Postuar më parë nga
CIBOX
benseven11, jam dakorte qe te ter ne ato kohera e njifnin shum mire ligjin e agjitacion propagandes etj ligje .. por ne shqiperi nuk ka qen rastesi qe burgjet ishin hapur pikerisht ne ato zona ku prodhoheshin ato gjera, apo nxireshin ato minerale aq te çmuara per vendin ton, te cilat kerkonin nje pune titanike .. si kromi piriti, bakri etj etj.
Cdua te te them me kete gje :
Ne shum raste nga ish ministria e brendeshme e asaj kohe, hartoheshin listat sesa forca krahu duheshin ne njerin apo ne tjetrin burg, qe te thahej keneta e Maliqit ... qe te nxirej kromi ! Dhe cuditerisht keto lista u jepeshin rretheve e punetoreve oprative te zonave qe te arrestonin X njerez e ti burgosnin per te ber punet cnjerezore falas.
Pa u futur ne detaje te historise keto i ka ber ai shtet dikur, dua un apo ti ti pranojm, kjo nuk ka aspak rendesi.
Rendesi ka qe ato kohe denoheshe me qellim te para caktuar, e pak rendesi kishte ne kishje ber ti gje apo jo, se sa per deshmitar kishte edhe deshmitaret ai shtet qe i bente ta thoshin edhe te zezen te bardhe.
Po te kujtoj nje fakt : pyet nese njef dike nga ata te burgosurit politike etj ata te tentimit te arratisjes ... se ke ata mbajn mend me shume, hetuesine apo burgun !
Ne ato kohera te beje disa muaj apo 1 vite hetuesi, te benin ne shumicen e rasteve qe te mallkoje edhe nene qe te kishte lindur (te pakte qen ata qe ju kan rezistuar torturave çnjerezore, shumica e atyre qe kan rezistuar kan vdekur ne duar e hetuesve gjat torturave) dhe shum kollaj na perpilohej nje poces-verbal se vdiq nga pushimi i zemres !!!
Ne ate kohe, te beje nje hetuesi apo ne burg nje proces-verbal se vdiq X apo Y qe shum e kollajte, por qe te behej nje proces-verbal nga nje veteriner apo zooveteriner se ngordhi nje lope e Kooparatives, do ta beje mir mendjen top se nga se ngordhi, se te ikte koka per sapun, nese ja fusje kot dhe ti si zooveteriner ishje treguar i pa kujeseshem per ta shpetuar ate lope, i kishje gati hekurat .... pra ne ate sistem, me shum rendesi kishte nje lope sesa nje njeri.
Keto qe te them nuk jan nga imagjinata ime i nderuar, por jan fakte te jetes e punes qe edhe un vet dikur i kam sherbyer atij sistemi, dhe kam par e degjuar shum gjera qe beheshin.
Sot ne Shqiperi si behet vone kujt per ata qe jan vertete te burgosur politike, pa se c'far thone ligjet per ta, si e trajtojn ato ligje kete kategori njerezish, kjo e ka patur qe ne 1992-shin mundesine qe te beheshin ligje korekte ne interesin e shqiptareve e te vet Shqiperise ... nuk u ben siç duhej etj etj pa ju futur pse su ben... sa u ben e si jan ber dhe sa zbatohen sot ... e ka then dikur aktori i madh Sander Prosi, ne nga filmat qe ai ka lujtur dikur :
... O pupull, sa gjera behen ne emrin tend.
Ajo kohe qe koha e diktatures, qe i sherbeu vetem nje klase te caktuar, dhe i sherbeu deri aty, sa hengri edhe vet kokat e shokeve qe ne lufte kishin ndare morrat bashk.
Nese sot s'ka drejtesi e qarje hallesh per ate popull, nuk ka se Saliu etj etj e kan hallin akoma te ven per vehten e tyre e dreqin vete, malet me para, pa popullit i dalte tymi me keq sesa i ka dale, se mbeti akoma edhe 20 vjet te tjera koke uluri i sistemeve e politikes, se per mendimin tim kete popullin tone te dashur, lere pa buke - nuk u be qameti e pranon .... aman e le pa u mar me politiken ... i ke ber namin !
Krijoni Kontakt