Close
Faqja 10 prej 11 FillimFillim ... 891011 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 91 deri 100 prej 109
    _____________ Maska e ornament
    Anėtarėsuar
    27-04-2002
    Postime
    872
    E shoh qe "u zbute" pak. Ti s'po kupton e jo une. VAMPIR po ashtu si ne shumicen e rasteve eshte nje FJALE (kjo mund me qene emer, mbiemer, ndajfolje) e KOMPOZUAR ( e perbere) ne VAM + PIR, po ashtu si shembulli qe te dhashe FAT+MIR.
    Nuk eshte Ė qe i kthen emrat ne gjini, por E.
    E shquar VAMPIRI (mashk) e pashquar VAMPIR (mashk); e shquar VAMPIRE (femerore) e pashquar VAMPIRJA (femerore).
    Gjithashtu VAMPIR mund me qene nje emer qe origjinen e ka nga nje mbiemer, si pershembell BARDHYL nga i BARDHĖ, apo ti mendon te kunderten qe mbiemri (ngjyra) I/E Bardhe ka ardhur nga emri BARDHYL.

Tani meqe po flasim per probleme te gjuhes, a ka mundesi me ma zgjedhu foljen ME PI, ne kohen e tashme ne gegerisht; Une, Ti, Ai,......Ne, Ju, Ata.

i/e regjistruar Maska e Shėn Albani
    Anėtarėsuar
    27-07-2002
    Postime
    899
    Perseri po gabon,

me lart permende mbiemrin fatmirė, tash flet per emrin Fatmir

"Nuk eshte Ė qe i kthen emrat ne gjini, por E.".,.

Gabim, ė i kthen emrat ne gjini, por ne trajten e pashquar!; NdERSA E ; ESHTE NE TRAJTEN E SHQUAR!

Po del nga tema, ne e patem fjalen VAMPIR, dhe DHAMPIR, te cilen Nuha dhe Albanologu Nezir Myrta e konsiderojne si shqipe. Une thash nuk mund te jete shqipe, sepse ata e shpjegonin me dhamb dhe pi, pi me dhembe... prej aty doli se nuk mund te jete nje kompozite gjysma gegerisht ( dhamb) dhe gjysma toskerisht ( pir ( ė ) ),

ti nuk u more shume me kete fjale dhe disa here u desh te shpjegojese percka e kam fjalen por u more me vlersim, duke dashur ta lavderosh Nuhen, mirepo pa i lexuar shkrimet e tija:

Dhe ti tha se Nuha eshte superior ne gramtike, sintakse dhe morfologji, madje edhe ne krijimin e fjalise. JA nje fjali e Nuhes te cilin ti e konsideron ekspert gjuhesor dhe meqe je gjuhetar i afte shiko se sa gabime jane ne nje rresht:

"Per te ta lehtesuar punen, rajoni, nga i cili supozohet te kish ardhur kljo fjale, eshte maqedonia dhe bullgaria."

Nuk e thash kete per perbuzur N'uhen ( e cmoj edhe pse shume here nuk pajtohemi ), por kjo fjali me sherben per te treguar njohurite tua gjuhesore!

Dhe mos u perpjek te fusish percarje , se ketu nuk jemi ne shkolle, ku shikohen gabimet ortografike, por jemi ne forum, ku shkruajme shpjet dhe pa pasur shume kujdes!

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Vendndodhja
    Oslo , Norway
    Postime
    472
    Emrat e gjinisė femėrore nė trajtėn e shquar tė rasės emėrore nuk marrin as "e" e as "ė" - por "a".

P.sh: fatmir-e / fatmirj-a , vampir-e/vampirj-a

* gjithė emrat qė nė emėrore mbarojnė me "e" ose "ė" janė tė pa shquar.

* trajta e shquar e gjinisė femėrore formohet me "a".
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga lum lumi : 23-03-2003 mė 11:45

Anėtarėsuar
    27-04-2002
    Postime
    872
    Shen Alban, s'ma zgjedhove foljen PI, apo se di?

FAT (emer) + MIRE (mbiemer), une po flisja pikerisht per kete, siē e sheh VETEM e dyta pjese eshte Mbiemer.

Rast tjeter FATLUM = FAT (emer) + LUM (emer).
    Ne etimollogji per te cilen po bejme fjale, studiohet dhe analizohet duke NDARE ne copa-copa fjalet qe pothuaj te tigja jane te perbera.

Psh; Fjala XHANDAR vjen nga frengjishtja GENDARME kuptimi saj etimologjik del nepermjet ZBERTHIMIT te saj.

GENDARME = GEN + DARME = GENS D'ARMES qe ne shqip do te thote Njerez te Armatosur. Kjo eshte etimollogji, e jo kercimet e tua pa kuptim neper dege.

Tani me shpjego te lutem pse ti mendon qe PIRĖ, eshte pjesore e foljes ME PI (te cilen akoma pres ta zgjedhosh) dhe jo mbiemri I/E PIRĖ, i dehur.
    Prandaj te dhashe nje shembull me; MIRĖ, duke dashur te te qartesoj qe jo ēdo mbarese ne shqip me Ė, perben nje pjesore te Toskes. A kupton!

Fare mire VAMPIR mund te ket qene DHAMPIRS ku PIRS eshte mbiemer dhe jo folje.

Pastaj per me shume lexo postim tim nga fjalori amerikan, tek PRONUNCIATION ku shpjegohet prononsimi saj: VAMP'PĻR pra pa Ė-ne e famshme taten, ne te cilen do me lidh qerren e kundershtimit obsecional.

Revolucioni ėshtė afėr Maska e Nuh Musa
    Anėtarėsuar
    02-05-2002
    Vendndodhja
    vjenė, austri
    Postime
    4,463
    pa mare para sysh (apo parasysh?) aftesite e mija (apo mia?), sa i perket drejtshkrimit te gjuhes shqipe, mendoj se e zoteroj deri ne nje shkalle, ku mund te perfundoj, se diskutuesit tjere me kuptojn pa keqkuptime. (alban, ndoshta jam duke e revolucionuar gjuhen, HAHAHAHA, ose thjesht, un foli ne ate menyre qe jam i mesuar, dhe une foli gegerishten, pasiqe i njoh se paku edhe shkronjat e gjuhes, mundohem edhe ta shkruaj).

Ne lidhje me fjalen VAMPIR i posedojm keto fakte:

- Huazim nga kultura serbokroate

- Supozohet te kete burimin ne rajonin e maqedonise dhe bullgarise se sotme.

Keto di te dhena, qe jane FAKTE, e kufizojn perdorimin e emrit ne nje rajon dhe ja pershkruajn nje kulture.

Te shohim se cka dhe kush eshte vampiri.

- vampiri eshte nje qenie e mbinatyrshme, nga bota e te vdekurve
    e cila cohet nga vari per te pire gjakun e njerezve, keshtu qe te siguroj ekzistencen e vet. Vepron nga nevoja.

Nga kjo mund te konkludojm se figura e vampirit eshte e KRIJUAR per te TREMBUR!!!, cilin ta tremb????, ndoshta FEMIJET???, nga te dhena tjera tregohet se FEMIJEVE ju jane lidhur konore me hudra kur kane rra me flejt.

Kjo eshte dukshem nje legjende. Per arsye te mungeses te rrenjeve te kesaj fjale, duhet te jete e kultivuar nje kohe shume te gjat. Ne europe njihet kjo fjale se pari here ne vitin 1725 nepermjet te gazetave. Ketu, nese duam ta zgjedhim problemin nepermjet te analogjise, parashtrohet pyetja, perse kjo fjale u njoh kaq vone ne kulturen perendimore?, kur e dijm shume mire, se sidomos kroatet katholik, dhe poashtu edhe serbet kane qene miq te europes perendimore (me paraqitjen e osmanlijve)???

Pergjigja eshte, se rajonet ku eshte perdorur ki emer jane vende malore, ne kemi sot e kesaj dite rajone ne europen jug- dhe juglindore qe ende nuk jane te inkuadruara MIRE ne infrastrukture. Pastaj, une tregova se ne rrethinen e tetoves, kjo fjale shqiptohet "dhompajr". Ato rajone tek ne mes te nentedhjetave jane kycur ne rrjetin telefonik!!!, dhe ato as qe ja kan haberin se kush eshte BRAM STOKER dhe me se paku cili eshte filmi DRACULLA. Nga o alban ndegjuan ata per DHOMPAJRIN?, dhe nese e kan ndegjuar termin nepermjet te mjeteve teknike, perse atehere KAQ shpejt e transkribuan keshtu shtrembet?

Une nuk e di se si eshte ne kosove, por te tregoj se ne maqedoni, kur mblidhen burrat ne nje ode, ata, ose bisedojn per fene, ose tregojn masalle (ne u themi gaēka) mbi gjera te mbinatyrshme. Edhe nese je njeri qe sta ben syri "pėt", perseri pas tregimeve te hin nje vesvesllek.

Une mendoj se KRIJIMI i DHAMPIRIT (dhembet e gjate simbolizojn cdohere frige, sepse jane VEGEL qe shkakon dhimbje, njeriu ndergjegjesisht i frigohet dhimbjes, dhe armiku natyral i njeriut ka qene kafsha) ka qellim praktik, per te venduar femijet ne gjume.
    Une vet kam nje femije te vogel, dhe kam ve re, se si reagon femija kur ne erresire troket, dhe nese kesaj trokitje ja bashkangjet edhe nje fjale (si psh. UJKU), atehere ndergjegjesisht femija reagon me frige kur e perserit kete. Mjafton edhe vetem te trokasesh, dhe menjehere e ke reagimin. Kur fillojn te flasin, te thot vet se vjen UJKU. Kjo bile eshte edhe shkenctarisht e vertetume nepermjet te shkenctarit Pawlow, i cili i bente keto eksperimente me nje Qen. Eksperimenti eshte i njohur si QENI I PAWLOWIT.

Shkaktimi i friges ka qene dhe eshte mjet psikollogjik per te arritur qellime PA perdorim FORCE. Kjo funksionon te femijet dhe te kafshet.

Flm

PS: e kam seriozisht: shkruaje fjaline qe e solle si shembull sipas rregullave drejtshkrimore. Mund edhe une te mesoj dicka nga teje!!!!
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Nuh Musa : 23-03-2003 mė 12:47
    albanish by nature

Anėtarėsuar
    27-07-2002
    Postime
    899
    Nuhe,

ti mendon se eshte shqipe, Lumi e sqaroi dikund se eshte fjale turke. Sa di une shqipja nuk ka ndikuar ne turqisht, por eshte e kunderta. Nese mendon se ke arsye, atehere shqyrtoje kete deri ne fund ....
    Une nuk kam kohe e durim te mirrem me kete fjale deri ne ate sa te jape fjalen perfundimtare, ( duhet konsultuar shume literature )madje ketu nuk mund te kete fjale perfundimtare, sepse gjithmone njeri del dhe e ngre ne dyshim. Une te thash se per kete fjale para shume viteve pata pyetur nje linguist qe i ka disa libra te botuar ne fushen e etimologjise dhe ai e kundershtoi ...., edhe une atehere isha bazuar ne ate qe ti po shkruan me lart, por ai me tha se eshte gabim, isha i ri dhe naiv, mendoja se homonim i rastit mund te jete shqip...e ne fakt nuk eshte keshtu...

Sa i perket drejtshkrimit Nuhe, nuk ishte bere me qellim te keq, por vetem per t“i treguar atij qe te mori si shembull, se Nuha mund te kete logjike, por nese lavderohet drejtshkrimi i tij, atehere dmth. se nuk e njohim. Une nuk lodhem per gabime te tilla, as per tuat, as per te miat, se nuk po mirremi ketu me ate pune ( perndryshe do“t“i korigjoja ).

Po ti Nuhe a e din se fjala TURK eshte fjala shqipe, apo se shkiet jane shqiptare te asimiluar ? A E DIN SE se emri Kosove vjen nga fjala KOS !???
    NESe nuk i din eshte koha t“i mesosh keto, me vampirin nuk po ia dalim ne krye !!!!

Revolucioni ėshtė afėr Maska e Nuh Musa
    Anėtarėsuar
    02-05-2002
    Vendndodhja
    vjenė, austri
    Postime
    4,463
    o alban, une NUK MENDOJ se eshte ashtu e keshtu, por mundohem te ti sqaroj faktoret qe e rrethojn kete fjale. Lexo me vemendje ate qe kam shkruar, dhe do e shohesh se une ne asnje pike nuk kam kembengul se eshte keshtu, por them vetem se MUND te jete keshtu pershkak te rrethanave.

Perndryshe nese nuk ke deshire atehere te lutem mos nderhyn me.

Flm

PS: sa per emrat qe pyete, une MENDOJ se toponomet kane cdohere karakter pershkrues ose te RAJONIT (gjeografi) ose te POPULLIT (qe jeton ne ate rajon).

Emrin TURQI (turqit ne shkrimet me te lashta e gjejne te shenuar si GOKTURK) myrtaj e shpjegon nepermjet te shqipes, lidhur me karakterin e popullit qe ka banuar keto trojet, te cilet ishin KALORES ekscelent, dhe qe sulmonin ne TURRA per placke, fjale qe gjindet ne fjalorin tone. Kjo nuk do me thene se eshte e drejte, por une kam biseduar drejtperdrejt me turk te arsimuar, qe me ka thene se emrit nuk i dihet etymollogjia.

Kosove, mund te vije nga cdo ane, por JO nga emri i nje shpendi sic e mendojn serbet. Ne ne fjalorin tone posedona DY fjale qe lidhen me perberjen gjeografike te rajonit, ato jane fjalet KOS (produkt qumeshti) dhe KOS (vegla per prerje te barrit). Me rrendesi eshte, perse u humb emri i lashte dardhania!!!

SHKIJE, eshte fjale me te cilen ne shqiptaret i quajm SLLAVET ne pergjithsi. Etymollogjine nuk ja njoh, por patjeter duhet te lidhet me CILESINE me karakteristike te sllaveve qe isht sklleveria. Njerez pa prone, sherbetore!!!
    Se paku sipas studjuesve europjan emri i sllaveve rrjedh nga fjala greke SKLABOS, njerez pa te drejta!!!
    Si ne gjuhet romane edhe ne ato latine emri eshte huazuar thuajse PA shtremberime.
    Nuk ka asnje baze te pohohet se shkijet jane shqiptare te assimiluar, kush e thote kete?, nese mirret para sysh vecantija, atehere kemi ndoshta edhe jevg qe jane shqiptarizuar, apo te kunderten, AFROSHQIPTARE, psh. maxhupet!!!! HAHAHAHA.

Per tu shmangur bisedimeve te kota, keto jane vetem supozime, e jo fakte te perfunduara.
    albanish by nature

Moderatore
    Anėtarėsuar
    09-06-2002
    Postime
    1,812
    (ngjyra) I/E Bardhe ka ardhur nga emri BARDHYL.
    ---------------------------------------------------
    Per sqarim;

Bardhyl= yll + bardhe.
    Halyll= yll + hale (rreze).
    Kenga me e larte qe mund te degjoje njeriu eshte belbezimi i shpirtit njere

Anėtarėsuar
    27-04-2002
    Postime
    872
    Mina, ate shembull e dhashe me tregu DREJTIMIN e zhvillimit (evolucionit) te fjales, pra nga BORE; BARDHE, ka dhene emrin e personit BARDHI dhe s'ka ndodh e kunderta.
    Pra s'kisha per qellim te analizoja emrin BARDHYL.

Pastaj je e sigurte se egziston ndonje YLL i Bardhe, shihe qiellin me vemendje naten, si duken yjet te bardhe.

Anėtarėsuar
    27-07-2002
    Postime
    899
    Nuhe,
    une e dija se po bisedojme, por Ornamenti i dha kahje tjeter temes,. Une e kudnershtoja ate, jo me analizat e mia ( VAMPIRIN ), por se keshtu me pat thene nje linguist, dhe thjesht nuk shihja ndonje logjike aty. Ti po ngul kembe se eshte shqipe, per mua perfundoi aty kur Lumi tha se eshte fjale turke.

Sa i perket fjaleve Kosove, SHKIE, dhe TURK t` i permenda vetem per t“i treguar aventurat e dacit Illirian. Ai thot se emri turk eshte emer shqiptar dhe vjen nga TURR, turru, kjo dmth. se turqit erdhen pa emer, mirepo kur iu sulen Ballkanit ( balle kane , thot myrta ) ne i pagezuam me TURK. Kjo ishte perralla e pare.

Perralla e dyte eshte se ai shkiet i konsideron shqiptar te asimiliuar,

dhe perralla e trete eshte se emrin Kosove e nxjerr nga fjala KOS, ndera emri kosė, qe thua ti, sa di une eshte huazim nga sallvishtja!

Ja lexoj keto tri veshtrime te Myrtes dhe kenaqu duke qeshur sic jam qeshur une kur i lexova dhe sic u qesha kur lexova se Ohri, vjen nga pasththiram OH RRI!!!! ketu se eshte mire!!!!

Vet emertimi TURK, eshte fjale illire - turr ka, ka turr, turrk - turk, ai qe mori turr, u turr, si veti e shprehi turke - turrke, ata qe moren turr gjate pushtimeve, qe eshte emertuar gjate perhapjeve otomane, nga Dardhanishtja edhe sot spjegohet permes vet Shqipes illire, sipas Linguistikes Gjenetike!

Keni ndegjuar se paraardhesit e serbve (srpve) apo serveve, jane skitet - ski-skitet-skijet, shki-shkijet-shkjete. Ski - jane skiptaret e sllavizuar,( ne te kunderten e skllaveve te dardhaneve,sherbetoreve, serveve, qe jane vetquajte - sllave, nga fjala skllave dhe moren emrin - sllav-sllava-nderim per te vdekurit e tyre); shqiptaret e sllavizuar, jane skite, skitet, shkijet, shkjete. Te marrim fjalet:ski e skip, jane te nje rrenje - ski eshte skiptari qe tradhetoi vendin:Stefan Nemanja, Stefan Nemeci(memeci) i nemun, formoi shtetin e pare srp me disa ruse - rashe, mu ne mes te Dardhanise, afer Dukaginit dhe njihet shteti i pare serb - Rashka...Kjo u be nga armiqesia nderprincerore e principatave shqiptare, ashtu sikur jane asimiluar te gjitha fiset illire ballkanike pervec shqiptareve, (qe jane rrenje gati te te gjitha fiseve illire). E sa princer e perandore tevona mbeten me origjine shqiptare edhe para Bizantit e Konstantinopojes...Sllavet ballkanik diturine ne themel e moren nga dituria dardhane-illire-hilire-hillirica... (per kete kam nje studim te gjate qe do ta paraqes ne Rruzull dhe ta merr rruzullin...)
    Po e nderpres pakez...

Ndersa, fjala Kosove (Kosovo)si percaktim me sufiksin thrrakas - ov - dhe - ovo sll. nga rrenja illire KOS - nuk ka lidhje me fjalen sllavishte - koso,rus., kose,sll. = sorrat e zeza, vendi i sorrave te zeza, qe lidhet ne forme falsifikimi gjuhesor, sepse Fushe-Kosova u mbush me sorra te zeza, pas Luftes se Kosoves (1389), sorrat e zeza erdhen u grumbulluan mbi gjak, mbi trupat e rene ne fushebeteje...

Dhe i dashur Nuhe, nuk di se a ke ven re se ky njeri ka komplekse dhe ne menyre perfide lufton intelegjencine shqiptare edhe ate duke u nisur nga Koka (Cabej ) dhe duke perfunduar te hartuesit e fjalorit Shqip te cilet i quan prosllav dhe progrek!

Nuhe, pata terheq verejtjen se ky njeri nuk ka lidhje me lingusitike, dhe se ky perdor nocione pa i ditur dhe ne vende te gabuara, shko te http://www.forumishqiptar.com/showth...&postid=221184 -postimi 266
    do ta gjesh mesimin e trete qe i dhash, Nuhe nuk po e them per ofendim, por me beso se ne shkrimet e tija nuk ka gje pos nje sharlantanizmi...prandaj asnje gazete nuk ka botuar asnje shkrim te tij, se studime nuk jane ato! Ai perhap perralla ne internet sepse ketu nuk ka publik kompentent dhe vetem ketu mund t“i shese ato thashethena dhe vetem virtualisht mund t“i beje permendore vetes!!!

Nese te intereson kjo teme , merr libra nga Tirana e Prishtina dhe do te shohish se ku qendron e verteta.....atje Myrten nuk e njeh askush!!!!
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Shėn Albani : 23-03-2003 mė 20:31

Faqja 10 prej 11 FillimFillim ... 891011 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •