Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 10
    i/e regjistruar Maska e Anesti_55
    Anėtarėsuar
    22-10-2005
    Postime
    2,647

Tradita e varreve muslimane

Ne traditen e varreve muslimane ne shqiperi ka qene vetem vendosja e nje guri dhe ne raste kam pare qe dicka shkruhej ne turqisht.Kete lloj rituali nuk e shoh ne vendet islamike, perkundrazi atje kemi varreza lluksoze.Mos ndoshta u diktua tradita e varrezave te ushtareve te rene?
    Injorantin e kam frike,
    Budallin e meshiroj,
    Te diturin (civilin) e dua pa mase.

Skandinavien Maska e TetovaMas
    Anėtarėsuar
    20-03-2008
    Vendndodhja
    Te vendi i xhenetit
    Postime
    2,664
    Citim Postuar mė parė nga Anesti_55 Lexo Postimin
    Ne traditen e varreve muslimane ne shqiperi ka qene vetem vendosja e nje guri dhe ne raste kam pare qe dicka shkruhej ne turqisht.Kete lloj rituali nuk e shoh ne vendet islamike, perkundrazi atje kemi varreza lluksoze.Mos ndoshta u diktua tradita e varrezave te ushtareve te rene?

Ky fenomen i vorezave shqipetare qe ju perngjajne xhungles, eshte edhe nje fakte i kamikaseve turq dhe arab, qe si e si fara e shqipetarit te humbet . Keto kamikas turq ,arab jo vetem qe i kane lare trurin shqipetareve ne jeten sociale ekonomike , pore ata i kane zhdukur edhe historine pergjithemone.

NJi ndėr shkaqet e shumta qė ka ardhur islami ėshtė edhe varrimi dhe ritet e tij.
    Nė islam rreptėsisht ndalohen ndėrtimi diēka mbi varr qoftė edhe nji pėllėmbė bile ma e preferueshme ėshtė qė varrezat tė jenė tė rrafshėta vetėm me nji shenjė nė tė qė tė dihet se ai ėshtė varr dhe nuk guxon kurfar mbishkrime dhe epitafe mbi to.Bile nė kohėn e profetit tė tėra varrezat i rrafshonin me tokėn dhe kjo ėshtė tradita e vėretė islame.
    Ato rite qė sot i bėjnė shqiptarėt ,arabėt dhe tė tjerėt qė i pėrshkruhen islamit me varrezat nuk kan lidhje me islamin burimor,pėrkundrazi janė shpifje dhe risia qė nuk ndjekin argumentet por thashethemet.
    Prej gjėrave kryesore qė ndalon islami dhe qė ėshtė fe karakteristike ėshtė qė varret nuk guxon tė bėhen tė dalluara,ose tė ndėrtohet diēka mbi to,ose tė bėhen veprime tė ndaluara tė cilat njeriun e nxjerrin nga feja islame e ato janė :
    -Ndezja e qirinjve mbi varre,
    -Ndėrtimi i varreve dhe veēimi i disa prej tyre pėr shenjtėrim,
    -Kėrkimi nga varret pėr bereqet,ose pėr shėrim,rrizk..etj
    Dihet hadithi i profetit ku na porosit neve ku na thotė nė kuptimin qė varret tė mos i bėjmė vend adhurimi siē i bėnė popujt tjerė...
    Kurse ceremonit e varrimit duhen tė jenė sa mė tė thjeshta dhe pa harxhime .
    Kurse ato gjėra qė i veprojnė shumica e njerėzve qė i pėrshkruhen islamit sot qofshin arabė ose jo arabė,pėrkundrazi janė veprime rreptėsisht tė ndaluara bile shumica e atyre veprimeve islamin e nėnzhvleftėsojnė ose e bėjnė tė pavlerė..
    Fitorja e vėrtetė i takon Allahut dhe besimtarėve por qafirat kėtė nuk e kuptojnė.

i/e regjistruar Maska e xhori
    Anėtarėsuar
    25-12-2006
    Vendndodhja
    MARCHE
    Postime
    1,518
    ne cfar viti i ke par keto keto mbishkrimet mbi varret ne shqiperi?
    jeshét prčmč ne aliarčm
    jeshčm more jeshčm
    po drita skeshčm

Anėtarėsuar
    22-10-2005
    Postime
    2,647
    Citim Postuar mė parė nga xhori Lexo Postimin
    ne cfar viti i ke par keto keto mbishkrimet mbi varret ne shqiperi?
    Deri ne vitet 60 ku ishin varrezat e vjetra.Kur ato u prishen dhe natyrisht u ndalua dhe feja varret u bene si te krishtereve.
    Injorantin e kam frike,
    Budallin e meshiroj,

Anėtarėsuar
    22-10-2005
    Postime
    2,647
    Citim Postuar mė parė nga referi_1 Lexo Postimin
    NJi ndėr shkaqet e shumta qė ka ardhur islami ėshtė edhe varrimi dhe ritet e tij.
    Nė islam rreptėsisht ndalohen ndėrtimi diēka mbi varr qoftė edhe nji pėllėmbė bile ma e preferueshme ėshtė qė varrezat tė jenė tė rrafshėta vetėm me nji shenjė nė tė qė tė dihet se ai ėshtė varr dhe nuk guxon kurfar mbishkrime dhe epitafe mbi to.Bile nė kohėn e profetit tė tėra varrezat i rrafshonin me tokėn dhe kjo ėshtė tradita e vėretė islame.
    Ato rite qė sot i bėjnė shqiptarėt ,arabėt dhe tė tjerėt qė i pėrshkruhen islamit me varrezat nuk kan lidhje me islamin burimor,pėrkundrazi janė shpifje dhe risia qė nuk ndjekin argumentet por thashethemet.
    Prej gjėrave kryesore qė ndalon islami dhe qė ėshtė fe karakteristike ėshtė qė varret nuk guxon tė bėhen tė dalluara,ose tė ndėrtohet diēka mbi to,ose tė bėhen veprime tė ndaluara tė cilat njeriun e nxjerrin nga feja islame e ato janė :
    -Ndezja e qirinjve mbi varre,
    -Ndėrtimi i varreve dhe veēimi i disa prej tyre pėr shenjtėrim,
    -Kėrkimi nga varret pėr bereqet,ose pėr shėrim,rrizk..etj
    Dihet hadithi i profetit ku na porosit neve ku na thotė nė kuptimin qė varret tė mos i bėjmė vend adhurimi siē i bėnė popujt tjerė...
    Kurse ceremonit e varrimit duhen tė jenė sa mė tė thjeshta dhe pa harxhime .
    Kurse ato gjėra qė i veprojnė shumica e njerėzve qė i pėrshkruhen islamit sot qofshin arabė ose jo arabė,pėrkundrazi janė veprime rreptėsisht tė ndaluara bile shumica e atyre veprimeve islamin e nėnzhvleftėsojnė ose e bėjnė tė pavlerė..
    Ja ku i ke super lluksoze.
    Fotografitė e Bashkėngjitura Fotografitė e Bashkėngjitura   
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Anesti_55 : 14-12-2010 mė 17:16
    Injorantin e kam frike,
    Budallin e meshiroj,

i/e regjistruar Maska e Nete
    Anėtarėsuar
    13-04-2009
    Postime
    8,688
    Tani edhe neper varreza i futet hundet ju?
    GJeni ca informacione mijvjeqare,e perplasni ketu.

varrezat muslimane,vetem plotesisht mermer nuk lejohen,perndryshe anet e tjera e foto,te gjtha lejohen,hajt fleni te qete tani.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    14-01-2009
    Postime
    3,263
    Si keni drejtuar punet e te qenit gjall,dhe jetes se perditshme ne te cilen zhyteni ne mekate,e ju kan mbetur varrezat. sdi pse hapen tema te kota,ku asgje konkrete nuk flitet.
    Jetė e rėndė.......!!!

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    18-04-2006
    Postime
    560
    Kur te vdes, si te ma ndreqin varrin me lloj lloj mermeri, si te ma lane pa asnje shenje, une nuk do te ndryshoj, dhe per kete te une nuk prishe pune se si do te duket varri pse vdekjes sime!!
    Une si shqiptar me fe myslimane[moderuar] varri nuk qone peshe shume, mire po prap per mua ma mire kishte me qen qe varret te jen pasterta te rrethuara dhe dikushe te kujdeset per ta, do me thane qe te kete mirmbajtes, dhe per sy te duken te mira dhe te rregullura! normal qe munde te shkruhet emri dhe emri i babes apo nanes dhe mbiemri, vetem sa per sy dhe rregullim, por as se si diqka per tjetren dynja!!! ska kurgjaatje!

Anėtarėsuar
    22-10-2005
    Postime
    2,647
    Ka nje keqkuptim, tema nuk trajton varrezen por nderlidhet me zakonin qe ju imponua shqiptareve, qe ne kete rit te trajtonin te vdekurin shqiptare si jenicer i rene ne shkretetire e vend te huaj,jo si zot ne vendin e tij.Prandaj ju solla dhe fakte ,qe ky zakon nuk eshte ne vendet islamike.
    Injorantin e kam frike,
    Budallin e meshiroj,

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •