Shkup, 3 nëntor - Profesori Ramiz Abdyli është dorëhequr nga Redaksia e Re e Enciklopedisë së Maqedonisë për shkak të mospërfilljes së kërkesave të tij nga ana e Akademisë së Arteve dhe Shkencave të Maqedonisë (ASHAM). Këtë për gazetën “Koha Ditore” e konfirmoi vetë Abdyli, i cili tha se vetëm ka mbajtur premtimin e dhënë kohë më parë se në rast se nuk përfillen kërkesat e tija do të japë dorëheqje nga Redaksia e Enciklopedisë.
“Asnjëherë nuk do të pranoj që të jem pjesë e një redaksie, në të cilën nuk merren parasysh kërkesat e mia. ASHAM-i dëshiron të blejë kohë dhe asnjëra nga kërkesat e mia nuk është pranuar. Njëherë thonë se kërkesat duhet t’i shqyrtojë kryesia, më pas shtyhet për seancat e radhës që më në fund të mos më jepet asnjë përgjigje”, deklaroi ai. Abdyli njoftoi se deri më tani asnjë nga kërkesat e tij nuk është pranuar, me ç’rast përmend kërkesën për heqjen nga tregu të Enciklopedisë fyese për shqiptarët dhe ndërkombëtarët.
“Unë kërkova të largohet nga tregu, enciklopedia edhe më tej shitet. Kërkova që emri i saj të jetë Enciklopedia e Maqedonisë dhe jo ‘maqedonase’ dhe të reflektojë karakterin shumetnik të këtij shteti, edhe për këtë nuk ka gatishmëri. ASHAM-i nuk është i gatshëm të ndajë të holla për hulumtime që ka të bëjë me çështjen shqiptare. Jam lodhur, nuk jam në gjendje të vazhdoj. Të gjitha kërkesat e mia po hasin në vesh të shurdhër tek kryesia e ASHAM-it”, u shpreh Abdyli.
Ndërkohë që mbetet i paqartë pozicioni i anëtarit tjetër shqiptarë, akademik Alajdin Abazi. Përkundër tentimeve për të kontaktuar dhe mësuar qëndrimin e tij, Abazi nuk ka qenë i kapshëm që të japë informacione nëse do të largohet apo mbetet në redaksinë e Enciklopedisë.
Krijoni Kontakt