Kryqi i paqes nuk e kundershtoi perseritjen ritmike te mohueses "as", por tentimin e mohimit te dyfishuar: "as", dhe ate qe Veseli kishte shkruar si: "s'e".
cit.: "as s'e kam [...] unė, as s'e ke [...] ti" por per dallim nga paqja une medoj se mund te shkruhej:
"as se kam [...] unė, as se ke [...] ti".
Sepse ne kete rast 'se' i referohet shkaktarit te veprimit ndersa "as" mohon veprimin me mjaftueshmeri te plote. Meqenese edhe fjalia eshte formuluar si arsyetim i hijes se pyetjes "pse", atehere "se" si forme e shkurte lidhore e "sepse" do te duhej te shkruhej pa apostrof.
Aeneas Dardanus
Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...
Pershendetje BATO!
Me duhet t'ju ridrejtoj perseri tek posimi im i mesiperm per te kuptuar me drejte frazen njera mbas tjetres, per te lene vend te kuptojne edhe bashkefolesit
Per ndihme .... Nje shembull me :As s'e kam............. unė, as s'e ke...............ti, do te ishte shume praktik. Flasim per rasin ne fjale.
Pastaj hidhemi tek fjalori shqip-shqip.
>>>>>>>>>>>>>>>>
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Kryqi i Paqes : 05-01-2011 mė 01:16
Paqe!
"As s'e beri" = "As nuk e beri"
njelloj si "S'e di" = "Nuk e di"
pra S'e (trajte e shkurter e)= Nuk e
dhe per kete qellim i vihet apostrof
As + Nuk ---> 2 pjeseza mohore
_____
Raste te formave te shkurtera kemi edhe:
C'kerkon= Cfare kerkon
C'ke= Cfare ke
C'do = Cfare do
Keto duhen dalluar nga: Si je? Cka
dhe: Cdo dite shkonte per te punuar....
te cilat nuk kane nevoje per apostrof.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga javan : 05-01-2011 mė 01:45
AS
I. lidh.
1. Pėrdoret nė fjalitė mohuese, e pėrsėritur para gjymtyrėve homogjene ose para fjalive tė bashkėrenditura. As ujė, as bukė. As e njoh, as e di. As me hahet, as me pihet. As jap, as marr.
As vrenjtet, as kthjellohet.
2. Pėrdoret para gjymtyrės sė fundit, homogjene me gjymtyrėt e mėparshme tė sė njėjtės fjali mohuese. Nuk e takova tė vėllanė, as tė nipin.
3. Pėrdoret e pėrsėritur para gjymtyrėve tė njė fjalie, nė tė cilėn zakonisht folja me mohimin nėnkuptohet. As po, as jo. As mirė, as keq. As sot, as mot. As unė, as ti.
As andej, as kėtej.
4. Pėrdoret nė njė varg togjesh tė qėndrueshme frazeologjike me vlerė mohuese.
As tė ngroh, as tė ftoh. As mish, as peshk. As nam, as nishan. As nė qiell, as nė tokė. As turbullon, as kthjellon.
II. pj.
1. Pėrdoret zakonisht me folje pėr tė grishur dikė qė tė fillojė tė flasė a tė veprojė, pėr tė zbutur njė urdhėr a pėr ta paraqitur si lutje ose pėr tė shprehur qėndrimin emocional tė folėsit. As ia
merr njė kėnge. As na thua. As mė flet njė fjalė! As m`i fal ti sytė e zez.
2. Pėrdoret, e ndjekur shpesh nga edhe, pėr tė pėrforcuar me shumė mendimin qė shpreh fjalia, me kuptim tė afėrt me «qoftė (edhe)», «bile, madje». As unė nuk e di. As edhe njė.
3. Pėrdoret zakonisht nė krye tė njė fjalie, e ndjekur nga qė, pėr tė pėrforcuar mohimin, nė vend tė pjesėzės nuk ose sė bashku me tė. As nuk e pa. As e kishte ndėr mend. As qė do t`ja
dijė.
4. Pėrdoret kur flitet pėr kohė, moshė, madhėsi etj., qė ende nuk ėshtė arritur, nuk ėshtė plotėsuar. As dy ditė punė. As pesė minuta. As gjashtė muajsh. As dy hapa larg.
"It is a miracle that curiosity survives formal education."
Albert Einstein
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Kryqi i Paqes : 05-01-2011 mė 08:51
Paqe!
NA beri lemsh Batoja. Fjalori yt Bato nuk thote qe rregull eshte gjinia mashkullore, por ne shumes behet femerore, dhe merr mbaresen -a. Mos i ngaterro kot me fjalet e tjera si mjegull, tjegull qe dihen qe jane gjinia femerore
Ky fjalori im Shqip - Anglisht e tregon qe fjala rregull eshte gjinia mashkullore, qe ne trajten e e shquar ben rregulli dhe jo rregulla. Rregulla eshte shumes.
Po sjell nje picture por nuk eshte shume e qarte se e kam marre mewebcam. Me eshte prish aparati fotografik.
Feelings change - memories don't.
Krijoni Kontakt