Une t'u pergjegja me lart duke te thene se flitet per vrasje, jo per luftim. Te ofrova Kuranin ne gjermanisht dhe ne anglisht. Pastaj duke te thene se nuk eshte ne pyetje vetem Sura 2, Fjalia 191, 192, 193, por jane ne pyetje nje sere fjalishe qe japin te kuptosh drejtperdrejt se behet fjale per urdherim per ushtrim dhune derisa te pushtohet tere bota nga Islami. Lexo fjalite me lart ku kerkohet t'ju priten jobesimtareve gishterinjte. T'ju priten hajnave duart. Te goditen ne qafe. Pa patur asnje kercenimi, asnje lufte vetembrojtese.
Ne Kuran shkruan se Allahu thote duhet te besosh cdo fjali te tij, se perndryshe nuk ke besuar asnje. Kjo fjali qe ke cituar ti, eshte e sakte. Por nisur nga kjo qe thote Kurani (ose cdo fjali, ose asnje) dua te merrem me fjaline qe vijon, pra 2, 191 "I vrtitni kudo qe i zini ... sepse joshja ne mosbesim eshte me e keqe se vrasja". Burimet vec i kam cekur me lart. Kjo fjalia 2, 191 mund te interpretohet si e pavarur nga fjalia pararendese. Sepse keso "ndryshime te papritura temash" ne Kuran ndodhin pothuajse cdo te dyten fjali. Ja se cfare shkruan nje fjali para kesaj qe ke cituar ti, pra ne Suren 2, Fjaline 189: "Te pyesin per Henat. U thuaj: "Ato jane mjet per matjen e kohes" ...2:190. Dhe luftoni nė rrugėn e All-llahut kundėr atyre qė ju sulmojnė e mos e teproni se All-llahu nuk i do ata qė e teprojnė (e fillojnė luftėn)
Paramendo cfare kercimi ne teme. Prej henave qe flet ne nje fjali, u kthehet luftes kunder jobesimtareve ne tjetren. Keshtu qe fjalia mbi henen nuk mund te shihet ne nje konotacion me fjaline pasuese. E njejta vlen per fjaline tende (2:190) dhe ate timen (2:191). Fjalia 2:191 nuk ka lidhje me tenden (2:190), por eshte e pavarur. Pra ne 2:191 urdherohet vrasja e jobesimtareve pa qene besimtaret ne lufte vetembrojtese. Ky eshte mendimi im. Per saktesine e tij ka me shume argumente sesa per saktesine e mendimit tend.
Nuk po thote ne 2:190, por po thote ne 2:191. Lexo me lart. Po thote ne tjerat qe kam cituar. Po jep ne vende tjera ne Kuran te kuptosh se per mosbesim me te voglin ne fjalen e tij, urdheron dhune. Po thote "ju keputi gishterinjet, i goditni ne qafe, keputi duart, i vritni edhe po te jene prinderit e juaj."Un kete bertham jam duke par,kete qels i cili flet shum qart
Ti a ketu deshiron te gjesh ndonje pretendim qe qon ka e pa drejta ?
Cfar deshiron te konkludosh ?
E shef se sa mire esht udhzuar Muhamedi A.s dhe populli i tij qe vin pas.
2:190 .Dhe Luftoni ne Rrugen e Allahut kunder atyre qe ju sulmojn...
Ketu nuk po thot shkoni dhe pushtoni dhe vritni e sulmoni njerzit e pa drejt beni gjakderdhje,ketu po thot atyre qe ju sulmojn.
Me teper se kaq nuk ka nevoje. Nuk mund te presim te kete nje fjali ne Kuran, ku Allahu per veten shkruan se jam kriminel dhe do t'ju mesoj kulturen me te bastarduar ne bote. Sepse po te benim kete gje, atehere do duhej te benim kete gje edhe me Milloshevicin. Do duhej te pritnim deri sa te deklaron Milloshevici vete se eshte kriminel, gjakatar e mizantrop.
Kjo nuk shkon. Mjaftojne fjalite qe japin mundesine kuptimit se dhuna eshte e miratuar nga Allahu ndaj cdo jobesimtari, jo vec ndaj atyre qe jane hedhur ne lufte kunder besimtareve. Ky kusht eshte permbushur ne Kuran definitivisht. Kete e tregon tema. Pastaj marrim parasysh vendet qe jetojne sipas ketij libri, p.sh. Arabine, Afganistanin, Irakun, Iranin. Keto vende keputin duart e hajnave, vrasin apostatet, gurezojne grate jobesimtare, hedhin ne ajer jobesimtaret. Pra eshte nje mbareveshtrim, i cili flet per saktesine e mendimeve te mia ne kete teme.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga chino : 01-12-2010 mė 06:06
Hahah sa simpatik je. Po cfare pergjegje do merrje (me mudnesi te madhe) ne vitin 1999 nga nje profesor serb, sikur ta pyetje "A eshte Milloshevici kriminel?" apo "A eshte feja serbe fe paqesore?".
Nuk besoj se kam nevoje te te them gje tjeter per te treguar ate cfare them.
Pasi qe ti e di Gjuhen Gjermane dhe Gjuhen Shqipe, merr Kuranin dhe i lexo ato fjalite qe i kam cituar une, dhe kur te lexosh "ju keptutni gishterinjte", "ju keputni duart", "i vritni", ndoshta te duken ato fjalet e profesorit arab vec tentime per mashtrim, per kamuflim deri sa te vije momenti. Sic shkruan edhe vete ne Kuran: "Vec kur te mposhteni, ofroni paqe." Ne Gjermani gabelet nuk kane mundesi si ne Kosove ose gjetiu. Ndaj aty perkulen, e nxjerrin ne pah vetem anen paqesore te fese se tyre. Por kur t'ju vije dita, si p.sh. ne Afganistan, ne Irak, ne Iran, ne Arabi, ne Jemen, ne Arabine e kohes se Muhamedit, atehere shkaterrojne cdo gje qe nuk e pranon Zotin e tyre te ndyre, kriminel, asocial dhe te bastarduar moralisht. Shkojne deri ne Vjene duke shkaterruar per "Zotin e tye paqesor".
Mire po ky libanezi a te thote gje per mesimin e gjuhes arabe..., keshtu qe ti edhe miqte e tu te keni mundesine te interpretoni mire Kuranin...?!
He me te keqen, ky ajatollahu qe rob per s'marit..., po a nuk e di ky miku yt qe vjen nga i vetmi vend arab me mazhorance kristjane...?
Pershendetje
Mėsoi tė tjerėt me jetėn tėnde dhe jo me fjalėt e tua
Mire e thua o chino, por kur flitet per nje serb si Millosheviēi..., ē'ke qe i ngaterron gjerat me fene, thuaj serbet dhe jo "feja serbe"..., pasi qe jo vetem qe po deformon temen pasi je duke diskutuar per fene islame na dole tek ajo orthodhokse..."A eshte Milloshevici kriminel?" apo "A eshte feja serbe fe paqesore?".
Dhune dhe gjakterdhje ke edhe ne Bibel...
Pse pak kane bere gjakderdhje edhe te krishteret, kryesisht ata latine..., flas jo vetem per kryqezatat..., mendo sa popuj u zhduken nen kryqet e drunjte qe sollen nga Evropa...
Po sa njerez ( te drejte dhe te zgjuar ) dogjen ne turrat e drureve, inkuizicioni...
Jo o vella i nderuar, duke sulmuar shqiptari shqiptarin ne Besim, nuk do te shkojme kurre perpara, duhet te diskutohet pa u ofenduar, e ndoshta ndokujt edhe mundesh ti, une, tjetri, ti hapim syte, por kurre me urrejtje dhe akuza..., pasi qe nuk eshte shkaktar per vrasjet e binladenit nje mysliman shqiptar..., po ashtu si nuk mund te jete fajtor nje katolik shqiptar per ē'farosjen ne mase te indios-ve ne amerikat, e po keshtu orthodhokset shqiptar per krimet e millosheviēeve serb, pra feja s'ka pune ne konstatimet e tua.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga arbereshi_niko : 01-12-2010 mė 06:42
[QUOTE=chino;2937198]Une t'u pergjegja me lart duke te thene se flitet per vrasje, jo per luftim. Te ofrova Kuranin ne gjermanisht dhe ne anglisht. Pastaj duke te thene se nuk eshte ne pyetje vetem Sura 2, Fjalia 191, 192, 193, por jane ne pyetje nje sere fjalishe qe japin te kuptosh drejtperdrejt se behet fjale per urdherim per ushtrim dhune derisa te pushtohet tere bota nga Islami. Lexo fjalite me lart ku kerkohet t'ju priten jobesimtareve gishterinjte. T'ju priten hajnave duart. Te goditen ne qafe. Pa patur asnje kercenimi, asnje lufte vetembrojtese.
O Chino, nėse dikush mė sulmon dhe tenton apo edhe mė dėbon me dhunė nga shtėpia ime, trualli im, nuk ka nevojė as Zoti, as Kur“ani, as bibla e as dreqi, e bile, as ti, tė mė thotė luftoje apo vrite atė( sulmuesin), por, po pata mundėsi, jo se e luftojė por edhe e vras e rjepi pėr sė gjalli. Kėshtu i kuptoj unė kėto fjali.
Rasti dhe shembulli mė i freskėt ėshtė dėbimi i shqiptarėve nga Kosova, nga ana e Millosheviqi...besojė nuk ka nevojė tė shkruaj pėr kėtė histori, pastaj edhe qė nga dėbimet e para, qė kur erdhėn shkiet nga "karpatet."( Edhe kėtė Histori e din)
Apo,
A ėshtė dashtė qė Skėnderbeu me PAQE dhe DASHURI t`i lus turqit tė largohen nga trojet e shqiptarėve, apo, e apo....ka shembuj sa tė duash...Prandaj, unė mendoj, qė krahas, studimit tė ligjeve tė Kur`anit duhet studijuar edhe historia e kėtyre popujve se ku, dhe si kan jetuar, pastaj me kend dhe pse kan luftuar etj. etj. e nė fund kush, kend e ka dėbuar ( sulmuar apo vrarė) mė parė etj etj dhe nė fund mund tė vijmė nė njė pėrfundim edhe atė, jo 100% tė saktė, sepse, sipas bindjes time, Historia gjithmonė ėshtė shtrembėruar sipas interesave tė vendeve apo popujve, besa edhe religjioneve tė caktuar.
Unė nuk e di se qfarė vendi ėshtė Libani, unė kėtė njeri kėtu e njohė. Edhe njėher, mė qartė, jo se ėshtė musliman, por se ėshtė njeri shumė i sinqert, i cili kurrė nuk e fyen/ ofendon dikend, ose edhe mė shqip; kurrė nuk flet keq pėr dikend.
P.S. Ne kemi shokė e miq edhe tė feve e nacionaliteve tjera.
Tė pėrshėndes, po ashtu
Vet o Sami e pranon qe ka njerez te besimeve te ndryshme qe jane te drejte pamvaresisht se te ē'fare besimit jane..., po ashtu si edhe une fola me larte me chinon, ka edhe turq te mire po ka edhe greke te mire, ka edhe arab te mire si ka pa tjeter serb te drejte..., pamvaresisht se ē'fare bindjesh kemi ne, ē'fare paragjykimesh kemi dhe sa dijeni kemi ne eksperiencen e jetuar o te trashegimuar..., kryesore eshte qe ka njerez te mire ne tere boten, nuk ka se si te akuzohet nje besim ne veēanti..., te pakten kjo s'duhet te ndodhe midis shqiptareve.., pasi nuk vlen per tolerancen..., por per ndarje...
Krijoni Kontakt