Sali Berisha, aleat i mafjes
S H E K U L L I, 28/11/2010
A i duhet një makinë-blind Berishës?
MERO BAZE
Në fushatën elektorale të vitit 2005, Sali Berisha shpenzoi shumë kohë për një spot special për Benz-in e blinduar të Fatos Nanos. Kompania amerikane që mbikëqyrte fushatën, që prodhoi më në fund spotin, pyeste vazhdimisht "Pse" Fatos Nanos i duhej një Benz i blinduar? A ishim ne një vend mafioz dhe ai rrezikohej? Ai ishte ai një reformator i madh dhe rrezikohej nga kundërshtarët e reformave? A ishte ai një vrasës dhe rrezikohej nga armiqtë? Për askënd nga këto pyetje normale nuk kishte përgjigje. Ishte stresuese t'iu shpjegoje se po e blen nga dëliri i pushtetit dhe ideja se është i paprekshëm. Ashtu i paqartë përfundoi edhe mesazhi i spotit elektoral.
Pesë vjet më vonë, të njëjtat pyetje të vijnë në majë të gjuhës për Sali Berishën. Ai ka prodhuar plot armiq këto pesë vjet, por jo aq sa të angazhohen për t'i marrë jetën atij. Ai po ashtu nuk ka bërë asnjë reformë thelbësore që të prodhojë armiq të mëdhenj, pasi nuk ka prekur mafien, por është bërë aleat me të. Ai ka vrarë njerëz, bile 26 në një ditë, por i ka mposhtur viktimat duke përdhunuar sistemin e drejtësisë dhe nuk i konsideron më ata hasëm nga të cilët mund të ruhet ai, ose i biri. Ai thjesht është në dëlir si njeri i paprekshëm në pushtet dhe përdor paret e shqiptarëve për të dëshpëruar shqiptarët me paprekshmërinë e tij.
Lajmi, së pari, u botua në gazetën më pro-qeveritare që është sot në treg, gazeta "Panorama", dhe vazhdoi me një lojë luftash për të treguar se lajmi është i dyshimtë. Në të vërtetë, ajo që synon Berisha është që lajmi të merret vesh dhe të diskutohet për të. Ai hyn tek strategjia e tij për të dëshmuar "paprekshmëri dhe pafuqi për ta rrëzuar dhe për tridhjetë vjet të tjera". I hedhur në treg, ditët që diskutohej buxheti, ai bën pjesë në mënyrën tipike të shkollës së propagandës së Berishës, e cila i vetëshpall veset si virtyt dhe përpiqet të dekurajojë kundërshtarët me to. Të gjithë e ridëgjuam këto ditë kur thoshte se do të rrijë në pushtet edhe tridhjetë vjet.
Të gjithë kemi shkruar dhe po flasim se ai dhe familja e tij po bëjnë pasuri për 300 vjet. Të gjithë po shkruajmë e po flasim se ai nuk tërhiqet nga vendimi për të bërë transparencën e zgjedhjeve. Të gjitha pra nga pak po ndihmojmë të ngrejë kultin e njeriut që bën çfarë t'i teket në këtë vend dhe nuk e ndal askush. Këtë punën e Benz-it të blinduar që s'na e kishte zënë syri, bëri kujdes ta nxirrte vetë, për të na treguar edhe një detaj më shumë nga projekti i tij për të sunduar gjatë brenda Benz-it të blinduar. Tani media në Shqipëri do të fillojë të merret gjatë me detajet e reja që kanë shtyrë "udhëheqësin" të kërkojë një Benz super të shtrenjtë dhe të blinduar. Po dëgjoj rrotull zëra se Berisha ka ngritur nivelin e sigurisë se është i rrezikuar fizikisht!!!
Po nga kush, pyes?
Klani i Zemunit, i cili zakonisht vret udhëheqës për arsye politike dhe financiare është ortak me Sali Berishën. Fatos Nano, që "drejtonte grupet më të rrezikshme kriminale në rajon", është aleat i tij i madh. Ilir Meta, që është simbol i "trafikut të drogës, prostitucionit dhe qenieve njerëzore", është zëvendëskryeministër i tij. Mihal Delijorgji, të cilin e pat akuzuar se ka sjellë armë nga Greqia në vitin 1997 për ta rrëzuar nga pushteti, e ka ortak të djalit në biznesin e Gërdecit. Rezart Taçin, që e pati akuzuar si trafikantin më të madh të naftës në Ballkan, e ka njeri të Familjes dhe sponsor të pandarë të gruas së tij. Njerëzit që kanë qenë garniturë e Fatos Nanos, dhe që Berisha i konsideronte si mafiozë që kishin kapur shtetin, janë tani në çdo stadium dhe tavolinë me Ridvan Boden dhe fëmijët e Sali Berishës.
Nga kush është i rrezikuar kryeministri në një vend ku është bërë ortak dhe në disa raste shef i mafies? Nga askush. Shqiptarët janë qytetarë të bindur dhe nuk kanë vrarë kurrë ndonjë udhëheqës të tyre. Bile, sa më keq janë sjellë udhëheqësit, aq më të bindur kanë qenë ndaj tyre. Dëliri i Sali Berishës për të blerë një Benz të blinduar ka të bëjë pikërisht me idenë se ai është njeri i paprekshëm edhe fizikisht, pasi do të udhëtojë me një Benz që nuk e shpon plumbi. E vetmja shpresë nga ky lajm është përsëritja e historisë dhe fati që pësoi paraardhësi i tij nga një dëlir i ngjashëm.
Udhëheqës të fortë janë ata që "blindojnë" pushtetin në rrugë demokratike, me zgjedhje të lira dhe suksese të prekshme në ekonomi, jo ata që blindojnë kokën me një Benz të blinduar. Me këtë gjest nuk na dëshpëron dot.
Krijoni Kontakt