Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 10

Zbulohet vrima e zezë e cila mund të thithë gjithë sistemin tonë diellor

Kërkuesit amerikanë zbuluan vrimën më të madhe të zezë të Universit të zbuluar deri më tani. Ajo gjendet në një distancë prej 50 milionë vitesh drite nga Toka

dhe është aq e madhe sa mund të thithë gjithë sistemin tone diellor, si dhe ka një mase sa 6.8 miliardë Diej.

Horizonti i saj i veprimit, limit nga i cili asgjë, madje as drita, nuk mund të shpëtojë nga tërheqja e saj gravitacionale, është katër herë më e madhe se orbita e planetit Neptun.

Vrima e zezë e zbuluar ne galaktikën M87, me e madhja dhe më e largëta galaktikë, është dy herë më e madhe se sa vlerësonin kërkuesit amerikanë. Por, nuk përjashtohet që në vitet në vijim të zbulohen vrima të zeza edhe më të medha, shkruan e përditshmja britanike Daily Mail, raporton Ikub.al.

Astronomët kanë përshtatur një teleskop të posaçëm, të quajtur Frederick C. Gillet Gemini të cilin e kanë vendosur në maje të vullkanit të fjetur Mauna Kea të Hauajit.

Dijetarët besojnë se vrima e zezë gjigante është formuar nga bashkimi i qindra vrimave të zeza më të vogla. Krahasimisht, vrima e zezë e zbuluar në qendër të galaktikës sonë është 1.000 herë më e vogël.

Astronomi Karl Gebhardt i Universitetit të Teksasit pohoi se kjo "mund të thithë gjithë sistemin tonë diellor.

Á Я † ι $ † Maska e Homer
    Anëtarësuar
    18-12-2008
    Vendndodhja
    Nιρρση
    Postime
    2,287
    Per sa koh "mund të thithë gjithë sistemin tonë diellor." ?
    Veç lajme optimiste per t'ardhmen lol
    D'Oh!

Citim Postuar më parë nga Homer Lexo Postimin
    Per sa koh "mund të thithë gjithë sistemin tonë diellor." ?
    Veç lajme optimiste per t'ardhmen lol
    5o milion vite drite.
    1 vit dirte = rrugën që përshkon drita për një vit me shpejtësi 600.000 km/h.
    "Projekti 21" nuk i bën reklamë vetes, afirmon të tjerët!

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    04-04-2006
    Vendndodhja
    Tirone
    Postime
    8,398
    Citim Postuar më parë nga topsykretts123 Lexo Postimin
    Kërkuesit amerikanë zbuluan vrimën më të madhe të zezë të Universit të zbuluar deri më tani. Ajo gjendet në një distancë prej 50 milionë vitesh drite nga Toka

dhe është aq e madhe sa mund të thithë gjithë sistemin tone diellor, si dhe ka një mase sa 6.8 miliardë Diej.

Horizonti i saj i veprimit, limit nga i cili asgjë, madje as drita, nuk mund të shpëtojë nga tërheqja e saj gravitacionale, është katër herë më e madhe se orbita e planetit Neptun.

Vrima e zezë e zbuluar ne galaktikën M87, me e madhja dhe më e largëta galaktikë, është dy herë më e madhe se sa vlerësonin kërkuesit amerikanë. Por, nuk përjashtohet që në vitet në vijim të zbulohen vrima të zeza edhe më të medha, shkruan e përditshmja britanike Daily Mail, raporton Ikub.al.

Astronomët kanë përshtatur një teleskop të posaçëm, të quajtur Frederick C. Gillet Gemini të cilin e kanë vendosur në maje të vullkanit të fjetur Mauna Kea të Hauajit.

Dijetarët besojnë se vrima e zezë gjigante është formuar nga bashkimi i qindra vrimave të zeza më të vogla. Krahasimisht, vrima e zezë e zbuluar në qendër të galaktikës sonë është 1.000 herë më e vogël.

Astronomi Karl Gebhardt i Universitetit të Teksasit pohoi se kjo "mund të thithë gjithë sistemin tonë diellor.
    Perpara se te na beje thithjen neve, duhet te thithi njehere tere ata qe ka ne rradhe para nesh
    Unë jam njeri i thjeshtë.
    Kënaqem me pak.
    Më mjafton më e mira.

Lab 100% Maska e Station
    Anëtarësuar
    26-02-2010
    Vendndodhja
    Shqipëri
    Postime
    6,624
    [QUOTE=projekti21_dk;2986050]5o milion vite drite.
    1 vit dirte = rrugën që përshkon drita për një vit me shpejtësi 600.000 km/h.[/QUOTE]
    Shpejtësia e dritës = 300 000 km/s

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    04-04-2006
    Vendndodhja
    Tirone
    Postime
    8,398
    shpejtesia e drites eshte = 299.792.458 metra ne sekonde,
    Unë jam njeri i thjeshtë.
    Kënaqem me pak.
    Më mjafton më e mira.

cherry blossom girl
    Anëtarësuar
    14-05-2010
    Postime
    6,095
    [QUOTE=Station;2986064]
    Citim Postuar më parë nga projekti21_dk Lexo Postimin
    5o milion vite drite.
    1 vit dirte = rrugën që përshkon drita për një vit me shpejtësi 600.000 km/h.[/QUOTE]
    Shpejtësia e dritës = 300 000 km/s
    keshtu thuhet, se sa e vertete eshte ende nuk dihet...

Ah keto vrimat e zeza, prej tyre kemi dale, ne to do te kthehemi.
    Separi ka per ti perbi jobesimtaret dhe ata qe e shajne krijuesin absolut. Ne ate moment, keta njerez do te thone " qenka e vertete egzistenca e Zotit, ne tani besojme" por kjo nuk ka per t'ju be fajde sepse ata do te gelltiten pergjithmone. Sa tmer i madh!
    Ndrysho Firmën

i larguar Maska e bindi
    Anëtarësuar
    17-10-2009
    Vendndodhja
    Ne bregdet
    Postime
    1,523
    Citim Postuar më parë nga Explorer Lexo Postimin
    Ah keto vrimat e zeza, prej tyre kemi dale, ne to do te kthehemi.
    Separi ka per ti perbi jobesimtaret dhe ata qe e shajne krijuesin absolut. Ne ate moment, keta njerez do te thone " qenka e vertete egzistenca e Zotit, ne tani besojme" por kjo nuk ka per t'ju be fajde sepse ata do te gelltiten pergjithmone. Sa tmer i madh!
    hahaha kot e ke,vrima e zeze nuk nuk bene selekcionime,ndersa zoti me s,shumti ia ka inat servilave....

Citim Postuar më parë nga bindi Lexo Postimin
    hahaha kot e ke,vrima e zeze nuk nuk bene selekcionime,ndersa zoti me s,shumti ia ka inat servilave....
    Ti shiko punen tende (jep mendimin tend ne temen ne fjale).
    Jobesimtaret do ta shijojne tmerin e kataklizmes, mos ti te djeg spesi?
    Ndrysho Firmën

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •