Close
Faqja 7 prej 15 FillimFillim ... 56789 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 61 deri 70 prej 149
    Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    Citim Postuar mė parė nga -BATO- Lexo Postimin
    Javan, ėshtė e njėjta gjė dhe fjalori e shpjegon shumė qartė, po ti nuk do tė kuptosh, se qėllimi yt i vetėm ėshtė kundėrshtimi. Ik e futi ndonjė tas ashure tani, se s'kam qejf tė merrem me ty!

Shkruhet gjuhė e lėvruar, jo gjuhė e livruar.
    Korrekt, duhet te shkruhet e "levruar".

Dhe jo. Nuk kam ndonje kenaqesi te kundershtoj Bato.
    Ndonese nderhyj vetem kur kam probleme me ate qe eshte shkruar, pavaresisht kush e ka shkruar.

Restaurator Orbis Maska e Baptist
    Anėtarėsuar
    20-11-2004
    Postime
    8,690
    Ku e bazon kėtė qė thua? Kur doni tė shkruani nė tema tė gramatikės dhe drejtshkrimit, mbėshtetuni diku, mos shkruani kot mė kot.

Pėrdoren qė ē'ke me tė! Ja ku i ke, tek fjalori shqip:

AS
    I. lidh.
    1. Pėrdoret nė fjalitė mohuese, e pėrsėritur para
    gjymtyrėve homogjene ose para fjalive tė
    bashkėrenditura. As ujė, as bukė. As e njoh, as
    e di. As mė hahet, as mė pihet. As jap, as marr.
    As vrenjtet, as kthjellohet.
    Kryqi i paqes nuk e kundershtoi perseritjen ritmike te mohueses "as", por tentimin e mohimit te dyfishuar: "as", dhe ate qe Veseli kishte shkruar si: "s'e".

cit.: "as s'e kam [...] unė, as s'e ke [...] ti" por per dallim nga paqja une medoj se mund te shkruhej:

"as se kam [...] unė, as se ke [...] ti".

Sepse ne kete rast 'se' i referohet shkaktarit te veprimit ndersa "as" mohon veprimin me mjaftueshmeri te plote. Meqenese edhe fjalia eshte formuluar si arsyetim i hijes se pyetjes "pse", atehere "se" si forme e shkurte lidhore e "sepse" do te duhej te shkruhej pa apostrof.
    Aeneas Dardanus
    Lavdi, pasthirrme fosilesh, germadhash e rrenojash vershelluese. -Eja pas meje!...

Ku e bazon kėtė qė thua? Kur doni tė shkruani nė tema tė gramatikės dhe drejtshkrimit, mbėshtetuni diku, mos shkruani kot mė kot.

Pėrdoren qė ē'ke me tė! Ja ku i ke, tek fjalori shqip:

AS
    I. lidh.
    1. Pėrdoret nė fjalitė mohuese, e pėrsėritur para
    gjymtyrėve homogjene ose para fjalive tė
    bashkėrenditura. As ujė, as bukė. As e njoh, as
    e di. As mė hahet, as mė pihet. As jap, as marr.
    Pershendetje BATO!

Me duhet t'ju ridrejtoj perseri tek posimi im i mesiperm per te kuptuar me drejte frazen njera mbas tjetres, per te lene vend te kuptojne edhe bashkefolesit
    Per ndihme .... Nje shembull me :As s'e kam............. unė, as s'e ke...............ti, do te ishte shume praktik. Flasim per rasin ne fjale.

Pastaj hidhemi tek fjalori shqip-shqip.

>>>>>>>>>>>>>>>>
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Kryqi i Paqes : 05-01-2011 mė 01:16
    Paqe!

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    11-11-2008
    Postime
    2,899
    "As s'e beri" = "As nuk e beri"
    njelloj si "S'e di" = "Nuk e di"

pra S'e (trajte e shkurter e)= Nuk e
    dhe per kete qellim i vihet apostrof

As + Nuk ---> 2 pjeseza mohore

_____
    Raste te formave te shkurtera kemi edhe:
    C'kerkon= Cfare kerkon

C'ke= Cfare ke
    C'do = Cfare do

Keto duhen dalluar nga: Si je? Cka
    dhe: Cdo dite shkonte per te punuar....

te cilat nuk kane nevoje per apostrof.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga javan : 05-01-2011 mė 01:45

fanatik i sė vėrtetės Maska e tomaras
    Anėtarėsuar
    09-07-2008
    Postime
    343
    AS
    I. lidh.
    1. Pėrdoret nė fjalitė mohuese, e pėrsėritur para gjymtyrėve homogjene ose para fjalive tė bashkėrenditura. As ujė, as bukė. As e njoh, as e di. As me hahet, as me pihet. As jap, as marr.
    2. Pėrdoret para gjymtyrės sė fundit, homogjene me gjymtyrėt e mėparshme tė sė njėjtės fjali mohuese. Nuk e takova tė vėllanė, as tė nipin.
    3. Pėrdoret e pėrsėritur para gjymtyrėve tė njė fjalie, nė tė cilėn zakonisht folja me mohimin nėnkuptohet. As po, as jo. As mirė, as keq. As sot, as mot. As unė, as ti.
    As andej, as kėtej.
    4. Pėrdoret nė njė varg togjesh tė qėndrueshme frazeologjike me vlerė mohuese.
    As tė ngroh, as tė ftoh. As mish, as peshk. As nam, as nishan. As nė qiell, as nė tokė. As turbullon, as kthjellon.
    II. pj.
    1. Pėrdoret zakonisht me folje pėr tė grishur dikė qė tė fillojė tė flasė a tė veprojė, pėr tė zbutur njė urdhėr a pėr ta paraqitur si lutje ose pėr tė shprehur qėndrimin emocional tė folėsit. As ia
    merr njė kėnge. As na thua. As mė flet njė fjalė! As m`i fal ti sytė e zez.
    2. Pėrdoret, e ndjekur shpesh nga edhe, pėr tė pėrforcuar me shumė mendimin qė shpreh fjalia, me kuptim tė afėrt me «qoftė (edhe)», «bile, madje». As unė nuk e di. As edhe njė.
    3. Pėrdoret zakonisht nė krye tė njė fjalie, e ndjekur nga qė, pėr tė pėrforcuar mohimin, nė vend tė pjesėzės nuk ose sė bashku me tė. As nuk e pa. As e kishte ndėr mend. As qė do t`ja
    dijė.
    4. Pėrdoret kur flitet pėr kohė, moshė, madhėsi etj., qė ende nuk ėshtė arritur, nuk ėshtė plotėsuar. As dy ditė punė. As pesė minuta. As gjashtė muajsh. As dy hapa larg.
    "It is a miracle that curiosity survives formal education."
    Albert Einstein

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    05-11-2009
    Postime
    2,382
    ............................

Citim Postuar mė parė nga Kryqi i Paqes Lexo Postimin
    Me duhet t'ju ridrejtoj perseri tek posimi im i mesiperm per te kuptuar me drejte frazen njera mbas tjetres, per te lene vend te kuptojne edhe bashkefolesit
    Per ndihme .... Nje shembull me :As s'e kam............. unė, as s'e ke...............ti, do te ishte shume praktik. Flasim per rastin ne fjale.
    Kryq, ishte njė keqkuptim. Mendova se e kishe fjalėn vetėm pėr pėrsėritjen e pjesėzės as, megjithatė, pėr rastin nė fjalė ėshtė mirė qė tė sillet rregulla qė e thotė kėtė.
    .
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga -BATO- : 05-01-2011 mė 06:15

Citim Postuar mė parė nga tomaras Lexo Postimin
    AS
    I. lidh.
    1. Pėrdoret nė fjalitė mohuese, e pėrsėritur para gjymtyrėve homogjene ose para fjalive tė bashkėrenditura. As ujė, as bukė. As e njoh, as e di. As me hahet, as me pihet. As jap, as marr.
    2. Pėrdoret para gjymtyrės sė fundit, homogjene me gjymtyrėt e mėparshme tė sė njėjtės fjali mohuese. Nuk e takova tė vėllanė, as tė nipin.
    3. Pėrdoret e pėrsėritur para gjymtyrėve tė njė fjalie, nė tė cilėn zakonisht folja me mohimin nėnkuptohet. As po, as jo. As mirė, as keq. As sot, as mot. As unė, as ti.
    As andej, as kėtej.
    4. Pėrdoret nė njė varg togjesh tė qėndrueshme frazeologjike me vlerė mohuese.
    As tė ngroh, as tė ftoh. As mish, as peshk. As nam, as nishan. As nė qiell, as nė tokė. As turbullon, as kthjellon.
    II. pj.
    1. Pėrdoret zakonisht me folje pėr tė grishur dikė qė tė fillojė tė flasė a tė veprojė, pėr tė zbutur njė urdhėr a pėr ta paraqitur si lutje ose pėr tė shprehur qėndrimin emocional tė folėsit. As ia
    merr njė kėnge. As na thua. As mė flet njė fjalė! As m`i fal ti sytė e zez.
    2. Pėrdoret, e ndjekur shpesh nga edhe, pėr tė pėrforcuar me shumė mendimin qė shpreh fjalia, me kuptim tė afėrt me «qoftė (edhe)», «bile, madje».] As unė nuk e di.[/B][/COLOR] As edhe njė.
    3. Pėrdoret zakonisht nė krye tė njė fjalie, e ndjekur nga

(ose nga nje pjesez mohuese e plote , jo e apostrofuar(psh nuk themi as s'te njoh as s'me njeh), pėr tė pėrforcuar mohimin, nė vend tė pjesėzės nuk ose sė bashku me tė. As e ndjekur nga nuk e pa.

ose nuk themi psh nuk s'ka..etj.

As e kishte ndėr mend. As qė do t`ja
    dijė.
    4. Pėrdoret kur flitet pėr kohė, moshė, madhėsi etj., qė ende nuk ėshtė arritur, nuk ėshtė plotėsuar. As dy ditė punė. As pesė minuta. As gjashtė muajsh. As dy hapa larg.
    Shume e drejte.
    Ne fakt rasti ne fjale , pra perdorimi i shhkurteses se "nuk e " pra mohuesja e apostrofuar "s'e " menjehere mbas "as" eshte i panevojshem sepse veprimi , ideja eshte mohuar njehere me "as".
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Kryqi i Paqes : 05-01-2011 mė 08:51
    Paqe!

i/e regjistruar Maska e mia@
    Anėtarėsuar
    11-01-2008
    Vendndodhja
    Twilight Zone...
    Postime
    10,676
    Citim Postuar mė parė nga mia@ Lexo Postimin
    Po ne qe e kemi mesuar ''rregulli, rregullin, '' dhe jo "rregulla"si i behet hallit? Ky fjalor qenka se prappthi o ne na i kane mesuar se prapthi ne shkolle. Hajde merre vesh tani.
    NA beri lemsh Batoja. Fjalori yt Bato nuk thote qe rregull eshte gjinia mashkullore, por ne shumes behet femerore, dhe merr mbaresen -a. Mos i ngaterro kot me fjalet e tjera si mjegull, tjegull qe dihen qe jane gjinia femerore
    Ky fjalori im Shqip - Anglisht e tregon qe fjala rregull eshte gjinia mashkullore, qe ne trajten e e shquar ben rregulli dhe jo rregulla. Rregulla eshte shumes.
    Po sjell nje picture por nuk eshte shume e qarte se e kam marre mewebcam. Me eshte prish aparati fotografik.
    Fotografitė e Bashkėngjitura Fotografitė e Bashkėngjitura  
    Feelings change - memories don't.

Citim Postuar mė parė nga javan Lexo Postimin
    Nuk shikoj dy pjeseza mohuese njera pas tjetres si ne rastin e cituar. Per analogji do duhej te kishte: "As Nuk e njoh, as Nuk e di" etj.

Ne te foluren e rendomte perdoren, mirepo kjo nuk duhet te konsiderohet si gjuhe e livruar.

Edhe ne Anglisht ka: "I can never do it" ose "I cannot do it, ever" por nuk inkurakohet te thuhet "I can not do it never."
    Anglishtja ka rregulla ndryshe nga shqipja, nuk perdor dy fjale mohuese per te njejten gje. Kurse ne shqip mund te perdoren.

Citim Postuar mė parė nga mia@ Lexo Postimin
    NA beri lemsh Batoja. Fjalori yt Bato nuk thote qe rregull eshte gjinia mashkullore, por ne shumes behet femerore, dhe merr mbaresen -a. Mos i ngaterro kot me fjalet e tjera si mjegull, tjegull qe dihen qe jane gjinia femerore
    Ky fjalori im Shqip - Anglisht e tregon qe fjala rregull eshte gjinia mashkullore, qe ne trajten e e shquar ben rregulli dhe jo rregulla. Rregulla eshte shumes.
    Po sjell nje picture por nuk eshte shume e qarte se e kam marre mewebcam. Me eshte prish aparati fotografik.
    Bato e ka sjelle shume qarte nga fjalori. Ajo qe thua ti eshte mashkullore, por nuk ka shumes. Por rregull(a), femerore, eshte fjale tjeter, me kuptim tjeter, qe ka edhe shumes.

Faqja 7 prej 15 FillimFillim ... 56789 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •