Dhe i tjeter para neshjes me Suedine ose megjithese e kom pas inot, "The Ylli Shehu show."
![]()
Dhe i tjeter para neshjes me Suedine ose megjithese e kom pas inot, "The Ylli Shehu show."
![]()
Mė vjen keq qė jo tė gjithė ata qė diskutojnė pėr gjuhėn kanė njuhurit dhe mbi tė gjitha seriozitetin e duhur pėr tė trajtuar temėn nė fjalė. Shikoni me siper mesazhin e Klejdit. Ai me sinqeritet thote nje fakt. Nje shqiptar nga Veriu urren shqiptaret nga Jugu. Dhe si i thonė nga Jugu, "Pėr inat tė sime vjerre vete fle me minollanė". Pra per inat te shqiptareve te jugut gjuhen e tyre na e bene gjuhe tjeter. Dhe kete ja transmeton nje studiuese qe gjithesesi siē thone edhe diskutuesit e mesiperm qe e njohin gjuhesine, ajo se pari duhet ta mesoj vete gjuhen per te gjykuar. Mos harroni se maqedonasit u ndan nga bullgaret per nje kapriēo. Duke e quajtur maqedonishten gjuhe me vete ata "nenshkruan" ndarjen nga nje komb. Mos i ngaterroni dialektet. Gjuha nuk eshte e ngurte por ajo zhvillohet. Ate e zhvillojne ata qe e flasin. Nese Kongresi i Drejtėshkrimit ka bėrė gabime ato mund te korrigjohen por jo me qendrime unilaterale (te njeaneshme). As duke share toskerishten. Gjuaha jone eshte e pasur ne te dy dialektet kryesore dhe ajo do ngelet e tille nga bashkepuimi i dy dialekteve.
I ftoj ata qė e njohin sadopak gjuhesine te japin mendimin e tyre por duke dhėnė dhe argumentat perkatese.
Rycki
O moj Shqypni e mjera Shqypni....
Ti ke pas kenė njė zonjė e randė,
Burrat e dheut tė thirrsin NANĖ
Vaso Pasha
Mua me duket se gjuha letrare eshte shume e pershtatshme. Une jam nga Tirana dhe te them te drejten nuk me behet vone nese mbizoteron gegerishtja apo toskerishtja. te them te drejten konceptet gege-toske jane te reja per mua. Gjate kohen qe jam rritur une askush nuk i permendte dhe ky eshte fakt qe dallimi nuk eshte aq i madh. Ndarje ne toske dhe gege per mendimin tim nuk i sherben askujt, sidomos po ti thuash vetes shqipetar e atdhetar. Nuk jemi as Gege e as Toske por shqiptare. Ne vend qe te hedhim poshte kongresin e 72 pse te mos ndertojme mbi bazat e tij? Shqipja nuk ka nevoje per ndryshime rrenjesore por per pastrim e pasurim. Te krijohen me shume fjale te reja. Karte krediti, automatik, tenxhere, kapak e ku e di une. Pra qe nga turqizmat e deri ke fjale te reja per sherbime e koncepte te cilat gjuha shqipe nuk i ka parashikuar. Ky mendoj eshte fokusi qe duhet te kete debati per gjuhen dhe jo kush te merret per baze. e kemi per baze gjuhe letrare te perdorur ne Shqiperi deri me sot. Te ngreme mbi ato themele, dhe jo te perhapim ose kembengulim per koncepte te tilla percarese, jug-veri.
Zatni, askush nuk i ndau shqiptaret. Nese ke studiuar sado pak gjuhe shqipe eshte nje kapitull qe titullohet dialektet e gjuhes shqipe. Aty thuhet se ekzistojne dy dialekte kryesore qe jane gegerishtja dhe toskerishtja dhe nje sere te folmesh. Ky eshte nje fakt. Une jame andej nga flitet toskerishtja dhe kjo nuk perbene ofendim. Te qenit nga Tirana nuk ofendon banoret e ketij qyteti nese u themi "tiranas" ose "tirons". Nuk ka nevoje te hedhim parrulla patriotike aty ku nuk ka nevoje. Besoj se u kuptuam.
Rycki
O moj Shqypni e mjera Shqypni....
Ti ke pas kenė njė zonjė e randė,
Burrat e dheut tė thirrsin NANĖ
Vaso Pasha
O alvi,
po, tė lutem shpėrnguli ato mesazhe te futbolli tė mos i pėrziejmė edhe mė shumė mendimet rreth gjuhės me ato tė sportit e tė ndjenjave kombėtare e me ato politike, e historike e kėshtu me radhė se po bėhemi qesharak nga konfuziteti...
Rycki2000,
ashtu edhe unė po mundohem tė them, pra tė shkojmė pėrpara pa u kthyer pas nė shkatėrrime tė ēmendura e nė "revolucione kulturore" e "zgjime" tė ngjashme, por nė baza reale e shkencore.
Tung.
tė gjitha me masė!
Qenka pėr tė tė pėrgėzuar se paske mėsuar shqip ty Flaka.
A nuk na flet pak kosovarēe, a ku di unė se me ēfarė gjuhe identifikohesh ti.
Nėse ti ia ke arritur tė mėsosh shqip, besoj se nuk do tė qe edhe aq e vėshtirė pėr ēdo kosovar.
Ta marrim pak mė seriozisht. Pranimi i shqipes sė njėsuar si parim ka ndodhur nlė Prishtinė katėr vjet para se tė bėhej Kongresi i Gjuhės Shqipe mė 1972 nė Tiranė. Ka materjal tė bollshėm pėr kėtė. Ndėrsa nė Shqipėri u bė njė punė mė e madhe dhe mė e suksesshme pėr tė zbatuar ato rregulla drejtshkrimore, gramatikore, nė viset e tjera shqipfolėse nė rajon, kjo paraqiti pengesat e veta qė dihen pse. Kjo shihet qartė nė faktin se, edhepse e folmja karakteristike e veriut tė Shqipėrisė administrative, nuk ka aspak problem me shqipen e njėsuar (me pėrjashtim tė Agim Doēit) ashtu siē kanė shumėkush nė Kosovė a Mal tė zi, apo edhe Maqedoni. Pėrkushtimi i pėrvetėsimit tė shqipes letrare mbeti, si tė thuash, fakultative pėr shqiptarėt nė Ish-Jugosllavi.
Ama, tė ngrihesh sot e ta quash pėrēarės Kongresin e 1972-shit ėshtė ēmenduri.
Unė mendoj se ēdokush sot duhet tė shqetėsohet gjithmonė se sa bukur e kuptueshėm flet me bashkėbiseduesin e vet shqipfolės. Ėshtė e pafalshme pėr njė shqiptar sot qė kohėn ta tregojė si serbisht tė pėrkthyer shqip. P.sh. Dhitė m'dy,Prej nontve deri dhitve. Apo datėn: me tė njėzeteshtatin. Apo, ende mė keq, ti thjeshtojė fjalitė vetėm nė kohėn e tashme, tė pakryer: Ti po i thu atij...Unė po shkoj atje... Nuk pėrdoret fare as e shkura, as e ardhmja, as e ardhmja e pėrparme apo edhe mėnyrat e tjera tė tė shprehurit shqip qė vetėm shqipja i ka. Ē'u bė me mėnyrėn habitore? Askush nuk ia ka haberin se si lakohen foljet.
O Zot! Sa ka kėnduar Ilir Shaqiri e Shkurte Fejza pėr kėtė gjuhė, as kumptesa nuk janė mbajtur pėr shqipen. Vallė, nuk i ka dėgjuar as vetė kosovari!? Epo, fajin nuk e ka Kongresi i 1972-shit! Mua mė kanė mahnitur djem e vajza nga Presheva, Medvegja e Bujanovci me shqipen e tyre aq tė kulluar. Mos vallė u lindėn e u rritėn nė Gjirokastėr ata?! Tė takosh nė mes tė Amerikės propagandues tė fesė sė Mormonėve, qė e flasin Shqipen aq bukur, pa qenė asnjėherė nė Shqipėri, ėshtė pėr t'u mrekulluar. Ata nuk ia kanė idenė Kongresit tė Drejtshkrimit, por dijnė tė drejtshkruajnė e tė drejtshqiptojnė bukur, pėr t'i patur zili
Pėr tė gjitha trojet Shqiptare nėn njė tėrėsi Shtetėrore Shqiptare, t'i shkrijmė ēdo energji!
Qenka pėr tė tė pėrgėzuar se paske mėsuar shqip ty Flaka.
A nuk na flet pak kosovarēe, a ku di unė se me ēfarė gjuhe identifikohesh ti.
Nėse ti ia ke arritur tė mėsosh shqip, besoj se nuk do tė qe edhe aq e vėshtirė pėr ēdo kosovar.
Ta marrim pak mė seriozisht. Pranimi i shqipes sė njėsuar si parim ka ndodhur nė Prishtinė katėr vjet para se tė bėhej Kongresi i Gjuhės Shqipe mė 1972 nė Tiranė. Ka materjal tė bollshėm pėr kėtė. Ndėrsa nė Shqipėri u bė njė punė mė e madhe dhe mė e suksesshme pėr tė zbatuar ato rregulla drejtshkrimore, gramatikore, nė viset e tjera shqipfolėse nė rajon, kjo paraqiti pengesat e veta qė dihen pse. Kjo shihet qartė nė faktin se, edhepse e folmja karakteristike e veriut tė Shqipėrisė administrative, nuk ka aspak problem me shqipen e njėsuar (me pėrjashtim tė Agim Doēit) ashtu siē kanė shumėkush nė Kosovė a Mal tė zi, apo edhe Maqedoni. Pėrkushtimi i pėrvetėsimit tė shqipes letrare mbeti, si tė thuash, fakultative pėr shqiptarėt nė Ish-Jugosllavi.
Ama, tė ngrihesh sot e ta quash pėrēarės Kongresin e 1972-shit ėshtė ēmenduri.
Unė mendoj se ēdokush sot duhet tė shqetėsohet gjithmonė se sa bukur e kuptueshėm flet me bashkėbiseduesin e vet shqipfolės. Ėshtė e pafalshme pėr njė shqiptar sot qė kohėn ta tregojė si serbisht tė pėrkthyer shqip. P.sh. Dhitė m'dy...Prej nontve deri m'dhitve. Apo datėn: me tė njėzeteshtatin. Apo, ende mė keq, t'i thjeshtojė fjalitė vetėm nė kohėn e tashme, tė pakryer: Ti po i thu atij...Unė po shkoj atje... Nuk pėrdoret fare as e shkura, as e ardhmja, as e ardhmja e pėrparme apo edhe mėnyrat e tjera tė tė shprehurit shqip qė vetėm shqipja i ka. Ē'u bė me mėnyrėn habitore? Askush nuk ia ka haberin se si lakohen foljet.
O Zot! Sa ka kėnduar Ilir Shaqiri e Shkurte Fejza pėr kėtė gjuhė, as kumptesa nuk janė mbajtur pėr shqipen. Vallė, nuk i ka dėgjuar as vetė kosovari!? Epo, fajin nuk e ka Kongresi i 1972-shit! Mua mė kanė mahnitur djem e vajza nga Presheva, Medvegja e Bujanovci me shqipen e tyre aq tė kulluar. Mos vallė u lindėn e u rritėn nė Gjirokastėr ata?! Tė takosh nė mes tė Amerikės propagandues tė fesė sė Mormonėve, qė e flasin Shqipen aq bukur, pa qenė asnjėherė nė Shqipėri, ėshtė pėr t'u mrekulluar. Ata nuk ia kanė idenė Kongresit tė Drejtshkrimit, por dijnė tė drejtshkruajnė e tė drejtshqiptojnė bukur, pėr t'i patur zili
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Pellazgu : 27-07-2002 mė 08:36
Pėr tė gjitha trojet Shqiptare nėn njė tėrėsi Shtetėrore Shqiptare, t'i shkrijmė ēdo energji!
Dialektet e shqipes jane te bukura edhe te mira, ato karakterizojne krahinen perkatese, pergjithesimi i shqipes letrare qe eshte bere nga nje dialekt i shqiperis se mesme per te perfshir aty edhe te dyja krahet por jo ne fakt disa gjera shqipja letrare nuk i perfshin...
Por eshte kenaqesi qe njeriu te flasi ne dialektin e tij perkates se gjuha e folur eshte joformale kurse e shkruara eshte formale keshtu per rrjedhoj duhet te shkruhet shqipja letrare...
![]()
C'ESHTJA SHQIPTARE MBI TE GJITHA
E krejt bota ka dialekte,por kan edhe nje gjuhe letrare.
Keshtu edhe ne si krejt bota me keto dialekte e do ishte mir
qe kete bote ta kopijojme edhe me vepra-pune.
Lumi ka ujin e paster ne burim
Kombi mbi te gjitha
Ai!! E mbaj ne mend une prej shkolles fillore, saktesisht, prej klases se pare, ku mesuesja ime, Fatime Bekteshi, na fliste ne gjuhe letrare.
Une jam nga Prishtina. Gjuhen Letrare kam filluar ta mesoj qe nga mosha 7 vjecare. Nuk kam njohuri lidhur me gjeneratat e meparshme, mirepo, e di se gjenarata ime, dmth, ajo e vitit 1979, e flet gjuhen letrare. Personalisht, kurre nuk kam pasur problem ti kuptoj Shqiptaret e Shqiperise. As ata nuk kan pasur problem te me kutpojne mua. NUk e di se pse thuani se Gjuha qe flitet ne Kosove, apo ne rajonet tjera te banuara me Shqiptar, ka dallim me gjuhen e cila flitet ne Shqiperi. Une nuk shoh shume dallime. Ndoshta shqiptimi i disa fjaleve dallon, mirepo ky eshte vete nje ndryshim i vogel. Pse ta fajesojme kongresin?
Ariani
Krijoni Kontakt