Close
Faqja 2 prej 9 FillimFillim 1234 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 84
    i/e regjistruar Maska e VOLSIV
    Anėtarėsuar
    14-10-2009
    Postime
    1,069
    >>> Shume e bukur: "Pėr kėtė arėsye po dėrgoj miqtė e mi nė mėnyrė qė ata tė ndajnė djajtė nga gjymtyrėt e mia, pasi djajtė janė armiqtė e mi tė vėrtetė. Unė i dėrgoj si kalorės nė luftė. Ai njeri qė e bėn zap trupin dhe ia mohon vetes gjėrat e paligjshme ėshtė ushtari im i vėrtetė. Pėr heshtė do tė ketė fjalėt e gojės sime dhe nė dorė do tė mbajė shpatėn e besimit; nė gjoks do tė ketė parzmoren e dashurisė kėshtu qė, ēfarėdo tė ndodhė, dashuria e tij pėr mua s’do tė zbehet. Ai duhet tė ketė mburojėn e durimit me vete qė tė durojė gjithēka me durim."
    La verita' ti rendera' libero!

Paqe! Maska e Matrix
    Anėtarėsuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Nė Zemrėn e Hyjit!
    Postime
    3,123
    Vertet e bukur Volsiv

Fjalėt e Virgjėrės sė lavdishme drejtuar bijės sė saj rreth mėnyrės sė tė veshurit dhe llojit tė petkave dhe zbukurimeve me tė cilat bija duhet zbukuruar dhe veshur.

Kapitulli 7

Unė jam Maria qė ka lindur Birin e Hyjit, Hyj i vėrtetė dhe njeri i vėrtetė. Unė jam Mbretėresha e engjėjve. Im Bir tė do me gjithė zemėr. Prandaj duaje! Ti duhet tė zbukurohesh me petkat mė tė bukura dhe unė do tė tė tregoj si dhe ēfarė rrobash duhet tė veshėsh. Ashtu si mė parė mbaje kanatiere, sipėr saj bluzė, kėpucė, mantel dhe njė karficė mbi gjoks, kėshtu tani duhet tė veshėsh veshje shpirtėrore. Kanatierja ėshtė pendesa. Ashtu sikurse kanatierja vishet ngjitur me trupin, po ashtu pendesa dhe rrėfimi janė rruga e parė drejt kthimit tek Hyji. Nėpėrmjet saj mendja, e cila dikur gjente kėnaqėsi nė mėkat, pastrohet dhe trupi i pafre mbahet nėn kontroll. Dy kėpucėt janė dy predispozitat, konkretisht njeti pėr tė ndrequr shkeljet e dikurshme dhe njeti pėr tė bėrė mirė dhe pėr tė qėndruar larg sė keqes. Bluza jote ėshtė shpresa tek Hyji. Sikurse bluza ka dy mėngė, ashtu shpresa jotė pastė drejtėsi dhe mėshirė. Nė kėtė mėnyrė do tė shpresosh pėr mėshirėn e Hyjit sepse ti nuk e shpėrfill drejtėsinė tij.

Sille ndėrmend drejtėsinė dhe gjykimin e tij pa harruar mėshirėn e tij, pasi ai nuk ushtron drejtėsi pa mėshirė e as mėshirė pa drejtėsi. Manteli ėshtė feja. Ashtu sikurse manteli mbulon gjithēka dhe githēka mbėshtillet brenda tij, po ashtu natyra njerėzore mund tė pėrfshijė dhe fitojė gjithēka nėpėrmjet fesė. Ky mantel duhet zbukuruar me nishanet e dashurisė sė dhėndrit, konkretisht me mėnyrėn se si tė ka krijuar, se si tė ka shėlbuar, se si tė ka ushqyer e tė ka futur brenda shpirtit tė vet dhe tė ka hapur sytė shpirtėrorė. Karfica ėshtė kujtimi i mundimeve tė tij. Ngulite fort nė zemėr mendimin se si e tallėn dhe fshikulluan, se si nė kryq -ende gjallė- kullonte gjak i shpuar nė ēdo nerv, se si nė vdekje i gjithė trupi iu drodh nga dhimbjet e mprehta tė mundimeve, se si e braktisi shpirtin e tij nė duart e Atit. Qėndroftė kjo karficė gjithnjė mbi gjoksin tėnd! Nė kokėn lėr tė tė vėnė njė kurorė, domethėnė pastėrtinė e afeksioneve tė tua, qė tė bėn tė preferosh mė mirė torturėn sesa njollosjen. Qofsh e thjeshtė dhe e denjė! Mos mendo pėr asgjė, mos dėshiro tjetėr veē Hyjit dhe Krijuesit tėnd. Kur ke atė, ke gjithēka. E zbukuruar kėshtu do tė presėsh dhėndrin.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Matrix : 10-12-2010 mė 06:34
    Krishti: Ne Qiell me lavdine Hyjnore, ne toke me perulesine e sherbetorit!

Paqe! Maska e Matrix
    Anėtarėsuar
    02-11-2002
    Vendndodhja
    Nė Zemrėn e Hyjit!
    Postime
    3,123
    Fjalėt e Mbretėreshės sė Qiellit drejtuar bijės sė saj tė shtrenjtė pėr ta mėsuar se si ta dojė dhe lėvdojė Birin e saj sė bashku me Nėnėn e tij.

Kapitulli 8

Unė jam Mbretėresha e Qiellit. Ti po mendoheshe se si duhet tė mė lėvdosh. Tė jesh e sigurtė se tė gjitha lavdet qė i thuren tim Biri, janė lavde pėr mua. Dhe ata qė e ēnderojnė atė, mė ēnderojnė mua, sepse dashuria ime pėr tė dhe e tija pėr mua ishte aq e flaktė saqė tė dy ishim si njė zemėr. Aq shumė mė nderonte mua, qė isha njė enė argjile, saqė mė lartėsoi mbi tė gjithė engjėjt. Prandaj duhet tė mė lėvdosh kėshtu: “I bekuar je ti o Hyj, Krijues i tė gjithė gjėrave, qė denjove tė zbresėsh nė krahėrorin e Virgjėrės Mari. I bekuar je ti, o Hyj, qė denjove tė rrish nė Virgjėrėn Mari pa iu bėrė barrė dhe more trup tė panjollė prej saj pa mėkat.

I bekuar je ti, o Hyj, qė erdhe tek Virgjėra duke i dhėnė gėzim shpirtit dhe gjithė trupit tė saj dhe linde nga ajo nė gėzimin e panjollė tė tė tėrė trupit tė saj. I bekuar je ti, o Hyj, qė pasi u ngrite nė qiell e ngazėlleve Virgjėrėn Mari me ngushėllime tė vazhdueshme dhe e vizitove me ngushėllimin tėnd. I bekuar je ti, o Hyj, qė e more trup dhe shpirt Virgjėrėn Mari, Nėnėn tėnde, nė Qiell dhe e nderove duke e vendosur pranė hyjnisė sate mbi tė gjithė engjėjt. Ki mėshirė pėr mua pėr hir tė lutjeve tė saj!
    Krishti: Ne Qiell me lavdine Hyjnore, ne toke me perulesine e sherbetorit!

i/e regjistruar Maska e VOLSIV
    Anėtarėsuar
    14-10-2009
    Postime
    1,069
    Citim Postuar mė parė nga Matrix Lexo Postimin
    Fjalėt e Mbretėreshės sė Qiellit drejtuar bijės sė saj tė shtrenjtė pėr ta mėsuar se si ta dojė dhe lėvdojė Birin e saj sė bashku me Nėnėn e tij.

Kapitulli 8

Unė jam Mbretėresha e Qiellit. Ti po mendoheshe se si duhet tė mė lėvdosh. Tė jesh e sigurtė se tė gjitha lavdet qė i thuren tim Biri, janė lavde pėr mua. Dhe ata qė e ēnderojnė atė, mė ēnderojnė mua, sepse dashuria ime pėr tė dhe e tija pėr mua ishte aq e flaktė saqė tė dy ishim si njė zemėr. Aq shumė mė nderonte mua, qė isha njė enė argjile, saqė mė lartėsoi mbi tė gjithė engjėjt. Prandaj duhet tė mė lėvdosh kėshtu: “I bekuar je ti o Hyj, Krijues i tė gjithė gjėrave, qė denjove tė zbresėsh nė krahėrorin e Virgjėrės Mari. I bekuar je ti, o Hyj, qė denjove tė rrish nė Virgjėrėn Mari pa iu bėrė barrė dhe more trup tė panjollė prej saj pa mėkat.

I bekuar je ti, o Hyj, qė erdhe tek Virgjėra duke i dhėnė gėzim shpirtit dhe gjithė trupit tė saj dhe linde nga ajo nė gėzimin e panjollė tė tė tėrė trupit tė saj. I bekuar je ti, o Hyj, qė pasi u ngrite nė qiell e ngazėlleve Virgjėrėn Mari me ngushėllime tė vazhdueshme dhe e vizitove me ngushėllimin tėnd. I bekuar je ti, o Hyj, qė e more trup dhe shpirt Virgjėrėn Mari, Nėnėn tėnde, nė Qiell dhe e nderove duke e vendosur pranė hyjnisė sate mbi tė gjithė engjėjt. Ki mėshirė pėr mua pėr hir tė lutjeve tė saj!
    >>> Nuk e di a kem thene ndonjehere por kur lexoj keto Rrefime mendoj se duheshin perfshire ne Bibel aq shume shpirterore dhe te larta jane.
    La verita' ti rendera' libero!

i/e regjistruar Maska e Diella1
    Anėtarėsuar
    07-03-2011
    Postime
    1,162
    Fjalėt e Mbretėreshės sė Qiellit drejtuar bijės sė saj tė shtrenjtė nė lidhje me dashurinė e madhe qė Biri kishte pėr Nėnėn Virgjėr dhe sesi Nėna e Krishtit u ngjiz nga njė martesė e pastėr dhe u shenjtėrua nė krahėrorin e sė ėmės dhe se si ajo u ngrit me trup dhe shpirt nė Qiell dhe rreth fuqisė sė emrit tė saj dhe engjėjve qė i caktohen njeriut pėr tė mirė ose keq.

Libri 1 - KAPITULLI 9

Unė jam Mbretėresha e Qiellit. Duaje tim Bir sepse Ai ėshtė tejet i denjė; kur ke Atė ke gjithēka qė ia vlen. Ai ėshtė tejet i dėshirueshėm; kur ke Atė ke gjithēka qė ėshtė e dėshirueshme. Duaje Atė edhe sepse ėshtė i virtytshėm; kur ke Atė i ke tė gjithė virtytet. Lėrmė tė tė rrėfej se sa e madhe ėshtė dashuria e tij pėr trupin dhe shpirtin tim dhe se sa nder Ai i dha emrit tim. Ai, im Bir, mė deshi pėrpara se unė ta doja sepse Ai ėshtė Krijuesi im. Ai i bashkoi nėnėn dhe babain tim nė njė martesė aq tė pastėr saqė nuk kish tjetėr ēift aq tė pastėr sa ata. Ata kurrė nuk deshėn tė kishin marrėdhėnie pėrveēse sipas Ligjit, pra vetėm pėr hir tė ngjizjes sė njė fėmije. Qysh se njė engjėll u shpalli se do tė kishin pėr fėmi Virgjėrėn nga e cila do tė vinte shpėtimi i botės, ata ishin gati mė mirė tė vdisnin se sa tė bashkoheshin me dashuri epshore; epshi kish vdekur pėr ta.

Por tė siguroj se prej dashurisė hyjnore, bazuar nė fjalėt e engjėllit, ata u bėnė njė trup jo prej epshit por nga dashuria pėr Hyjin. Nė kėtė mėnyrė unė u ngjiza nga fara e tyre prej dashurisė hyjnore. Pasi u formua trupi im, Hyji dėrgoi shpirtin e krijuar brenda tij prej Hyjnisė sė Vet; shpirti u shenjtėrua menjeherė sė bashku me trupin dhe engjėjt kujdeseshin pėr tė ditė e natė. Ėshtė e pamundur tė tė tregoj se ē’lumturi e madhe e pėrfshiu nėnėn time kur shpirti im u shenjtėrua dhe u bashkua me trupin. Mė pas, pasi u plotėsuan ditėt e mia mbi tokė, Ai fillimisht ngriti nė Qiell shpirtin tim, si epror i trupit, nė njė vend mė tė lartė se i tė tjerėve, pranė lavdisė sė Hyjnisė sė Tij dhe mė pas lartėsoi trupin tim aq lart saqė trupi i asnjė krijese nuk ėshtė mė afėr Hyjit sesa i imi.

Shih sa shumė im Bir e deshi shpirtin dhe trupin tim! E megjithatė ka disa njerėz qė me ligėsi mohojnė se unė jam nė Qiell me trup dhe shpirt dhe janė disa tė tjerė qė thjesht nuk arrijnė ta kuptojnė kėtė. Por kjo e vėrtetė ėshtė e sigurtė: unė u ngjita nė lavdinė e Hyjit me trup dhe shpirt. Dėgjo sa shumė im Bir e ka nderuar emrin tim! Mua mė quajnė Mari, siē thotė Ungjilli. Kur engjėjt e dėgjojnė kėtė emėr ata, me inteligjencėn e tyre, galdojnė dhe falenderojnė Hyjin qė ka bėrė njė tė mirė kaq tė madhe nėpėrmjet meje dhe me mua dhe qė shohin natyrėn njerėzore tė tim Biri tė pėrlėvduar nė hyjninė e tij. Shpirtrat e Purgatorit galdojnė jashtė mase njėlloj siē gėzon njė i sėmurė qė dergjet nė shtrat dhe dėgjon nga tė tjerėt njė fjalė ngushėlluese qė ia kėnaq zemrėn dhe e bėn tė ngazėllehet papritur e pakujtuar.

Kur dėgjojnė emrin tim, engjėjt e mirė mėnjeherė afrohen tek shpirtrat e mirė qė ata kanė nė ngarkim si engjėj mbrojtės dhe gėzohen pėr pėrparimin e tyre. Engjėj tė mirė i jepen gjithkujt pėr mbrojtje ndėrsa engjėj tė kėqinj pėr provė. Kjo nuk do tė thotė se engjėjt ndahen ndonjėherė nga Hyji, por qė ata e ndihmojnė shpirtin pa u larguar nga Hyji dhe rrinė pandėrprerė nė prani tė Tij ndėrkohė qė vazhdojnė tė ndezin flakė shpirtin dhe ta nxisin tė bėjė mirė. Djajtė tė gjithė dridhen nga ky emėr. Kur dėgjojnė emrin Mari ata menjėherė e lėshojnė shpirtin nga kthetrat e tyre. Ashtu si zogu qė e ka mbėerthyer prenė me kthetra dhe sqep e lėshon atė sapo dėgjon njė zė, por kthehet vrik sapo sheh qė nuk ndodhi asgjė, po kėshtu djajtė e lėshojnė shpirtin, tė frikėsuar nga tingėllimi i emrit tim, por kthehen pėrsėri tek ai me shpejtėsinė e njė shigjetė nėse nuk shohin ndonjė pėrmirėsim.

Asnjė nuk ėshtė aq indifferent nė nė dashurinė pėr Hyjin – po qe se nuk ėshtė i mallkuar- saqė djalli tė mos largohet menjėherė prej tij kur ai thėrret emrin tim me vendosmėrinė pėr tė mos iu kthyer kurrė zakoneve tė kėqija; dhe djalli qėndron larg tij pėr sa kohė ai nuk dėshiron tė bėjė mėkat mortor. Megjithatė ndonjėherė djalli lejohet t’i bie nė qafė njeriut pėr hir tė shpėrblimit mė tė madh tė tij, por asnjėherė nuk lejohet qė tė zotėrojė.

Anėtarėsuar
    07-03-2011
    Postime
    1,162
    Fjalėt e Virgjėrės Mari drejtuar bijės sė saj, ku gjenden mėsime tė dobishme rreth mėnyrės se si ajo duhet tė jetojė dhe jepen hollėsira rreth mundimeve tė Krishtit.

Libri 1 - KAPITULLI 10

Unė jam Mbretėresha e qiellit, Nėna e Hyjit. Tė thashė se duhet tė mbash njė karficė nė gjoks. Tani do tė tė tregoj mė tepėr se si, qysh nga fillimi, kur sė pari mėsova dhe arrita tė kuptoj se Hyji ekziston, unė kujdesesha pėr shpėtimin tim dhe zbatimin e rregullave fetare. Kur mėsova mė mirė se Hyji vetė ishte Krijuesi im dhe gjykatėsi i gjithė veprimeve tė mia, unė zura ta dua thellėsisht dhe isha gjithmonė syhapur dhe e kujdesshme qė tė mos e fyeja me fjalė ose vepra. Kur mėsova se Ai i kishte dhėnė popullit tė tij ligjin dhe urdhėresat dhe se kishte bėrė aq shumė mrekullira mes tyre, e ndava mendjen qė tė mos doja tjetėr veē Tij dhe gjėrat e kėsaj bote m’u bėnė krejtėsisht tė neveritshme.

Pastaj kur mėsova se vetė Hyji do ta shėlbonte botėn dhe do tė lindte nga njė Virgjėr, mė brofi fort zemra nga dashuria pėr Tė saqė nuk mendoja tjetėr gjė pėrveē Hyjit dhe nuk doja tjetėr veē Tij. Me aq sa mundesha iu largova gjithė bisedave dhe pranisė sė prindėrve dhe miqve dhe u shpėrndava nevojtarėve gjithēka kisha. Pėr vete nuk mbajta tjetėr pėrveē disa ushqimeve dhe veshjeve tė pakta.

Vetėm Hyji mė jepte kėnaqėsi. Gjithnjė shpresoja nė zemrėn time tė jetoja deri sa Ai tė lindte dhe tė mund tė meritoja tė bėhesha shėrbėtorja e padenjė e Nėnės sė Hyjit. Gjithashtu u betova me vete qė ta ruaja virgjėrinė, nėse Ai do ta pranonte, dhe tė mos zotėroja asgjė nė kėtė botė. Por nėse Hyji dėshironte ndryshe, dėshira ime ishte qė vullneti i Tij, jo i imi, tė bėhej, sepse unė besoja se Ai ishte nė gjendje tė bėnte gjithēka dhe mė donte vetėm tė mirėn. Kėshtu qė unė ia besova Atij gjithė vullnetin tim. Kur erdhi koha pėr paraqitjen e virgjėrave nė tempullin e Hyjit, unė isha me to pėr meritė tė prindėrve tė mi. Mendova me vete se asgjė nuk ishte e pamundur pėr Hyjin dhe se duke qenė se Ai e dinte qė unė nuk dėshiroja e nuk doja tjetėr veē Tij, Ai do ta mbronte virgjėrinė time, nėse kjo do i pėlqente: pėrndryshe, le tė bėhej vullneti i Tij!

Pasi dėgjova gjithė urdhėresat e Tij nė tempull, u ktheva nė shtėpi e ndezur mė tepėr se kurrė nga dashuria pėr Hyjin, e pėvėluar nga zjarre dhe dėshira tė reja dashurie ēdo ditė. Pėr kėtė arėsye u largova akoma mė shumė nga gjithēka tjetėr dhe rrija vetėm ditė e natė nga frika se mos goja ime mund tė thoshte ndonjė gjė apo veshėt e mi mund tė dėgjonin diēka kundėr Hyjit apo se mos sytė e mi shihnin gjėra qė mund t’u pėlqenin. Tė njėjtėn frikė provoja edhe gjatė heshtjes sepse druhesha mos heshtja edhe pėr ēėshtje mbi tė cilėt do ishte mė mirė tė flisja.

Ndėrsa isha e trazuar kėshtu brenda meje, nė vetmi, duke ia besuar gjithė shpresat Hyjit, taman nė atė ēast mė erdhi nė mend tė pėrsiatja mbi fuqinė e madhe tė Hyjit, se si engjėjt dhe gjithė krijesat i shėrbejnė dhe se si lavdia e tij ish e papėrshkrueshme dhe e pafund. Ndėrsa pėrsiatja pėr kėto, pashė tre pamje tė mrekullueshme. Pashė njė yll, por jo si ata qė shkėlqejnė nė qiell. Pashė njė dritė, por jo si ajo qė vezullon nė botė. Ndjeva njė aromė, por jo si ajo e bimėve apo diēka e pėrafėrt, por papėrshkrueshmėrisht e ėmbėl, qė mė mbushi aq shumė sa gati mė vintė tė fluturoja nga gėzimi. Pikėrisht atėherė dėgjova njė zė, por jo prej goje njeriu. U tremba shumė kur e dėgjova dhe mendova mos mė bėnin veshėt. Njė engjėll i Hyjit u shfaq para meje nė formėn mė tė bukur njerėzore, edhe pse pa trup, dhe mė tha: 'Tė falem, o hirplote!'

Kur e dėgjova mendova se ē’domethėnie mund tė kish kjo dhe pse mė pėrshėndeti nė atė mėnyrė, sepse e dija dhe besoja se isha e padenjė pėr njė gjė tė tillė apo pėr ēfarėdo gjė tjeter tė mirė, por edhe qė Hyji mund tė bėnte gjithēka donte. Engjėlli vazhdoi: 'Ai qė do tė lindė prej teje ėshtė i shenjtė dhe do tė quhet Biri i Hyjit. Do tė bėhet siē i pėlqen Hyjit’. Unė as e mendova veten tė denjė as e pyeta engjėllin ‘Pse?’ apo ‘Kur do tė ndodhė kjo?’, por thashė: 'Si do tė ndodhė qė unė, qė nuk njoh burrė, do tė bėhem Nėna e padenjė e Hyjit?' Engjėlli, siē thashė, m’u pėrgjigj se asgjė nuk ėshtė e pamundur pėr Hyjin por qė ‘Gjithēka Ai dėshiron tė bėjė, do bėhet.'

Kur dėgjova fjalėt e engjėllit, ndjeva dėshirė tejet tė flaktė tė bėhesha Nėna e Hyjit, dhe shpirti im foli prej dashurisė: 'Ja ku jam, u bėftė mbi mua vullneti Yt!' Pasi thashė kėshtu, taman nė atė ēast im Bir m’u ngjiz nė krahėror ndėrsa shpirti dhe gjithė gjymtyrėt e mia provuan njė emocion tė papėrshkrueshėm. Sa kohė e kisha nė krahėror, e mbajta pa asnjė dhimbje, pa asnjė rėndesė apo lodhje nė trup. E pėrvujtėrova veten nė ēdo mėnyrė, duke ditur qė Ai qė mbaja ishte i Plotfuqishmi. Kur e linda, e bėra kėtė pa dhimbje dhe pa mėkat, ashtu siē e kisha ngjizur, me njė drithėrimė tė tillė gėzimi nė trup dhe shpirt saqė mė dukej sikur ecja nė qiell prej lumturisė.

Njėlloj siē hyri brenda meje duke gėzuar gjithė shpirtin tim, po nė atė mėnyrė gėzonte ēdo gjymtyrė e imja kur Ai doli prej meje ndėrsa shpirti im galdonte dhe virgjėria ime nuk u pėrlye. Kur e vėshtrova dhe kundrova bukurinė e Tij, duke e ditur qė isha e padenjė pėr njė djalė tė tillė, gėzimi mė buroi nga shpirti si pika vese. Kur pashė vendet ku, siē kisha mėsuar nga profetėt, duart dhe kembėt e tij do tė gozhdoheshin nė kryq, sytė m’u mbushėn me lot dhe zemra m’u copėtua nga trishtimi. Im Bir i pa sytė e mi tė pėrlotur dhe u trishtua sa s’ka mė. Por kur ēova ndėrmend fuqinė e Tij hyjnore, u ngushėllova pėrsėri, duke kuptuar se kėshtu i pėlqente Atij dhe se kjo ishte rruga e drejtė, dhe unė e bėra timin vullnetin e Tij. Kėshtu gėzimi im ishte gjithnjė i pėrzier me dhimbje.

Kur erdhi koha e mundimeve tė Birit tim, armiqtė e kapėn. E goditėn nė faqe dhe qafė, e pėshtynė ndėrsa e tallnin. Kur e ēuan tek shtylla, armiqtė e zhveshėn dhe ia vunė duart mbi tė dhe, pa mėshirė, ia lidhėn. I lidhur nė shtyllė, pa asnjė petkė, siē kishte lindur, qėndroi atje i sikletosur prej lakuriqėsisė. Miqtė e tij ia kishin mbathur, armiqtė ishin gati pėr veprim. E rrethuan nė ēdo anė dhe e fshikulluan trupin e tij tė panjollė e tė pamėkat. Unė ndodhesha pranė dhe, nė goditjen e parė, u plandosa pėrdhe si e vdekur. Kur u pėrmenda, pashė trupin e Tij tė goditur e katandisur mos mė keq. Mė e tmerrshmja ishte qė nga goditjet mishi iu bė copė-copė.

Ndėrsa im Bir qėndronte atje krejtėsisht i pėrgjakur dhe mbuluar nė plagė e nuk i kish mbetur vend i paprekur ku mund ta qėlloje, atėherė dikush, i prekur nė shpirt, pyeti: 'Vallė do e vrisni pa e gjykuar?' Dhe fill pas kėsaj i preu litarėt. Pastaj im Bir u vesh vetė. Pashė se vendi ku kish qėndruar im Bir ish mbuluar nga gjaku dhe nga gjurmėt e tij kuptoja se nga kish kaluar sepse toka ish pėrgjakur kudo shkonte. Nuk patėn durim ta linin tė vishej, por e shtynin qė tė vishej shpejt. Ndėrsa e vunė pėrpara si cub, Ai i pastroi sytė nga gjaku. Pasi e dėnuan i vunė kryqin mbi shpinė pėr ta mbartur. E mbajti ca, por pastaj dikush erdhi dhe u ofrua ta mbante nė vend tė Tij. Ndėrsa im Bir po shkonte nė vendin e mundimeve, disa e goditėn nė qafė dhe tė tjerė nė fytyrė. E goditėn aq keq dhe aq fort saqė, edhe pse nuk pashė kush e qėlloi, e dėgjova qartė zhurmėn e goditjes. Kur mbėrrita nė vendim e mundimeve me Tė, i pashė tė pėrgatitura tė gjitha mjetet e vdekjes. Kur im Bir ish aty, u zhvesh vetė, ndėrsa shėrbėtorėt i thonin njėri- tjetrit: 'Kėto janė petkat tona sepse, duke qenė dėnuar me vdekje, nuk do t’i kthehen.'

Im Bir qėndronte atje, lakuriq siē kish lindur, kur dikush erdhi nxitimthi dhe i zgjati njė vello me tė cilėn Ai me gėzim mbuloi turpin e Tij. Pastaj ekzekutuesit mizorė e kapėn dhe e shtrinė mbi kryq, duke i gozhduar fillimisht dorėn e djathtė nė traun horizontal ku ish hapur njė vrimė pėr gozhdėn. Ia shpuan dorėn aty ky kocka ishte mė e fortė. Me litar i tėrhoqėn dorėn tjetėr dhe e lidhėn nė tė njėtėn mėnyrė nė traun horizontal. Pastaj kryqėzuan kėmbėn e djathtė me tė majtėn sipėr duke pėrdorur dy gozhda saqė gjithė nervat dhe damarėt iu tendosėn dhe plasėn. Pastaj i vunė kurorėn me ferra nė kokė dhe ajo depėrtoi aq thellė nė kokėn e nderueshme tė tim Biri saqė gjaku i veshi sytė tek rridhte dhe i njollosi mjekrrėn. Nė kryq, i plagosur dhe pėrgjakur, i erdhi keq pėr mua qė isha aty pranė e pėrlotur dhe, duke vėshtruar me sytė e pėrgjakur, nė drejtim tė Gjonit, nipit tim, i la amanet tė kujdesej pėr mua.

Dėgjoja disa qė thoshin se im Bir ishte cub, tė tjerė se ishte gėnjeshtar, tė tjerė akoma qė thoshin se askush nuk e meronte vdekjen mė tepėr se im Bir. Dhimbja m’u shtua nga sa dėgjova. Por siē thashė mė parė, kur i ngulėn gozhdėn e parė, ajo goditje e parė mė bėri tė dridhem aq shumė sa rashė si e vdekur, sytė m’u errėn, duart m’u drodhėn, kėmbėt m’u morėn. Nė hidhėrimin e dėshpėrimit tim nuk isha nė gjendje tė shihja mė derisa e gozhduan krejtėsisht nė kryq. Kur erdha nė vete, pashė tim Bir tek varej atje nė mjerim dhe, krejtėsisht e ēoroditur, unė, Nėna mė e pafat, mezi qėndroja nė kėmbė nga dhimbja e madhe.

Duke parė vajin tim dhe tė miqve tė Tij, im Bir iu drejtua me zė tė lartė dhe plot dhimbje Atit te vet duke thėnė, 'Atė, pse mė ke braktisur?' Ishte sikur tė thoshte: 'Nuk i dhimbsem askujt veē Teje, o Atė.' Nė kėtė fazė sytė e Tij dukeshin gjysėm tė shuar, faqet i ishin groposur, ēerja i kish ikur, goja i ish hapur dhe gjuha pėrgjakur. Barku i ish bėrė petė pasi kish humbur gjithė lėngjet, njėlloj sikur tė mos kishte mė organe. I gjithė trupi i ishtė zverdhur dhe lėngonte nga humbja e gjakut. Duart dhe kėmbėt i ishin tendosur, ngjitur pas kryqit nė formė kryqi. Mjekrra dhe flokėt i ishin mbuluar gjithė gjak.

Atje qėndronte i enjtur dhe mavijosur, vetėm zemrėn e kish ende tė shėndoshė sepse kishte kishte konstrukt nga mė tė mirėt dhe tė fortėt. Nga mishi im kish marrė trup nga mė tė pastrit dhe tė pėrkryerit. Kish lėkurė aq tė hollė dhe tė butė saqė pak ta qėlloje i dilte gjak menjėherė. Gjakun e kish aq tė freskėt sa mund t’i dallohej lehtė nėn lėkurėn e pastėr. Pikėrisht sepse kishte kosntrukt tė pėrkryer, jeta pėrleshej me vdekjen nė trupin e Tij. Kishte momente kur dhimbja nė gjymtyrėt dhe nervat e trupit tė plagosur i shkonte deri nė zemrėn ende tė fuqishme dhe tė pacėnuar dhe i shkaktonte dhimbje dhe vuajtje tė pabesueshme. Kishtė pastaj momente kur dhimbja i zbriste nga zemra tek gjymtyrėt e plagosura dhe kjo e shtynte mė dhimbshėm vdekjen.

I mbėrthyer nga kėto dhimbje, im Bir shikoi miqtė e Tij qė qanin e do kishin dashur ta vuanin ata vetė, me ndihmen e Hyjit, dhimbjen e Tij apo tė digjeshin nė ferr pėrgjithmonė sesa ta shikonin tė vuante ashtu. Keqardhja qė Ai ndjeu pėr hidhėrimin e miqve tė vet ia kaloi gjithė mundimėve qė kish hequr nė trup dhe zemėr, sepse i donte shumė. Pastaj, prej ankthit tė pamatė qė vuante nė natyrėn e vet njerėzore, Ai iu drejtua Atit: 'Atė, nė duart e Tua po e besoj shpirtin Tim.' Kur Unė, Nėna e tij, jashtė mase e hidhėruar, i dėgjova kėto fjalė, tėrė trupi m’u drodh nga dhimbja e thellė qė mė kaploi zemrėn.

Sa herė qė e kam kujtuar atė thirrje mė pas, mė dukej sikur e dėgjoja pėrsėri njėlloj. Ndėrsa vdekja afrohej dhe zemra i plasi nga dhimbja e madhe, gjithė trupi iu drodh, koka iu ngrit pak dhe pas pak iu var prapė, goja iu hap sa i dukej gjuha e pėrgjakur. Ngaqė duart i lėvizėn ca nga vendi i shpimit, kėmbėve u duhej tė duronin njė peshė mė tė madhe. Gishtat dhe krahėt iu shtrinė disi dhe kurrizi iu ngjesh pas kryqit.

Pastaj disa mė thanė: 'Mari, yt Bir vdiq.' Tė tjerė thanė: 'Vdiq por do tė ngjallet pėrsėri.' Ndėrsa tė gjithė largoheshin, njėri erdhi dhe i nguli njė heshtė nė krahėror me aq forcė saqė mend i doli nga ana tjetėr. Kur e nxorri, maja e heshtės ish pėrskuqur nga gjaku. M’u duk sikur m’u shpua zemra kur e pashė zemrėn e Birit tim tė shtrenjtė tė shpuar. Pastaj e zbritėn nga kryqi. E mora trupin e tij nė prehrin tim; dukej si trupi i njė tė gėrbuluri, i tėri i mavijosur. Sytė tė pajetė dhe plot gjak, goja e ftohtė akull, mjekrra ashpėrsuar, fytyra ngrirė, duart lėshuar drejt kėrthizės.

E pata mbi gjunjė njėlloj siē kish qenė mbi kryq, si njė njeri tė cilit i kanė ngrirė tė gjitha gjymtyrėt. Pastaj e mbėshtollėn me njė ēarēaf tė pastėr dhe unė i fshiva plagėt dhe gjymtyrėt e ia mbylla sytė dhe gojėn qė i kishin mbetur hapur kur vdiq. Pastaj e mbyllėn nė varr. Oh sa do tė kisha dashur tė mė kishin futur pėr sė gjalli atje me tim Biri, nėse i tillė di kish qenė vullneti i Tij! Pasi u bėnė kėto, Gjoni erdhi e mė mori nė shtėpinė e tij. Shih pra, bija ime, se ēka hequr im Bir pėr ty!

Anėtarėsuar
    07-03-2011
    Postime
    1,162
    Fjalėt e Krishtit drejtuar nuses sė Tij rreth faktit se si Ai u vetėdorėzua pėr t’u kryqėzuar nga armiqtė e Tij dhe se si i duhet vėnė fre trupit duke sjellė ndėrmend mundimet e Tij.

Libri 1 - KAPITULLI 11

Biri i Hyjit i foli nuses sė vet duke thėnė: "Unė jam Krijuesi i qiellit dhe tokės dhe vetė trupi im shugurohet nė altar. Duamė me gjithė zemėr sepse tė kam dashur dhe iu dorėzova vetė vullnetarisht armiqve tė mi duke i zhytur miqtė dhe Nėnėn time nė trishtim dhe zi. Edhe pse pashė gati heshtėn, gozhdėt, kamzhikun dhe instrumenta tė tjerė torturash, prapė se prapė iu nėnshtrova vuajtjeve me gėzim. Edhe pse nga koka mė dilte gjak prej kurorės me ferra e gjaku mė kullonte ngado dhe armiqtė mė kishin nė dorė, prapė se prapė do kisha pranuar mė mirė tė ma copėtonin zemrėn sesa tė tė humbisja ty. Pra ti je jashtėzakonisht mosmirėnjohėse nėse, nė kėmbim tė kėsaj dashurie kaq tė madhe, nuk mė do.

Meqenėse koka m’u shpua dhe m’u ul nė kryq pėr ty, edhe koka jote duhet tė ulet pėr pėrvujtėri. Meqė sytė m’u pėrgjakėn dhe mbushėn me lot, sytė duhet t’i mbash larg pamjeve qė ndjellin kėnaqėsi. Meqė veshėt m’u mbushėn me gjak dhe dėgjova fjalė tallėse kundėr meje, veshėt e tu duhet tė mbyllen para bisedave tė kota e tė padenja. Meqė buzėt m’i njomėn me pije tė hidhur dhe jo tė ėmbėll, mbylle gojėn pėr keq dhe hape pėr mirė. Meqė duart m’i drejtuan duke i gozhduar, bėj qė veprat e tua, tė simbolizuara nga duart, tė drejtohen kah tė varfėrit dhe urdhėrimet e mia. Bėj qė kėmbėt e tua, domethėnė afeksionet tua, me tė cilat duhet tė ecėsh drejt meje, tė kryqėzohen pėrsa u pėrket epsheve nė mėnyrė qė, ashtu siē Unė vuajta me tė gjitha gjymtyrėt, ashtu edhe gjymtyrėt e tua tė jenė tė gatshme tė mė binden. Pres tė shėrbehem mė tepėr prej teje se prej tė tjerėve sepse ty tė kam dhėnė hir mė tė madh."

Anėtarėsuar
    07-03-2011
    Postime
    1,162
    Rreth lutjes qė njė engjėll bėn pėr nusen dhe se si Krishti pyet engjėllin se ē’kėrkon pėr nusen dhe ē’ėshtė mirė pėr tė.

Libri 1 - KAPITULLI 12

Njė engjėll i mirė, mbrojtėsi i nuses, u shfaq tek i lutej Krishtit pėr tė. Zoti iu pėrgjigj dhe i tha: "Ai qė dėshiron tė lutet pėr njė tjetėr duhet tė lutet pėr shpėtimin e tij. Ti je si zjarr qė s’shuhet kurrė e digjet parreshtur nga dashuria pėr mua. Ti sheh dhe di gjithēka kur mė sheh Mua. Ti nuk do tjetėr pėrveē asaj qė dua Unė. Pra thuamė, ē’ėshtė mirė pėr nusen Time tė re?" Ai u pėrgjigj: “Zot, Ti di gjithēka”. Zoti i tha: "Gjithēka, si ato qė janė bėrė ashtu dhe ato qė do bėhen, ekziston pėrjetėsisht brenda meje.

Unė i kuptoj dhe i njoh tė gjitha gjėrat qė ka qielli dhe toka dhe nė Mua nuk ndodh ndryshim. Por nė mėnyrė qė nusja ta njohė vullnetin Tim, tani qė ajo po dėgjon, thuamė ēfarė ėshtė mirė pėr tė." Dhe engjėlli tha: "Zemra e saj ėshtė kryelartė. Prandaj meriton dru." Pastaj Zoti tha: “Ē’kėrkesė ke pėr tė, miku im?" Engjėlli u pėrgjigj: "Zot, kėrkoj qė bashkė me drurin t’i jepet edhe mėshira." Dhe Zoti tha: "Pėr hatrin tėnd kėshtu do tė bėj, duke qenė se Unė kurrė nuk bėj drejtėsi pa mėshirė. Prandaj nusja duhet tė mė dojė me gjithė zemėr."

Anėtarėsuar
    07-03-2011
    Postime
    1,162
    Rreth faktit se si njė armik i Hyjit kish tre djaj brenda vetes dhe vendimit qė Krishti mori pėr tė.

Libri 1 - KAPITULLI 13

Armiku im ka tre djaj brenda vetes. Tė parin e ka tek gjenitalet, tė dytin nė zemėr, tė tretin nė gojė. I pari i ngjason njė marinari qė e lė ujin tė hyjė nga kili i anijes dhe uji, duke u shtuar gradualisht, e mbush anijen plot. Atėherė anija fundoset dhe mbytet. Kjo anije simbolizon trupin e tij pre tė tundimeve dhe epsheve qė i pėrngjajnė stuhisė. Epshi hyri nė fillim nga kili, domethėnė nga gėzimi qė ai provoi nga mendimet e kėqija. Meqenėse nuk u bėri ballė me anė tė pendesės e as i mbylli vrimat me gozhdat e pėrkores, uji i epshit u shtua dita ditės si pasojė e lėshimeve tė tij.

Kur anija u mbush e u stėrmbush me lakmitė trupore, uji vėrshoi dhe e fundosi me epshe e ai nuk mundi tė arrijė nė portin e shpėtimit. Djalli i dytė, qė i banon nė zemėr, ėshtė si njė krimb brenda mollės qė fillimisht bren zemrėn e mollės dhe pastaj, pasi lė aty jashtėqitjet, vėrtitet nėpėr mollė derisa ajo kalbet e tėra. Kėshtu sillet djalli. Nė fillim rrėnon vullnetin dhe dėshirat e mira tė njeriut, qė janė si zemėr ku gjenden gjithė forca dhe mirėsia e mendjes dhe pasi zemra zbrazet prej kėtyre tė mirave, ai vė nė vend tė tyre mendime dhe dėshira pėr botėn qė ky njeri deshi mė shumė. Pastaj e shtyn edhe trupin drejt kėsaj kėnaqėsisė sė vet dhe pėr kėtė arėsye kurajoja dhe tė kuptuarit bien dhe jeta bėhet e mėrzitshme. Ai ėshtė vėrtet njė mollė pa zemėr, pra njė njeri pa shpirt, duke qenė se ai hyn nė kishė pa zemėr pasi nuk ka dashuri.

Djalli i tretė ėshtė si njė shigjetar i cili, duke hedhur vėshtrimin nga dritaret, godet tė pavėmendshmin. Si mundet djalli tė mos jetė nė njė njeri qė e pėrmend nė ēdo bisedė? Atė qė duam mė tepėr, e pėrmendim mė tepėr. Fjalėt e ashpra me tė cilat lėndon tė tjerėt janė si shigjeta tė gjuajtura nga po aq dritare sa janė herėt qė ai pėrmend djallin apo aq herė sa fjalėt e tij lėndojnė tė pafajshmit dhe shkandullojnė tė thjeshtėt. Unė qė jam e Vėrteta betohem se do ta ndėshkoj me zjarr e squfur si njė tė pėrdalė, me gjymtime si trathtar dinak, me turp tė pėrhershėm si pėrqeshės tė Zotit. E megjithatė, pėr sa kohė shpirti dhe trupi i tij janė ende bashkė, mėshira ime ėshtė e hapur pėr tė. Ēfarė i kėrkoj ėshtė qė tė ndjekė shėrbimet hyjnore mė shpesh, mos tė ketė frikė nga qortimet, tė mos dėshirojė ndere dhe mos ta pėrmendė mė atė emėr tė mbrapshtė.
    SQARIM
    Ky njeri, abat i urdhrit Cistercian, kish varrosur njė tė ēkishėruar. Kur po thoshte lutjen e salikimit, Zonja Brixhidė, e rrėmbyer nė shpirt, dėgjoi kėtė: "Ai bėri ē’pati nė dorė dhe e varrosi. Tė jesh e sigurtė se varrimi i parė pas tė sotmit do tė jetė i tiji. Sepse ai mėkatoi kundėr Atit i cili na ka thėnė qė nuk duhet tė mbajmė me hatėr dhe nuk duhet tė nderojmė padrejtėsisht tė pasurin.

Pėr hir tė njė fitimi tė vogėl e kalimtar, ky njeri nderoi njė tė padenjė dhe e vendosi mes tė denjėve, gjė qė nuk duhet ta kish bėrė. Ai mėkatoi edhe kundėr Shpirtit tim, qė ėshtė kungim dhe bashkėsi e tė drejtėve, duke e varrosur tė padrejtin pranė tė drejtit. Ai mėkatoi edhe kundėr Meje, Birit, sepse Unė kam thėnė: "Ai qė mė refuzon Mua, do tė refuzohet." Ky njeri nderoi dhe ēmoi dikė qė Kisha ime dhe mėkėmbėsi im kishin refuzuar." Abati u pendua kur dėgjoi kėto fjalė dhe vdiq tė katėrtėn ditė.

Anėtarėsuar
    07-03-2011
    Postime
    1,162
    Fjalėt e Krishtit drejtuar nuses rreth mėnyrės dhe kujdesit qė duhet tė tregojē kur lutet dhe rreth tre kategorive tē njerėzve qė i shėrbejnė Hyjit nė kėtė botė.

Libri 1 - KAPITULLI 14

Unė jam Hyji yt qė u kryqėzua nė kryq, Hyj i vėrtetė dhe njeri i vėrtetė nė njė vetė dhe qė jam i pranishėm nė duart e meshtarit ēdo ditė. Sa herė mė paraqet ndonjė lutje, gjithmonė pėrfundoje me dėshirėn qė vullneti im, jo i yti, tė bėhet. Nuk i dėgjoj lutjet qė bėn pėr ata qė tashmė janė dėnuar. Ndodh edhe qė ndonjėherė ti kėrkon ndonjė gjė qė ėshtė kundėr shpėtimit tėnd, prandaj duhet qė tė ma besosh mua vullnetin tėnd sepse Unė di gjithēka dhe nuk tė jap asgjė qė nuk ėshtė pėr tė mirėn tėnde. Ka shumė qė nuk luten me njetin e duhur dhe pėr kėtė nuk meritojnė tė dėgjohen.

Ka tre kategori njerėzish qė mė shėrbejnė nė kėtė botė. Tė parėt janė ata qė besojnė se jam Hyj, Krijuesi i gjithēkaje e qė kam pushtet mbi gjithēka. Ata mė shėrbejnė pėr tė fituar tė mira dhe ndere tė pėrkohshme, por gjėrat qiellore i mbajnė pėr hiē dhe do i jepnin pa ngurim nė kėmbim tė tė mirave tė tanishme. Pėr hise kanė sukses nė gjithēka tė kėsaj bote, ashtu siē dėshirojnė. Ngaqė kanė humbur tė mirat e pėrjetshme, i kompensoj me komforte tė pėrkohshme pėr ēdo shėrbim tė mirė qė kryejnė pėr Mua, deri nė kacidhen mė tė fundit dhe ēastin mė tė mbramė. Tė dytėt janė ata qė besojnė se jam Hyj i plotfuqishėm dhe gjykatės i rreptė, por qė mė shėrbejnė nga frika e ndėshkimit dhe jo nga dashuria pėr lavdinė qiellore. Nėse nuk do tė kishin frikė prej Meje, nuk do tė mė shėrbenin.

Tė tretėt janė ata qė besojnė se jam Krijuesi i ēdo gjėje dhe Hyj i vėrtetė dhe qė besojnė se jam i drejtė dhe i mėshirshėm. Nuk mė shėrbejnė nga frika e ndėshkimit por nga dashuria hyjnore qė kanė. Ata do tė ishin gati tė vuanin ēfarėdo ndėshkimi, nėse do mund ta duronin, sesa tē ndiznin zemėrimin Tim. Ata me tė vėrtetė meritojnė tė dėgjohen kur luten sepse vullneti i tyre pėrkon me timin. Shėrbėtorėt e parė nuk do t’i shpėtojnė kurrė ndėshkimit e as do ta shohin fytyrėn Time. Tė dytėt nuk do tė ndėshkohen aq shumė por prapė se prapė nuk do ta shohin fytyrėn time nėse nuk e korrigjojnė frikėn me anė tė pendesės.

Faqja 2 prej 9 FillimFillim 1234 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •