Close
Faqja 0 prej 12 FillimFillim 1210 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 113

Tema: Ateizmi

Inxhinier Maska e albani1
    Anėtarėsuar
    16-08-2007
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    840

Ateizmi

Kam hapur me pare nje teme ku u mbyll dhe kjo nuk me dha mundesine te shpreh nje mendim te cilin e mbeshtes me argumenta.

Gjithsesi nuk dua te ofendoj askend dhe nuk dua te filloj nje dicka nga e para

Shpesh u thuhet besimtareve se ata jane injorante per shkak se nuk jane Ateist.
    A nuk eshte kjo fjale nje paragjykim ?
    A nuk eshte nje fjali ofenduese kjo?
    A nuk eshte kjo thenie nje injoranci ne kuptimin e nje argumenti fallso ose te kote?

Sepse nuk mund te thuash per dike qe eshte injorant per faktin se nuk eshte i te njetjit mendim me ty

Por pretendohet se mqns Ateistet na paskan argumente llogjike dhe besimtaret nuk na paskan kjo perben nje fakt per Ateistet.

Une respektoj Ateistet sepse jane njerez si une me ndjenja dhe zemer dhe shpirt, por nuk mund te bie dakort me ta ne lidhje me Perendine.

Nje Ateist shpall qe nuk ka Zot.
    Dhe ku bazohet ai per kete?
    DARVINI- teorite e DARVINIT
    Nuk ka teori tjeter ku te bazohet.

Por pikepyetja primare e kesaj baze eshte se ajo ngelet vetem nje teori e cila nuk eshte faktuar asnjehere.
    Nese kjo teori eshte faktuar , le te sillen faktet me te cilat eshte faktuar kjo teori.
    Por ne fakt pretendohet se jane fakte disa gjera qe dihen por jane interpretuar ne menyra te ndryshme.

DIkush kur shikon disa racash qensh mendon dhe thote se ketu paska ndodhur evolucion , por nuk kupton se ky eshte vetem nje interpretim , sepse ata qen te racave te ndryshme qener jane.

Kjo ishte vetem nje shembull.

Gjithsesi nuk dua te sjell nje teme kunder Ateismit por te sjell nje te kuptuar te ri ne lidhje me Atreismin.

Ateizmi eshte nje fe e cila e interpreton ne menyren e vete filimin e jetes dhe egzistencen e cdo gjeje.

Eshte thene diku ne kete forum qe feja duhet t ekete patjeter nje Qenie supreme qe adhurohet ose disa qenie supreme.

Por une do te parashtroja faktin qe kjo nuk eshte aspak e vertete .
    Si i behet me fene Budiste qe nuk ka asnje qenie supreme qe duhet adhuruare?

Le te mendojme nje here per pak minuta dhe ta shikojme kete gje ne kete pikpamje.

Do te zbulojme gjera qe nuk i kishim menduar me pare.

Per mua Ateizmi ngelet nje fe.
    Perendia eshte aq i madh, saqe ne na duhet perjetesia per ta njohur Ate plotesisht.

ღ Ƴℓℓėʓ ღ Maska e RiGerta
    Anėtarėsuar
    01-11-2010
    Vendndodhja
    Perendim
    Postime
    946
    Nuk eshte e drejt qe ne te krijojme bindje sipas asaj qe vrejme dhe ta etiketojme dike si ateist. Ata vet e dijne per veten e tyre dhe kane te drejt te besojne ne bindjet e tyre.
    Njoh njerez qe nuk besojne ne Zot, por ama ne momente te veshtira, me vetedije apo pa te, kerkojne ndihmen e Zotit.Kete nuk e kuptoj-si ateistet ndjejne fuqine e perendise vetem kur ndjehen te ligeshtuar, kur i godet ndonje semundje apo tragjedi? Dua te them diēka duke u munduar qe te mos paragjykoj: Besimtari
    1. kurre nuk eshte vetem,
    2.shpirterisht eshte me i pasur dhe
    3.gjithmone e mban shpresa.
    Mund te jene keto tri gjera qe e dallojne besimtarin nga ateisti.
    Mɛ мιяɛ тɛ ʝɛм иɛ ɛяяɛƨιяɛ ɛ тɛ и∂ʝɛʝ αяσмɛи ɛ ∂яιтɛƨ, ƨɛƨα тɛ ʝɛм иɛ ∂яιтɛ ɛ тɛ мσƨ ɛ ƨнσн ғαяɛ✿⊱╮

Anėtarėsuar
    16-08-2007
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    840

Pershendetje

Citim Postuar mė parė nga RiGerta Lexo Postimin
    Nuk eshte e drejt qe ne te krijojme bindje sipas asaj qe vrejme dhe ta etiketojme dike si ateist. Ata vet e dijne per veten e tyre dhe kane te drejt te besojne ne bindjet e tyre.
    Njoh njerez qe nuk besojne ne Zot, por ama ne momente te veshtira, me vetedije apo pa te, kerkojne ndihmen e Zotit.Kete nuk e kuptoj-si ateistet ndjejne fuqine e perendise vetem kur ndjehen te ligeshtuar, kur i godet ndonje semundje apo tragjedi? Dua te them diēka duke u munduar qe te mos paragjykoj: Besimtari
    1. kurre nuk eshte vetem,
    2.shpirterisht eshte me i pasur dhe
    3.gjithmone e mban shpresa.
    Mund te jene keto tri gjera qe e dallojne besimtarin nga ateisti.

Po eshte e vertete qe e ndjen shpesh mbrojtjen e Zotit por nuk i jep rendesi ndoshta mgjeithese ka raste qe shume Ateiste jane kthyer ne besim te Zoti per shkak te asaj qe kane perjetuar Zotin ne jetet e tyre , jo vetem emocionalisht por edhe ne menyre fizike ne kuptimin qe kane pare doren e Zotit se si i ka mbrojtur.

Por une nuk jam vetem i ketij mendimi por gjithashtu edhe ne ate qe kur nje Ateist eshte i lumtur ai po perjeton perseri nje ndjenje qe eshte nga Perendia.

Lumturi nuk eshte te vrasesh kjo do te ishte cmenduri dhe jo lumturi por lumturi eshte te perjetosh gjera qe vijne ne jeten tende sepse ke perfitur dicka , te pakten kjo ndodh shpesh me lumturine e nje njeriu sepse njerezit pavaresisht besimit qe kane jane egoiste ne natyre por kur te provojne se lumturi eshte te japesh cdo kush do te lumturohet edhe me shume.

E bukura eshte se kjo eshte nje fakt , ka me shume lumnturi kur jep se sa kur merr . Kjo eshte fakt dhe mund te provohet ne jeten e perditeshme.
    Por e bukura eshte se ky fakt e ka zanafillen ne bibel dhe jo ne njeriun.
    Kjo eshte nje fakt tjeter qe bibla eshte fjala e Zotit, edhe pse Ateisti si person nuk e njeh biblen si fjala e Zotit ai mund te provoje te vertetat qe shkruhen aty dhe te shikoje se sa te verteta te bukura jane.
    Perendia eshte aq i madh, saqe ne na duhet perjetesia per ta njohur Ate plotesisht.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    17-07-2009
    Postime
    567
    Besomni qeto postime qe i keni ba dej tash nuk po perputhen me Ateizmin e Vertet se si mendohet ose pranohet Ateizmi tek nje njeri. Ju e keni bisedu me nje menyr se si ju e mendoni Ateizmin. Kurse une ate qe e pash ju nuk dini pre Ateizmin asgje. Dhe i keni mar Shembujt te thjesht se si ju i mendoni dhe jo se si i mendojn Ateistat. Kjo e humb mendimin negativ ndaj Ateizmit. Kshtu qe s'po mbetet me bisedu kurgje ketu. Ne qoftese nuk pritoni hidhjani nje sy Ateizmint ne kryeteme gjithashtu edhe Kuranit dhe Bibles per Kontradiktat. Pastaj ejani e bisedojm te gjithe se bashku, perderisa nuk keni zgjidhje per Librat e Shenjt atehere cfar mbetetet te bisedojm per Ateizmin?

