Close
Faqja 9 prej 21 FillimFillim ... 789101119 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 81 deri 90 prej 201
    Άγιος Ειρηναίος της Λυών Maska e Seminarist
    Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    ta perkthejme:

"Edhe Krishti (lexo Feja) ne na thėnte
    Unė jam grek, eni pas meje,
    Do t'i themi (lexo e verteta) pa mblidh mente,
    Se shqiptari (lexo kombi) s'vjen pas teje..."

Me pak fjale, kombi eshte mbi fene, dmth Krishtin. Dhe e verteta humane percakton Fene, te verteten hyjnore. Nga kjo vjen sofizma iluministe e PN: e verteta ben fene dhe jo feja te verteten.

Eshte nje thenie teresisht ne harmoni me mentalitetin reformator protestant.

mirepo, del nje kontradikte, se ne e dime qe Krishti eshte si njeri nje cifut..! Si do ja bejme?

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Robert Elsie, Leksiku i Kultures Popullore Shqiptare, 'Protestantizmi' fq 167-168

"Nga viti 1890 deri me 1912, zyra amerikane e misioneve kreu nje veprimtari misionare ne disa qytete ne Ballkanin jugor, ende nen sundimin otoman, dhe predikatoret per pune misionare i pergatiste ne seminarin biblik te Samokovit. Duke filluar me bullgaret, veprimtaria e tyre u shtri te shqiptaret me ndihmen e Qiriazeve qe thame, si dhe te familjeve Luarasi e Treska"

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    31-12-2010
    Postime
    378
    Citim Postuar mė parė nga Albo Lexo Postimin
    Sepse une nuk kam ndonje respekt te madh per oportuniste si puna e Nolit, Luarasit e ndonje tjetri, qe ishin gati te shkelnin me kembe traditen e besen mijera vjecare te te pareve te tyre, per hir te nje ideali, qofte ky ideali komunist apo ideali kombetar. Nacionalizmi per mua nuk eshte gje tjeter vecse nje ideologji, ashtu sic ishte edhe komunizmi, ashtu sic eshte edhe globalizimi. Ideologjite vine e shkojne me kohen, por traditat, virtytet qe feja ka prodhuar e ruan ne nje shoqeri jane te perjetshme, pasi trashegohen nga brezi ne brez.
    Ti je i lire te vleresosh Petron, une jam i lire te mos e vleresoj ate sa e vlereson ti, pasi ti e une kemi botekuptim e kendveshtrim ndryshe. Dhe eshte mese normale qe njerezit e lire te mendojne ndryshe.
    Per ata njerez per te cilet nuk ka rendesi e verteta historike, nuk ka asnje dallim. Per ata njerez si puna ime qe vleresojne te verteten historike, dhe krijojne gjykimet e tyre mbi kete te vertete, ka dryshim. Nderhyrja ime ne kete ishte per nje arsye te vetme: nje nga pinjollet e familjes Luarasi kembengul ne dy genjeshtra:
    1. Petro Nini Luarasi ka vdekur si besimtar orthodhoks, edhe pse eshte i miredokumentuar nga vete Petroja puna e tij e palodhur per te perhapur protestantizmin ungjillor si ne komunitetin shqiptar ne Amerike edhe ne Shqiperi.
    2. Petro Nini Luarasin e paska luftuar e ckisheruar Kisha Orthodhokse, pasi "ai luftonte per gjuhen shqipe". Sic e provon arsyeja qe jep vete peshkopi orthodhoks i kohes, ckisherimi i tij nuk ka ardhur per aktivitetin e tij patriotik per levrimin e gjuhes shqipe, por per implikimin e tij ne propaganden ungjillore protestante, qe e perdorte gjuhen shqipe si mjet per te konvertuar shqiptaret.
    Nuk mund te shesesh dike per ate qe nuk ka qene pasi shtremberon jo vetem njeriun per te cilin flet, por genjen edhe vetveten dhe brezat qe vijne pas.
    Ata "greket" qe ti pergjitheson me lart, jane peshkopet e Kishes Orthodhokse pasi vetem ata kishin liri veprimi ne vilajet osmane ku banonin shqiptaret nen Perandorine Otomane. Eshte e vertete qe peshkope ose shenjtore te Kishes Orthodhokse i kane ndihmuar banoret shqiptare orthodhokse qe te mesojne greqisht, por nuk e kane bere kete gje per ti "helenizuar", por per te mesuar me mire mbi besimin e tyre orthodhoks pasi gjithe literatura e doreshkrimet origjinale te Kishes jane shumica ne greqishtjen e vjeter. Dhe jo vetem kaq, shkollimi ne gjuhen greke u mundesonte shqiptareve qe te fitonin kulture e dije mbi historine e lashte te popullit te tyre, gje qe nuk ua mundesonin shkollat osmane.
    Mesimi i gjuhes shqipe ne vilajet shqiptare nuk ishte i ndaluar nga Kisha Orthodhokse por nga Sulltani me ferman te vecante, ndryshe nga popujt e tjere fqinj. Per cudi, pinjollet e Petros dhe komunizmi e harrojne kete gje dhe mundohen tia hedhin fajin Kishes Orthodhokse, edhe pse kjo Kishe vepronte nen vasalitetin e Portes se Larte e jo anasjelltas.
    Nje nga profecite e Shen Kozmait te Etolise bere ne Shqiperi ne shekullin e XVIII ishte pikerisht mesimi i gjuhes greke, hapja e shkollave greke ne vend. Dhe kjo profeci u be realitet nje shekull me vone, kur gjithe rilindasit tane dolen pikerisht nga nje shkolle greke, sic ishte gjimnazi Zosimea ne Janine. Dhe vete Noli e Petro Luarasi, jo vetem qe e njihnin greqishten me mire se sa njihnin shqipen pasi shkollimin e kishin bere ne shkolla greke, por keta edhe kane dhene edhe mesim ne gjuhen greke.
    A do te behej Theofan Noli e Petro Luarasi ata qe u bene per popullin shqiptar nese nuk do te kishin marre shkollimin qe ne moren ne gjuhen dhe shkollat greke? Sigurisht qe jo, pasi do te kishin perfunduar si shumica e popullsise shqiptare, ne erresire te plote historike e kulturore.
    Mos i zbukuro fjalet e Petros. Petroja e thote troc e hapur fare per ata qe kane veshe ta degjojne: Une perpara kombit tim nuk e vendos as Jisu Krishtin, Zotin e te Krishtereve! Dhe kjo nuk deshmon vetem se sa ithtar i ideologjise nacionaliste ai ishte, ne te njejten kohe ai deshmon hapur edhe se sa pak ai njeh e vlereson fene e vete besimin ne Krisht.
    Po te kuptoje dallimin midis fese e kombit, besimit dhe ideologjise, nuk do te ishe ai qe je, protestant ungjillor, por do te ishe orthodhoks si une. Une nuk kam se cfare diskutoj me ty ne kete pike, pasi cdo gje qe une mund te te shpjegoj, ti nuk arrin dot ta kuptosh. E vetmia gje qe une do te te them eshte:
    - Nacionalizmi si ideologji ne bote eshte vetem 600 vjecar, ne Shqiperi hyri si ideologji ne fund te shekullit te XIX, pra ka vetem nje jetegjatesi 130 vjecare.
    - Tradita e krishtere orthodhokse mes shqiptareve eshte 2000 vjecare.
    Albo

Albo, ne ortodokset e mirefillte shqiptare e morem vesh mire me ke kemi tč bčjmč si dhe misionin tčnd "tč shenjtč" te para dy mije vjeēar. Nč mčnyrč qč mos gjykojme vetem nga aktiviteti yt i dendur ne tematika te ndryshme te forumit, perparesite qe ke, afinitetin me politikat aktuale te Kishen Ortodokse e ofiqarčt e saj veēančrisht tezat qe hedh, a mund te na e percaktosh nese jane mendimet tuaja personale apo ke ndonje mesazh zyrtar per te dhene. Ne rast se e ke mendim personal a mund te na e percaktosh nga e ka burimin, a je shqiptar apo minoritar, nga cila familje rrjedh ne menyre qe te dijme konfliktin tend te interesit. Une personalisht e kam te qarte nga " te bie era", por dua qe ta dine edhe ortodokset e tjere eshqiptare nga buron kjo specie e rralle e konservuar ne 2000 vjet nga urrejtja dhe shovinizmi genetik
    U ben nder e iu lehteson shpirtin. Apo andej prapa diellit nga je mendon se me ate f. tende do te krijosh kendej cunam. Jo mor ti, jemi vend shqiponjash ne por shih se i kap vorbulla sivellezerit e tu e te mallkojne.

Shtegtari! Maska e Gregu
    Anėtarėsuar
    30-11-2008
    Postime
    869
    Citim Postuar mė parė nga Albo Lexo Postimin

Pra, Luarasi Krishtin e shihte te te gjithve, te ter rruzullit toksor dhe te cdo kombi e gjuhe.
    Mos i zbukuro fjalet e Petros. Petroja e thote troc e hapur fare per ata qe kane veshe ta degjojne: Une perpara kombit tim nuk e vendos as Jisu Krishtin, Zotin e te Krishtereve! Dhe kjo nuk deshmon vetem se sa ithtar i ideologjise nacionaliste ai ishte, ne te njejten kohe ai deshmon hapur edhe se sa pak ai njeh e vlereson fene e vete besimin ne Krisht.

Albo
    Ti o vertet nuk kupton o qellimisht u be bisht komenteve.
    Pastaj mos i keqshkruaj citimet.
    Luarasi tha:
    Edhe Krishti ne na thėnte
    Do t'i themi pa mblidh mente,
    Se shqiptari s'vjen pas teje..."

Shpresoj se ngjyra e kuqe do te te hapi mendjen. Mendova se e kishe kuptuar te verteten e kesaj shprehje, por ti vazhdon madje edhe ta deformosh.

Luarasi nuk e mohoj Krishtin e Bibles, por mohoj krishtin e Fillaretit , krishtin grek.
    Luarasi tha se nuk e ndjeki krishtin qe fshihet pas petkut dhe mjekrres se Fillaretit, pas mallkimeve te Fillaretit dhe pas doktrines abnormale greke mbi besimin e krishter.
    Luarasi ndoqi Krishtin e Bibles, Albo!
    Ai isha mjaft i shpjegueshem kesaj radhe?!

"E vėrteta bėn fenė, dhe jo feja tė vėrtetėn...Ta dashurojmė dhe ta pėrparojmė gjuhėn dhe kombin tonė, si tė vetmet tallanta qė na besoi Perėndia pėr provė tė vlerės sonė midis kombeve tė tjerė......Kush ėshtė frikacak kundrejt sė drejtės, bėhet tradhėtar i mėmėdheut dhe i vetes sė tij" (P.N.Luarasi: Mallkimi i shkronjave shqipe...).
    A ka urim me te mire se sa te falenderosh Perendine per gjuhen dhe kombin tone shqiptar?! Lavdi Zotit per heronje si Petro Nini Luarasi.
    "Nė fillim ishte Fjala dhe Fjala ishte pranė Perėndisė, dhe Fjala ishte Perėndi!"

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    Dhe persa i takon ceshtjes se gjuhes, pa ofeze, vetem te cektit evangjelik mund te logjikojne qe Kisha Ortodokse eshte KUNDRA gjuheve te tjera, pervec greqishtes. Sikur te kishit lexuar nja dhjete flete me shume se sa ka DhR, do e kishit te pamundur ta hanit nje rrene te tille.

Qe ta kuptoni KONTEKSTIN e kohes dhe mentalitetit te atehershem, duhet te beni anologji me situaten qe ngjet SOT mes gjuhes se unifikuar te shtetit te centralizuar dhe dialekteve te shumta, qe perbejne gjuhen fillestare te memes per secilin.

Vete zot, vete shkop Maska e jarigas
    Anėtarėsuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Napoli,Italy
    Postime
    5,221
    Citim Postuar mė parė nga Gregu Lexo Postimin

Luarasi nuk e mohoj Krishtin e Bibles, por mohoj krishtin e Fillaretit , krishtin grek.
    Luarasi tha se nuk e ndjeki krishtin qe fshihet pas petkut dhe mjekrres se Fillaretit, pas mallkimeve te Fillaretit dhe pas doktrines abnormale greke mbi besimin e krishter.

A ka urim me te mire se sa te falenderosh Perendine per gjuhen dhe kombin tone shqiptar?! Lavdi Zotit per heronje si Petro Nini Luarasi.
    Jo besa, bekim me te shenjte nuk ka, duan apo nuk duan filogreket!!!
    Qofsh i bekuar vella, ti dhe gjithe shqiptaret!!!
    Plaēin ata qe peshtyjne mbi komb!!!
    Jarigas

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    31-12-2010
    Postime
    378

“Pčr ta 8grekerit) tč vjetrat, pčr ne(shqiptaret) tč ratč”

Citim Postuar mė parė nga Gregu Lexo Postimin
    Ti o vertet nuk kupton o qellimisht u be bisht komenteve.
    Pastaj mos i keqshkruaj citimet.
    Luarasi tha:
    Edhe Krishti ne na thėnte
    Do t'i themi pa mblidh mente,
    Se shqiptari s'vjen pas teje..."

Shpresoj se ngjyra e kuqe do te te hapi mendjen. Mendova se e kishe kuptuar te verteten e kesaj shprehje, por ti vazhdon madje edhe ta deformosh.

Qofsh i bekuar Greg! Mč ndjeni pčr njč intermexo letrare
    1. Petro Nini Luarasi nč Poezinč “Pčr ta tč vjetrat, pčr ne tč ratč” nč dialogun midis dy fčmijčve tč tij, Skčnderi e Dhitri, ky i fundit shprehet:
    Včlla, ēduhenč tč teprat?
    Nuk včshtrojmč punčn ne?
    Grekut i qofshin tč vjetrat,
    Pčr ne qoftč ēdo e re.
    (Petro Nini Luarasi, jeta e vepra, f.169)

2 Petro Nini Luarasi ne fund te shprehjes "E vėrteta bėn fenė, dhe jo feja tė vėrtetėn...Ta dashurojmė dhe ta pėrparojmė gjuhėn dhe kombin tonė, si tė vetmet tallanta qė na besoi Perėndia pėr provė tė vlerės sonė midis kombeve tė tjerė......Kush ėshtė frikacak kundrejt sė drejtės, bėhet tradhėtar i mėmėdheut dhe i vetes sė tij" (P.N.Luarasi: Mallkimi i shkronjave shqipe...) e perfundon me fjalen Lavdi Perčndisč ( SI JU KA SHPETUAR PA E PARE O aLBO E SEMINARIST)

Petro Nini Luarasi
    Dhemitarja shqipčtare (Fragment nga Poema)
    Epna forcč tč mčsojmč
    Mč tč dashur gjuhčn shqip
    Fuqinč tčnde tč ēmojmč
    Me gjithč zemčr e shpirt.
    Jepna paqe nč mes tonč
    Dhe si ati yn’ urona,
    Shtona miqtč edhe gjčnč
    Me frymčn tčnde bekona!
    Jepna o Zot forcč e mendje
    Tč tč njohim pa ndalim
    Tč shohim fuqinč tčnde
    Pčr shpčtimin tonč.Amin!

(Kalendari Kombčtar 1906)

Shpallim se kushdo qė ndikohet nga i mallkuari Petro Luarasi dhe shokėt e tij, ose pranon mėsues shqiptarė, do tė shkishėrohet nga i madhi Zot, do tė marrė mallkimin e etėrve tė kishės, do ta zerė lebra e Gehazit dhe trupi i tij do tė mbetet i patretur dhe do tė pėrdhoset pas vdekjes..." [/I]

Kėto ishin fjalėt e Fillaret, dhespotit tė Kosturit, mė 20 shtator 1892, nė mallkimin e tij pėr Petro Nini Luarasin.
    Petroja tashme eshte shkisheruar, po sikur ta zbulojm nga varri a thua do jete i pa tretur ?
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga EuroStar1 : 04-01-2011 mė 15:59
    Revolution 1848

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    31-12-2010
    Postime
    378
    Kur u kthye Petro Nini Luarasi nga ShBA dhe mberriti ne Luaras, midis te tjereve i erdhi per vizite nje grekofon i vjeter e i tha si me shaka: E o Petro, pčr mekatin qč ke bere a e pe se deri ku tč degdisi mallkimi i dhespotit, deri prapa diellit!
    Petro: Včrtet xha Dhami, gjezdisa botčn, mčsova, bleva edhe petka tč reja, por ti ēfarč mčkat tč madh ke bčrč qč me ato opinga qč tč lashč, me ato tč gjeta.
    Xha Dhami: Por mallkimi i Dhespotit...
    Petro: E ē'ma pčrmend. As opingat nuk m'i zuri!

Anėtarėsuar
    10-05-2002
    Postime
    4,982
    E kam lexuar ket librin "Mallkimi....dhe Cperfolja", se shitet ne shume librari.

Megjithese eshte nje liber i dale jashte kohe, i veshtire te kuptohet nga lexusi i sotem, nuk shoh kurkund ASNJE APOLOGJI te PN-se kundrejt metropolitit te Kosturit, ku ti thote se eshte ortodoks deri ne fund, se i bindet dogmes ortodokse, POR se thjeshte do te adhuroje ne shqip!

I gjithe argumenti i PN-se rrotullohet rreth nje arsyetimi protestant (e verteta ben fene dhe jo feja te verteten) ne apologji kundrejt nje arsyetimi bizantin te metropolitit (qe barazon kombin me fene).

Faqja 9 prej 21 FillimFillim ... 789101119 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •