Kam pershtypjen se komb vjen nga nyje, keshtu interpretohet ne dialektet e jugut. Dhe mendoj se eshte sinjifikativ.
Kam pershtypjen se komb vjen nga nyje, keshtu interpretohet ne dialektet e jugut. Dhe mendoj se eshte sinjifikativ.
Kenga me e larte qe mund te degjoje njeriu eshte belbezimi i shpirtit njere
shen alban, edhe me ty u be mjafte, se nuk ke ti krye per ato pune! Me njeriun qe nuk kupton, eshte si nje here si njeqind here
'i qind cekica 'i maje thumbi'... pyeti ata tuajt, e delni me kunderfakte, per te gjitha ato ethymologji qe jane shkruar!
Po e lame me kaq!
/Lus anetarin qe te frenohet nga fyerjet drejtuar Shen Albanit/ASD
urdheroni e pyetni te gjithe linguistet e botes, nga vjen fjala - komb (shqipe), apo fjala e parme indo-europiane - com...
le te jep kushdo nje kunderfakt!
Flmd shkruesit per sqarimin e origjines se fjales komb.
Une kam degjuar nje variant se rrjedh nga arabishtja, por nuk e di arsyen pse?
Pra a mund te me sqaroje dikush se ku bazohen ata qe thone se fjala - komb - rrjedh nga arabishtja?
Ilirianit, Nezir Myrtes:
Une t“i bera keto pyetje ti me paske ofenduar; po i riperseris.
1.Ku jane botuar shkrimet e tua dhe si kane reagura linguistet e Tiranes dhe Prishtines ?
2. Ne cilet gjuhe te huaj jane perkthyer shkrimet e tua dhe kush i ka vlersuar?
3. Pse nervozohesh dhe pse ofendon`?
Si mund te jete nje njeri linguist kur mirret me ofendime ???
I nderuar NEzir Myrta,
une i kam lexuar shume shkrime tua, mirepo atyre shkrimeve u mungon pikesepari parapergaditja shkencore per tu marre me nje pune te tille. NE shkrimet tua madje mungon terminologjia qe perdoret kur behen shpjegime te tilla. Shkrimet e tua lene pershtypjen e vrapimit, nxitjes te tipit: morfologjiko-sintaksore, sematiko-linguistiko etj....Ti e konsideron vetem me te madh se Cabejn, por shrimet e tua jane fundekrye supozime, disa edhe qesharake!!! Nje lingusiti sic mendon se je, cka i duhet pseudonimi ??? Ti e konsideron veten shkencetar, nuk ke nevoje te fshihesh!!!!
Ti e quan shqipen e vjeter pa baze SKIPE, ti bazohesh ketu ne toponimin Scodrae , sk=shk - e cila ka dhene ne shqipen Shkodra, keshtu eshte edhe me Shkumbimin, Sharri, emertimin shka, shkie, shkavell, prej emrit skllav, etj. Fjala SKIPE nuk mund te jete me e vjeter se 600 vjet dhe me ate qe ti thua vetem sa ben spekulime, supozime. Emri SKIPE nuk dmth. shqipe dhe nga kjo nuk rrjedh emri shqiptar! Emri shqiptar eshte teper i ri dhe bazohet ne shqiponje, bije te shqipes, respektivisht shqiptar...
Nezir, une kurre nuk ofendoj njerzit nese mua nuk me besojne, une kudo shpreh mendimin tim, jo per te perbuzur dikend, por per t“i mos krijuar dikujt iluzione te gabueshme. Ty po te pelqejne iluzionet, sepse ti e din shume mire se asnje gjuhetare shqiptar nuk te merr seriozisht. Kur nuk me beson dikush, e konsideroj krejtesisht normale, dikush i beson perrallave, dikush fakteve...une e them mendimin tim, dhe kjo me mjafton.....
Ne vend se te irritohesh duhet te kesh durim dhe te shpjegosh, nese mendon se ke fakte, por mos mendo se ne duhet te japim komplimente nga friga, se perndryshe na shan, edhe ate jo me fjale te buta, por teper te renda, fjale qe zakonisht linguistet nuk i posedojne ne fjalorin e tyre, qofte edhe ne gjuhen SKIPE!!!!
NEse pretendon te jesh shkencetar, nuk te falet gabimi te deshmosh eduakte me te vogel se e abetares!!!!
Ti me reagimet tua te ashpra ndaj atyre qe nuk pajtohen, po kerkon me ngulme Laudatio!!! Sic shihet njerzit drojne t“i shprehin mendimet e tyre, por thjesht te lavderojne, sepse e dijne se perndryshe i shan!!!
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Shėn Albani : 05-03-2003 mė 15:17
Eni
ka mundesi qe Mina te kete te drejte:
komb = nyje ( lidhur komb = lidhur nyje)
Meqenese fjala Komb ne kuptimin 'nation' duhet te jete e re,ka marre kete kuptim atehere kur u krijuan kombet,atehere mundet te rrjedhe prej komb=nyje ne kuptimin 'lidhur fort,lidhur midis tyre'
Problemi eshte se nga vjen komb=nyje gjithashtu...
mbaj mend qe e kam pare dikur ,ndofta ne "Studime filologjike" por per fat te keq nuk me kujtohet.Dikush nga Shqiperia mund te te ndihmoje.
Meqe eshte rasti a ke ndonje ide per etimologjine e "aulona"?
S'di pse kam pershtypjen se eshte nje relativ i "uje".
flm
E bukura eshte ne syte qe e shikojne _Wilde
Shen Albani & Iliriani
Ju kisha lutur qe mundesisht t'i linit debatet mes njeri-tjetrit e te koncentroheshit ne teme. Mos t'i hyjme inateve te kota se asgje nuk fitojme nga to.
Me shume humbas nga vlera ky diskutim aq i rendesishem...
Shpresoj per mirekuptim.
ASD
komb pėrdoret:
pėr njė nyje a lidhje litari (e lidh komb)
dhe pėr atė gungėn qė kanė meshkujt nė qafė (mu zu komb)
sido qė tė jetė fjala duhet tė jetė pėrdorur kur fiset e shpėrndara filluan tė grumbulloheshin, pra tė bėnin njė lidhje
DD dhe Mina kane te drejte.
Fjala komb perdoret per nje nyje, lidhje litari. Por mori kuptimin e KOMB ( nation) kur fiset e ndryshme qe perbenin iliret-pellazget-shqiptaret gjeten gjera te perbashketa me njeri tjetrin dhe u bene nje komb ( lidhje , nyje) ku ata i dallonte nga fise te tjera qe kishin karakteristika te ndryshme nga ata.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Toro : 09-03-2003 mė 04:31
"Who is John Galt?"
Shen Albani,
Te vetmet fakte qe mund te paraqesi zoti Myrta aka Iliriani jane fyerjet personale ndaj bashkebiseduesve ne forum sidomos kur keta i kerkojne fakte shkencore per te vertetuar "perrallat" ( me falni teorirat e tij).
Kisha shume kohe pa vizituar kete forum, pasi replikimet e Ilirianit ndaj postimeve te mia ishin mbushur me fyerje dhe ofendime nga me te rendat. Nga c 'po shoh Iliriani paska gjetur te tjere "viktima" per te shprehur dufin e paaftesise se tij profesionale per te mbeshtetur ato qe thote.
Me respekt Toro
"Who is John Galt?"
Krijoni Kontakt