Putin i frikësohet shtetit radikal mysliman në Europë”
» Dërguar më: 03/12/2010 -
Elira Çanga
Putin i frikësohet ndarjes së Kosovës dhe bashkimit të veriut me Serbinë dhe jugut me Shqipërinë, gjë që mund të sjellë për pasojë radikalizmin e një shteti myslimanë në zemër të Europës”. Shqetësimi shprehet nga Maurice Gourdault-Montagne, këshi-lltari diplomatik i Presidentit francez të asaj kohe, Zhak Shirak, në një takim me ndihmëssekretarin e Shtetit për çështjet e Europës dhe Azisë, Daniel Fried gjatë një vizite në Paris. Dokumentet që përmbajnë edhe referenca për Shqipërinë u publikuan dje në faqen e Wikileaks dhe përqendrohen kryesisht te çështja e Kosovës dhe te shpallja e pavarësisë së saj, por edhe shqetësimet e fuqive të mëdha lidhur me ndikimin, që do të ketë ky hap në vendet e tjera të Ballkanit. Në dokumentin sekret të Wikileaks, që daton në dhjetor 2006 dhe duhej të bëhej publik vetëm dhjetë vjet më parë, në 2016, theksohet se Fried njoftoi autoritetet në Serbi dhe Shqipëri janë njoftuar për shpalljen e pavarësisë së Kosovës, dhe se tani do të ishte një gabim që gjithçka të kthehej mbrapsht. Nga ana tjetër, shqetësimet lidhur me zgjedhjet në Serbi në janar 2007 kishin nxitur Departamentin e Shtetit të mbështeste krye negociatorin Marti Ahtisaari, për të shtyrë propozimet e tij për Kosovën deri pas zgjedhjeve serbe. Fried tha se Rusia pritej të shkaktonte probleme dhe pengesa, pasi kishte të drejtën e vetos në Këshillin e Sigurimit, por perëndimi duhej të ishte i përgatitur të merrte vendime pa Moskën zyrtare. Nuk ishte një variant i mirë, por paraliza ishte edhe më keq, - pohoi ai. Këshilltari diplomatik i Shirakut, aktualisht ambasador i Francës në Londër, bëri të ditur në këtë mbledhje se Rusia nuk do të hezitonte të vendoste veton dhe se Putin kishte bërë të ditur frikën e tij, për rrezikun e ndarjes së Kosovës dhe bashkimit të pjesës veriore me Serbinë dhe asaj jugore me Shqipërinë. Kjo, sipas tij do të sillte për pasojë një shtet të radikalizuar mysliman në zemër të Europës. Këshilltari i Presidentit Shirak tha se Franca nuk ishte për vonesa të tjera, vetëm se ishte e shqetësuar se pavarësia e Kosovës do të kishte pasoja të paparashikuara. Fried ra dakord për domosdoshmërinë e një rezolute në Këshillin e Sigurimit, që të ishte e pranueshme për rusët, duke lënë jashtë ndoshta fjalën pavarësi, por shtoi se perëndimi duhet të ishte i përgatitur për çdo rast, të ecte përpara pa mbështetjen ruse. Francezët nuk e kundërshtuan propozimin amerikan, por kërkuan më shumë kujdes me Rusinë.
Krijoni Kontakt