ane: S'mund ti tregosh babait si behen femijet, sepse ai te ka bere ty. Mua s'mund te me tregosh si kuptohen ajetet kuranore dhe cfare domethenie ka Inshallah tek muslimanet. Kuptoje kete nje here e pergjithmone. Nuk je ti ai qe i tregon keto gjera, duke ja futur kot.
InshaAllah: Do te thote: Nese deshiron Allahu. Kjo e verteton vullnetin dhe deshiren e Allahut mirepo nuk e mohon zgjedhjen e lire, po thjesht tregon se njeriun mund ta godase ndonje gje ne te cilen ska liri te zgjedhjes, e rjedhimisht per te ska as pergjegjesi.
Per shembull: Une te them ty, neser - inshaAllah - une do te vij tek ti me nje torte te madhe. Mirepo neser une vdes gjate rruges per tek ti. Kjo nuk e mohon lirine time te zgjedhjes, sepse thjesht me ka goditur dicka qe nuk eshte ne lirine time te zgjedhjes. Mirepo per kete s'ka pergjegjesi.
Pra, njerezit ne kete bote nderveprojne me dy lloje te gjerave:
1. Gjerat qe jane ne lirine e tyre te zgjedhjes dhe ata zgjedhin njeren prej tyre duke mos u nderpre nga ndonje gje qe nuk eshte ne lirin e tyre te zgjedhjes. Per kete zgjedhje ata kane pergjegjesi dhe do te llogariten.
2. Gjerat qe nuk jane ne lirin e tyre te zgjedhjes, si lindja, vdekja, raca, kombi. Per to nuk miren ne pergjegjesi dhe nuk kane shperblim apo denim. Ketu njeriu s'ka liri te zgjedhjes mirepo ska edhe pergjegjesi. Askush nuk pyetet: Pse linde ne filan diten, pse babai yt eshte filani, pse je prej kesaj race e keshtu me radhe.
Inshallah perdoret per gjerat qe jane ne lirine tone te zgjedhjes, mirepo mund te nderhyhen nga gjerat qe sjane ne lirine tone te zgjedhjes.

Kalofsh mire.
Krijoni Kontakt