptaret e arberise sot nuk indentifikohen si shqiptare ,por si italian ,nuk flasin shqip bile as qe kane idene se jane shqiptare , a mos valle edhe ketu ka gisht pushteti otoman,po shqiptaret e Manastirit ne Maqedoni ,kush i asmomiloj ata,Turqia ,apo partite politike ?
    Eshte idiotizem tia hudhish fajin tjetrit kur vete i keni fajet

MR. BEAN - Laden Maska e the admiral
    Anėtarėsuar
    03-06-2009
    Vendndodhja
    European Union
    Postime
    6,876
    Citim Postuar mė parė nga vizioni1 Lexo Postimin
    Edhe ne Italine jugore shqiptaret e arberise sot nuk indentifikohen si shqiptare ,por si italian ,nuk flasin shqip bile as qe kane idene se jane shqiptare
    me fal por kjo nuk eshte aspak e vertete...
    arbereshet nga italianet llogariten si minoritet akoma edhe sot.
    ata akoma sot e quajne vehten arbereshe. kane mbrojtur gjuhen dhe madje edhe tabelat rrugore, aty ku jetojne arbereshet jane ne dy gjuhe......
    Vasudhaiva Kutumbakam

Anėtarėsuar
    09-12-2009
    Postime
    1,334
    Edhe ne Italine jugore shqiptaret e arberise sot nuk indentifikohen si shqiptare ,por si italian ,nuk flasin shqip bile as qe kane idene se jane shqiptare , a mos valle edhe ketu ka gisht pushteti otoman,po shqiptaret e Manastirit ne Maqedoni ,kush i asmomiloj ata,Turqia ,apo partite politike ?
    Eshte idiotizem tia hudhish fajin tjetrit kur vete i keni fajet
    Ti leje qe nuk paske lidhje me histori po as me logjiken ma minimale mundshme...arbeshet atje nuk jane autokton por ardhacak ku jane shperndare ne fshatra ndryshme dhe kane jetuar mesin e latinfolese (dhe shume komunitete te ndryshme) qe ishin 200 fish me numer se ata.

Arbreshet atje 600 vjet dhe ende ruajne traditat, shume fshatra kane emra shqip, kane flamurin kombetar ne cdo fshat, kane tabela edhe ne shqip etj kurse shqiptaret ne Turqi (nje komunitet me i madh se Arbreshet) as 100 vjet nuk arriten t'i shmangin asimilimit total.

Sikur mos te ishte invazioni osman sigurisht ata Arbaresh do jetonin ne tokat shqiptare dhe do ishim shume me numer se sa sot, pra njefare menyre eshte faji i Osmaneve qe kane arrit deri en ate pike Arbreshet.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Fishtani1 : 28-01-2011 mė 15:04

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    26-01-2011
    Postime
    52
    Fishtan,kjo nuk eshte pune historie,eshte thjeshte nje e vertete qe ti mundohesh ta fshehish,nejse si te duash, ndersa shqiptaret e Turqise as qe nuk i njihke mire , jo se i kane ruajtur traditat ,por edhe gjuhen, kane shoqeri kuluro artistike,shume sheshe jane emeruar me emrin e ADEM JASHARIT nese nuk e njeh sepse ju me teper mbani mend cfar ka ndodhur para 500 vjetesh se sa para 10 apo20 vjetesh.

Anėtarėsuar
    09-12-2009
    Postime
    1,334
    Fishtan,kjo nuk eshte pune historie,eshte thjeshte nje e vertete qe ti mundohesh ta fshehish,nejse si te duash, ndersa shqiptaret e Turqise as qe nuk i njihke mire , jo se i kane ruajtur traditat ,por edhe gjuhen, kane shoqeri kuluro artistike,shume sheshe jane emeruar me emrin e ADEM JASHARIT nese nuk e njeh sepse ju me teper mbani mend cfar ka ndodhur para 500 vjetesh se sa para 10 apo20 vjetesh.
    Cfare vertete?, po ata Arbreshet pse migruan ne Itali Jugore per qef a po?

Sa per shqiptaret e Turqise mos me trego se 100 here kam qene Turqi dhe kam shume eksperienca me shqiptaret e Turqise qe asnje fjale shqip nuk dinin.

Ata shoqata qe permend ti, qe ne fakt jane dy ne Bursa dhe Zejtinburnu e BajramPasha ato jane themeluar nga shqiptaret e emigruar 50-55 vitet e fundit...asi lloje shoqatash ki edhe ne Kili, Argentine e shume shtete nga komunitetet emigrant shqiptar.

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    26-01-2011
    Postime
    52
    Ok e shoh se flet me emocione dhe inate , por mos haro se edhe une kam qene ne Turqi edhe ne Itali dhe i njoh shume mire ,nese ti mundohesh qe ketu ne fōrum te manipulosh vetem se ti te vjen mire te flasish ashtu e kuptoj, por e vėrteta e dėmshme vlen mė shumė sesa gėnjeshtra e dobishme

po ata shqiptare qe migruan ne Turqi per qef?? po keta te sodit qe i kemi ne Evrope ,a thua valle turqit i detyruan?? edhe ket faj do ua hudhish atyre ??

Anėtarėsuar
    09-12-2009
    Postime
    1,334
    Ok e shoh se flet me emocione dhe inate , por mos haro se edhe une kam qene ne Turqi edhe ne Itali dhe i njoh shume mire ,nese ti mundohesh qe ketu ne fōrum te manipulosh vetem se ti te vjen mire te flasish ashtu e kuptoj, por e vėrteta e dėmshme vlen mė shumė sesa gėnjeshtra e dobishme

po ata shqiptare qe migruan ne Turqi per qef?? po keta te sodit qe i kemi ne Evrope ,a thua valle turqit i detyruan?? edhe ket faj do ua hudhish atyre ??
    Ti koke fmijaq, pse me pas inat e emocione apo keshtu e ka injoranca jote kur je totalisht offside sa i perket njohurive pergjithesi?, kaq din te thuash vetem keto fjale?

Nje pjese e atyre qe emigruan jane per shkak pushtueseve serb/grek sikur pushtuesit turk per punen e Arbresheve...se ti tha qe nuk kane faj osmanet per ceshtjen e Arbresheve askush pa te pyet, dhe une te thash qe eshte shkak e osmaneve qe kane ardh deri ne ate pike Arbreshet...kaq je i trashe sa qe nuk din e as cfare diskuton kur lishon llaf?

Sa per qe ben paralelizma emigriacionin me debimin/pushtimin, haha je qesharak dhe shihet sa te logjikon truni, kot po lishon fjale sa qe nuk vlen me ra nivelin tend.

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    26-01-2011
    Postime
    52
    Fishtan , si duket njohurite i paske qe nga sistemi komunist , nuk dyshoj ne kete sepse keshtu mendojne edhe serbet , vetem e vetem per te hutuar ca njerez si puna yte, dhe me e keqja eshte se shpejt bini ne gracke,ja qe une nuk kam ato njohuri qe ti i shkruan ketu une jan diametrikisht ne te kunderten tuaj, ti mund te flasis tere naten ketu ,por nuk do arish te me bindish ,po as qe dua te bindi dikend te mendoje sic them une , ne fund te fundit ti je i lire te mendosh si te duash por ka njerez qe ti thjne turinjte ,ke plot histori te sugjeroj te lexosh HISTORIA E PARANDORISE OTOMANE nga HALIL INALXHIK vetem lexoe dhe pastaj bejme muhabet, nese ste pelqen emri i autorit dhe e di qe nuk do te pelqeje atehere mund te mbash historine komuniste sllave dhe sherbehu me ata.

Anėtarėsuar
    09-12-2009
    Postime
    1,334
    Fishtan , si duket njohurite i paske qe nga sistemi komunist , nuk dyshoj ne kete sepse keshtu mendojne edhe serbet , vetem e vetem per te hutuar ca njerez si puna yte, dhe me e keqja eshte se shpejt bini ne gracke,ja qe une nuk kam ato njohuri qe ti i shkruan ketu une jan diametrikisht ne te kunderten tuaj, ti mund te flasis tere naten ketu ,por nuk do arish te me bindish ,po as qe dua te bindi dikend te mendoje sic them une , ne fund te fundit ti je i lire te mendosh si te duash por ka njerez qe ti thjne turinjte ,ke plot histori te sugjeroj te lexosh HISTORIA E PARANDORISE OTOMANE nga HALIL INALXHIK vetem lexoe dhe pastaj bejme muhabet, nese ste pelqen emri i autorit dhe e di qe nuk do te pelqeje atehere mund te mbash historine komuniste sllave dhe sherbehu me ata.
    O ti Maxhup a gabel a qka je?, po shihet edhe ku bazohesh ne cfare liturgjie.

Cfare thash qe nuk eshte e vertete?, kur nuk je i Zoti te argumentosh mos me sjell libra nga autor turk qe as vet nuk i ke lexuar sepse njejten gje e thojne edhe litaratura turke vetem nqs eshte ndonje pseudonist se ndryshe s'ka si te jete.

Ti as qe din qka flet more djal, je qesharak cdo fjali qe shkruan qe as logjika minimale nuk i zberthen dot prej budallakive tua, hajt tash jepi drejtim mos e felliq temen.

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •