Mace te jap doren...........Jam me se dakord.
Me respekt,
Estella
Mace te jap doren...........Jam me se dakord.
Me respekt,
Estella
Po me behet dashuria lara-lara
e per me keq po me duket si nje lope.
megjiothese , gjithe diten e kullos livadheve
asnje pike qumesh nuk me jep mbremjeve.
Ka filluar te terbohet e bekuara.
Po mi thyen te gjitha gardhiqet.
Krejt hardhiat , mi shkoj dem.
Po me fik!
Mos me detyrone ta vras dashurine
vetem e vetem pse me duket me lara
se, -me vrafte dashuria, "dashuria s'eshte lope"
("keritikekrijuesit" e forumit kane marre barre te madhe per supet e tyre te pa bera...., ta japin nje prove, e tia presin koken kesaj poezie..une ua krijova nje ambjent per krahet e fluturimit te tyre...analizat e medha fillojne nga gjera te vogla...).
ajo qe me ka bere te hyj ne kete forum, ka qene nje ide shume me e mire se kjo e detit pa brigje,e martinit pa iden, e arrethyesit pa arrat dhe gurinthyes, e "ai" qe vetem nje "ai" i gjore ne mosnjohje te hallakatur, dhe te zotit hydajet...sa per ate dike, dike..., dikusht...te gjithe jemi nga nje dikush te vegjel, -meqe erdhi ideja e botimeve ka nje emer...merruni me antologjine ku te mund te kemi secili emrin tone te vertete trimerisht ne te, me gjithe pergjegjesine qe mbart nje liber, i botuar.(ka edhe konkurse, mos diskutoni llapa-llapa, hapni nje forum "konkurs"miqte e mije , te dashurit e mije biles..me mire se te na lodhni barkun e mendjes me budallaqe...
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga macia_blu : 26-06-2002 mė 01:35
Doni tu them diēka?
Mos e shndėrroni qėllimin e mirė tė debatit nė skandal.
Kush mė thot ē'ėshtė poetike dhe jo poetike, atėherė mund t'i ndajė edhe poezitė nė poezi dhe vjersha.
Ju pėrshėndes!
Durimi ėshtė mė e madhja trimėri.
faleminderit qe e the, dhe me fal qe do te te duhet te me ndihmosh te te kuptoj. po te bej me te lehte ndihmen tende, sepse po te pyes.
-Kush skandali?
qellimi i debatit...sepse me duket paska dhe skamdale te mira
a eshte poezia?
a eshte vjersha?
Mu pergjigj te lutem kush eshte skandali? ose te pakten c'ka po te duket skandal? ose skandaloze.
me ndihmo qe te marr vesh cfare do me thene skandal?
a mund te behet folje ky emer?
nese behet...(folje dmth), ma zgjedho.
...Do te te jem tri here me mirnjohese se sa di dhe se sa mundem te jem(gje e vogel hesapi...mace.)
Pastaj nese nuk me vrisni do te dal prej maces, ne fakt une iu tregova qe macia eshte fustani...
dikush duhet te me zgjedhoje emrin e bere folje ne te gjitha kohet...ne te gjitha zgjedhimet qe te mos vij serish e te bej nerva. ndonese, nervat , per mua jane grate e haremit te mendjes.( e kam fjalen per mendjen time... te tjerat po i lexoj.)
Per te gjitha macet di nuk dine as te mjaullijne (medet per ato!).
...Guret nuk renkojne si burracak,
Per ca vite burg ne toke te thelle,
Jane te ftohte dhe kur hapin plage
Ne nje zemer-bukurosh/e te mjere...
Une nuk e di se ēfare i bera Maces, me ate nuk kisha asgje. As me asnje mace asnjehere nuk kam pasur te bej, dhe nuk do te kem. Zaten e di se ato jane shume dinake, dhe aspak kafsh besnike. Thjeshte per mua nje mace mbetet nje mace, sado bukuroshe te jete.
Ne fakt kjo teme ishte per ata qe dine te lexojne, dine te kuptojne artin e mrekullueshem te poezise. Une nuk po them me shume fjale, sepse e di se macet nuk e kuptojne dote gjuhen e mrekullueshme dhe te paqte, nuk ia vlen!
Por...(ka gjithmone nje por) une nuk kisha dhe nuk kam asgje me ty, macja blu! Une kam nje emer, qe nuk e kam fshehur per asnje minute, qe ne momentin qe me linden prinderit e mi te dashur. Dhe pikerisht me kete emer jam nenshkruar edhe ne kete forum.
Besoj se ketu nuk ka asnje enigme. Une dhe ti mace si gjithe te tjerat, kurr nuk jemi pare, ne kurr nuk do te shihemi, sepse po te tregoj te drejten, une zakonisht dhe asnjehere nuk merrem me boten e vogel te maceve! Nuk ia vlen.
Kjo ishte per nje mace.
P.s.
Ju lutem te gjithe antareve te tjere te me falin per kete replike qe u detyrova ta bej, por merreni me mend! Qysh kur kane filluar edhe macet te merren me poezi, je i detyruar te besh edhe replika te tilla.
Ndersa mua me quajn Hydajet Bajri.
...Guret nuk renkojne si burracak,
Per ca vite burg ne toke te thelle,
Jane te ftohte dhe kur hapin plage
Ne nje zemer-bukurosh/e te mjere...
Shtepia e vjeter
Ne radhe te pare doja te thoja qe tema eshte vertet pak e gjere por e bukur per tu diskutiuar.
Dikea e ka permendur diku me lart se dhe diktatura dhe demokracia kane efektin e tyre negative ne letersi. Njera ne nje fare menyre e mbyt artin e ne kete rast letersin e tjetra rezikohet ta ktheje ate ne dicka komerciale . Dhe eshte e vertet , tani ne Shqiperi mund te gjeshe lloj lloj botimesh. Disa prej tyre pa vlera por qe ne nje menyre ose nje tjeter gjejne rrugen per tek lexuesi e ky nuk eshte nje fenomen qe ndodhe vetem ne Shqiperi. Megjithate midis kriterit te botimeve ne te kaluaren dhe atyre tani jam pro ketij te fundit. Sido qe te jete koha ne nje fare menyre do te seleksionoj e do te nxjeri ne pah letersin e mirefillte e me vlera.
Mbeshtes mendimin e denkut per botimin e nje libri me poezi te forumit.
Deti _Bajri e gezofsh emrin
macia_blu
Anetar i respektuar
Regjistruar: - 04-05-2002
Vendndodhja: michigan usa
Poste: 80
------------
kosovar, me ndihmo te te kuptoj.
faleminderit qe e the, dhe me fal qe do te te duhet te me ndihmosh te te kuptoj. po te bej me te lehte ndihmen tende, sepse po te pyes.
-Kush skandali?
qellimi i debatit...sepse me duket paska dhe skamdale te mira
a eshte poezia?
a eshte vjersha?
Mu pergjigj te lutem kush eshte skandali? ose te pakten c'ka po te duket skandal? ose skandaloze.
me ndihmo qe te marr vesh cfare do me thene skandal?
a mund te behet folje ky emer?
nese behet...(folje dmth), ma zgjedho.
...Do te te jem tri here me mirnjohese se sa di dhe se sa mundem te jem(gje e vogel hesapi...mace.)
Pastaj nese nuk me vrisni do te dal prej maces, ne fakt une iu tregova qe macia eshte fustani...
dikush duhet te me zgjedhoje emrin e bere folje ne te gjitha kohet...ne te gjitha zgjedhimet qe te mos vij serish e te bej nerva. ndonese, nervat , per mua jane grate e haremit te mendjes.( e kam fjalen per mendjen time... te tjerat po i lexoj.)
--------------
macia_blu,
Thirrja ime ishte e pėrgjithshme, fare nuk kishte tė bėnte nė veēanti me ty. Pse ia "kthen gryken veti"?
Emri skandal jo qė mund tė bėhet folje, por ekziston edhe si folje.
Unė po ta them vetėm vetėn e parė tė kohės sė tashme tė dėftores e ti thuaj tė tjeret
psh: Unė skandalizoj bublikun me qėndrimin tim .....
Tash pasi e more mbi veti barrėn pa nevojė, mė trego ē'ėshtė poetike dhe jo poetike?
Ku ėshtė dallimi nė mes tė poezisė dhe vjershės?
A lindi poezia ¢letėrsia) para diktaturės apo diktatura para saj?
Dihet si dikush edhe nė Antikė ia ka futur keq cenzurėn letėrsisė...
macia_blu, unė nuk nėnēmova askend prandaj as ty, por edhe nuk mund tė pranoj tė ha pilaf pėr bakllava.
Prap bėjė apel qė nė kėtė forum tė ruajmė atmosferėn e tolerances, por jo edhe tė mos japim kritika tė mirėfillta.
Durimi ėshtė mė e madhja trimėri.
I lexova me interes ato qe ishin shkruajtur me lart, dhe te them te drejten shumica e mendimeve qe arrita te kapja mu duken shume te kultivuara (jo origjinale). Personalisht nuk shikoj azgje negative tek fenomeni i te botuarit te nje numri te madh librash qofshin keto edhe te nje niveli jo te kenaqshem. Do ta quaja qesharake te besojme se gjithcka qe do te botohet pritet te transmetoj vlera te drejtperdrejta. Them te drejtperdrejta, pasi ky fenomen ne vetvete ( fenomeni i te botuarit pa kriter) eshte tregues i nje jete te gjere kulturore ne shqiperi e kjo eshte dicka per tu vlersuar.
Me duket shume komuniste ideja e hedhur me larte qe nje liber pa vlera shkaterron vlerat e nje libri cilesor. Perkundrazi ai i nxjerr me ne pah vlerat e tij. Qe te mbeshtesesh nje ide te tille me pare duhet te caktosh se kush jane vlerat dhe kush jane anti vlerat. E kush me mire se lexuesi mund ta beje kete?
E kur lexuesi ka ne dore nje numer me te madh librash atehere kuptohet qe eshte me e lehte te spikatet ajo kategori vlerash mbi bazen e te cilave mund te behet nje vlersim i shendoshe.
Mendoni per pak faktin qe edhe pse jemi vendi me i varfer ne europe zeme nje vend te rendesishem ne jeten kulturore te saj, e ketu nuk e kam fjelen vetem per letersine.
Nese dikush atje, shume i talentuar nuk mund te botoj dot krijimet e veta, kjo nuk eshte ndonje gje qe me habit, eshte pjese e rrealitetit. Gjithmone ka pasur dhe do te kete talente qe do te humbasin ne vorrbullen e rastesive, apo bluhen nga mentalitetet anemike te asaj qe sot perben klasen intelektuale shqiptare.
Me behet qefi kur shikoj nje titull te ri ne nje vitrine librarie dhe mendoj: Edhe pse mund te mos kete vlera, ka deshire, ka perpjekje, ka enderra.
Eshte bukur te enderrosh apo jo????
Me respekt per veten dhe per ju Nit Roshi
Debat interesant.
Une mendoj se botime ne kete kohe do te kete dhe gjykuesi me i mire i tyre eshte publiku.
Askush nuk ka te drejte qe t'ia heqi te drejten nje personi te botoje nje liber a broshure me poezi,tregime etj nqs ky disponon mjetet.
Po ashtu ata qe botojne mendoj se kane interes qe librat e dala prej shtepive te tyre te botimit duhet te kene sukses ne publik, perndryshe nuk blihen. Pra u intereson te thithin njerez qe kane talent dhe u sjellin fitime.
Gjithashtu ne Shqiperi ne vitet e komunizmit ka patur mungesa te botimeve te koloseve te letersise dhe nqs botohen tani, nuk besoj se ky perben nje problem kaq shqetesues, botimi i tyre, qofte dhe ne seri. Kapitalizmi eshte i tille qe derisa ekziston kerkesa per nje mall do te kete dhe oferta te shume aneshme per te kenaqur tregun e kerkesave.
Realiteti shqiptar mendoj se akoma qendron ne tranzicion dhe se eshte ne nje faze pershtjelluese ku mpleksen shume gjera, nder to ka dhe talente qe humbin, ka talente qe zbulohen, por kjo eshte JETA.
Me i miri mbijeton, duke u perpjekur te gjeje rruget e suksesit.
Nqs kemi pranuar kapitalizmin do te pranojme dhe pasojat e sukseset qe shkakton ai.
------------
nje ēik si kapitalist ky komenti im, por keshtu e mendoj kete ēeshtje.
Po ndjek me vemendje temen e hapur, dhe me vjen mire se debati ne shumicen e rasteve ka cilesi dhe perplasje mendimi. Tek e fundit ky ka qene qe ne krye te heres qellimi i kesaj teme.
Dikush ka hedhur iden e botimit te nje libri me krijime te antareve te ketij forumi. Edhe une e mbeshtes si mendim, dhe me duket vertet me vlere. E kam thene edhe here te tjera, se ketu behet vertet letersi.
Ndersa per botimet e shumta mendoj se ne te vertet do te duhet nje kriter. E them kete per shume arsye. Se pari sepse kjo gje eshte vertet thjeshte biznes i shtepive botuese. Dhe se dyti sipas atyre qe mendojne qe te botoj kush te doje, dhe cfare te doje, kjo ne fakt eshte njesoj si te thuash qe ne nje kopesht te bukur gjithkush te mbjellin cfare te deshiroj, edhe trendafilin, edhe ferren dhe shkurren. Sipas ketij mendimi i bie qe redaktoret dhe kritiket ne shtepite botuese te dalin jasht loje. Ne te vertet ata me kohe kane dal jasht loje ne Shqiperi! Pra jane pa pune.
Eshte e vertet se koha do te nxjerre jasht loje te dobetit. Po cfare do te mbetet? Ne Shqiperi po krijohen modele te keqija.
Ketu nuk dua te sjell shembuj, sepse ka sa te duash te tille.
Por shqetesimi im do te thosha ka qene i nje natyre krejt tjeter. Po perpiqem te shpjegohem. Ku eshte kritika shqiptare? Ku jane kritiket shqiptar? A ka nje studim te mirefillt per tendencat e reja te letersise shqipe? Per rrugen nga po ecen poezia? Nese poetet dhe shkrimtaret shqiptar po rendin dyerve te shtepive botuese, dyerve te ambasadave te huaja dhe fondacioneve, duke u lutur per nje grusht para, keta te fundit shohin vetem fitimet e tyre, ne rastin me te mire, dhe ne rastin me te keq, botojne vetem ata vetem vepra me tendenca te dyshimta kulturore, deri edhe antishqiptare! (Edhe ketu ka shembuj!) Nejse, une e shoh se ndoshta kjo teme eshte vertet e gjere, dhe do te ishte paksa e veshtire te trajtohen te gjitha kahjet dhe tendencat e letersise bashkohore shqiptare. Por te drejten per te menduar pikerisht per kete gje, besoj se e kemi te gjithe, pa e renduar njeri tjetrin, dhe pa e sulmuar pa shkak. Fundja te gjithe ne tentojme te futemi ne letersi. E nese ndokush ka ardhur ketu pa e pasur kete qellim, them se e ka zgjedhur sitin e gabuar. Me thoni ju lutem, per cfare tjeter mund te flasim ne, pervecse per letersine? A eshte objekti dhe subjekti i gjithe krijimtarise tone letersia? Dhe sigurisht nuk bejme keq qe flasim per tendencat, kahjet, menyren e prezantimit. Fundja ne, dhe vetem ne duhet te perpiqemi per promovimin e atyre qe shkruajm. Ky forum eshte nje mundesi shume e mire. Por edhe botimi i nje libri me krijime. Dhe kete besoj se me mire se moderatoret e ketij forumi nuk ka kush ta beje.
Shtepia e vjeter
Krijoni Kontakt