Close
Faqja 0 prej 17 FillimFillim 1210 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 169
    Intifada verzioni 4.0 Maska e mesia4ever
    Anėtarėsuar
    01-12-2006
    Vendndodhja
    Guinea
    Postime
    6,386

A mund te luten ne menyre normale myslimanet?

Tashme e dime se shumica e myslimaneve qe bejne namaz dhe kryejne ritualet e tyre fetare bejne disa veprime fizike, ata i marrin keto veprime si magjike pasi mendojne se t'i lutesh Zotit gjithsesi duhet te lutesh me gjunje ne toke, ose duke kthyer koken majtas e djathtas. Ky veprim ska te beje asgje me Zotin, sepse cka sheh, ne xhami xhemat sheh ne daq ktheje koken majtas e djathtas ti nuk e sheh Zotin as nuk ka ky veprim ndonje kuptim te caktuar. Hadithet nuk jam i sigurte se e pershkruajne hollesisht sesi duhet te lutet apo falet myslimani,

Pyetja ime eshte kjo. A mund te luten myslimanet ne menyre normale, pa bere rituale, pa u ulur neper tepihe ne gjunje, e pa u ngrit shume here e duke u ulur ne gjunje shume here gjithashtu? Ose a ka myslimane qe luten vetem me fjale dhe duke mos kryer rituale fizike? Ku me dit ky anetari i ketij forumi me nofken 'BANI' keshtu lutet, nuk kryen namaz.

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    12-05-2009
    Vendndodhja
    Iliri
    Postime
    2,914
    Selam alejkum mesia4 ever.Prokupimit tend do ju pergjigjesha shum shkurt. Namazin ,Gjibrili a.s ja mesoi Muhamedit a.s dhe prej athere muslimanet kshtu luten.Nese t esht ngatrru menyra pse ulur e pse ne kemb lirisht do bjen pytja se a do kishte kuptim te bejm namaz edhe pa ze ose pa fjal dhe pastaj a do ishte e llogjikshme vetem njetin e pas saj edhe vetem berja e njifar hapi te vogel si njet hesapi mbase Allahu xh h i din qellimet tona, dhe ja mbaroi e tera.
    Lejimi i lutjeve ka rregulla.
    Ka lehtsime per te smurin etj.
    Ne islam jon kater shkolla juridike qe i rregullojn punet e besimtarit,pra 4 zgjidh e mer.Per ti kuptuar kto rregulla duhet lexim ,mund etj Une praktikoj Islamin qe 20 vite edhe po me dalin shum te verteta qe si kom besuar e kuptuar gjer tani.
    Duhet lexuar shum per te kuptuar diq nga kjo fe hyjnore sepse mendjet tona jon te kufizuara,prandaj lexo,meso per ta kuptuar si te afrohesh afer Zotit tend.
    Per ti dhen pergjigje pytjes suaj duhet sigurisht qe pergjegjsi i pytjes te ket lexuar shum.Une sjom nga ata pore ishalla e gjen dike dhe Allahu te skjaroft brengat tuaja.

i/e regjistruar Maska e Elytony
    Anėtarėsuar
    09-03-2010
    Vendndodhja
    Kosova(Vushtrria)
    Postime
    1,015
    Citim Postuar mė parė nga mesia4ever Lexo Postimin
    Tashme e dime se shumica e myslimaneve qe bejne namaz dhe kryejne ritualet e tyre fetare bejne disa veprime fizike, ata i marrin keto veprime si magjike pasi mendojne se t'i lutesh Zotit gjithsesi duhet te lutesh me gjunje ne toke, ose duke kthyer koken majtas e djathtas. Ky veprim ska te beje asgje me Zotin, sepse cka sheh, ne xhami xhemat sheh ne daq ktheje koken majtas e djathtas ti nuk e sheh Zotin as nuk ka ky veprim ndonje kuptim te caktuar. Hadithet nuk jam i sigurte se e pershkruajne hollesisht sesi duhet te lutet apo falet myslimani,

Pyetja ime eshte kjo. A mund te luten myslimanet ne menyre normale, pa bere rituale, pa u ulur neper tepihe ne gjunje, e pa u ngrit shume here e duke u ulur ne gjunje shume here gjithashtu? Ose a ka myslimane qe luten vetem me fjale dhe duke mos kryer rituale fizike? Ku me dit ky anetari i ketij forumi me nofken 'BANI' keshtu lutet, nuk kryen namaz.
    Sė pari nėse do pyet diēka mirpo mos jep instruksione...ju nė pjesėn mė tė madhe tė tekstit jeni pėrgjigjur vet!

Njė nė mesin e shumė arsyeve ėshtė kjo:
    Allahu i lartėsuar thotė:"Ju keni shembullin mė tė mirė(Muhammedin)...."...kurse Muhammedi salAllahu alejhi we selem thotė:"Faluni ashtu siē mė keni parė mua duke u falur".

PAQE!

i/e regjistruar Maska e Vidasusi
    Anėtarėsuar
    11-11-2010
    Vendndodhja
    Atje diku...
    Postime
    273
    Ēdo fetar mund tė lutet nė mėnyrė "normale", pa mos shkuar nė xhami, kishė apo sinagogė, pa mos u ulur ose kėthyer diku, pa mos prekur ose bėrė ndonjė gjest tjetėr. Tė paktėn ashtu unė e kuptoj.

Nėse beson nė diēka, ē'fardoqoftė ajo, ti mund ti lutesh pėr ndihmė a mėshirė, nė mėnyrėn "normale", ta zėm, sikur flet me ndėrgjegjen tėnde. :-)
    Gjithėsesi, ēdo herė egėziston edhe opcioni me rregullat qė e pėrcakton X religjion.

i/e regjistruar Maska e teta
    Anėtarėsuar
    25-10-2005
    Postime
    2,005
    edhe une kam nje pyetje:
    pse dikush duhet gjithsesi ti interesoj ca bene tjetri dhe te mos shikoi punen e vet?!

sikur besoi se ishte shum paqe ne bote nese rrespektohet kjo moto per te gjithe

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    24-06-2011
    Postime
    267
    Muslimanėt falėn mė mir se "normale", ata falėn SAKTĖ !

Mesia,

Kot je ber i krishter, kur se kupton as biblen !
    Kam lexuar ne bibel qe Jezusi diku ne shkretetir, ishte gjunjezuar dhe kishte kthyer koken dhe duart nga qielli per ta lutur Zotin qe e krijoi. PSE nuk u lut duke ngren dark ? apo duke kryer nevojat intime ??????????

Anėtarėsuar
    09-03-2010
    Vendndodhja
    Kosova(Vushtrria)
    Postime
    1,015
    Citim Postuar mė parė nga figaro Lexo Postimin

Mesia,

Kam lexuar ne bibel qe Jezusi diku ne shkretetir, ishte gjunjezuar dhe kishte kthyer koken dhe duart nga qielli per ta lutur Zotin qe e krijoi. PSE nuk u lut duke ngren dark ? apo duke kryer nevojat intime ??????????
    "Pastaj, tė nesėrmen nė mėngjes, kur ende ishte shumė errėt, Jezusi u ngrit, doli dhe shkoi nė njė vend tė vetmuar dhe atje u lut" (Marku 1:35).

Lutja zinte njė vend shumė tė rėndėsishėm nė jetėn e Jezusit. Kur donte qė tė lutej, Ai e distanconte Veten, qoftė edhe sadopak, nga punėt e pėrditshme dhe nga gjithēka tjetėr qė mund t’ia tėrhiqte vėmendjen. Edhe pse jetonte njė jetė tė zėnė vazhdimisht me punė dhe presioni i njerėzve qė prisnin ta shihnin, arrinte kulmin, Ai gjente kohė qė tė lutej, si shpesh, ashu edhe rregullisht. Nga Ungjijtė e dimė se Jezusi gjente kohėn dhe vendin pėr t’u lutur, duke iu ngjitur malit, apo duke ecur nė shkretėtirė. E dimė se shpesh Ai ngrihej herėt nė mėngjes pėr ta kaluar kohėn me Atin e Tij Hyjnor. Kishte raste kur Ai e kalonte tėrė natėn nė lutje. E shohim se si gjithmonė Ai preferonte vendet dhe orėt e qeta. Ai i mėsoi dishepujt e Tij qė tė luteshin "vazhdimisht pa u lodhur" (Luka 18:1).

Anėtarėsuar
    09-03-2010
    Vendndodhja
    Kosova(Vushtrria)
    Postime
    1,015
    Citim Postuar mė parė nga Vidasusi Lexo Postimin
    Ēdo fetar mund tė lutet nė mėnyrė "normale", pa mos shkuar nė xhami, kishė apo sinagogė, pa mos u ulur ose kėthyer diku, pa mos prekur ose bėrė ndonjė gjest tjetėr. Tė paktėn ashtu unė e kuptoj.

Nėse beson nė diēka, ē'fardoqoftė ajo, ti mund ti lutesh pėr ndihmė a mėshirė, nė mėnyrėn "normale", ta zėm, sikur flet me ndėrgjegjen tėnde. :-)
    Gjithėsesi, ēdo herė egėziston edhe opcioni me rregullat qė e pėrcakton X religjion.
    Pajtohem me juve!

Anėtarėsuar
    01-12-2006
    Vendndodhja
    Guinea
    Postime
    6,386
    Citim Postuar mė parė nga figaro Lexo Postimin

Mesia,

Shoku ti po punon me tjeter logjike, ti po qet tjera pyetje e nenpyetje tjera, pastaj vet gjykon e nxjerr perfundime. Ne e dime se perse hajme dreke e darke, e mengjes e perse shkojme edhe ne toalet.

Te krishteret luten dhe i falenderohen Perendise kur fillojne te hane buke. Edhe myslimanet thone dova kur fillojne te hajne buke, ose kur e prishin agjerimin ne mbremje per iftar. Po une e pata fjalen per lutjen ne pergjithesi.

Anėtarėsuar
    01-12-2006
    Vendndodhja
    Guinea
    Postime
    6,386
    Citim Postuar mė parė nga ganimet Lexo Postimin
    Selam alejkum mesia4 ever.Prokupimit tend do ju pergjigjesha shum shkurt. Namazin ,Gjibrili a.s ja mesoi Muhamedit a.s dhe prej athere muslimanet kshtu luten.Nese t esht ngatrru menyra pse ulur e pse ne kemb lirisht do bjen pytja se a do kishte kuptim te bejm namaz edhe pa ze ose pa fjal dhe pastaj a do ishte e llogjikshme vetem njetin e pas saj edhe vetem berja e njifar hapi te vogel si njet hesapi mbase Allahu xh h i din qellimet tona, dhe ja mbaroi e tera.
    Lejimi i lutjeve ka rregulla.
    Ka lehtsime per te smurin etj.
    Ne islam jon kater shkolla juridike qe i rregullojn punet e besimtarit,pra 4 zgjidh e mer.Per ti kuptuar kto rregulla duhet lexim ,mund etj Une praktikoj Islamin qe 20 vite edhe po me dalin shum te verteta qe si kom besuar e kuptuar gjer tani.
    Duhet lexuar shum per te kuptuar diq nga kjo fe hyjnore sepse mendjet tona jon te kufizuara,prandaj lexo,meso per ta kuptuar si te afrohesh afer Zotit tend.
    Per ti dhen pergjigje pytjes suaj duhet sigurisht qe pergjegjsi i pytjes te ket lexuar shum.Une sjom nga ata pore ishalla e gjen dike dhe Allahu te skjaroft brengat tuaja.
    Shume e nderuara dhe e respektuarja, shoqja Ganimet.

Ma cito nje Hadith ku thuhet se Muhamedin e mesoi 'xhebraili' qe te falet, ose nje ajet ne Kuran.

4 shkolla?!, keto s'permenden ne Hadithe (sa e di une) dhe as Muhamedi kurre ska folur se ekzistojne 4 shkolla per me interpretu fene apo ligjet e fese, dhe as Kurani nuk permend se ekzistojne keto 4 shkolla?! A qe keni bo ju reforma vet e keni bere interpretime vet une skam cka ju them, vec ju uroj pune te mbare.

Krishteret zakonish mbyllin syte kur te luten, qe te fokusohen me mendjen e tyre tek Perendia, por nuk d.m.th. se kjo eshte ritual.

Faqja 0 prej 17 FillimFillim 1210 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •