Ca te tjera.
Ca te tjera.
Feelings change - memories don't.
Asgjë nuk ka te beje me ato qe thuhen këtu. KJo nuk eshte feste e te krishtereve dhe asgje nuk ka te beje me Kishen katolike. Kisha feston - kremton krejt nje feste te tjeter dhe e kundert me ato qe thuhen ketu e cila sonte eshte nata dhe neser dita, pra më 1 nëntor, Kisha kremton solemnitetin e të Gjithë Shenjtorëve ku mund te lexoni te komuniteti katolik (kam haupr një temë sot) per ta kuptuar ma mire nese dukujt i inetreson.
Tani ajo qe thua; "shkojn per ti vizituar varrezat"!
Nuk eshte ashtu Ilirian dhe po shoh se nuk ke njohuri lidhur me kete, prandaj po te sqaroj se kjo feste eshte me 2 nentor dhe quhet “Dita e të shuemve”.
Kjo festë i bashkon te gjithe te krishterët (flas per katolikët), shkojnë te varret - në varreza e të parve - te afermëve te tyre, shperndajnë dhurata (falin - dhurojnë) të tjerëve ne emer dhe per shpirta të afermëve të vet qe kan vdekur. ndezin qirinjë dhe secili nderon dhe kujton te afermin e vdekur. Pra thjeshtë, i kujtojmë të afermit tanë qe na kan vdekur duke ju lutur Zotit per ta, mbi te gjitha, lutemi qe Zoti tua jap Jeten e pasosur.
Pra eshte dita e përkujtimit - besimtarëve të vdekur – “Dita e të shuemve”, që kremtohet të martën e ardhshme më 2 nëntor. Kjo festë nuk ka asgjë me ata apo ato qe ju i pershkruani - trajtoni ne kete temë, kjo festë na fton të kujtojmë se asgjë nuk do të humbasë në historinë, që e kemi jetuar duke ecur pas Krishtit me Zotin: jemi të Tijtë e Ai do të na dhurojë jetën e pasosur.
P.S, edhe diçka dua ta shtoj:
Me rastin e festes së 2 nëntorit qe kujtohen te vdekurit tanë, më e theksuara apo me e perdorme nga ato qe dhurohen apo perdoren ne ushqimet eshte gështënja.
Edhe kjo e ka simboliken e vet sepse te gjithe dimë se geshtënja - duket dhe eshte e mbeshtjellur me therra, pra ne dukje te jashtme eshte e keqe dhe shumher edhe të lëndon nese e prekë, por brenda ka ushqimin dhe ka vleren...! Shumher ngjason edhe ne raste tona dhe ne gjykojme sipas dukjes së jashtme dhe lendohemi-ndikohemi nga e jashtmja e njeriut, harrojme se ajo e jashtmja - e dukshmja nuk eshte edhe aq me vlerë sa eshte shpirti - brendshmi - i pa dukshmi. Pra ne gjykojmë vetem në pamje te jashtme sikurse në rastin e gështënjes qe duket e vrazhdë por brenda ka ushqim me vlerë, edhe njeriu nuk duhet gjykuar pa e ditur se çka ka brenda atij personi - shpirti.
Vlera e njeriut nuk eshte ajo qe duket - trupi, trupi bëhet tokë - pluhër dhe duket i pa vlerë por shpirti eshte i vlershem dhe nuk vdes kurr.....!
Psh Ilirian, mua me gjykon ti ne dukje te jashtme dhe ndoshta edhe te lendoj, ama, harron se shpirtin e kam të mirë, (humor).
pershendetje dhe respekte i dashur vëlla,
toni77
Ndryshuar për herë të fundit nga toni77_toni : 31-10-2010 më 10:15
Gjej kohen të lexosh, është themel i të diturit.
nuk ka feste me shpifse
amerikanet kane nje jete boshe dhe shtresuese ku per argetim kane festime festash te pa lyra, te shoqeruar me pijet e tyre te preferuar bire or vine
femijet nuk vishen ashtu si mia@ ka sjell fotot por me kostume te frikshme
megjitheate muslimani ka nje jete te pasur dhe me obligime fetare familjare adhurim edukim etj, kurse jomuslimanet e kane bosh dhe mundohet ta bejne me te gezueshme me festa lojna drog drunk kurveri mashtrim etj
Ndryshuar për herë të fundit nga Mr Zeid : 31-10-2010 më 10:42
Eh sa te zgjuar qe jemi re mr zeid sa te zgjuar qe jemi![]()
Nje pjese njerezish vepron pa menduar,pjesa tjeter mendon,por pa vepruar.
A e festojne katoliket e Shqiperise apo te Kosoves Halloweenin?!
Koha është e maskarenjëve
Por atdheu i Shqiptarëve
Krijoni Kontakt