Postuar më parë nga
ramazan_it
Gruaja që e deshti më tepër Krijuesin se sa burin e saj.
Cilësia më dalluese e gruas së faraonit, Asijes (r.a) është forca e besimit të saj. Në fakt Allahu e përdor gruan e faraonit si shembull për të gjithë besimtarët, pa dallim gjinie. Zoti thotë në Kur'an: "E atyre që besuan, Allahu u solli shembull gruan e faraonit kur ajo tha: 'O Zoti im, më ndërto një shtëpi në xhenet dhe më shpëto nga faraoni dhe veprat e tij si dhe më shpëto nga njerëzit mëkatarë." (Tahrim: 11)
Për të kuptuar shkakun pse Allahu i Lartmadhërishëm merr Asien (r.a) si shembull universal te besimit për çdo kohë e për të gjithë njerëzit pa marrë parasysh gjininë, është e domosdoshme të njihemi më parë me bashkëshortin e saj, faraonin.
Asija (r.a), gruaja e faraonit, ajo që e kishte birësuar Musain (a.s). Ajo ishte gruaja nr. 1 në të gjithë Egjiptin. Asija (r.a) do të deklaronte besimin e saj në Zotin e Vetëm dhe të Vërtetë.
Për faraonin nuk kishte katastrofë dhe fatkeqësi më të madhe.
Në shumë transmetime thuhet se faraoni e keqtrajton të shoqen dhe e torturon çnjerëzisht. Ai ia lidhte këmbët e duart dhe ia tërhiqte me forcë. Gjatë torturave Asija (r.a) lutej: "O Zoti im! Ndërtomë një shtëpi tek Ti në xhenet, më shpëto nga faraoni dhe veprat e tij dhe më shpëto nga populli keqbërës." (Tahrim: 11)
Edhe pse vetë kishte jetuar në pallate luksoze, Asija nuk lutej që Zoti t'i japë një pallat në xhenet, por thjesht një shtëpi. Qëndrimi dhe durimi i saj përballë torturave, ia shtuan vlerat dhe e rradhitën ndër katër zonjat e përsosura.
Thotë Profeti a.s në një hadith:"Nga gratë, nuk janë përsosur veçse katër: Merjeme bintu Imran, Asija bashkëshortja e Faraonit, Hadixhe bintu Huvejlid dhe Fatime bintu Muhamed."
Madhështia e kësaj gruaja qëndron tek fakti se bukuritë e kësaj bote nuk e mashtruan. Ka shumë gra që e pëlqejnë fenë, duan t'i forcojnë lidhjet me Zotin, u pëlqen të falen, por moda, ndriçimi i rremë i kësaj bote ua errëson rrugën për tek Zoti.
Asija (r.a) edhe pse ishte mbretëresha e Egjiptit jetonte në pallate luksoze dhe i shërbenin me qindra skllave, zgjodhi Zotin dhe refuzoi gjithçka tjetër. Ajo refuzoi pallatet e kësaj bote dhe i kërkonte Zotit një shtëpi në xhenet. Ajo nuk kërkonte vetëm një shtëpi, por e kërkonte atë pranë Zotit në Firdeusin e lartë.
Asija (r.a) ishte e vetëdijshme për çmimin që do të paguante për vendosmërinë e saj, për besimin në Zot.
Ishte e vetëdijshme që pasojat e këtij vendimi do ta shpijnë në humbjen e famës si dhe do të përjetonte torturat më të tmerrshme nga bashkëshorti. Por dashuria e saj për Zotin ishte e pamasë, ishte mahnitëse. Kur paraqitet kjo dashuri në zemër, çdo gjë tjetër është e parëndësishme.
Çfarë të bëjë me jetën, fëmijët, familjen dhe shtëpinë? Eshtë i magjepsur e Ti i dhuron dy botët. I magjepsur me Ty çfarë të bëjë me dy botët?" Fuqia e besimit dhe dashuria për Allahun mund të jetë aq e madhe saqë nuk ekziston fuqi në botë që ta thyejë dhe nënshtrojë atë.
Kur Asija (r.a) po torturohej dhe tha lutjen e saj, qielli u hap për të dhe ajo pa shtëpinë e saj në Parajsë dhe buzëqeshi. Rojat u habitën se si mund të buzëqeshte kur po torurohej.
I tërbuar faraoni urdhëroi që të sillnin një gur shumë të madh që t'ia hidhnin përsipër që ta vrisnin. Por Allahu i Lartmadhërishëm ia mori shpirtin Asijes (r.a) përpara se të sillnin gurin dhe e bëri shembull për të gjithë besimtarët burra dhe gra deri në fund të kësaj bote.
Esselamun alejkum we rahmetullahi we berekatuhu.
Krijoni Kontakt