Tipa si ti po e kthejne Shvarcin permbys ne varr. ( iu prehte shpirti ne paqe )
Tipa si ti po e kthejne Shvarcin permbys ne varr. ( iu prehte shpirti ne paqe )
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga waveney : 11-05-2003 mė 20:47
Rri me endrra ti se ka per te te rene molla ne koke.
Ata te tjeret qe bejne shkolle jane budallenj ti je lindur i zgjuar.
Boll me budallalleqe o njeri.
Waveney,
Ke plotesisht te drejte.
Nuk e di si i duket ketij zoteriut te lexojme nje shqipe tjeter ketu ne Forum, vetem pse atij i paska lindur ideja e shkurtimit te fjaleve qe mbarojne me E.
Gjuha aq me paster dhe aq me zyrtare qe eshte e shkruar aq te do endja ta lexosh ate.
Perdorimi fjaleve te vjetra dhe te gjymtuara te Gjuhes Shqipe tingellon se po zbulon nje gjuhe te re gjate leximit.
Gjuha zyrtare Shqipe e ketyre diteve nuk eshte as e Jugut as e Veriut, as a Kosoves, apo krahine tjeter.
Ajo tashme eshte duke u modernizuar gjithnje dhe duke ju pershtatur gramatikes unike te saj.
Talent wins games, but teamwork wins championships.
Micheal Jordan
Mungesa e E-se te ben te mendosh se vertet ajo fjale eshte e gjymtuar dhe nuk eshte dicka ne rregull me menyren si tingellon kur ta lexojme.
Megjithate, nese per ty eshte me e lehte, perdore stilin qe te pelqen me teper.
Forumi eshte ne rruge te mbare me nivelin e gjuhes qe perdoret, nuk na duhen ide te pa kuptimta ketu.
Talent wins games, but teamwork wins championships.
Micheal Jordan
Cuna .
Esht normale qe ju keni keto mendime sot ,se edhe Galileo kur tha qe toka rrutullohet se besoj asnjeri .
Gj t m .
Gladiator, gjuha letrare shqipe permban dhe fjale te dialektit geg si dhe fjale te idiomave te ndrydhme (krahinave), si pasoje e kerkimit te fjaleve shqipe dhe zevendesimin e huazimeve qe u bente nga gjuhetaret tone ne vitet 50..
Por dialeki Toske ishte me i paster dhe pranadaj pushtoi gjuhen letrare. Pra eshte gabim te kthehemi mbrapsht, duke krijuar gjuhe te re letrare, sepse do kemi dhe probleme te tjera. Tani ne duhet te pasurojme gjuhen tone dhe t'a pastrojme, e jo t'a zevendesojme ate me dicka tjeter.
Kufiri ndares midis Gjeniut dhe Idiotit eshte shume i holle.
Khalid .
Kuptoji qellimin temes .
Nuk them qe te krijojme gjuhe te re letrare ,por nje shkronje qe asnje dialekt nuk e perdor dhe e cila i shemton fjalet jam i mendimit qe ta heqim nga disa fjale .
Cfar ndryshimi kan fjalet ?
1 buke -- disa buke
1 fjale -- disa fjale
Njejesi dhe shumesi jan njesoj . Per mua keto jan gabime gramatikore ,qe duhen korigjuar . Pra ;
1 buk -- disa buke
1 fjal -- disa fjale etj .
Gj t m .
Une jam dakort me galdiatorin qe gjuha duhet ndryshuar sepse nuk paraqet sic duhet elementet e unifikimit te dialekteve.
Une jam nga veriu dhe sidoqe te ndryshohet gjuha une sa te kem fryme dhe dore do shkruaj dhe do flas ne dialektin letrar sepse nuk mundem ta ndryshoj edhe po te dua por nje gje eshte e sigurte qe perzgjedhja e toskerishtes si dialekt letrar nuk mund te jete bere kurre mbi baza shkencore, apo sociale por thjesht mbi aresye politike ...... toskerishtja nuk mund te jete kurre me e paster si gjuhe e mirfillte shqipe se gegerishtja pasi trevat e jugut kane njohur pushtimin dhe si rrjedhim ndkimin shume me teper se malet e veriut. Per me teper pjesa me e madhe e kombit flet dialektin Geg.
Personalisht mendoj se ndryshimi i dialektit letrar nuk duhet te merret me emocione por me gjakftohtesi sepse nese injorojme realitetin mund te perfundojme me dy dialekte letrare te cilat vetem sa do te na ndajne me shume.
Orku .
Flm per suportin .
Per mua esht shum e thjesht te shkruaj ne nje Shqipe me terma nga te gjith dialektet Ilire .Te shpresojme qe ne te ardhme shkrimtaret dhe media te bejne te njejten gje . Un jam nga jugu dhe nuk e njoh fare dialektin e veriut ,dhe esht shum gabim .
Nqs Shqiperia do te integroet ne Eu ne rradhe te pare ne duhet te integroemi me njeri tjetrin .
Gj t m.
Krijoni Kontakt