Anėtarėsuar
    16-08-2007
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    840

Pershendetje

Citim Postuar mė parė nga Marduk Lexo Postimin
    Besomni qeto postime qe i keni ba dej tash nuk po perputhen me Ateizmin e Vertet se si mendohet ose pranohet Ateizmi tek nje njeri. Ju e keni bisedu me nje menyr se si ju e mendoni Ateizmin. Kurse une ate qe e pash ju nuk dini pre Ateizmin asgje. Dhe i keni mar Shembujt te thjesht se si ju i mendoni dhe jo se si i mendojn Ateistat. Kjo e humb mendimin negativ ndaj Ateizmit. Kshtu qe s'po mbetet me bisedu kurgje ketu. Ne qoftese nuk pritoni hidhjani nje sy Ateizmint ne kryeteme gjithashtu edhe Kuranit dhe Bibles per Kontradiktat. Pastaj ejani e bisedojm te gjithe se bashku, perderisa nuk keni zgjidhje per Librat e Shenjt atehere cfar mbetetet te bisedojm per Ateizmin?
    E njejta gje eshte per ty Marduk edhe ti e shikon biblen dhe besimin ne nje menyre qe per besimtaret eshte e gabuar.
    Une e shikoj ne menyre te gabuar Ateizmin sipas teje dhe ti e shikon ne menyre te gabuar krishterimin sipas meje.

Prandaj mendoj se ka vend per te diskutuar,
    Une i kam lexuar ato tema qe ti ke thene dhe kam pare pasaktesi ne cdo lloj aspekti per shkak te paditurise biblike ( nuk flas per kuranin se nuk e njoh mire).

Ndoshta nuk te pelqen ty si Ateist qe une mendoj ashtu per Ateizmin por edhe mua nuk me pelqen qe ti te mendosh keq per biblen .
    Keto nuk jane argumenta

Keto jane menyra interpretimi.

Keshtu kam thene edhe une me pare.

Se Ateistet i shikojne dia gjera sipas menyres se tyre te interpretimit , por kjo nuk do te thote se kane te drejte.

Ne fund te dunfit besimtaret kane sjele me shume argumenta bindese per egzistencen e Zotit nderkohe qe Ateistet nuk kane sjelle asnje argument ose fakt per mos egzistencen e Tij.

Por gjithsesi ketu nuk jemi ne lufte.
    Por periqemi qe te bindim njeri tjetrin por ne kete duhet ta bejm per te miren e njeri tjetrit jo per tu tallur me njeri tjetrin.

Shume persona ketu qofte nga ana e Ateisteve qofte nga ana e besimtareve kane qene talles . Kjo nuk eshte e mire

Shpresoj qe diksutimet mes tyre te jene konstruktive.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    17-07-2009
    Postime
    567
    Une po pajtona me ty se ka edhe asi raste qe ka shperndarje te foljes se flliqt por ato mue me kan ardh nga Besimtart njeher pastaj une ja kam kthye ne Temat tjera e kjo e ka humb Debatin cdo kush qe u kap per mue. Sepse nuk kan pas fakte rreth ekzistencen se Zotit ose jan nxan ngusht me nje ane dhe s'kan dit se si te shpetojm nga Argumenti i paster qe e kam treguar, per ate me ka ardh ofendimi dhe pastaj edhe une ja kam kthy ne ate menyr qe dikush ma ka ba mue me heret...por le ta lejme anash ate gje...

Une per Krishterimin di me te thane vetem nje gje: Hin ne Temen Kontradikte dhe Absurditet ne Bibel dhe shtjelloj kontradiktat qe jan ndermjet Kapitujve. Une kurgja nuk po kerkoj me shum prej teje vetem shtjelloj ato stergabime t'mdhaja ne Bibel. Se ti eshte fakt qe e mendon Biblen si te ardhur prej vet Dores se Zotit por me ato kontradikta qe jan ai per mendimin tem nuk quhet ZOT. Edhe Besimtart qe po thu kan pas fakte me shum se sa Ateistet eshte poenta qe eshte ma e leht Besimi se sa mendimi se ti ne qoftese ja fillon te mendosh se si vjen ZOTI ne mendjet tona ose si na perceptohet qe kur jemi femij ti ki me e pas nje bindje shum te ndryshme per Zotin se si eshte shkruajt ne Kuran dhe Bibel. Ne menyren Psikologjike besom se ki me ndrru mendim teper t'mdhaja sa qe ti ki me dal ne konkluzione me vetveten tane por vetem ne qoftese MENDON.

Pra kejt cka po du prej teje eshte vetem nje shtjellim t'madh me ja dhan Bibles te ato kontradikta, ose qe don ti une ti postoj edhe ketu vetem ti me arrit qe te kete nje zgjidhje per ato Kapituj.

Me t'mira.

Anėtarėsuar
    16-08-2007
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    840

Faleminderit

Citim Postuar mė parė nga Marduk Lexo Postimin
    Une po pajtona me ty se ka edhe asi raste qe ka shperndarje te foljes se flliqt por ato mue me kan ardh nga Besimtart njeher pastaj une ja kam kthye ne Temat tjera e kjo e ka humb Debatin cdo kush qe u kap per mue. Sepse nuk kan pas fakte rreth ekzistencen se Zotit ose jan nxan ngusht me nje ane dhe s'kan dit se si te shpetojm nga Argumenti i paster qe e kam treguar, per ate me ka ardh ofendimi dhe pastaj edhe une ja kam kthy ne ate menyr qe dikush ma ka ba mue me heret...por le ta lejme anash ate gje...

Une per Krishterimin di me te thane vetem nje gje: Hin ne Temen Kontradikte dhe Absurditet ne Bibel dhe shtjelloj kontradiktat qe jan ndermjet Kapitujve. Une kurgja nuk po kerkoj me shum prej teje vetem shtjelloj ato stergabime t'mdhaja ne Bibel. Se ti eshte fakt qe e mendon Biblen si te ardhur prej vet Dores se Zotit por me ato kontradikta qe jan ai per mendimin tem nuk quhet ZOT. Edhe Besimtart qe po thu kan pas fakte me shum se sa Ateistet eshte poenta qe eshte ma e leht Besimi se sa mendimi se ti ne qoftese ja fillon te mendosh se si vjen ZOTI ne mendjet tona ose si na perceptohet qe kur jemi femij ti ki me e pas nje bindje shum te ndryshme per Zotin se si eshte shkruajt ne Kuran dhe Bibel. Ne menyren Psikologjike besom se ki me ndrru mendim teper t'mdhaja sa qe ti ki me dal ne konkluzione me vetveten tane por vetem ne qoftese MENDON.

Pra kejt cka po du prej teje eshte vetem nje shtjellim t'madh me ja dhan Bibles te ato kontradikta, ose qe don ti une ti postoj edhe ketu vetem ti me arrit qe te kete nje zgjidhje per ato Kapituj.

Me t'mira.

DO te ishte mire te fillojme ketu avash avash me nje nga nje nese ke mundesi ti postosh ketu.
    Te merremi me keto kontradikta nje per nje jo me te gjitha pernjehere.

Respekte.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    17-07-2009
    Postime
    567
    Po Alban urdhno e spjegomi se cka eshte puna e Abrahamit se nuk po e kuptoj urdhno zberthej:

Sa shumė fėmijė Abrahamit ka pas?

Abrahami kishte vetėm njė djalė.

Hebrenjve 11:17
    Me anė tė besimit Abrahami, kur ai u pėrpoq, ofroi Isakun, ... djalin e tij tė vetėmlindurin.

Zanafilla 22:02
    Merr tani birin tėnd, birin tėnd tė vetėm Isakun, ... dhe tė ofrojė atė atje pėr olokaustin.

Abrahami kishte mė shumė se njė djalė.

Zanafilla 16:15
    Kėshtu Agari i lindi njė djalė me Abrahamin: dhe Abrami i vuri emrin djalit tė tij, qė Agari kishte lindur, Ismael.

Zanafilla 21:2-3
    Dhe Sara u ngjiz dhe lindi njė djalė me Abrahamin ėshtė pleqėrinė e tij .... Dhe Abrahami ia vuri atij Is-hakun.

Zanafilla 25:1-2
    Pastaj Abrahami mori njė grua, dhe emri i saj ishte Keturahut. Dhe ajo Zimramin lindi, dhe Jokshanin, Medanin, Madianin, Ishbakun dhe Shuahin.

Galatasve 4:22
    Abrahami kishte dy djem, njė nga njė grua-lidhje, dhe tjetri nga njė grua e lirė.

.

Anėtarėsuar
    16-08-2007
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    840

Pershendetje

Se pari faleminderit qe pranove te diskutosh.
    Doja te dija qe nese ti ke lexuar biblen vete apo ke lexuar vetem disa vargje qe i ke pare ketu ne forum te Ateizmit per efekt kontadikte?

Duke pare keto vargje dhe duke i marre ashtu nje nga nje do te duket sikur bibla ka gabime ose kontradikta. Por nese i shikojme me mire keto vargje me gjithe pasazhin perkates dhe po te hetojme me kujdes ne bibel sikur te ishim studius ne lidhje me personin e Perendise do te kishte nje kuptim me te qarte.

Une besoj se kjo puna e Abrahamit nuk eshte kontradikte por nje interpretim.
    Nqs e njohim biblen dhe kulturen e bibles atehere do te kuptojme edhe ato qe bibla thote.Bibla eshte shkrojtur ne nje kulture te tille qe per ne nuk eshte shume e njohur si Shqipetar.
    Bibla eshte fjale e Zotit por e frymezuar nga Ai por eshte shkrojtur nga dore njerezore.
    Bibla nuk pretendon te kete rene nga qielli sic pretendon kurani . Pastaj qe dicka te jete hyjnore nuk kekrohet qe te kete rene nga qielli keshtu ne menyre misterioze. Perendia perdor njerez ne bibel dhe jane njerezit e Perendise ata qe e shkruajne biblen ne kohera te ndryshme. Nuk eshte e thene qe dicka qe se kuptojme ne si shqipetare eshte e gabuar. Nuk eshte e thene qe dicka qe ne si njerez te koheve te sotme nuk e kuptojme te jete e gabuar.

Ka menyra te ndryshme te te kuptuarit te gjerave dhe kjo nuk do te thote se jane gabim.

Psh shqipetaret kur ndodh nje vdekje per respekt te familjes qe i ka ndodhur fatkeqesia do te fikin tv dhe cdo lloj muzike. Por ne amerike ndryshon puna atje kendohet kenga ''Sa hir madheshtor''. A dmth kjo se e kane gabim amerikanet? Jo ata ate kulture kane. Ne shqipetaret kemi kulture tjeter. Kush eshte kultura me e mire? Nuk ka kulture me te mire , te gjitha kulturat kane brenda vetes dicka te mire .

Keshtu eshte puna edhe me shprehjet qe ne lexojme ne bibel.
    Abrahamit i ishte premtuar nje djale--Zanafilla 15:5 Perendia i thote se ai qe do te dale nga e perbrendshmja e Abrahamit do te jete trashegimtar i tij.
    Pra Zoti i premton nje trashegimtar. Por jo nje qe do te linde brenda shtepise se Abrahamit ( ndonje sherbetor ose skllav) por nga fara e Abrahamit dhe barku i Sares. Perendia e konsidronte jo trashegimtar ate qe do te lindte nga nje burr tjeter ose nje grua tjeter pervec Abrahamit dhe Sares.

Por cfare beri Sara? Ajo nuk pati besim dhe e shtyu burrin e saj te shkonte tek Agari tek nje skllave. Por Perendia kish thene qe jo bir i ndonje tjetere por vetem biri i te lires i sares jo i skllaves . Pra nuk do te ishte trashegimtar biri i skllaves qe lindi sipas mishit jo sipas premtimit.---- Zanafilla 16:2

Perendia ja perserit premtimin Abrahamit tek zanafilla 17:1-8 Por eshte duke i thene se do ta bente baba te nje shumice kombesh dhe madje baba te frytshem. Perendia i premton se do te jete Peendia i pasardheseve te tij dhe ata do te jene populli i Tij. Perendia i premton Abrahamit se do te banoje ne vendin qe do ti jepte si trashegimi atij dhe pasardhesve te tij.
    Por lind pyetja a ishte trashegimtar iIsmaeli?JO
    Ismaeli nuk ishte trashegimtar.Por vetem ai qe do te lindte prej Abrahamit dhe Sares do te ishte trashegimtar dhe pasardhesit e tij.
    Kete premtim Zoti e ben edhe ndaj Sares tek zanafilla 18:10
    Perendia i premton Sares se ajo do te linde nje djale dhe ai do te sihte trashegimtari.
    Lexojme tek Zanafilla 20:12-13 se Perendia e lejoi Ismalein te largohej sepse nuk do te ishte trashegimtar i emrit te Abrahamit por vetem Isaku do te ishte trashegimtar i emrit te Abrahamit dhe si pasoj edhe i tokes se premtuar dhe i pasurive te abrahamit . Per kete aresye Isaku quhet si djali i vetmlindur sepse eshte i vetmi trashegimtar i ermit te Abrahamit.Ismalei nuk ishte trashegimtar i emrit te Abrahamit , por Perendia eshte i hirshem dhe nuk e mohon krijesen e Tij Perendia nuk kishte bere asnje gabim por Abrahami dhe Sara bene gabim , Megjithate Zoti kujdeset edhe per Ismalein duke e bere edhe ate te shumohej dhe duke nxjerre edhe nga ai nje komb .
    Por vetem Iskau do te trashegonte emrin e abrahamit dhe keshtu do te ishte i vetmlindur bir prej abrahamit qe trashegonbte emrin e Abrahamit.
    Kjo eshte nje menyre se si i shikon gjerat bibla dhe Zoti. A ka apo jo padrejtesi tek Zoti kjo eshte teme tjeter por ketu shikojme qe nuk ka kontradikte ne bibel per shkak te nje shprehje qe nuk mund te kuptohet sot sipas menyres qe ne mendojme sot .
    Po Alban urdhno e spjegomi se cka eshte puna e Abrahamit se nuk po e kuptoj urdhno zberthej:

Sa shumė fėmijė Abrahamit ka pas?

Abrahami kishte vetėm njė djalė.

Hebrenjve 11:17
    Me anė tė besimit Abrahami, kur ai u pėrpoq, ofroi Isakun, ... djalin e tij tė vetėmlindurin.
    Pse quhet i vetem lindur? Kam shpjeguar me larte , plus qe po te shikojme nuk mohohet aspak se abrahami kishte edhe bij te jtere por ka nje dallim mes atij qe ka lindur prej sares dhe atyre qe kane lindur prej grave te tjera. Isaku do te trashegonte emrin e Abrahamit kurse te tjeret jo.
    Edhe me Krishtin nes e shikon ne bibel thuhet se eshte i vetemlindur Bir prej Atit . Perendia ka lindur edhe bij te tjere ne aspektin shpirteror , qe jane te krishteret te cilet jane lindur nga Fryma por Jezusi eshte ndryshe nga yte krishteret . Ka nje dallim mes Jezusit dhe kristianeve prandaj quhet i vetemlindur Jezusi sepse eshte Ai qe trashegoi cdo gje dhe qe kete trashegim ia dha kishes.Kisha nuk e mori trashegimin direkt nga Ati por nga Krishti .
    Zanafilla 22:02
    Merr tani birin tėnd, birin tėnd tė vetėm Isakun, ... dhe tė ofrojė atė atje pėr olokaustin
    eshte shpjeguar me larte.

Abrahami kishte mė shumė se njė djalė.

Zanafilla 16:15
    Kėshtu Agari i lindi njė djalė me Abrahamin: dhe Abrami i vuri emrin djalit tė tij, qė Agari kishte lindur, Ismael.
    E shpjeguar me larte. Ismaeli nuk ishte trashegimtar i emrit te Abrahamit prandaj nuk quhet si i vetemlindur por eshte lindur nga mishi jo nga premtimi . Zoti nuk premtoi se Abrahami do te kishte nje femije prej skllaves por prej Sares. Isaku ishte bir i premtimit kurse Ismalei jo.

Zanafilla 21:2-3
    Dhe Sara u ngjiz dhe lindi njė djalė me Abrahamin ėshtė pleqėrinė e tij .... Dhe Abrahami ia vuri atij Is-hakun.
    Kete e ke pare gabim se behet fjale per Isakun, birin e premtimit.

Zanafilla 25:1-2
    Pastaj Abrahami mori njė grua, dhe emri i saj ishte Keturahut. Dhe ajo Zimramin lindi, dhe Jokshanin, Medanin, Madianin, Ishbakun dhe Shuahin.
    Edhe keta nuk ishi bij te premtimit por te mishit dmth qe ishte nje mekat i Abrahamit ose nje veper e drejtuar nga menyra e te menduarit te Abrahamit jo e drejtuar nga Zoti.

Galatasve 4:22
    Abrahami kishte dy djem, njė nga njė grua-lidhje, dhe tjetri nga njė grua e lire
    Ketu behet e qarte ajo qe kam shpjeguar se Isaku eshte bir i premtimit dhe jo te tjeret.
    Kur thote dy bij nuk behet fjale per jeten e Abrahamit pas vdekjes se Sares sepse Sara kishte vdekur ne kapitullin 23 . Bibla nuk ka kontradikte por eshte Pali i cili po flet per zanafillen kapitujt para kapitullit 24 .
    Pali po flet per kohen kur Abrahami kishte vetem dy bij per te perdorur kete si nje ilustrim ne lidhje me temen e shpetimit. Ketu nuk ka kontradikte.
    madje tek Gal 4:28-31 Pali eshte duke perdorur perseri kete ilustrim qe kristianet e galatise te kuptojne se cdo te thote te jesh bir i premtimit.
    Isaku ishte bir i premtimit jo Ismalei. Prandaj Pali perdor keto dy femije te lindur por ai nuk po flet per kohen e pasvdekjes se Sares por per kohen kur ajo jetonte. Nese e lexon ne kontekst thuhet se ne jemi bij te se lires( Sara) jo te skllaves (Agari)
    A po e mohoin faktin Pali qe Abrahami u martua perseri pas vdekjes se Sares ?JO
    Ai nuk po e permend fare ate.Palit nuk i intereson ai moment ne jeten e abrahamit . Palit i intereson nje tjeter moment.

Pra ketu nuk ka asnje kontradikte.

Nes ke paqartesi me thuaj.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga albani1 : 27-12-2010 mė 07:15

Anėtarėsuar
    16-08-2007
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    840

Pra shkurtimisht

keqkuptimi ose moskuptimi eshte tek fjala i vetemlindur

Kjo per shkak se sot ne kohet moderne kete fjale e kuptojme si te gjithe ata qe jane lindur prej dilkujt.
    Por ne fakt ne ate kohe kuptohej si ata qe trashegonin emrin e te atit.

Isaku trashegoi emrin e te atit dhe jo Ismaeli .

e njejta gje edhe per bijte e Keturahut , por keqkuptimi tjeter eshte se Pali nuk pemend ata bij te keturahut sepse nuk i perdor si alegori . Palit i intereson te permendi vetem ata bij qe i takojne kohes kur Sara ishte akoma ne jete, por Pali nuk po mohon egzistencen e tyre.

Faqja 0 prej 12 FillimFillim 1210 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •