Postuar mė parė nga
Anesti_55
Renea, mos u rebelo mor burre se nuk eshte e hijshme.Ne ketu jemi vellezer dhe nese diskutojme ne tema te tilla kjo nuk do te thote se kemi urrejtje.Ashtu si dhe ty dhe neve na intereson te dime historine tone, nga erdhem, si u formuam, si dhe perse zgjodhem kete flamur, si e kemi ruajtur gjuhen, cilesite e saj , si besuam tek Zoti, si u beme te krishtere e me pas turkoshene, cilat jane identitetet tona per te cilat brezat duhen te kujdesen, cila eshte rraca jone etje,etj.Pra i dashtun dhe une jam si ty , kerkoj te mesoj, jam nxenes dhe jo profesor.Askush nga ne nuk e ka zgjedhe vet kulturen qe sot mbart, s'eshte merite e jona , as e imja e as e jotja.Secili kur lind gjen kulturen qe te paret kane sjelle deri ne ato dite.Kjo kulture eshte identitet , si gjuha, si flamuri dhe kerkush nuk ka te drejte ta tjetersoj.Duke u bazuar ne lirite e te drejtat e njeriut, dikush mund te pretendoje te leshoje besimin identitet dhe te devijoje , por kjo do te thote se ai person mer persiper te prishe kontraten me bashkekombesit e vet.Meqe ngul kembe per te dhene nje pergjigje sinqerisht me ke vene ne veshtirsi, pasi une nuk jam katolik, por do te jap nje argument per te respektuar.
Kanuni i Leke Dukagjinit shpesh quhet dhe kanuni i Skenderbeut.
shtylla mbi te cilat mbeshteten ligjet e kanunit te Skenderbeut =lekes eshte -Me mire i vdekur se i shkelur ne bese e ne ndere
Kur lindi kanuni, shqiptaret ishin biblike, pra te krishtere.Nevoja per kanun lindi pasi erdhi Skenderbeu, i cili mblodhi rreth vetes prijsat shqiptare kunder pushtuesit turk.Ne keto kushte atij i duheshin njerez te beses dhe per te mos abuzuar me kete shprehje duhet te percaktohej qarte pikat ku shkelej besa, ku shkelej ndera, si duhet te ndeshkohej shkelesi etj.Pra ne kete kendveshtrim Bibla nuk perplaset me Kanunin.Kanuni i sherbente popullit tone per moralin e luftes, bibla ne moralin e jetes ne paqe.Kanuni mbronte moralin e krishtere i cili po cenohej nga ai islamik.Kanuni eshte ne lufte me kuranin.Pas 25 vjet ne lirine e Skenderbeut, kanuni u be pjese e jetes se arberve sa u kthye ne nje identitet kombetar.Po perse u pranua ai prej turqeve?Po dihet se turqit nuk bene nje lufte fetare, atyre i interesonte te konvertonin aq njerez sa u duhej dhe ku u duhej per te krijuar konflitet, urejtjet mes popujve te pushtuar.Ai nuk mund te nenshtronte dot malsoret e keshtu i pranoi ato te gjykoheshin sipas ligjeve te veta.
Krijoni Kontakt