Close
Faqja 2 prej 5 FillimFillim 1234 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 45
    EPIROT Maska e EDLIN
    Anëtarësuar
    16-07-2007
    Vendndodhja
    ku bëhen qinglat
    Postime
    1,527
    Citim Postuar më parë nga Ksanthi Lexo Postimin
    Pra kam nje pyetje pse shqiptaret gezohen me shume kur lindin djem biles pas 1997 qe u hapen dhe armet qellonin ne ajer dhe e festonin .A mos valle cunat do ti vendosin prindrit nen hijen e fikut?
    Personalisht mendoj se vajzat jane me te dashura dhe lozonjare .

Ju si mendoni?
    Me sa di une, shqiptaret gezohen kur u lind nje femi, qofte djale a vajze.
    Eshte e vertete se vajzat jane me te embla, me te dashura e lozonjare.. por.. djali eshte djal.. mendoj se edhe ti e di pse-ne.
    E ka thene dhe Naimi
    "Mos e thuaj vdiq njeriu
    eshte fjale çilimiu
    tek i biri jete gjati
    eshte fshehure i ati"
    Epiri është dhe do të mbetet gjithmonë shqiptar ashtu si e krijoi natyra dhe historia - A. Frasheri

Citim Postuar më parë nga s0ni Lexo Postimin
    Se ato nga Kina jane te pa-shpirte, i vdisnin foshnjet ne barkun e nenes kur e dinin qe ishte femer. Prandaj ka dalur mos-balancimi i gjinise tani.

Femijet o mashkull o femer te jete, jane te shtrenjte per Shqiptaret.
    ka ndaluar mos-balancimi thote qe mos lindin me shume femra?
    ka ndaluar qe te mos shtohen me
    ne te vertet nuk ka ndaluar po ju lejohet te bejne vetem nje femi

per temen: nuk besoj se ka rendesi gjinija e femijes
    kjo eshte te thuash temen e semes ne i heqim te gjitha ne kuriz djemte duan me shume
    Kthe respektin me respekt... perballo me gjakftohtesi provokimet... dhe dhuroji hipokrizise indiferencen tende ...

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    12-05-2009
    Vendndodhja
    Iliri
    Postime
    2,914
    Shqiptaret kan ber politiken e te fortit.
    Kush kishte meshkuj ne fshat ishte edhe i mequm edhe trim. Si thonin koti atij se ka 9 mashkuj ,duhet zgjedhur fjalet me të.
    kjo rregull i ka ber shpesh shqiptaret e pasur se kishin fuqin puntore po edhe megjen mujke me permend me hanger per gjdo laver
    Ai qe se kishte qunat ishte i shtypur nga fqinjet qe kishin djem me shum.
    Shpesh atyre u shkilej e drejta me pasha kuranin e gryken e manzeres te atyre me shum djem.
    Kom ven re se familjet me më pak djem ishin me te dashur per ata qe kishin shum djem.Kta me shum djem u thoshin atyre ju jeni pak ,ne u ham e u dhi.m .
    Kjo bot esht e kokë fortit.Ku esht forca asht drejtsia .

cherry blossom girl
    Anëtarësuar
    14-05-2010
    Postime
    6,095
    A thua se nuk marin po te njejten sasi genesh nga te dy prinderit, qe gezohen me shume nese lind djale..

Gjithsesi mashkulli ia ve vulen finale kesaj ceshtjeje keshtu qe te dashur meshkuj maskiliste ne dac te gezoheni ne dac te deshperoheni, merita apo faji juve ju mbetet

i/e regjistruar Maska e Dar_di
    Anëtarësuar
    16-08-2008
    Vendndodhja
    Dardani e lashtë (Oeneum), aty ku ajri i freskët më bën të ndihem i relaksuar.
    Postime
    1,968
    Citim Postuar më parë nga Izadora Lexo Postimin
    E vertet qe duhet te gezohesh si per djale dhe per vajze.

Por lindja e nje djali shihet si trashigimtar i mbiemrit. Tradicionalja , vajza kur martohet merr mbiemrin e bashkshortit.
    Plus kenaqesia e nje mashkulli , kur e sheh veten e vet te zvogluar :-d

Ne kohet e hershme ishte nje pushke me shume , nje luftetar .

Ps. Megjithse kohet kane ndryshuar. Ka eshe cifte qe s'duan as djale as vajze, kane frike nga pergjegjesit .
    Sigurisht se kohët më të lashta fëmijët djem janë konsideruar më të dashur, e mbase i ati, me rastin e të mësuarit se u ka lindë djalë, ka gjuajt edhe me pushkë. Ishim shoqëri patriarkale, që nënkupton një diskriminim gjinor që është bërë për atë kohë. Mbase kjo traditë ende praktikohet në disa pjesë të tokave shqiptare (kodrinore-malore ose edhe në rrafshe).

Çifti bashkëshortor, me gjasë që planifikon edhe krijimin e familjes. Por ka raste kur njëri nga çiftët është steril dhe kjo paraqet pengesë në krijimin e familjes. Këta janë probleme të tyre, pavarësisht se ne mund t`i zëmë në gojë sipërfaqësisht.

Citim Postuar më parë nga Ksanthi Lexo Postimin
    Mendoj se shq e kane trasheguar brez paz brezi dashurine e tepert per cunat sepse ;
    kane menduar qe do tu behen krahe pune .Marrim si shembull ne fshatra qe i vinin te punonin qe 5 - 6 vjec te mbanin bagetine etj .
    Kane menduar se kur te plakeshin do ti pleqerorin dhe pse sapo martoheshin cunat merrnin anen e nuses dhe mamaja me babain ishin armiqte e tyre te betuar .

E pse sipas tyre femijet e vajzes nuk na qenkan pasardhes se tyre apo gjak i tyre ?ata femije nuk u bene nga gjaku i vajzes se tyre?
    Pikërisht është kjo Ksanthi, në të kaluarën, shoqëria shqiptare është marrë me bujqësi e blegtori, që nënkupton se për të kultivuar këto kultura është nevojitur krah i fuqishëm i punës dhe në numër sa më të madh. Dhe përderisa kryefamiljari ka qenë burrë, përderisa djemtë i janë qëndruar afër në çdo kohë, ai ka krijuar raporte më të dendura emocionale me ta, ndërsa vajzat kanë qëndruar në shtëpi për t`u përkujdesur mbi punët e shtëpisë.

Epo, në momentin që janë martuar kanë ekzistuar raste që djemtë janë ndarë dhe secili ka jetuar në shtëpi të tij, mirëpo, kishte edhe raste kur edhe si të martuar djemtë akoma bashkëjetonin me prindër. Shkaqet, kushtet e dobëta materiale, etj.

Fëmijët e vajzës janë cilësuar si nipër e mbesa dhe me gjasë se këtu nuk mungon dashuria për ta. Por, ata janë krijuar për një soj të huaj dhe për atë soj edhe do të jetojnë e punojnë. Por, nuk përjashtohen raste kur nipërit nuk janë kujdesur e janë përgjigjur nevojave për ndihmë tek dajallarët e tyre për punë të ndryshme bujqësie a blegtorie (referim mbi të kaluarën).

Konsideroj që shoqëria shqiptare i është larguar stereotipave të tillë, duke funksionuar si një shoqëri e qytetëruar dhe e kulturuar, megjithëse nuk mohoj se në pjesë kodrinore-malore, apo edhe nëpër rrafshe, ende zbatohen praktikat tradicionale patriarkale.
    "Fet` e besëtë t`i kemi, po të ndarë të mos jemi." Naim Frashëri

Proud 2 b Albanian Maska e Linda-uk
    Anëtarësuar
    10-08-2009
    Vendndodhja
    Angli
    Postime
    298
    une dua vajzat me shume, kur shikoj femije te vegjel/ vajza i shikoj me admirim e me kenaqin, djemte jo.

mendoj se shqiptaret (familjet patriakale) i duan djemte se mendojne per te mirat materiale, po vajza me zemer e me shpirt eshte gjithmone prane familjes se saj. po dhe Pyll pa derra ska jo.
    U cant judge a book by its cover but you can tell its price

Atje ku je ti........ Maska e tetovarja87
    Anëtarësuar
    26-11-2009
    Vendndodhja
    Tetove
    Postime
    7,660
    Dikur...
    Kur isha me e vogel,u beja shume xheloze se pse nena ime me se shumti e donte vellaun time....
    u beja shume xheloze dhe gjithnj i thoja,po mua qe sme done,mos valle me ke mare ne spital...
    edhe une e beja kete pyetje se pse te duan me se shumti djemt:
    por sote e kuptoj se djali ne familje eshte ai qe e shton familjen,ai qe e vazhdon ate mbiemer,nuk e le te zhduket ai mbiemer,sepse femra (kendej nhga ne) shkon ne nje shteoi tjeter,mer nje mbiemer tjeter...
    sote kete gje e kuptoj se pse nena ime e donte vellan me se shumti,ajo njejt na donte,por me djemt...hhhhh si gjith shqipet ..
    sote e kuptoj kur prinderit nuk i kam,dhe theme: shyqyr qe zoti me ka dhene vella,dhe porta e familjes sime nuk u mbyll per jete te jeteve pas vdekjes se prinderve te mi...
    Loti nuk sjell dhimbje,por dhimbja sjell lot,mos thuaj o Zot kam 1 dhimbje,por o dhimbje kam 1 Zot

i/e regjistruar Maska e Disa
    Anëtarësuar
    16-12-2009
    Postime
    2,304
    Sepse luftojne per Atdhe......:P
    1000 zogj pula,kunder nje LUANI.

ღ Ƴℓℓëʓ ღ Maska e RiGerta
    Anëtarësuar
    01-11-2010
    Vendndodhja
    Perendim
    Postime
    946
    Citim Postuar më parë nga tetovarja87 Lexo Postimin
    Dikur...
    Kur isha me e vogel,u beja shume xheloze se pse nena ime me se shumti e donte vellaun time....
    u beja shume xheloze dhe gjithnj i thoja,po mua qe sme done,mos valle me ke mare ne spital...
    edhe une e beja kete pyetje se pse te duan me se shumti djemt:
    por sote e kuptoj se djali ne familje eshte ai qe e shton familjen,ai qe e vazhdon ate mbiemer,nuk e le te zhduket ai mbiemer,sepse femra (kendej nhga ne) shkon ne nje shteoi tjeter,mer nje mbiemer tjeter...
    sote kete gje e kuptoj se pse nena ime e donte vellan me se shumti,ajo njejt na donte,por me djemt...hhhhh si gjith shqipet ..
    sote e kuptoj kur prinderit nuk i kam,dhe theme: shyqyr qe zoti me ka dhene vella,dhe porta e familjes sime nuk u mbyll per jete te jeteve pas vdekjes se prinderve te mi...
    Po jo moj tetovare, se tani kane ndryshuar koherat.Njejte jane si vajza ashtu dhe djali, te dy femijet e tu jane.E sa per mbiemerin tani mund dhe mos e nderrosh.Une ka kohe qe jam martuar, mirepo mbiemerin e kam ate qe kisha.S'doja te marr te burrit-nuk e morra.Une per veti i dua vajzat.Kam nje princese te vogel(kjo ne foton e avaatarit) qe nuk do e nderroja me asgje ne jete.Une jam aq e gezuar qe u bera prind pas shume vitesh martese, por nuk me ka shkuar asnjehere ne mendje te mendoj per gjinin.Rendesi ka qe Zoti me dhuroj dhuraten e cmuar, nje femije te shendoshe dhe pa te meta fizike(se ato mentale vijne me vone por shpresojme per te mire )

sylar Maska e Jackie
    Anëtarësuar
    21-10-2010
    Vendndodhja
    Tiron
    Postime
    539
    Se kemi vetem ne shqiptaret ,ne pergjithesi ballkanasit gjithe duan djem.
    Against all odds..

Faqja 2 prej 5 FillimFillim 1234 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •