INTERVISTA/ Flet sopranoja dramatike e TOB, Aplikelda Qirko

Kam pėlqyer, por s’kam dashuruar
Dashuria ime e tanishme ėshtė opera
S‘mė ka bėrė asnjė mashkull qė tė mė rrah zemra vrullshėm

Albert ZHOLI

Njė femėr e gjatė, elegante, e bukur, qė patjetėr tėheq vėmendjen e kalimtarėve, qofshin ato dhe femra. Sapo mbaron Akademinė e Arteve fiton me konkurs tė drejtėn e punėsimit nė TOB, qė ka qenė njė ndėr ėndrrat e saj shkollore. Dhe pse e re ėshtė ftuar nga disa trupa tė huaja pėr role tė ndryshme nė tetaėr apo opera. I kushton vėmėndje vetes dhe pse pėr tė, bukuria, nuk ėshtė nė plan tė parė.

Aplikelda, njė emėr qė unė e dėgjoj pėr herė tė parė, Njė emėr intersant. Kush jua ka vendosur kėtė emėr?

Ky emėr ėshtė bashkim emrash, pra bahkim i gėrmave tė para tė emrit tė nėnės, babit dhe tezes, ku kjo e fundit mė ka dashur shumė kur kam qenė e vogėl . Ndoshta pėr kėtė ėshtė i veēantė dhe se besoj se e ka femėr tjetėr nė Shqipėri.

Fėmijėria e mbushur me ėndrra, ju ēfarė ėndrrash keni pasur nė fėmini?

Unė me origjinė jam nga Gjirokastra por lerė dhe rritur nė Vlorė, dhe qė nė fėmnimin aty kam kėnduar nė shkollė, pastaj e grupe tė ndryshme nėpėr koncerte, gjithmonė live. Kjo ishte qė si padashur unė tė merrja rrugėn e bukur tė kėngės, kur dihet qė Vlora shquhet pėr dashuri ndaj kėngės, tė tė gjitha gjinive.

Pra ju si pa dashur filluat tė kėndonit. Si vahdoi rruga juaj e kėngės?

Kur erdha dhe studjova nė Tiranė, fillova tė aktivizohesha me Akademinė e Arteve si dhe me TOB. Kėto janė dy institucione tė cilat janė profesionale dhe tė japin garanci pėr tė ecur pėrpara. Jeta ime nė shkollė ėshtė e mbushur me shumė role si kėngėtare kantoje. Bile dua tė them e kam kėnduar dhe nė Sarandė…

Pse e thekson kėtė nė Sarandė?

Pasi kam bashkpunuar me njė trupė amerikane tė teatrit ku kam luajtur rolin e Athinasė. Ishte njė dram “Asledjus” . Duke dėgjuar zėrin tim si dhe profilin kjo trupė ma afoi vetė, pasi kishin parė disa nga rolet e mi nė Akademi. Ishte njė rol ku femra duhej tė kishte dhe shtatlartėsi…

Ju folėt disa herė pėr Akademinė e Arteve, mos vallė studimi nė kėtė Institucion ka lėnė gjurmė tė thella?

Sigurisht. Unė kam studjuar pėr kanto dukė marrė mėsime nga pedagogėt mė tė mirė shqiptarė tė kėsaj Akademie. Tek kjo shkollė kam mėsuar shumė dhe nė sajė tė kėtij shkolimi profesional mė janė hapur shumė rrugė.

Disa koncerte tė suksesshme , kush ka qenė momneti mė i vėshtirė i kėtij viti?

Ėshtė e vėrtetė qė kam pas disa sukese, pork am kaluar dhe vėshtirėsi. Rolet qė kam luajtur skanė qenė tė vegjėl dhe mė ėshtė dashur njė punė voluminoze pėr ti pėrballuar dhe pėr tu paraqitur me sukses. Momenti mė i vėshtirė kėtė vit ka qenė kur unė kam konkuruar pėr tu punėsuar nė TOB. Ishte nėj provim I vėshtirė, pasi kishe pėrpara personalitete tė operas shqiptare, qė nuk falin nė gjykim. Janė realist. Por kėtė provim e kalova me sukses dhe tashmė bėj pjesė nė grupin e tė rinjve nė TOB.

Pėrveē njė pjese mė njė tetarė amerikan, a ke pasu bashkpunime me trupa tė huaja?

Po. Kam pasur me njė trupė italiane tė cilėt mė kanė ftuar dhe nė Itali. Njėkohėsisht, Aty u zhvillua njė konkurs operistik, ku unė kam fituar ēmimin e dytė.

Ndjeheni mirė ne TOB?

Po. Ka qenė njė ėndėrr dhe mendoj se arrita filimin e saj. Megjithėse muzika operistike nuk ėshtė e pėrhapur shumė nė vendin tonė, mendoj se sėrshmi publiku kryeqytetas ėshtė i lidhur me muzikėm operistike. Pra opera dalangadalė po fiton terren jo vetėm nė Tiranė por edhe nė gjithė Shqipėrinė. Kjo pasi shuėmė njerėz kanė shkuar nė emigracion nė vendet perėndimore ku kjo gjini e tė kėnduarit skenik ėshtė shumė e pėrhapur, sin ė Francė, Itali, Gjermani, Angli, etj…

Pra ju jeni nė grupin e tė rinjve, synimi pėr tė qardhmen nė TOB?

Dihet. Tė hyj nė grupin e tė riturve, apo tė profesionistėve tė vėretetė qė dikur I kemi pas marrė si shembull. Oprea sshqiptare ka nxjerrė shumė emra tė njohur, qė kanė bėrė emėr dhe nė botė, jo vetėm nė Europė. Pra synimi im ėshtė qė nė njė tė ardhme tė bėhem nėj soliste e TOB. Unė jam soprano dramatike, dhe dua tė jem soliste nė Opera.

Njė vajzė e gjatė, elegante e bukur, e veshur me shije. Keni dėshirė patjetėr tė tėrhiqni vėmėndjen?

(Qesh). Jo, s’dua tė tėrheq vėmendjen por dua tė jem e veēantė nga tė tjerat, tė jem unė. Mė pėlqen tė vishem bukur dhe tė kujdesem pėr veten. Dua tė jem gjithmonė korrekte me veten, me pamjen. Se lė asnjėherė pas dore veten.

Mos vallė kjo do tė thotė qė Aplikelda ndjehet mė mirė kur i thonė ėshtė e bukur, apo inteligjente?

(Qesh). Jo Aspak. S’dua tė ėm thonė je e bukur, pėrpara se tė mė thonė je inteligjente. Inteligjenca tė bėn edhe tė bukur nė sytė e kujtdo.

Cfarė vlerėsoni tek njė njeri?

Vlerėsoj, inteeligjencėn, sinqeritetin dhe zemrėn e madhe.

Njė femėr shatlartė por elegante. Mbani dietė?

Jo…S’mbaj dietė…ha mirė, normal

Jeni e dashuruar?

Jo. Pėr momentin qė flasim s’jam e dashuruar. Dashuria ime tani ėshtė opera.

Mos vallė trembeni nga dashuria?

(Qesh). Unė nuk e kam ndjerė dashurinė ashtu si pėrkufizohet. E madhe, tė lė pa gjumė, tė lė pa mend, tė bėn ndryshe, tė lė nė mėndime….Deri tani kėto shenja si kam pas…ahhaaaaaaaaaaaaa. Mė vonė se di. Kur ta provoj do ta them.

Pra dashuria mbetet njė ėndėrr tjetėr nė sirtar?

Ndoshta mbetet ėndėrr. Tė them se se kam prekur fare dashurinė se them.. Mund tė them qė dikur kam pėlqyer, jo dashuruar. Pra ngelet njė portė e hapur, qė ndoshta dhe s’do ta shijoj si ėshtė nė pėrkufizim,

Ku i kryeni pushimet?

Nė qytetin e lindjes, Vlorėn piktoreske.

Me kė i bėni pushimet?

Me familjen. Mė shumė rri me babin. Ai mė trajton si shoqe. Ndjehem mirė dhe e sigurt me tė. Bisedoj hapur fare..

Po me librin a keni lidhje?

Ah, tė them tė drejtėn i jam larguar. S’kam kohė. Mė pėlqejnė librat romantik, policesk..

Keni ndonjė peng deri mė sot nė jetė?

S'besoj. Pėr moshėn qė kam skam pengje. Ndoshta ato qė quhen pengje do ti realizoj me kalimin e kohės