Close
Faqja 4 prej 4 FillimFillim ... 234
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 34 prej 34
    i/e regjistruar Maska e Kosovar2006
    Anėtarėsuar
    23-11-2005
    Postime
    443
    Citim Postuar mė parė nga Aldi-Aldo Lexo Postimin
    E ngjyra e lekures te ketyreve qe jane hedhur ne islam?
    Qka ka lidhje ngjyra ktu?! apo ndoshta je ngjyr verber e te duken njerzit bardh e zi, e nuk sheh tjeter,

75% te rivertuar jan femra. Mosha mesatare ishte 28 vjet. Nje Konsensus gjithpopullore do te mbahet ne Britani ne Mars 2011 ajo do te tregoj shum per demografin e Britanis
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Kosovar2006 : 06-01-2011 mė 10:48
    BAC, SU KRY

i/e regjistruar Maska e Kosovar2006
    Anėtarėsuar
    23-11-2005
    Postime
    443
    Investigimi i “Independent”: Ja pse britanikėt po kthehen nė myslimanė

Islamizimi i Britanisė, numėr rekord njerėzish pėrqafojnė fenė Islame

The Indipendent sjell artikullin interesant mbi myslimanėt nė Britani. Pse ėshtė rritur numri i tyre dhe dėshmi tė personave tė ndryshėm tė konvertuar nė fenė Islame.Numri i britanikėve qė zgjedhin tė bėhen myslimanė gati ėshtė dyfishuar nė dekadėn e fundit, nė bazė tė njė nga pėrpjekjeve mė tė plota pėr tė vlerėsuar se sa shumė njerėz e kanė pėrqafuar Islamin. Megjithatė, pavarėsisht nga portretizimi shpesh negativ i Islamit, mijėra britanikė e kanė pranuar kėtė fe ēdo vit.Vlerėsimi i numrit tė tė konvertuarve qė jetojnė nė Britani ka qenė gjithmonė i vėshtirė, sepse tė dhėnat e regjistruara nuk bėjnė dallim ndėrmjet personave qė kanė lindur me kėtė fe dhe personave qė janė konvertuar mė vonė nė tė. Tė dhėnat e mėparshme kanė treguar se numri i myslimanėve tė konvertuar nė Britani tė Madhe ėshtė midis 14.000 dhe 25.000.Por njė studim i ri nga qendra Besimi qė merret me ēėshtjet ndėr-fetare sugjeron se shifra reale mund tė jetė 100.000 me gjithė 5.000 shndėrrimet e reja ēdo vit nė mbarė vendin.Nga njė studim tjetėr skocez, tė anketuarit qė u pyetėn se cila kishte qenė feja e tyre qė ne lindje u hasėn me njė numėr akoma dhe mė tė madh tė njerėzve qė nuk e kishin pasur islamin fenė e tyre etnike po ishin konvertuar mė pas. Dhe kjo ishte njė dukuri e pėrhapur nė tė gjithė Britaninė.Nga tė dhėnat thuhet se ka pasur 60.699 tė konvertuar qė jetojnė nė Britani nė vitin 2001. Duke qenė se nuk ka asnjė regjistrim tė ri tė apo tė planifikuar pėr vitin e ardhshėm, studiuesit kanė anketuar xhamitė nė Londėr, nė pėrpjekje pėr tė llogaritur shumėn e shndėrrimeve qė zhvillohen nė njė vit. Rezultatet dhanė njė shifėr prej 1.400 konvertimesh nė kryeqytet nė 12 muajt e fundit qė, nė mbarė vendin, do tė thotė se rreth 5.200 njerėz miratojnė Islamin ēdo vit. Shifrat janė tė krahasueshme edhe me studimet nė Gjermani dhe Francė tė cilat tregojnė se ka pasur rreth 4.000 shndėrrime nė njė vit.Fiyaz Mughal, drejtor i qendrės “Besimi” thotė se gjetja e tė dhėnave dhe besueshmėria e tyre ka qenė e vėshtirė pasi ėshtė dashur tė pyesėsh mė tepėr nėpėr xhami nė mungesė tė sondazheve apo anketimeve konkrete.I pyetur se pse numri i njerėzve tė konvertuar ishte aq i madh ai tha: "Unė mendoj se ka patjetėr njė lidhje midis numrit nė rritje tė konvertimeve dhe rėndėsisė sė Islamit nė pėrditshmėrinė publike. Njerėzit janė tė interesuar nė gjetjen e asaj ēka Islami ofron dhe ėshtė mbi tė gjitha dhe kur ata e gjejnė kėtė shkojnė nė drejtime tė ndryshme. Shumica ngrenė shpatullat dhe tė kthehen nė jetėn e tyre, por pjesa tjetėr nė mėnyre tė tė pashmangshme do tė pėrfundojė duke e simpatizuar atė ēfarė zbulon dhe do tė konvertohet."Batool al-Toma, njė irlandez i konvertuar nė Islam ka 25 vjet qė punon nė Fondacionin Islamik tė muslimanėve dhe po punon pėr njė projekt tė ri , nė njė nga grupet mė tė hershme tė ngritur posaēėrisht pėr tė ndihmuar tė konvertuarit. "Pėr mendimin tim shifra reale e tė konvertuarve ėshtė diku nė mes tė vlerėsimeve tė mėparshme, tė cilat ishin shumė tė ulėta, dhe kėtyre tė fundit"tha ajo. "Unė mendoj se patjetėr ka pasur njė rritje tė dukshme nė numrin e tė konvertuarve nė vitet e fundit. Media shpesh pėrpiqet pėr tė identifikuar hollėsi, por arsyet e konvertimit janė tė ndryshme."Inayat Bunglawala, themelues i “Muslims4UK”, qė nxit angazhimin aktiv tė muslimanėve nė shoqėrinė britanike, tha se shifrat ishin tė "papranueshme"."Kjo do tė thotė se rreth njė nė 600 britanikė ėshtė kthyer nė besim,"tha ai. "Islami ėshtė njė fe misionare. Ne kemi nė fokus shumė organizata muslimane dhe veēanėrisht shoqėritė apo studentėt e universitetit. Islamikėt kanė programe tė hartuara pėr tė hequr keqkuptimet publike nė lidhje me besimin."

Si tė bėhesh njė mysliman?Islami ėshtė njė nga fetė mė tė lehta pėr tu kthyer nė tė. Teknikisht, gjithēka qė njė person duhet tė bėj ėshtė tė lexojė Shahada-n, deklarimin formal tė besimit, i cili thotė: "Nuk ka Zot tjetėr pos All-llahut dhe Profeti Mohamed ėshtė i dėrguari i tij". Njė recitim i vetėm i sinqertė ėshtė gjithēka qė tė bėhesh njė mysliman, por ata qė konvertohen vendosin ta bėjnė kėtė duke pasur sė paku dy dėshmitar, njėri tė jetė njė imam.

Tė konvertuarit nė Islam
    Hana Tajima, 23, stiliste
    Hana Tajima ėshtė konvertuar nė Islam, kur ajo ishte 17 vjeē. E nxitur nga refuzimi qė bėjnė shumica e njerėzve pėr veshjen islame ajo ka themeluar Maysaa-n, njė shtėpi e modės qė harton veshje perėndimore tė cilat pėrputhen me hixhab-in."Ėshtė e vėrtetė se kur kam vendosur pėr tu kthyer nė Islam ,nuk e kam pasur njė ide tė qartė, tė pėrcaktuar, por mė vonė e kuptova dhe kėrkova tė jem myslimane. Familja ime nė pėrgjithėsi nuk ėshtė fetare. Unė kam qenė e interesuar pėr fenė, por mė shumė nė atė se si ajo ėshtė e lidhur me jetėn time. Jam rritur nė Devon ku babai im japonez ishte midis shumėllojshmėrinė etnike tė fshatit. Kam studiuar nė kolegj ku kam takuar njerėz tė cilėt ishin me pėrkatėsi etnike tė ndryshme. U bėra mike me myslimanėt e pakėt nė kolegj, dhe mė bėri kurioze mungesa dėshirės sė tyre pėr tė dalė nė klube nė darkė apo pėr tu dėfryer. Mendova sesi ata nė kėtė moshė nuk duan t’i bėjnė kėto gjėra.Ishte atėherė kur unė fillova tė studioja filozofi, isha shumė konfuze pėr jetėn time, kisha lyer flokėt e zeza dhe isha mjaft e njohur nė shkollė. Kisha dhe shumė shoqėri dhe tė dashur. Kisha gjithēka qė supozoja se duhet tė kisha, por pėrsėri mendoja “A ėshtė kjo e gjitha?” "Pra, kėto gjėra ndodhnin nė tė njėjtėn kohė. Lexoja shumė pėr fenė , mėsoja mė shumė pėr miqtė me prejardhje tjetėr, por pėrsėri po kaloja njė periudhė krize nė jetėn time. Ka pasur gjėra qė mė tėrhoqėn te Islami nė veēanti. Fakti qė Kur'ani ėshtė e njėjtė njėsoj si tani si kur ka qenė gjithmonė do tė thotė se ka gjithmonė njė pikė referimi. Ēėshtjet e tė drejtave tė grave ishin jashtėzakonisht bashkėkohore. Sa mė shumė kam lexuar, aq mė shumė kam gjetur veten duke rėnė dakord me idetė e tij. Dhe mė pas e kuptoja sepse Islami i jepte ngjyra jetės se miqve tė mi. Familja mė pėrkraju shumė lehtė. E dija se ata do tė ishin tė lumtur pėr sa kohė qė unė isha i lumtur, dhe ata mund tė shihnin se kjo ishte njė gjė tepėr pozitive. Miqtė e mi u ndanė nė dy pjesė. Kishte nga ata qė mė pranuan madje mė pėrkrahėn dhe mė uruan, kishte nga ata qė u larguan nga rrethi shoqėror.”

Beale Daudi, 23
    Davud Beale ishte njė i vetė-konfirmuar "racist" dy vjet mė parė qė nuk dinte asgjė pėr Islamin. Tani njė mysliman, e pėrshkruan veten si njė Salafi. Njė konservator i thellė i shoqėrisė dhe pjesėtar i sektit ultra-ortodoks tė Islamit, ndjellėsit e tė cilit pėrpiqen tė jetojnė pikėrisht si pejgamberė.”Kam qenė shumė injorant pėr sa i pėrket Islamit nė shumicėn e jetės sime dhe mė pas shkova me pushime nė Marok, ku ishte hera e parė qė unė kam qenė i ekspozuar ndaj muslimanėve.Unė kam qenė fjalė pėr fjalė njė racist para se tė shkoja nė Marok dhe nė kohėn qė po kthehesha me avion pėr nė shtėpi njė javė mė vonė, unė kisha vendosur tashmė pėr tu bėrė njė musliman. E kuptova qė Islami nuk ėshtė njė fe e huaj, por kishte shumė ngjashmėri me atė qė unė tashmė besoja. Kur u ktheva nė shtėpi kam kaluar tre muaj duke u pėrpjekur pėr tė gjetur muslimanėt vendas, por nuk kishte as edhe njė xhami nė qytetin tim. Pėrfundimisht takova muslimanėt Sufi tė cilėt mė morėn nė Qipro pėr tu konvertuar. Unė kam njė antipati tė madhe pėr kulturėn nė bashkėsitė islame, kur kėto tentojnė tė sjellin gjėra tė reja nė fe, tė tilla si politeizmi ose muzikė inkurajuese apo valle. Nuk ėshtė diēka e pastėr pėr myslimanėt Salafi. Ne kemi marrė ēdo fjalė tė Kuranit pėr tė vėrtetė. Kam gjetur patjetėr nė rrugėn e drejtė.Unė gjithashtu jam takuar me gruan time pėrmes komunitetit dhe ne jemi duke pritur fėmijėn tonė tė parė vitin e ardhshėm."

Hatixhja, 48 vjeē
    Hatixhja ka lindur nė njė familje tė krishterė. Ajo ishte e martuar prej 25 vitesh dhe shkonte nė kishė me fėmijėt e saj ēdo javė.Tani ėshtė e divorcuar dhe praktikon Islamin gjashtė muajt e fundit. Ajo thotė se ende nuk ėshtė e sigurt se ēfarė e ka motivuar atė pėr tė bėrė kėtė ndryshim tė madh nė jėtėn e saj.
    "Unė e di se kjo tingėllon e ēuditshme, por njė ditė unė isha Tracey e krishterė dhe tė nesėrmen u bėra Hatixhja muslimane.E vetmja gjė qė dija pėr muslimanėt mė parė ishte se ata nuk e pinė alkoolin dhe nuk e hanin mishin e derrit.Mė kujtohet hera e parė qė mė ēuan deri nė xhami, ishte shumė gazmore. Unė kam qenė me makinėn time sportive dhe kisha ndezur muzikėn deri nė fund. Nuk isha e sigurt as nėse lejohej qė tė hyja brėnda por kėrkova qė tė flasė me njeriun qė ishte nė krye tė xhamisė. unė nuk e di Nuk e dija qė ai quheshe njė Imam. Tani unė vesh njė hixhab dhe tė lutem pesė herė nė ditė. Djali im nė fillim ishte i tronditur, ai thjesht nuk mund ta besonte kėtė. Kjo ėshtė veēanėrisht e vėshtirė pėr mamanė ime, qė ėshtė katolike dhe nuk pranon aspak ndryshimin tim. Por gjėja kryesore qė unė mendoj ėshtė se kam njė ndjenjė tė paqes, qė nuk e kam gjetur me Kishėn. Pėrmes Ramazanit, unė absolutisht kam dashur ēdo sekondė. Nė ditėn e fundit, unė madje kam qarė. Kjo ėshtė interesante, sepse njerėzit nganjėherė i ngatėrrojnė kulturat me Islamin. Ēdo musliman sjell kulturėn e tij tė ndryshme nė xhami dhe merr kulturė tė ndryshme mbi fenė. Ka nga Arabia Saudite, Egjipti dhe pakistanezė.”
    Pėrgatiti: Jola Pashollari
    BAC, SU KRY

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    12-03-2008
    Vendndodhja
    itejdukshem, gjithka
    Postime
    1,536
    Independent - Ja pse britanikėt po kthehen nė myslimanė
    Islamizimi i Britanisė, numėr rekord njerėzish pėrqafojnė fenė Islame

E enjte 6 Janar 2011 20:31

The Indipendent sjell artikullin interesant mbi myslimanėt nė Britani. Pse ėshtė rritur numri i tyre dhe dėshmi tė personave tė ndryshėm tė konvertuar nė fenė Islame.Numri i britanikėve qė zgjedhin tė bėhen myslimanė gati ėshtė dyfishuar nė dekadėn e fundit, nė bazė tė njė nga pėrpjekjeve mė tė plota pėr tė vlerėsuar se sa shumė njerėz e kanė pėrqafuar Islamin.

Pas pėrhapjes globale tė islamizmit tė dhunshėm, myslimanėt britanikė janė pėrballur mė shumė kritika shqyrtime dhe analiza se ēdo komunitet tjetėr fetar. Megjithatė, pavarėsisht nga portretizimi shpesh negativ i Islamit, mijėra britanikė e kanė pranuar kėtė fe ēdo vit.Vlerėsimi i numrit tė tė konvertuarve qė jetojnė nė Britani ka qenė gjithmonė i vėshtirė, sepse tė dhėnat e regjistruara nuk bėjnė dallim ndėrmjet personave qė kanė lindur me kėtė fe dhe personave qė janė konvertuar mė vonė nė tė.

Tė dhėnat e mėparshme kanė treguar se numri i myslimanėve tė konvertuar nė Britani tė Madhe ėshtė midis 14.000 dhe 25.000.Por njė studim i ri nga qendra Besimi qė merret me ēėshtjet ndėr-fetare sugjeron se shifra reale mund tė jetė 100.000 me gjithė 5.000 shndėrrimet e reja ēdo vit nė mbarė vendin.

Nga njė studim tjetėr skocez, tė anketuarit qė u pyetėn se cila kishte qenė feja e tyre qė ne lindje u hasėn me njė numėr akoma dhe mė tė madh tė njerėzve qė nuk e kishin pasur islamin fenė e tyre etnike po ishin konvertuar mė pas. Dhe kjo ishte njė dukuri e pėrhapur nė tė gjithė Britaninė.Nga tė dhėnat thuhet se ka pasur 60.699 tė konvertuar qė jetojnė nė Britani nė vitin 2001. Duke qenė se nuk ka asnjė regjistrim tė ri tė apo tė planifikuar pėr vitin e ardhshėm, studiuesit kanė anketuar xhamitė nė Londėr, nė pėrpjekje pėr tė llogaritur shumėn e shndėrrimeve qė zhvillohen nė njė vit. Rezultatet dhanė njė shifėr prej 1.400 konvertimesh nė kryeqytet nė 12 muajt e fundit qė, nė mbarė vendin, do tė thotė se rreth 5.200 njerėz miratojnė Islamin ēdo vit. Shifrat janė tė krahasueshme edhe me studimet nė Gjermani dhe Francė tė cilat tregojnė se ka pasur rreth 4.000 shndėrrime nė njė vit.

Fiyaz Mughal, drejtor i qendrės “Besimi” thotė se gjetja e tė dhėnave dhe besueshmėria e tyre ka qenė e vėshtirė pasi ėshtė dashur tė pyesėsh mė tepėr nėpėr xhami nė mungesė tė sondazheve apo anketimeve konkrete.I pyetur se pse numri i njerėzve tė konvertuar ishte aq i madh ai tha: "Unė mendoj se ka patjetėr njė lidhje midis numrit nė rritje tė konvertimeve dhe rėndėsisė sė Islamit nė pėrditshmėrinė publike. Njerėzit janė tė interesuar nė gjetjen e asaj ēka Islami ofron dhe ėshtė mbi tė gjitha dhe kur ata e gjejnė kėtė shkojnė nė drejtime tė ndryshme. Shumica ngrenė shpatullat dhe tė kthehen nė jetėn e tyre, por pjesa tjetėr nė mėnyre tė tė pashmangshme do tė pėrfundojė duke e simpatizuar atė ēfarė zbulon dhe do tė konvertohet."

Batool al-Toma, njė irlandez i konvertuar nė Islam ka 25 vjet qė punon nė Fondacionin Islamik tė muslimanėve dhe po punon pėr njė projekt tė ri , nė njė nga grupet mė tė hershme tė ngritur posaēėrisht pėr tė ndihmuar tė konvertuarit. "Pėr mendimin tim shifra reale e tė konvertuarve ėshtė diku nė mes tė vlerėsimeve tė mėparshme, tė cilat ishin shumė tė ulėta, dhe kėtyre tė fundit"tha ajo. "Unė mendoj se patjetėr ka pasur njė rritje tė dukshme nė numrin e tė konvertuarve nė vitet e fundit. Media shpesh pėrpiqet pėr tė identifikuar hollėsi, por arsyet e konvertimit janė tė ndryshme."

Inayat Bunglawala, themelues i “Muslims4UK”, qė nxit angazhimin aktiv tė muslimanėve nė shoqėrinė britanike, tha se shifrat ishin tė "papranueshme"."Kjo do tė thotė se rreth njė nė 600 britanikė ėshtė kthyer nė besim,"tha ai. "Islami ėshtė njė fe misionare. Ne kemi nė fokus shumė organizata muslimane dhe veēanėrisht shoqėritė apo studentėt e universitetit. Islamikėt kanė programe tė hartuara pėr tė hequr keqkuptimet publike nė lidhje me besimin."

Si tė bėhesh njė mysliman?

Islami ėshtė njė nga fetė mė tė lehta pėr tu kthyer nė tė. Teknikisht, gjithēka qė njė person duhet tė bėj ėshtė tė lexojė Shahada-n, deklarimin formal tė besimit, i cili thotė: "Nuk ka Zot tjetėr pos All-llahut dhe Profeti Mohamed ėshtė i dėrguari i tij". Njė recitim i vetėm i sinqertė ėshtė gjithēka qė tė bėhesh njė mysliman, por ata qė konvertohen vendosin ta bėjnė kėtė duke pasur sė paku dy dėshmitar, njėri tė jetė njė imam.

Tė konvertuarit nė Islam

Hana Tajima, 23, stiliste

Hana Tajima ėshtė konvertuar nė Islam, kur ajo ishte 17 vjeē. E nxitur nga refuzimi qė bėjnė shumica e njerėzve pėr veshjen islame ajo ka themeluar Maysaa-n, njė shtėpi e modės qė harton veshje perėndimore tė cilat pėrputhen me hixhab-in."Ėshtė e vėrtetė se kur kam vendosur pėr tu kthyer nė Islam ,nuk e kam pasur njė ide tė qartė, tė pėrcaktuar, por mė vonė e kuptova dhe kėrkova tė jem myslimane. Familja ime nė pėrgjithėsi nuk ėshtė fetare. Unė kam qenė e interesuar pėr fenė, por mė shumė nė atė se si ajo ėshtė e lidhur me jetėn time. Jam rritur nė Devon ku babai im japonez ishte midis shumėllojshmėrinė etnike tė fshatit. Kam studiuar nė kolegj ku kam takuar njerėz tė cilėt ishin me pėrkatėsi etnike tė ndryshme. U bėra mike me myslimanėt e pakėt nė kolegj, dhe mė bėri kurioze mungesa dėshirės sė tyre pėr tė dalė nė klube nė darkė apo pėr tu dėfryer. Mendova sesi ata nė kėtė moshė nuk duan t’i bėjnė kėto gjėra.Ishte atėherė kur unė fillova tė studioja filozofi, isha shumė konfuze pėr jetėn time, kisha lyer flokėt e zeza dhe isha mjaft e njohur nė shkollė. Kisha dhe shumė shoqėri dhe tė dashur. Kisha gjithēka qė supozoja se duhet tė kisha, por pėrsėri mendoja “A ėshtė kjo e gjitha?”

"Pra, kėto gjėra ndodhnin nė tė njėjtėn kohė. Lexoja shumė pėr fenė , mėsoja mė shumė pėr miqtė me prejardhje tjetėr, por pėrsėri po kaloja njė periudhė krize nė jetėn time. Ka pasur gjėra qė mė tėrhoqėn te Islami nė veēanti. Fakti qė Kur'ani ėshtė e njėjtė njėsoj si tani si kur ka qenė gjithmonė do tė thotė se ka gjithmonė njė pikė referimi. Ēėshtjet e tė drejtave tė grave ishin jashtėzakonisht bashkėkohore. Sa mė shumė kam lexuar, aq mė shumė kam gjetur veten duke rėnė dakord me idetė e tij. Dhe mė pas e kuptoja sepse Islami i jepte ngjyra jetės se miqve tė mi. Familja mė pėrkraju shumė lehtė. E dija se ata do tė ishin tė lumtur pėr sa kohė qė unė isha i lumtur, dhe ata mund tė shihnin se kjo ishte njė gjė tepėr pozitive. Miqtė e mi u ndanė nė dy pjesė. Kishte nga ata qė mė pranuan madje mė pėrkrahėn dhe mė uruan, kishte nga ata qė u larguan nga rrethi shoqėror.”

Beale Daudi, 23

Davud Beale ishte njė i vetė-konfirmuar "racist" dy vjet mė parė qė nuk dinte asgjė pėr Islamin. Tani njė mysliman, e pėrshkruan veten si njė Salafi. Njė konservator i thellė i shoqėrisė dhe pjesėtar i sektit ultra-ortodoks tė Islamit, ndjellėsit e tė cilit pėrpiqen tė jetojnė pikėrisht si pejgamberė.

”Kam qenė shumė injorant pėr sa i pėrket Islamit nė shumicėn e jetės sime dhe mė pas shkova me pushime nė Marok, ku ishte hera e parė qė unė kam qenė i ekspozuar ndaj muslimanėve.Unė kam qenė fjalė pėr fjalė njė racist para se tė shkoja nė Marok dhe nė kohėn qė po kthehesha me avion pėr nė shtėpi njė javė mė vonė, unė kisha vendosur tashmė pėr tu bėrė njė musliman. E kuptova qė Islami nuk ėshtė njė fe e huaj, por kishte shumė ngjashmėri me atė qė unė tashmė besoja. Kur u ktheva nė shtėpi kam kaluar tre muaj duke u pėrpjekur pėr tė gjetur muslimanėt vendas, por nuk kishte as edhe njė xhami nė qytetin tim. Pėrfundimisht takova muslimanėt Sufi tė cilėt mė morėn nė Qipro pėr tu konvertuar. Unė kam njė antipati tė madhe pėr kulturėn nė bashkėsitė islame, kur kėto tentojnė tė sjellin gjėra tė reja nė fe, tė tilla si politeizmi ose muzikė inkurajuese apo valle. Nuk ėshtė diēka e pastėr pėr myslimanėt Salafi. Ne kemi marrė ēdo fjalė tė Kuranit pėr tė vėrtetė. Kam gjetur patjetėr nė rrugėn e drejtė.Unė gjithashtu jam takuar me gruan time pėrmes komunitetit dhe ne jemi duke pritur fėmijėn tonė tė parė vitin e ardhshėm."

Hatixhja, 48 vjeē

Hatixhja ka lindur nė njė familje tė krishterė. Ajo ishte e martuar prej 25 vitesh dhe shkonte nė kishė me fėmijėt e saj ēdo javė.Tani ėshtė e divorcuar dhe praktikon Islamin gjashtė muajt e fundit. Ajo thotė se ende nuk ėshtė e sigurt se ēfarė e ka motivuar atė pėr tė bėrė kėtė ndryshim tė madh nė jėtėn e saj.

"Unė e di se kjo tingėllon e ēuditshme, por njė ditė unė isha Tracey e krishterė dhe tė nesėrmen u bėra Hatixhja muslimane.E vetmja gjė qė dija pėr muslimanėt mė parė ishte se ata nuk e pinė alkoolin dhe nuk e hanin mishin e derrit.Mė kujtohet hera e parė qė mė ēuan deri nė xhami, ishte shumė gazmore. Unė kam qenė me makinėn time sportive dhe kisha ndezur muzikėn deri nė fund. Nuk isha e sigurt as nėse lejohej qė tė hyja brėnda por kėrkova qė tė flasė me njeriun qė ishte nė krye tė xhamisė. unė nuk e di Nuk e dija qė ai quheshe njė Imam. Tani unė vesh njė hixhab dhe tė lutem pesė herė nė ditė. Djali im nė fillim ishte i tronditur, ai thjesht nuk mund ta besonte kėtė. Kjo ėshtė veēanėrisht e vėshtirė pėr mamanė ime, qė ėshtė katolike dhe nuk pranon aspak ndryshimin tim. Por gjėja kryesore qė unė mendoj ėshtė se kam njė ndjenjė tė paqes, qė nuk e kam gjetur me Kishėn. Pėrmes Ramazanit, unė absolutisht kam dashur ēdo sekondė. Nė ditėn e fundit, unė madje kam qarė. Kjo ėshtė interesante, sepse njerėzit nganjėherė i ngatėrrojnė kulturat me Islamin. Ēdo musliman sjell kulturėn e tij tė ndryshme nė xhami dhe merr kulturė tė ndryshme mbi fenė. Ka nga Arabia Saudite, Egjipti dhe pakistanezė.”

Pėrgatiti: Jola Pashollari

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    10-12-2009
    Postime
    489
    nese perendimi ishte larg nga besimi i vertete e shume kishte arritur ne shkence e te shoqeria jone besimi ishte i vertet po larg shkences atehere prape i bie qe perendimi te jete para nesh ne te ardhmen, por kesaj rradhe me "drejtesi hyjnore ne toke inshAll-llah". Zoti e udhzofte ne rruge te drejte popullin tone.....

Faqja 4 prej 4 FillimFillim ... 234

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •