24 vjet BUKURI, MAGJI, MADHĖSHTI
"Ē'kemi, unė jam Leo. Kam luajtur futboll qė nga mosha 5 vjeqare dhe vazhdoj ende tė luaj pėr klubin mė tė mirė tė botės, FC Barcelona. Ėndrra ime, filloj tė bėhej realitet, ku u paraqita nė Botėrorin e vitit 2006 nė Gjermani me kombėtaren e Argjentinės. Tek mosha 11 vjeē, unė kisha probleme me shėndetin, por aty jashtė po mė priste ndihma qė quhej Barcelonė. Ata besuan nė mua. Ata mė paguan operacionin dhe vizitat e mija tek mjeku. Ata mė shpėtuan mua, andaj nuk mund ta shoh kurrė vetėn me ndonjė fanellė tjetėr."
Deklaratė nga: Leo Messi
Lionel Andrés Messi
Leo Messi ka lindur me 24 Qershor 1987 nė Rosario, Argjentinė. Talenti i tij si yll futbolli u shfaq qė nė moshėn e re. Ai luante pėr ekipin Newell's Old Boys qė asokohe ishte ekipi i parė nė Rosario. Leo, u largua nga Rosario nė vitin 2000, por para se tė largohej nga Rosario, atij ju shfaq mangėsi nė hormonin e rritjes. Ndėrkohė, nė njė tjetėr kontinent, Karlos Reksah (ish-futbollist i Barēės) dhe Johan Kruijf i bėjnė me dije Barēės se kishin zbuluar nė Argjentinė njė talent tė rrallė futbolli. Pasi u shpėrngul nė Barcelonė ai zhvillohej dalėngadalė me ekipet e tė rinjėve tė Barēės. Ai bėri paraqitjen e parė tė tij me ekipin e Barēės kundėr FC Porto qė asaj kohe udhėhiqej nga Mourinjo. Messi asokohe kishte vetėm 16 vjet, 4 muaj e 23 ditė.
[CENTER]Ja njė pėrmbledhje e shkurtėr e asaj ndeshjeje:
Suksesi pėr Leon, arriti kulmin nė vitin 2005, ku ai me kombėtaren e Argjentinės U20 fitoj "Kupėn e Botės", ku aty ai njėkohėsisht shpallet si lojtari dhe si golashėnuesi mė i mirė i atij kompeticioni. Leo, debutimin e tij nė ekipin e parė tė Argjentinės e bėri nė vitin 2005 kundėr Hungarisė, ku qėndroi vetėm 3 minuta nė ndeshje. Nė kompeticionin "Kupa e Botės 2006", Leo luajti si lojtari mė i ri nė njė "Kupė tė Botės" dhe si zėvėndėsues nė ndeshjen kundėr Serbisė, ku shėnoi njė gol nė fitoren e thellė 6-0 tė Argjentinės.
[CENTER]Debutimi i Leos me kombėtaren e Argjentinės
Pas "Kupės sė Botės", Leo dhe Barēa nė vitin 2006 fituan dhe La Ligan dhe Champions Leaguen. Nė vitin 2007, Leo shkėlqeu sidomos nė ndeshjen kundėr Real Madridit, qė pėrfundoj MESSI 3:3 Real Madrid. Nė vitin 2007, ai kishte realizuar 14 gola nė 26 ndeshje.
[CENTER]LEO 3:3 Real Madrid (Sezoni 2007/08)
Sezoni 2008/09, ishte sezoni Blaugrana. Barēa nė krye me Leon kėtė sezon arritėn qė ti fitonin 6 kupat e mundshme qė mund tė fitoheshin. Pasi mposhtėn 2 herė Real Madridin nė La Liga (Barcelona 2:0 Real Madrid dhe Real Madrid 2-6 Barcelona) ata mposhtėn dhe Manchester United nė finalen e madhe tė Romės, ku si zakonisht njė yll shkėlqeu nė mes tė tjerėve, ai ishte Leo Messi. Poashtu, ai me golin e tij fantastik kundėr Estudinates, i siguroi Barēės "Mundialin e Klubeve". Leo kėtė vit e fitoj dhe "Topin e Artė", i cili ishte i pari nė karrierėn e tij.
Golat e Leos kundėr Real Madridit (Sezoni 2008/09):
Goli i Leos nė finalen e Champions League:
Goli i Leos kundėr Estudiantes:
Sezoni 2009/10 pėr Barēėn dhe Leon sjell vetėm njė trofe, dhe atė tė La Ligas. Poashtu dhe nė kėtė sezon, Barēa dhe Leo vazhdonin t'ju mbanin leksione falas futbolli Real Madridit. Ata fituan nė ndeshjen e parė 1:0 nė Nou Camp, kurse ndeshja e dytė u mbyll me rezultat 0:2 nė tė mirė tė Barēės nė Bernabeu, ku si zakonisht Leo dhe Xavi pasi e "kallėn" krejt mbrojtjen e Real Madridit arritėn qė ta gjejnė rrjetėn. Si dhe vitin e kaluar, dhe kėtė vit ai fitoj " Topin e Artė" tė dytin rradhazi.
Goli i Leos kundėr Real Madridit (Sezoni 2009/10)
Nė sezonin 2010/11, Leo vetėm vazhdonte tė luante, sulmonte dhe tė shkatėrronte ēdo mbrojtje qė i dilte pėrpara. Leo ishte njėri nga lojtarėt mė tė mirė nė eL Classicon e 29 Nėntorit tė vitit 2010, ku Barēa ē'montoj Real Madridn me rezultat 5-0. Pasi ja bėri sėrish bajat futbollin krejt ekipit tė Real Madridit, duke shėnuar 2 gola nė ndeshjen e parė tė gjysmė-finaleve tė Champions Leagues qė luhej nė Bernabeu, ai e ndihmoj Barēėn qė tė kalonte nė finalen e Champions Leagues. Pėr ta vėnė "qershinė mbi tortė", ai pėrkujdeset qė me njėrėn nga paraqitjet e tij mė tė mira t'ja siguroj Barēės titullin e 4-tė tė Champions League.
Golat e Leos nė gjysmė-finalen e Champions League:
Goli i Leos nė finalen e Champions League:
Sa pėr fund doja tė shtoja se edhe po ta mbushja gjithė forumin me shkrim pėr ty legjendė e gjallė e futbollit nuk do tė mjaftonte. 2 herė fitues i "Topit tė Artė" dhe siē shihet do tė vijė ngadalė kėtė vit dhe i treti. Nga loja yte kurrė nuk mund tė mėrzitem. Kur kėmbėt tua prekin topin, mė duket se jam njeri mė i lumtur nė botė. Nuk kam dėshirė tė dėgjoj as edhe fjalėn mė tė keqe pėr ty, i urrej ata qė flasin keq pėr ty saqė nganjėherė jam nė gjendje tė rrahem me ta vetėm e vetėm qė t'jua mbyll gojėn. Nga loja yte kėnaqet ēdokush, qė nga fėmija deri tek pleqėt. E thashė edhe mė lartė, do ta them dhe tani, NUK KA FJALĖ PĖR TĖ TĖ PĖRSHKUAR TY, andaj e FALENDEROJ ALLAHUN E MADHĖRUAR QĖ MA FALI KĖNAQĖSINĖ E SHIJIMIT TĖ LOJĖS TĖNDE.
Gazetar Sportiv-Chad Nielsen: " Vetėm Messi e ka kuptuar se sa i shkėlqyer , ishte Maradona "
Pep Guardiola: " Ndonjėherė do t'ju tregoj nipave tė mi , se unė e kam stervitur Lion'el Messin "
Diego Maradona: " Unė sot kam parė njė lojtar qė do tė trashėgojė vendin tim nė futbollin Argjentinas , dhe emri i tij ėshtė Lion'el Messi "
Frank Rijkaard: " Ai ėshtė unik , dhe e meriton kėtė emėr , ai mund tė bėjė gjėra , qė nuk janė parė ndonjėherė nė futboll "
Caros Tevez: " Shpejtėsia e tij ėshtė e habitshme , unė vazhdimisht kam luajtur me lojtar tė mėdhenj si C.Ronaldo apo Rooney , por ky djal ėshtė njė hap mė pėrpara se ēdo futbollist tjetėr. Levizja e tij me topin ėshtė fantastike, dhe e pamundur pėr ta pėrshkruar "
Juan Sebastian Veron: " Sa herė qė Messi ka topin nė kėmbė , mua mė duket se po shikoj Maradonėn , ne duhet ta mbrojmė atė , pėr ēdo gjė "
Gilberto: " Kemi luajtur nė shumė vend , por kurr nuk kam shikuar se tifozeria rivale , tė na mbėshtesė , mbi 40 mije tifoza Brazilian e pėrshendetėn Messin , sot. Kur i shikoja ata qė e duartrokasnin Messin , unė u merzita "
Jose Mourinho: " Mėnyra mė e mirė pėr tė ndaluar Messin , ėshtė qė ekipi juaj tė luaj me 11 lojtar , dhe 1 lojtar ta kėtė gjithmone nėn kujdes , ndėrsa 10 tė tjerėt ta ndihmojnė atė "
Karl Heinz Rummenigge: " Nė moshėn 19 vjeēare , asnjė nuk luante kaq bukur si Messi , as Pele dhe as Maradona "
Fernando Gago: " Messi ėshtė lojtari mė i mirė nė botė , unė gjithmonė e falenderoj zotin , qė ai ėshtė njė Argjentinas "
Theirry Henry: " Unė kam mundėsinė pėr tė parė Messin nė trajnim ēdo mėngjes , ėshtė njė kėnaqėsi pėr tė parė atė , dhe menyra se si luan , e bėn atė tė jetė njė lider i padiskutueshėm i ekipit tė Barcelonės "
Antonio Cassano: " Ronaldinho ėshtė mė i mirė se Cristiano Ronaldo , por asnjėri nga kėta dy , nuk ėshtė si Lion'el Messi "
Carles Puyol: " Ai ėshtė njė lojtar spektakolar , dhe asnjė tjetėr nuk ėshtė si ai"
Ronaldinho: " Ēdo herė qe ai luan , mė kujton Maradonėn , ai ėshtė shum i shkurtėr dhe i shpejt. Njė ditė , unė do ju shpjegoj tė gjitheve , se jam stėrvitur me lojtarin mė tė mirė nė botė , i cili quhet; Lion'el Messi "
Marcello Lippi: " Mė i miri? Lion'el Messi "
Arsene Wenger: " Ai ėshtė si njė Play'Station "
Dani Alves: " Lion'el Messi?. Kur unė isha futbollist i Sevillas , e kisha shum tė vėshtir ta mbaja , kėshtu qė tani jam krenar qė luajm pėr tė njejtin ekip. Ai ėshtė vetėm fantastik "
Mikel Arteta: " Kur luan Lion'el Messi , ėshtė sikur dikush e urdhėron atė me njė telekomandė Playstationi , unė kurr nuk kam parė njė njėri qė e pėrdor aq mirė topin , me njė shpejtėsi aq tė madhe "
Raul: " Njė ditė , unė isha duke shikuar njė ndeshje tė tij , ai ishte duke ecur me topin me njė shpejtėsi njėqind pėr qind tė plotė , unė nuk e di se sa herė e preku topin , por topi gjithmonė qėndronte afėr kėmbeve tė tij. Ai bėn gjėra tė pabesushme "
Xavi: " Ėshtė e qart se Messi ėshtė nė njė nivel mė tė lart , se tė gjithė futbollistėt tjerė , ata qė nuk e shohin ketė janė tė verber "
Johnny Heitinga: " Unė kam luajtur kundėr Barcelonės , dhe problemi ishte se Lion'el Messi ishte thjesht i pa'ndalshėm "
(100% pregaditur nga fcbarcelona-al.com)
Krijoni Kontakt