TIA kërkon ndryshimin e Kushtetutës për heqjen e imunitetit
Eljona Ballhysa
Transparency International Albania ka kërkuar dje, nëpërmjet një deklarate për mediat, ndryshimin e Kushtetutës së Shqipërisë në mënyrë që të shfuqizohet imuniteti për deputetët, gjyqtarët e të gjithë zyrtarët e lartë. Kjo kërkesë e TIA-s vjen në një moment kur janë shtuar së tepërmi akuzat për korrupsion të ministrave të kabinetit qeveritar. Në këtë mënyrë, TIA kërkon heqjen e dispozitës kushtetuese që vesh me imunitet deputetët e ministrat, në mënyrë që t’i hapet rruga hetimit të tyre. Duke iu referuar situatës politike në vend, TIA bën thirrje për hetimin e të gjithë personave të akuzuar për korrupsion.
Imuniteti
Për heqjen e imunitetit TIA hedh idenë e organizimit të një seance të posaçme parlamentare nga Kuvendi i Shqipërisë. Këtë kërkesë, pra për shfuqizimin sa më parë të imunitetit kushtetues, TIA ia ka paraqitur dje edhe Presidentit të Republikës, Këshillit të Ministrave, Kuvendit, Prokurorisë, KLSH-së, SHISH-it dhe gjykatave. “Organizimi i një seance të jashtëzakonshme parlamentare për ndryshimin e Kushtetutës në lidhje me heqjen e imunitetit si privilegj për deputetët, ministrat, gjyqtarët dhe çdo drejtues institucioni, me qëllim hapjen e rrugës së hetimit për çdo vepër penale të kryer prej tyre. Vetëm angazhimi retorik dhe deklarativ mbi imunitetin është i pamjaftueshëm dhe joligjor për të thyer barrierat e imunitetit dhe për të hetuar pa vonesë e pengesë çdo zyrtar të implikuar”, - bëhet e ditur në deklaratën për shtyp të Transparency International Albania.
Ndryshe nga Partia Demokratike që hodhi idenë e heqjes së imunitetit të deputetëve duke nënshkruar një deklaratë vullnetare dhe duke ndryshuar Rregulloren e Kuvendit, TIA kërkon ndryshime kushtetuese për këtë çështje. Ndërsa përsa i përket situatës më të fundit politike në vend, TIA bën apel që të garantohet dhënia e barazisë para ligjit për të gjithë. Sipas TIA-s, prokuroria duhet të kryejë hetim të shpejtë e të pavarur rreth çdo personi me imunitet që akuzohet për vepra të ndryshme penale. Madje TIA shprehet se duhet rishikuar dhe ligji “Për bashkëpunimin e publikut në luftën kundër korrupsionit”, pasi sipas organizatës, ligji ka dështuar pjesërisht dhe se nuk ka asnjë eficiencë dhe raste të suksesshme në zbatimin e tij.
Kriza
Më tej, gjatë deklaratës për shtyp, TIA kërkoi që në vend të gjendet zgjidhja për t’i dhënë fund krizës së tejzgjatur politike në vend dhe realizimit pa humbur kohë të 12 rekomandimeve të Komisionit Europian. “Një pjesë e rekomandimeve të KE-së lidhen direkt në mënyrë të drejtpërdrejtë me nevojën për dialog konstruktiv mes palëve dhe me ndërmarrjen e hapave të shpejtë për modifikimin e Kodit Zgjedhor në linjë me rekomandimet e OSBE/ODIHR-it për zgjedhjet, funksionim normal të disa institucioneve, nevojën e Gjyqësorit të pavarur dhe efikas për heqjen e pengesave për imunitet në veçanti për gjyqtarë, ministra, deputetë”, - shkruhet në deklaratë. TIA apelon dhe për financimin e partive duke kërkuar që t’i jepet fund financimeve informale të partive. “TIA vlerëson kalimin për shqyrtim në komisionet parlamentare të projektligjit për financimin e transparencën e partive politike, me qëllim reduktimin e korrupsionit politik gjatë fushatave elektorale dhe eliminimin e funksionimit informal të këtyre partive”, - përfundon deklarata e TIA-s.
Oferta e PD-së: Imuniteti të hiqet me deklaratë personale
Kryeministri i vendit, Sali Berisha, në kulmin e debatit politik për korrupsionin qeveritar, rinxori pak ditë më parë tezën e heqjes së imunitetit të deputetëve për rastet e korrupsionit. Kryeministri u ka kërkuar deputetëve demokratë që të hartojnë një deklaratë, të cilën duhet ta firmosin të gjithë, për lënien në mënyrë vullnetare të imunitetit të deputetit. Madje Berisha tha se për këtë duhet parë mundësia e ndryshimit të Rregullores së Kuvendit. “Ka një problem serioz që e kërkon Komisioni Europian dhe unë e konsideroj shumë të drejtë dhe kjo maxhorancë e ka konsideruar gjithmonë shumë të drejtë çështjen e imunitetit. Zoti kryetar i Grupit Parlamentar, bashkë me Komisionin e Ligjeve do të përgatisni deklaratën tip që ne ta firmosim. Secili prej nesh, duke filluar nga unë, të gjithë anëtarët e kësaj maxhorance, ta depozitojnë në Parlament, të bëjmë ndërhyrjet e nevojshme në Rregulloren Parlamentit nëse është e duhur”, - është shprehur kryeministri Berisha. Ai tha se kjo nismë është zbatuar edhe në Republikën Federale të Gjermanisë. “Të adaptojmë një standard, të cilin e praktikon vendi më i madh i Bashkimit Europian, Republika Federale Gjermane, prej shumë e shumë vitesh, për shkakun e vetëm, që nuk kanë bërë ndërhyrje në Kushtetutë, por të përdorin këtë praktikë. Le ta marrim ne këtë shembull, t’i rikthemi atij dhe të garantojmë se nuk do të ketë asnjë lloj imuniteti për problemin e korrupsionit dhe krimit të zakonshëm, për çështjet e tjera, është procedurë tjetër”, - është shprehur Berisha pak ditë më parë. Ai e ftoi opozitën të tregojë vullnet për këtë çështje, ndërsa theksoi se në rast se opozita paraqet kërkesë për ndryshime në Kushtetutë, maxhoranca është e gatshme t’i votojë këto ndryshime.
Albania
Krijoni Kontakt