-
Nuhė Musa!
Pėr tė tė bindur se "vampir"nuk ėshtė huazuar nga gjuhėt sllave, shih gjuhėtarin kroat Bratoljub Klaic nė fjalorin "Rjecnik stranih rijeci", Zagreb 1978:
"vąmpir,-ira, vämpire (turski): zao duh pokojnika, nocno strasilo, vukodlak;....."
-
-
vam·pire
PRONUNCIATION:
vam'pļr'
NOUN:
1. A reanimated corpse that is believed to rise from the grave at night to suck the blood of sleeping people. 2. A person, such as an extortionist, who preys upon others. 3. A vampire bat.
ETYMOLOGY:
French, from German Vampir, of Slavic origin.
OTHER FORMS:
vam'pir'ic (vam-pļr'ļk) , vam·pir'i·cal (-ļ-kal) , vam'pir'ish (-ļsh) - ADJECTIVE
Lum Lumi, se morra vesh ēa deshe me na tregu, here tjeter rilexoji dhe vet ato qe shkrun, qe ti besh me te qarta.
Fakti qe ai serbi e nxjerr VAMPIR fjale me origjine turke, do te thote qe ne serbisht/sllavisht, kjo fjale mbetet pa sinjifikacion.
Tani ti duhet me shku e me pa Fjalorin Turk, per shpjegime me tej rreth saj. Ne qofte se dhe atje origjina e saj mbetet "e erret", atehere rriten provat qe kjo fjale mund me qene me origjine shqipe.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga ornament : 22-03-2003 mė 22:39
-
-
S'di pse por s'besoj qe ne fillimet e saja kjo legjende te kete qene makabre, thelbin e saj padushim e kane "degjeneruar" popujt e riardhur dhe te cilet s'ja kane dite kuptimin e s'kane pas te njejtat doke me vendasit.
Me kujtohet se prane vareve ne shume zona te botes, njerezit mbajne UJE dhe USHQIME, kjo qe nga koha e Faraoneve, duke besuar se ato i nevojiten kufomes.
Si dhe VARET jane forma me e hershme e civilizimit, te cilin sllavet me sa duket se kane njoh perpara renies ne kontakt me civilizimin "greko - bizantin".
-
-
Diabolis
Sipas Oksfordit:
Vamp
ka pėr kuptim tė parė pjesėn e sipėrme tė kėpucės, qė e hapur pėrputhet plotėsisht me atė qė ju kombasit e mi po flisni, pėr tė vazhduar me plot tė tjera mė pas edhe me atė tė pėrmendurin mė sipėr pėr femrat qė ndjellin meshkujt e pėr tė shkuar tek vampiri dhe vampirat. Tė gjitha kanė data dhe emrat e librave dhe autorėve ku janė pėrdorur. Kėrkojeni se e gjeni dhe online.
-
-
i/e regjistruar
Do te dukej logjike sikur shqip dhampir, te kishtedhene ne gjuhet sllave vampir, duke pasur parasysh se atyre u mungon " DH". Mirepo kur ta ndajme kete emer atehere pjesa e pare na del gegerisht "dham", dhe e dyta pjesorrja e foljes pi, : pir( ė )-
Sikur te ishte dhampirė, do t“ishte e gjinise femrore, mirepo emri eshte dhampir-i, pra ne mashk. Mua nuk me duket normale sepse kjo kompozite na del e krijuar gjysma nga gegerishtja, gjysma nga toskerishtja, dhe kjo nuk eshet karakteristik e gjuhes shqipe shqipe. Nuha permendi shqiptimin tetovar, por ky eshte perjashtim sepse vetem ne Tetove me rreth shqiptohet si mendo ai.
"Pastaj ne ne shqipen nuk do te kishim nevoje te nderojm shkronjen V ne DH???, PERSE?"
Nuhe gjuha nuk ndryshon duke u bazuar ne nevoje, por ne shqiptim, dhe shqiptimi ka ecuri historike dhe ndryshon me kohen.
Shiko si eshte shkruar frengjishtja e vjeter, edhe anglishtja , dhe si shkruhet sot, ortografia ka mbetur e vjeter, pro shqiptimi eshte i ri.
Te kjo fjale une nuk shoh asgje shqipe.
-
-
shpjegoje atehere o alban, cfare fjale eshte?
Per te ta lehtesuar punen, rajoni, nga i cili supozohet te kish ardhur kljo fjale, eshte maqedonia dhe bullgaria.
Flm
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Nuh Musa : 23-03-2003 mė 08:40
albanish by nature
-
-
Te gjithe njerezit hane e pine me dhembe, kjo s'perben ndonje gje te veēante, as makabre, po te qe ashtu historite me kanibale do te qene me te frikshme se ato me vampire.
Problemi eshte se pikerisht tek keto te fundit kemi te bejme me boten e te VDEKURVE; VDEK = VARR, prandaj histori te tilla behen me mistike e te frikshme.
-
-
i/e regjistruar
Nuhe ,
une mendoj se nuk eshte fjale shqipe, mirepo si u krijua kjo fjale duhet shume kohe, dhe shume konsultime...
Shen Albani, nga e di ti qe forma e drejte eshte DHAMB (geg) dhe jo DHEMB (tosk), ne latinisht eshte DENS, DENTIS.
Ornament une thash se " Dhampir " eshte gegrisht, pra nga dhamb, duke pasur parasysh emrin Dhampir, dhe duke marre ne shqyrtim fjalen vampir per te cilen disa ketu mendojne se eshet fjale shqipe, une jo,- sepse i thuhet Vampir ose Dhampir, dhe nuk kam degjuar dikund t“i thuhet Dhėmbpirė - pra nuk e kisha fjalen, se cka ishte e gabueshme , cka e drejte, pro si formohej ky emer, perndryshe emri dhemb dhe dhamb ka nje burim...mirepo nuk di se a vjen kjo fjale nga latinishtja....
"Tjeter si i thone ne gegerisht: Une pi."
te emri vampire nuk e kemi fjalen per kohen e tashme veten e pare, por per pjesore : pirė, dhe pirė gegerishtja nuk e perdor , por thuhet une kam Pi, ndersa pirė eshte karakteristike e toskerishtes. une kam pirė! Dhe nese nga kjo ngjashmeri e rastit e marrim emrin dhampir si fjale shqipe, atehere kemi nje pjesore ne toskerishten dhe rrenjen e fjales ne gegerishte. Dhe kjo nuk eshet e rendomte ne gjuhen shqipe.
ME qarte, po t u besohej atyre se kjo fjale eshte shqipe, athere ne shqipe do te kishet ekzistuar ne keto dy menyra:
Gegerisht: Dhampi - e kurre jo DHAMPIRE-
Toskerisht: Dhėmbpirė!!!!
Pra duke shqyrtuar menyren e gabueshme qe e besojne disa ne krye me Albanologun Nezir Myrta!
PEr mua kjo fjale nuk eshet shqipe, tingellon shqip, por nuk eshte e tille. Edhe Shteti Mali ne Afrike tingelllon shqip, madje edhe Hollanda_ holle- anda, mi ka anda te holla, holl dhe lande! Kjo menyre e te menduarit eshte perralle!
-
-
Gjithashtu ti perpiqesh te tejkalosh llogjiken e Nuh Muses, kur mua me duket se ai te eshte SUPERIOR ne gramatike, sintakse, drejtshkrim e llogjike te te shprehurit te gjuhes shqipe.
-
-
i/e regjistruar
" Tjeter tek FATMIRĖ; sipas teje MIRĖ eshte pjesore toske ngaqe mbarron me Ė."
Une nuk e di a ke te qarte se ne po flasim per nje emer , e jo per nje mbiemer: ne po flasim per emrin Vampir, dhe sikur ky emer te mabronte me ė, atehere do t“ishte i gjinise femrore, sipas rregulles se pergjithshme, ka edhe ketu perjashtime, por per keto nuk po flasim. Pra te mos i ngaterrojem gjerat, emri dhe mbiemri. Une flas per emer, ti po flet per mbiemer. Krahasimi yt nuk qendron, dhe nuk eshte ne rregull....po i lexon shkrimet copa copa dhe pastaj po te nevojiten shpjegime...dhe duhet te flase per gjerat qe nuk e kisha ndermend e as qe jane pjese e temes....
"Gjithashtu ti perpiqesh te tejkalosh llogjiken e Nuh Muses, ",
une nuk po perpiqem ta tejkaloj logjiken e Nuhes, por une po jap mendimin tim se fjala vampir nuk eshte fjale me origjine shqipe. Nuha mendon te kunderten, qellimi im nuk eshte te fitoje mbi te, por ne po flasim dhe po shprehim mendimet tona, per nje fjale ...ky eshte forum.
"kur mua me duket se ai te eshte SUPERIOR ne gramatike, sintakse, drejtshkrim e llogjike te te shprehurit te gjuhes shqipe."
Kjo me gezon, mirepo edhe ketu mund te them se nuk jemi futur per te bere gara dhe per t“i peshuar diturite tona, ketu thjesht po japim mendimet tona....shpesh here duke mos respektuar rregullat gramatikore apo te drejtshkrimit...
E duke i thene mendimet tona, shpejt, tregojme njohurite tona gjuhesore, mirepo edhe kur japim vlersime deshmojme diturine tone...
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Shėn Albani : 23-03-2003 mė 10:20
-
Regullat e Postimit
- Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
- Ju nuk mund tė postoni nė tema.
- Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
- Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
-
Rregullat e Forumit
Krijoni Kontakt