katrorit more m.uterit e mafie betonit te edvin dako lesko-bilionit..
i them mire mo?
ja cthot media qe i qan hallnë jahta-xhijve.. bilionerë..
Lajmet Kryesore
Ndërtuesit në krizë, apartamentet me klering, bankat bllokojnë kreditë
4 mijë apartamente të pashitura, qeveria neglizhon kërkesat për ndryshime në ligj
Sektori i ndërtimit është mbërthyer nga kriza e likuiditeteve. Rreth 4 mijë apartamente janë të pashitura. Apartamentet e pashitura, kanë sjellë edhe bllokimin e investimeve për shkak të ngrirjes së likuiditeteve. Ndërkohë që sektori bankar ka shtrënguar kushtet e kreditimit, qeveria mban pezull kërkesat e ndërtuesve për disa ndryshime në legjislacionin tatimor.
Gjatë vitit 2009 dhe deri tani shitjet janë sporadike dhe jo si rezultat i kërkesë-ofertës. Humbja e përllogaritur për vitin e shkuar regjistrohej deri në 258. 5 milionë euro, e cila edhe për këtë vit pritet të jetë në të njëjtat shifra. E ndërsa ndërtuesit janë në pritje të ndryshimeve që i kanë kërkuar qeverisë për të dalë nga kriza, INSTAT dhe Banka e Shqipërisë, pohojnë se ky sektor është përmirësuar.
Kriza
Mungesa e likuiditeteve është faktori kryesor që ka shtyrë drejt kolapsit investimet në ndërtim. Burime nga Shoqata e Ndërtuesve bëjnë të ditur se ky fakt detyron sektorin e ndërtimit të kryejë punimet me klering. Burimet bëjnë të ditur se 60-70 për qind e ndërtimeve në këtë sektor bëhen me klering. Ky proces sjell pasojat zinxhir jo vetëm në kompanitë e ndërtimit, por edhe në ato që kryejnë punimet ndihmëse. Burimet bëjnë të ditur se sektori i ndërtimit pohon se shitjet janë shumë të pakta madje në pjesën më të madhe të rasteve edhe nën kosto. Për të kapërcyer situatën e vështirë ndërtuesit i janë drejtuar qeverisë me një propozim për disa ndryshime të taksave por nuk kanë marrë ende asnjë reagim prej saj. Burime nga Shoqata e Ndërtuesve bëjnë të ditur se pak kohë më parë i kanë kërkuar qeverisë që tabela e pagave referuese për sektorin e ndërtimit, e miratuar me Vendimin e Këshillit te Ministrave Nr. 285, date 04.05.2007 të ndryshoje sipas propozimit të Shoqatës së Ndërtuesve e cila faktikisht i përgjigjet pagave reale të sektorit të ndërtimit. Një tjetër kërkesë ishte edhe heqjen e tatimit mbi fitimin për sipërfaqet që nuk shiten nga shoqëritë e ndërtimit por përfitohen nga pronarët e truallit në këmbim të sipërfaqes së truallit që ato vënë në dispozicion të shoqërive të ndërtimit. Ky tatim të paguhet vetëm nga pronaret e truallit, të cilët realisht janë personat që përfitojnë të ardhura nga shitja e sipërfaqeve të ndërtimit në këtë rast. Ndërtuesit kërkojnë të hiqet barra administrative për parandalimin e pastrimit të parave dhe financimin e terrorizmit dhe të gjitha transaksionet me vlerë më të madhe se 6 milionë lekë të kryera më bankë, të merren vetëm nga bankat e nivelit të dyte ku këto transaksione kryhen.
gazeta sot
Krijoni Kontakt