Close
Faqja 15 prej 15 FillimFillim ... 5131415
Duke shfaqur rezultatin 141 deri 150 prej 150
    Ke shume te drejt i nderuar,
    ishte pikerisht krahasimi i shkembit ( gure themeli ) jo i njeriut i quajtur Simon, pasi qe yn Zot Krishti, e dinte me kohe sa vlen njeriu, pa mbrojtjen e Shpirtit te Shenjte...
    Kur flitet per Besen, nuk flitet per Pjetrin, por per njeriun e ri me Besen e Vertete, duke u mveshur me mburojen e Shpirtit, nuk ka as'gje qe i perballon!
    Pasi e dim te gjithe sa here e "mohoi" Pejtri vete Krishtin..., sipas atyre qe mendojne qe Pjetri ishte "guri i themelit" ku Zoti Krisht do te ndertonte Kishen eTij, si keshtu, Ai qe sheh gjithkund dhe di te ardhmen, kur vete Ai i tha Pjetrit qe do ta mohonte per tre here rrjesht, si keshtu te ndertonte Kishen e Tij, mbi nje "shkemb kaq te lekundeshem"?!
    Jo Pjetri perfaqeson njeriun me Besen e Re..., nuk ishte "kryetari", pasi qe kush do te ishte mbi te gjithe vellezerit e tjere, do te ishte edhe sherbetori, e jo ti puthnin kembet...
    Pjetri ishte thjesht nje nga apostujt, e si me i moshuari, i jepet me hapesire ne Ungjill.
    Por me kot dikush sot ( e me shekuj te tere ) vazhdon te emertoj Pjetrin si "pergjegjes te gregjes", ku me pas te veshe me te njejtin petk edhe pasuesit e Tij, si kane shume qejf te quhen, vikaret...
    Me vjen keq, qe me dashje sterhollitet nje ngjarje historike, me Shen Pjetrin, ku njerezit duan ti mbartin rrolin udheheqes apsolut, qe nuk i dha as'kush...
    Si mundet ta gradoj njeriu kur kete Ofiq nuk ja dha Krishti...?!
    Krishti nuk tha qe Pjetrit ti bien ne gjunje tere njerizimi, duke filluar nga vellezerit e tij apostujt..., por tha qe kush do te ish i pare, duhej edhe te sherbente te tjeret..., jo komandant por sherbetor...
    Me gjithe se i pare nder te barabarte, me te tjeret!
    Pershendetje te sinqerta, me Krishtin.
    Niko
    Mësoi të tjerët me jetën tënde dhe jo me fjalët e tua

"Në fillim ishte Fjala" Maska e toni77_toni
    Anëtarësuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Kosovë
    Postime
    4,534
    Citim Postuar më parë nga arbereshi_niko Lexo Postimin
    Ke shume te drejt i nderuar,
    ishte pikerisht krahasimi i shkembit ( gure themeli ) jo i njeriut i quajtur Simon, pasi qe yn Zot Krishti, e dinte me kohe sa vlen njeriu, pa mbrojtjen e Shpirtit te Shenjte...
    Kur flitet per Besen, nuk flitet per Pjetrin, por per njeriun e ri me Besen e Vertete, duke u mveshur me mburojen e Shpirtit, nuk ka as'gje qe i perballon!
    Pasi e dim te gjithe sa here e "mohoi" Pejtri vete Krishtin..., sipas atyre qe mendojne qe Pjetri ishte "guri i themelit" ku Zoti Krisht do te ndertonte Kishen eTij, si keshtu, Ai qe sheh gjithkund dhe di te ardhmen, kur vete Ai i tha Pjetrit qe do ta mohonte per tre here rrjesht, si keshtu te ndertonte Kishen e Tij, mbi nje "shkemb kaq te lekundeshem"?!
    Jo Pjetri perfaqeson njeriun me Besen e Re..., nuk ishte "kryetari", pasi qe kush do te ishte mbi te gjithe vellezerit e tjere, do te ishte edhe sherbetori, e jo ti puthnin kembet...
    Pjetri ishte thjesht nje nga apostujt, e si me i moshuari, i jepet me hapesire ne Ungjill.
    Por me kot dikush sot ( e me shekuj te tere ) vazhdon te emertoj Pjetrin si "pergjegjes te gregjes", ku me pas te veshe me te njejtin petk edhe pasuesit e Tij, si kane shume qejf te quhen, vikaret...
    Me vjen keq, qe me dashje sterhollitet nje ngjarje historike, me Shen Pjetrin, ku njerezit duan ti mbartin rrolin udheheqes apsolut, qe nuk i dha as'kush...
    Si mundet ta gradoj njeriu kur kete Ofiq nuk ja dha Krishti...?!
    Krishti nuk tha qe Pjetrit ti bien ne gjunje tere njerizimi, duke filluar nga vellezerit e tij apostujt..., por tha qe kush do te ish i pare, duhej edhe te sherbente te tjeret..., jo komandant por sherbetor...
    Me gjithe se i pare nder te barabarte, me te tjeret!
    Pershendetje te sinqerta, me Krishtin.
    Niko
    Niko, kur flet me një të krishter, apo me një Kishë, te lutem ose fol me argumente biblike ose lere dhe mos fol fare. Te unë personalisht, kerkohet argumenti biblik per ato qe i thua. Nese te mungojnë argumentet biblike, atëher kjo qe thua bie poshte si e pa vlerë.

Unë te pyes ty zoteri, cka d.m.th kjo;

Ty do të t’i jap çelësat e Mbretërisë së qiellit: gjithçka të lidhësh mbi tokë, do të jetë e lidhur edhe në qiell e gjithçka të zgjidhësh mbi tokë, do të jetë e zgjidhur edhe në qiell.” (Mar; 16; 18-19)

Kujt i iu drejhtua Jezusi ne ketë rast kur thotë "Ty"?

Apo;

“Kulloti delet e mia!” (Gjn 21; 15-17)

çka po thotë Jezusi ne ketë rast? Kujt iu drejtua Jezusi ne ketë rast?

Jo Pjetri perfaqeson njeriun me Besen e Re..., nuk ishte "kryetari",
    Pjetri i pari:
    Atëherë Pjetri bashkë me të Njëmbëdhjetët u çua në këmbë, e ngriti zërin dhe tha..."(Vap2; 14)

Pjetrti i pari:
    “Çfarë duhet të bëjmë ne, o vëllezër?”
    Pjetri u dha përgjigje:
    “Kthehuni dhe secili prej jush le të pagëzohet në emër të Jezu Krishtit që t’ju falen mëkatet e atëherë do ta merrni dhuratë ‑ Shpirtin Shenjt. (Vap 2; 37-38)

Pjetri i pari:
    1 Pjetri e Gjoni po shkonin në Tempull për lutjen e orës nëntë.

Pjetri i pari:
    12 Pjetri, kur i pa, iu drejtua popullit:
    “Burra të Izraelit, (Vap 3; 12)

Pjetri i pari:
    7 Ata i sollën apostujt në mes dhe i pyetën: “Me çfarë pushteti dhe në emër të kujt e bëtë këtë gjë?”
    8 Atëherë Pjetri, plot me Shpirt Shenjt, u tha..." (Vap 4; 7-8)

Pjetri i pari:
    1 Kurse një burrë me emër Anani bashkë me gruan e vet Safirën shiti një arë 2 e, me dije të gruas, ndau një pjesë të çmimit, kurse tepricën e çoi dhe ua dha apostujve.
    3 Atëherë Pjetri i tha:
    “O Anani, pse ta mbushi mendjen djalli për të gënjyer Shpirtin Shenjt dhe e ndale për vete një pjesë të çmimit të tokës?(Vap 6; 1-3)

Pjetri i pari:
    Dhe, ja, ju e keni mbushur mbarë Jerusalemin me mësimin tuaj dhe doni ta ngarkoni mbi ne gjakun e atij njeriu.”
    29 Pjetri dhe apostuj u përgjigjën:
    “Duhet më tepër të dëgjohet Hyji se sa njerëzit.

Pjetri i pari:
    15 Po në ato ditë, u ngrit Pjetri në mes të vëllezërve ‑ ishin mbledhur afërsisht njëqind e njëzet vetë ‑ dhe tha:
    16 “Vëllezër, është dashur të plotësohet Shkrimi i shenjtë"
    Ndryshuar për herë të fundit nga toni77_toni : 29-01-2012 më 18:47
    Gjej kohen të lexosh, është themel i të diturit.

Pershendetje Toni 77,
    Citoj;
    Niko, kur flet me një të krishter, apo me një Kishë, te lutem ose fol me argumente biblike ose lere dhe mos fol fare. Te unë personalisht, kerkohet argumenti biblik per ato qe i thua. Nese te mungojnë argumentet biblike, atëher kjo qe thua bie poshte si e pa vlerë.

I nderuar une mund te te sjell sa te duash shkrime…, pasi nuk mohoj asgje, por thash qe nuk behet fjale per nje “kapo” te gjithe krishterimit…, pasi kete e thone vetem ne Rome!
    Keshtu duke dashur te argumentojne qe mqs, Shen Pjetri vdiq ne Rome si peshkop ( dhe duke qene ky kreu i apostujve dhe komunitetit te pare te krishtere ) , na i jep te drejten edhe pasuesve te tij ( papeve te Romes ), kete te “drejte udheheqjeje”…, NUK SHTE E VERTETE!
    Me vjen shume keq, por po te analizohet me vemendje, eshte vene ne dyshim deri edhe vete qendrimi i Pjetrit ne Rome, nuk jam une qe e mohoj, ja me poshte do te postoj edhe fakte dhe kunderfakte, pasi qe une nuk merrem me proven po ose jo te qenderimit ne Rome te Pjetrit, pasi per mua Shen Pjetri eshte nje nga apostujt e Krishtit dhe nje nga Mesuesit e pare te se Vertetes qe i eshte dhururar, nga vete Zoti.
    Por qe jo te gjithe te krishteret jane te nje mendimi, ne lidhje me pasuesit legjitim, si vikar, pasi qe vete Pjetri nuk ishte vikar, leme me pas papet e te parit mijevjeçar o te dytit qofshin…
    Pjetri ishte peshkop i Antiokise, ky eshte fakt i pamohueshem, per Romen edhe ka dyshime…
    Por nese do te faktonte nje prove dhe me shume akoma nje merite, Antiokia me pare se Roma mund te vantone perpara jo vetem Romes per edhe Kostantinopojes…

Si e thashe me lart, ka mendime te kunderta ne lidhje me qendrimin e Pjetrit ne Rome…
    Ato qe per neve sot perbejne provat, jane shtruar krahas atyre mendimeve te kunderta…
    Dyshimet lindin qe ne mesin e shek.I pas K. e deri sot…, por qe dyshime apo jo, fakti qe figuren e Shen Pjetrit I cili ishte nje nga apostujt e Zotit, nuk e zbeh te qenit ose jo si peshkop I Romes…, e zbeh arroganca e kujt me prepotence dhe me prova hipokrite e perdor per interesa hegjemonike te tipit tokesor…, sikunder ndonje teolog I perendimit latin…, por qe nuk perben as’pak PROVE…, Por qe tregon sa pak ka te bej me ate Pjeter peshkatarin e njerezve, qe Yn Zot Krishti e dergoi si qengji mes ujqerve, por pa as edhe nje ndryshim nga te tjeret apostuj, pasi qe Shen Pjetri nuk ishte as i pari martir dhe as i fundit, ishte I barabarte mes te barabartesh me apostujt e tjere, sikunder eshte papa me kedo patriarke dhe peshkop te Kishes Nje!
    Mund edhe te mos ndajme te njejtin mendim ne lidhje me temen, por gjithsesi, sjell shkrime qe me kerkohen me lart…, ku shpresoj te kem realizuar sado pak aspetativat e dikujt, per pergjigje;
    Pershendetje me Krishtin,
    Niko.

Shek. I
    Ne letren e Palit 58, drejtuar romakeve, ky permend 29 eksponente te ndryshem te komunitetit , por qoft edhe nje here nuk permend Pjetrin, kjo gje do te kish qene shume mungese respekti gjerarkik , nese Pjetri do te ishte peshkop i pare i Romes e keshtu te gjindej me ate kohe ne Rome…, pikerisht duke u bazuar ne kete, traditat protestante mendojne qe Pjetri nuk e la kurre vendlindjen e tij, e keshtu nuk shkoj kurre ne Rome!
    Por ne germimet e viteve 1939-40 ku nen katedralen e Shen Pjetrit ne Rome, u gjind nje varr qe i kushtohet Petros , por qe datohet shek. II. Mund te jete edhe i transferuar, por gjithesesi pohon mendimin e pales katolike qe; Pjetri vdiq ne Rome.

Shek. II
    Midis autoreve te ketij shekulli nuk ka asnje riferiment per Pjetrin.
    Emri i Pjetrit nuk del as ne elenkun e pare te peshkopeve te Romes, Ireneu, peshkop i Lionit ( 178-200 ) eshte i pari teolog kristjan qe perdor principin “ pasues apostolik”, duke cituar me preçizion ne ç’do sekuence “traditen” dhe rradhitjen e peshkopeve duke arritur deri tek apostull Joani, duke bere elenkun e peshkopeve te Romes deri tek i dymbedhjeti Eleuterio, ku si i pari peshkop emerohet Lino dhe jo Pjetri…
    Por edhe vete Ireneo per rreth dy here flet per papen Igino si peshkopin e nente te Romes;
    « [Cerdo] venne a vivere a Roma al tempo di Igino, che detenne il nono posto nella successione episcopale a partire dagli apostoli.
    [...]
    Valentino venne a Roma al tempo di Igino, fiorì sotto Pio, e rimase fino ad Aniceto. Anche Cerdo, predecessore di Marcione, arrivò al tempo di Igino, che fu il nono vescovo »
    (Ireneo di Lione. Contro gli Eretici, I,27:1, e III,4:3)
    Por qe midis papa Linos dhe Iginos jane permbledhur vetem gjashte peshkope, Ireneo njeh prezencen e nje paraardhesi te Linos.
    Studiusi Lightfoot ka kundershtuar vertetesine e kesaj hamendje, pasi qe ne versionin antik te tij ne latinisht i njohur ne 3:4:3 flitet dioctavus , por ne tekstin ne greqisht qe e sjell Eusebio shkruhet enatos.
    Ne shkrimin e Ireneut ( Adv. Hear.3:3:3) mund te interpretohet ku Pjetri dhe Pali, ndane episkopatin e Romes, argument ky i perdorur nga vet Ireneu kunder agnostikeve, ne mbrojtje te doktrines se kishes se Romes.
    “ Kushtetuta Apostolike “ e vitit 270 , afermon qe papa Lino vishet peshkop direkt nga Pali dhe jo nga Pjetri.

Shek. III

Ne shek. e III Shen Qipriani i Kartagjenes i referohet qendres Romake ( peshkopate, o ndryshe si qender dioqezane e Romes), sikunder katedrale e Shen Pjetrit, duke thene qe papa Kornelio pasoi postin e papa Fabianit qe ishte edhe vendi i Pjetrit ( Ep 55:8; cf 59:14).
    Gjithnje Qipriani ( Ep. 75:17), sjell nje fraze te Firmilianit te Qezarese, ku thote qe papa Stefan I deklaronte qe kishte vendosur ne lidhje me problemin e pagezimit, pasi qe vantonte vendin e Pjetrit. Firmiliani kete gje na e sjell duke mos patur aresye ta kundershtonte, pasi qe ne vitet 250 p.K. te qenet e Shen Pjetrit ne Rome ishte bere fakt jo vetem ne Rome por edhe ne kishat e Afrikes dhe te Azise se Vogel.
    Po keshtu rreth vittit 220, Tertulliani ne ( De Pud.21) na sjell nje thenie te papa Kalistos I, ku thote qe fuqia e faljeve te mekateve i kish arritur atij nga vete Pjetri. Po keshtu edhe Tertulliani nuk e kundershton kete deklarate, pasi qe e njihte mire realitetin e kishes se Romes.
    Edhe po ne te njejten periudhe pra shek. III , Ipoliti ( ka mundesi te jete autor i Catalogus Liberianus ), vendos Shen Pjetrin ne listen e Peshkopeve te Romes.
    Ne Adversus Marcionem, qe eshte shkrojtur po ne te njejten kohe, thuhet qe Pjetri i kish dhene papa Linos poltronen ( karrigen ), pikerisht tek ishte ulur ai vete.( P.L. II 1077 ).
    -.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-……
    Por ne Kushtetuten Apostolike te vitit 270, thuhet qe papa Lino merr emertimin si peshkop i Romes nga Pali e jo nga Pjetri.
    Eusebio shkruan qe;
    “ Keshtu sikur pasuesit e tij, Pali deshumon qe Kreshenci u dergua ne Galile-a. Por Lino, qe Pali e permend ne letren e dyte Timoteut, si bashkeudhetar per Rome, u be pasues i Pjetrit ne peshkopaten e atij qyteti, sikunder eshte edhe provuar “.
    ( Euzebio i Qezares. Historia Ecclesiastica, III. 4,9 )

Ne shkrimet e tradites qe pason, Pjetri konsiderohet si peshkop i Antiokise, e me vone si peshkop i Romes:
    “ Vizitoj Jeruzalemin, Korinthin, Barin, deri sa mberriti ne Rome, ku duket te kete predikuar midis kalasave me te varfera. I pason Papa Lino ( viti 67-76).”

Anëtarësuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Kosovë
    Postime
    4,534

Shek. I

Shek. II

(Ireneo di Lione. Contro gli Eretici, I,27:1, e III,4:3)

Shek. III
    Edhe po ne te njejten periudhe pra shek. III , Ipoliti .”
    Niki, asgjë nuk ke thënë. Kjo qe ti ke cituar nuk eshte provë biblike. shekuj dhe shekuj por jo BIBEL. Unë kam shume respekt per ty dhe shkrimet tua, por kjo qe ti ke shkruar nuk eshte asnje pergjigje sic nuk eshte asnje argument.

E perseris edhe njeher dhe prse pergjigje per keto shkrime biblike, kjo eshte Bibla - Shkrimi i Shenjt qe eshte autoriteti i shkrimeve. Pergjigju me prova biblike ose mos u merr më me at ceshtje sepse nuk eshte asgje pos deshire e jotja qe të jet ashtu.

Unë te pyes ty zoteri, cka d.m.th kjo;

Ty do të t’i jap çelësat e Mbretërisë së qiellit: gjithçka të lidhësh mbi tokë, do të jetë e lidhur edhe në qiell e gjithçka të zgjidhësh mbi tokë, do të jetë e zgjidhur edhe në qiell.” (Mar; 16; 18-19)

Kujt i iu drejhtua Jezusi ne ketë rast kur thotë "Ty"?

Apo;

çka po thotë Jezusi ne ketë rast? Kujt iu drejtua Jezusi ne ketë rast? Jepr pergjigje per keta rreshta.

Jo Pjetri perfaqeson njeriun me Besen e Re..., nuk ishte "kryetari",
    Pjetri i pari:
    Atëherë Pjetri bashkë me të Njëmbëdhjetët u çua në këmbë, e ngriti zërin dhe tha..."(Vap2; 14)

Pjetrti i pari:
    Pjetri u dha përgjigje:
    “Kthehuni dhe secili prej jush le të pagëzohet në emër të Jezu Krishtit që t’ju falen mëkatet e atëherë do ta merrni dhuratë ‑ Shpirtin Shenjt. (Vap 2; 37-38)

Pjetri i pari:
    1 Pjetri e Gjoni po shkonin në Tempull për lutjen e orës nëntë.

Pjetri i pari:
    12 Pjetri, kur i pa, iu drejtua popullit:
    “Burra të Izraelit, (Vap 3; 12)

Pjetri i pari:
    7 Ata i sollën apostujt në mes dhe i pyetën: “Me çfarë pushteti dhe në emër të kujt e bëtë këtë gjë?”
    8 Atëherë Pjetri, plot me Shpirt Shenjt, u tha..." (Vap 4; 7-8)

Pjetri i pari:
    1 Kurse një burrë me emër Anani bashkë me gruan e vet Safirën shiti një arë 2 e, me dije të gruas, ndau një pjesë të çmimit, kurse tepricën e çoi dhe ua dha apostujve.
    3 Atëherë Pjetri i tha:
    “O Anani, pse ta mbushi mendjen djalli për të gënjyer Shpirtin Shenjt dhe e ndale për vete një pjesë të çmimit të tokës?(Vap 6; 1-3)

Pjetri i pari:
    Dhe, ja, ju e keni mbushur mbarë Jerusalemin me mësimin tuaj dhe doni ta ngarkoni mbi ne gjakun e atij njeriu.”
    29 Pjetri dhe apostuj u përgjigjën:
    “Duhet më tepër të dëgjohet Hyji se sa njerëzit.

Pjetri i pari:
    15 Po në ato ditë, u ngrit Pjetri në mes të vëllezërve ‑ ishin mbledhur afërsisht njëqind e njëzet vetë ‑ dhe tha:
    16 “Vëllezër, është dashur të plotësohet Shkrimi i shenjtë"

Pjetri i pari;
    Atëherë Pjetri tha: 47 “Vallë a mund ta ndalojë kush ujin të mos pagëzohen këta që e morën Shpirtin Shenjt sikurse edhe ne?” 48 Dhe urdhëroi të pagëzohen në emër të Jezu Krishtit.

Lidhur me keto qe jane shenuar, nese ka pergjigje mirë, nese jo, atëher krejt cka thua eshte kot, kot pasi qe Bibla eshte Shkrimi i Shenjt.
    Ndryshuar për herë të fundit nga toni77_toni : 30-01-2012 më 14:26

Mos valle kjo qe je duke thene mbeshtet ate qe Pjetri ishte i pare midis apostujve..., ku e thote Shkrimi nje gje te tille?!
    Ku e ke ne Shkrimin e Shenjte qe Pjetri ishte peshkop i Romes, e me pas pape...!?
    Ku e merr kete autoritet nje njeri, qe behet pape ( edhe pse me merita ), te jete pasues i Pjetrit, pse jo nje peshkop nga do qe te jete...!?
    Kush e vuri ne vendim e me pas si zbatim punen e pasueshmerise...!? Mos valle e kemi ne Shkrimin e Shenjte qe froni i Pjetrit te lihej me amanet..., po te ish keshtu, Antiokia do te kishte vendin e nderit, por me teper akoma, Jeruzalemi..., nuk te duket i nderuar Toni, edhe pse une kam rrespekt per ty, gjithesesi ,ma bej kabull, qe une se mendoj si ti..., e per fat , te mire o te keq, sipas pikepamjeve, si puna e ime e mendojne gjysma e botes se krishtere..., pra ate qe Shen Pjetri nuk pati autoritet te jashtezakonte me vellezerit e tij, apostujt e tjere..., por qe kishte nje rrol te dores se pare, kete e njohim nga Shkrimi i Shenjte, por jo "komandant" sikunder e kane transformuar ne selin e Romes antike...
    Sikur Krishti, urdheroi Pjetrin te pagezonte, po ashtu urdheroi edhe apostujt e tjere...
    Pra siç e sheh, nuk ka ndonje ndryshim midis pagezimit te njerit apo tjetrit...apostull.
    Nuk te duket e çuditeshme fakti qe nuk rezultojne shkrime qe te provojne Pjetrin, si peshkop te Romes...?! flas qe ne fillimet e para..., apo shkrimet e eterve nuk kane asnje interes per ty?
    Pikerisht per komente me pikepamje si tonat kontradiktore ( une dhe ti ), bene qe Krishterimi te ndahej...
    Por qe politiken t'ja leme atyre qe paguhen per kete, neve jemi, besojme, permiqemi e do te mbesim te krishtere, pavaresisht nga politika qe bejne njerezit...
    Pershendetje me Krishtin.
    Une si ti njoh Biblen per Shkrim te Shenjte, njoh apostujt me Shen Pjetrin qe i zgjodhi vete Zoti Krisht.

Anëtarësuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Kosovë
    Postime
    4,534
    Mos valle kjo qe je duke thene mbeshtet ate qe Pjetri ishte i pare midis apostujve..., ku e thote Shkrimi nje gje te tille?!
    Ku e ke ne Shkrimin e Shenjte qe Pjetri ishte peshkop i Romes, e me pas pape...!?
    .
    niko, nuk te shkruaj më, asnje pergjigje nuk e ke dhënë, dhe, edhe ma keq, une kerkoj shpjegime rreth shkrimeve biblike dhe ti as qe e merr mundin per ti lexuar por prap sjelle shkrime nga vetja e jote.

Mirë, per të saten her te thash, pse gjate gjithe leximeve te Veprave te Apostujve, tregimet shpjegojnë se aty ishin te gjithe Apostujt, por secilen her Pjetri foli i pari! Pse, sipas teje, secilen her foli Pjetri i par? Çdokund, dhe ne secilin rast dhe shpjegim Pjetri ishte i pari sipa shkrimeve, Pse?

Pse dhe cka do te thotë kjo?

'Kur Kefa erdhi në Antioki...." (Gl 2; 12)
    "....i thashë Kefës...” (Gal 2; 14)

Pse ndodhi kështu, këtu ishin te gjithe Apostjut, pse ateher Pjetri u pergjigj, pse nuk dha pergjigje Jakobi apo .., por Pjetri dhe jo vetem njeher, por secilen her.

Pjetri u dha përgjigje:

Unë te pyeta dhe gjithnjë do të vazhdoj te pyes derisa nuk marr pergjigje; Pse Jezusi iu drejtua Simonit - SHKEMB e jo apostujve tjerë?Per ty zoteri, cka d.m.th kjo kur thotë Jezusi "TY"?
    Pos asaj, cfar çelsash po i jep Jezusi Pjetrit? Ke ndonje pergjkigje..?

Pergjigju pse Jezusi thotë Pjetrit e jo një apostulli tjeter duke iu drejtua; "Ty"?
    Pse Jezusi i dha Pjetrit "çelsat" dhe jo një Apostulli tjeter?
    Çfar çelsi do ti jep Jezusi Pjetrit?

Ke ndonjë pergjigje rreth kësaj?

Pse Jezusi i tha Pjeterit dhe JO një Apostulli tjeter pra? Pos asja, cka do te thotë per ty kjo: "Ti je SHKEMB". Është një emer apo një TITULL qe po jep Jezusi? Pse nuk e perdori Jezusi me easnje tjeter por me Pjetrin?

"Ti je Pjetër‑Shkëmb dhe mbi këtë shkëmb unë do ta ndërtoj Kishën time.."!

Pse Jezusi i tha Pjetri e jo një Apostulli tjeter duke ia dhuruar grigjen? Cka d.m.th per ty kjo qe thote Jezusi;

Per cilat dele e kishte fjalen Jezusi? Kishte Jezusi ndonjë farme delesh dhe baktishë? Apo...? Jepi shpjegime te lutem.

Ka ndonjë shpjegiem lidhur me keto qe shkruajta a, jo? Nese po urdhero, nese JO, ateher disa her te thash dhe e perseris, asgje mos shkruaj sepse per mua jane te pa vlera, thjesht, eshte devijim nga shkrimet e shenjta.

Kur anashkalohet Shkrimi i Shenjt, per mua asgje nuk ka vlerë.
    Ndryshuar për herë të fundit nga toni77_toni : 30-01-2012 më 17:54

O Toni, po neve o nuk merremi vesh o ndryshe ti ben nje sy qorr e nje vesh shurdh!
    Une nuk jam asgje kunder atyre ke qe ti shkruan, por atyre qe ti aludon me dashje duke devijuar, kuptimin, pasi une ty te pyes; ku del Pjetri si peshkop i Romes, ku me pas te kete privilegje, ne mos pergjegjesi, por jo privilegje, o Toni, mos u ngut bre burre...
    Pasi te biesh ne ujdi ( paqe me mendjen tende ), me sqaro ku jane privilegjet e me pas ti jene pasuar papeve te Romes, o Antiokise, o Jeruzalemit o Kostantinopojes, e kujt te duash ti.
    Flas per pasueshmerine apostolike si privilegj, nga ku edhe marr inicjative te pergjigjem, pasi kuptova ne shkrimet e mesiperme qe po ngjyrosej kuptimi...
    Ndersa per sa i perket Bibles, jam me ty, te gjitha sa shkruan jane te verteta, por qe nuk le asnje "hije te pasqaruar" qe papet te dalin vikaret ose pasuesit ose zevendesit e Krishtit, me testament..., kuptove.
    Mos prit nga une te kundershtoj Fjalen e Perendise, me ruajte Zoti!
    Une kundershtoj devijimin nder shekuj, qe i behet fjaleve qe ti ke kopjuar nga Ungjilli, me qellim ti vishej papes se Romes nje autoritet qe as'kush s'ja dha, por thjeshte per aresye hegjemonike..., vetem kaq!
    Ja do te sqaroj me vone , nese te mjafton...
    Pershendetje me Krishtin.
    Niko e jo niki...

I gjithe diskutimi jone eshte nese eshte pasues i Pjetrit peshkopi i Romes…, e nese po me ç’autoritet…
    Perveç “pagabueshmerise papale “ ne koncilin Vatikan I , u promovua nje definicion i ri dogmatik, ne lidhje me primatin papal, ndonese me pak e njohur se sa dogma e “pagabueshmerise”, por njekohesisht jo me e papranueshme se e para, ne traditen e krishtere… - Behet fjale per juridiksionin universal ( te pergjitheshme )te papes se Romes, te cilin e ngre, per faktin qe zgjidhet pikerisht ne seline pontifikale, nje tip super-Urdheri- universal qe gjoja e ben me superior karshi ç’do peshkopi tjeter.
    Rrjedh qe nje peshkop, per konceptin romano-katolik, eshte peshkop ne saje te kungimit me papen. Keshtu qe ky i fundit na del qe te jete i vetmi peshkop, ne plot kuptimin e fjales, te gjithe te tjeret te jene “zevendesit e tij”, ose “vikaret” sikur disa kane deshire ta quajne…
    Kjo eshte ne konflikt te drejt per se drejti me konunet e Kishes, ku haptazi denohen interferencat midis nje juridiksionit te nje peshkopi kundrejt nje tjetri, perjashtuar disa raste te pakta por qe per aresye madhore …, ne menyre simbolike, nje trup me dy koke eshte nje monster!
    Ne kete forme te “primatit papal”, Tradita e Shenjte veren nje themelim te nje Urdheri te ri, mbi episkopatin, nje Urdher jo te vendosur nga Krishti, pa asnje preçedent historik ne historine kristjane; Ku Tradita e Shenjte vazhdon pa rreshtur te ftoje kishen romano-katolike te rikthehet ne modelin e Papa Gregorit te Madh, ku arriti te qortoje vete Patrikun e Kostantinopojes pasi ky i fundit kish pranuar titullin “ Patrik Ekumenik” nga perandori, (ne te vertete, jo per ta ngritur ne juridiksion,por per te nenvizuar faktin qe Kostantinopoja ishte kryeqyteti i perandorise), ku sipas ( Librit V, Letra XVIII), “Asnje nga apostujt dhe nga parardhesit e Shen Gregorit ne seline e Romes, kurre nuk ka vantuar ( pretenduar ) nje rang superior universal…
    Fakti qe Roma vanton te kete “Seli Apostolike”, nuk eshte e vetmja, keshtu qe peshkopet e saja te jene pasues te Papeve te Romes ne katedren e Shen Pjetrit.
    Por duhet te dallohen mire, apostujt me peshkopet, ndonse ne Traditen tone nuk ka dyshim qe peshkopet te jene pasues te apostujve, por qe teologjikisht ( kush do edhe e gjen vete )jepet qartazi dallimi per definicjon, midis dy roleve. Apostujt te derguar nga Krishti, per te perhapur Ungjillin e Shenjte kombeve,kishin nje rol misionare ( pikerisht per kete aresye Kisha njeh Shenjtet misionare dhe evangjelizues te popujve si “ te barabarte me apostujt “ )ndersa peshkopeve u eshte dhene nje seli, ku kane nje rol edhe veprimi rezidencjal ( te percaktuar ). Vetem nje nga Apostujt eshte konsideruar peshkop ne plot kuptimin e fjales, behet fjale per Jakovin, ku krejt rastesisht ishte i vetmi qe nuk vajti ne mision, duke qendruar ne ruajtjen e komunitetit ne Jeruzalem.
    Ndersa apostujt themelues te selive historike, jane vendosur ne fillim te librave te pasuesve apostolike, jane vendosur vetem si inicjatore ( themelues ) …, jo pse kishin privilegje “apostolike” e me pak akoma qe keto privilegje ti pasonin peshkopeve ne vazhdim…
    Per shembull, Shen Pjetri, eshte ne krye ne dy Seli: Antiokia dhe Roma.
    Ne teologjine katoliko-romane, dallimi midis apostujve dhe peshkopeve eshte shume me i zbehte sa ne pjesen tjeter te krishterimit…, kuptohet motivi, duke dashur te shpetojne privilegjet apostolike te selise se Romes…
    Nuk ka si te kete nje “kapo suprem” ne Kishen e Zotit.., termini ( thenia ) “pontefice” ( nje huazim nga paganesimo, mbi te cilen Tertulliani ironizonte shpesh ) eshte nje definicion i forcuar, ndersa fjala Vikario ne Krisht ( nje term me origjine nga mbreterit karoligj, ku me pas i’u vesh papeve ), duket si pa kuptim, sikur mungon autoriteti i Krishtit mbi Kishen e Tij, me shume akoma eshte nje insult ( ofeze ) ndaj fjaleve te Krishtit mbi prezencen e perhereshme ne Kishen Nje.):…,
    nuk ka nevoje per “zevendes”…, pasi Krishti eshte i pranishem…!
    Une ketu e mbyll diskutimin me ty.
    Jam dakort me ty sa shkruan…,ne lidhje me Ungjillin, shpresoj te jemi kuptuar perse une nderhyra…
    Ndonese Pjetri ka nje rol te pare ne Shkrimin e Shenjte, nuk do te thote qe ai ishte veshur me nje titull te perveçem e me pak, qe ti’a linte pasuesve te tij…
    Pershendetje,
    Niko.

Anëtarësuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Kosovë
    Postime
    4,534
    Nuk me je pergjigj asgje niko.

Nuk dua te shkruaj me lidhur me ketë temë. Une te pyeta sa her dhe ti asnjeher nuk me je pergjigjur, keshtu qe, nese deshiron te jemi te sinqert, mu pergjigj ne ato pyetjet qe i kam bo, per ndryshe, niko, je i respektuar dhe i nderuar nga une, por une as qe shkruaj me sepse kot eshte.

Une flas per ngajrejt ma te rendesishme ne jeten e Apostujve, dhe te pyes se pse kjo dhe pse ajo, pse Jezusi e quajti Simonin "Pjeter - SHKEMB" E JO NJE TJETER? Pse i tha "do ti jap Çeslsat"? Per cfar celsash behet fjale? Ti nuk me pergjigjesh. Une te pyes se pse Shën Pali thotë; "Kefa" apo pse shen pali tha "....i thashë Kefës...” ? cka do te thote kjo? ti nuk me pergjigjsh fare. Une te them se, pse Jezusi tha Pjetrit; "Kulloti delet e mia!”, per cfar delesh ishte fjala ketu?

Mik, mendoj se duhet te jemi ma te kujdesshem ne disa vlersime, ne Shkrimin e Shenjt jane disa shenieme shume domethenese dhe nuk mund te tejkalohen ato, dhe kerkohet se paku nje shpjegim.Te gjitha ato qe i kam thene jane te shenuara ne Bibel, ka edhe shume te tjera qe nuk i kam derguar, ndersa ti asnjeher nuk u pergjigje por flet me bindje dhe shpjegime ortodokse. Ok, cdo respekt, per ty dhe Kishen ortodokse, por kur behet fjale per disa gjera shume te rendesishme, ne duhet ta qesim fillimish Biblen para vetit dhe ta dikujtojme se cka eshte kjo apo ajo? dhe tani te orientohemi ne vijim.

kaloja mire dhe te fala

Faqja 15 prej 15 FillimFillim ... 5131415

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •