Close
Faqja 0 prej 5 FillimFillim 12 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 48

A eshte feja dicka personale?

A eshte feja dicka personale per nje njeri? A nuk duhet te jete feja thjesht dicka mes teje dhe zoti apo allahut?

Atehere perse flitet gjithmone nga fetaret per triumfe qe arrin njera fe apo tjetra apo sulmohen fete e tjera per lloj lloj arsyesh. Doli nje mysliman terrorist, a ndryshon gje kjo ne lidhjen qe ti ke me allahun? Doli nje prift pedofil, a ndryshon gje kjo ne lidhjen qe ti ke me zotin?

Ndryshoi nje diplomat apo aktor fene, a ka ndonje ndikim te dy kjo personalisht?

A ka rendesi nese je ti i vetmi mysliman apo kristian ne bote apo jeni shumice? A do luteshit ndryshe ne kishe apo xhami?

Ne te gjith duhet te besojm vetem ne nje zot.Jo ta egzagjerojme duke ngritur njeren fe dhe te injorojme nje fe tjeter.ca kuptimi do te kishte qe je besimimtar me pas.Feja per mua esht personale.
    ”Ti, Shqipėri, Mė Jep Nder, Mė Jep Emrin Shqiptar”

Prap e fshehur pas Teje Maska e e panjohura
    Anėtarėsuar
    24-02-2007
    Vendndodhja
    Aty mė gjen, nėn hijen tėnde qė mė le amanet!Nėse tė duket qė kam humb,mė kerko atje ku fryn uragani i kohės,atje do mė gjeshė,duke tė kėrkua Ty!
    Postime
    7,750
    Edhe per mua eshte personale!Kurr nuk mund te jete fetar i denje ai/ajo qe me anen e peruljes se nje feje ta ngris fen e vet!
    Rėndesia e njė personi nuk vlerėsohet nga hapėsira qė zė, por nga boshlleku qė le kur nuk ėshtė mė.

EAGLE warrior Maska e MafiaWarz
    Anėtarėsuar
    12-05-2010
    Postime
    1,787
    Qdo fe qe imponon diqka qe duket si kultur tradita gjuhe e kesi gjera nuk eshte asgje tjeter veq politik , PO feja si fe duhet te jet personale/shpirtrore

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,380
    Postimet nė Bllog
    22
    Pyetja jote eshte pyetje qe e kane ngritur shume shekullariste apo ateiste. Ajo behet nga njerez te cilet jane afetare pasi ose nuk besojne fare ose nuk praktikojne besimin e tyre. Dhe ka per qellim qe te fshehi friken apo acarimet qe njerezit me besim u shkaktojne njerezve qe nuk besojne ne shoqeri. Me pak fjale ti po thua: "nese keta besimtaret e kufizojne besimin e tyre vetem neper kisha e neper shtepite e tyre, do te me lene mua qe nuk besoj e nuk praktikoj besimin tim te qete".

Pergjigjia e pyetjes tende prek dy realitete, realitetin shpirteror dhe realitetin shoqeror. Kur vjen fjala tek realiteti shpirteror, te cilin nuk e shikon syri, pergjigjia e pyetjes tende eshte pozitive. Po, praktikimi i besimit tim, sherbesat fetare, lutjet dhe komunikimi im me Perendine jane personale dhe aspak publike. Vetem shpirti im e di se si e perjeton misterin e Perendise, ashtu si Perendia e njeh gjendjen time shpirterore nga lutjet dhe jeta ime.

Por kur vjen fjala tek realiteti shoqeror, besimtaret nuk jane trupa te patrup qiellore sic jane engjejt, jane njerez, jane persona, marrin fryme e ecin ne te njejten toke qe ecin te gjithe njerezit e tjere. Dhe ky aspekt shoqeror, manifestohet jo ne personin, karakterin e moralin e cdo besimtari, por manifestohet edhe ne ndryshimet qe besimi fetar dhe perjetimi i misterit (asaj jetes shpirterore qe zura ne goje me lart) sjellin ne jeten e besimtarit. Pra praktikimi i besimit nuk eshte vetem nje perjetim i brendshem qe e sheh vetem vetvetja me syte e shpirtit, eshte edhe nje transformim i jashtem i qenies se njeriut, qe nga menyra se si vishet, si sillet, cfare principesh e moralesh perfaqeson. Ky ne vetvete eshte edhe kontributi i besimeve fetare jo vetem per individin, jo vetem per shoqerine, por per mbare njerezimin.

Liria e besimit te cdo njeriu te lire i perfshin te dyja: jo vetem te besoje me mendje e me zemer ne doktrina fetare, por edhe te praktikoje besimin e perjetoje misterin e Perendise. Dhe kontributi qe keta njerez me besim i japin shoqerise e njerezimit nuk duhet nenvleftesuar apo kufizuar, por duhet vleresuar e kultivuar pasi nga ky kontribut nuk perfitojne vetem besimtaret e komunitetet e tyre fetare, por shoqeria e njerezimi si i tere.

Albo

el kafirun Maska e chino
    Anėtarėsuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Tek pyeta, a eshte feja dicka personale, mendoj duhet perfillur dy elemente. I pari eshte elementi perceptiv. Ky kerkon nje veshtrim te realitetit dhe riprodhimit te tij ne pergjegje te pyetjes. I dyti eshte elementi vleresues. Prapa ketij qendron ideja e vleredhenies subjektive, mendimdhenia individuale se a duhet te jete feja personale apo kolektive, per t’u arritur optimalja.

Ne permbushje te elementit te pare, them se feja shfaqet edhe si personale edhe si kolektive. Per te dyja format e shfaqjes fete (te gjitha ato te perhapura ne shoqerine tone) kane burime ne librat e ashtuquajtur "te shenjte". Marrim shembull komandamentet e Moisiut, pasi qe jane "prerja" (e perbashketa) e feve te perhapura tek ne. Perpos qe keto (komandamentet) permbajne postulate ndaj meje si individ per te vepruar ne formen e kerkuar dhe ndalesa per te mos vepruar ne formen e ndaluar, keto njeherit i drejtohen tere shoqerise dhe kerkojne perfillje te tyre ne forme gjitheperfshirese. Feja pra nuk kerkon realizim te vetevetes brenda hapesires se lirive te individit, por shtrirje gjitheperfshirese. Kjo duke marrur parasysh vete kuptimin e fese per veteveten.

Nisur nga elementi i dyte, mendimdhenia e siperpermendur ime eshte kjo:
    Pasi feja sipas vetedefinimit te saj nuk eshte personale, secila mendimdhenie qe kerkon qe feja te mos jete jopersonale nga prizmi i vete fese duket si nje sulm. Kjo vlen pavaresisht se cilet argumente i ofron per te mbeshtetur mendidhenien tende individuale, perse nje individ mendon se feja duhet te jete vec personale, por jo kolektive. Them "vlen" per arsye se feja nuk njeh ndonje (cilindo) argument per te shkurtuar pjesen jopersonale te saj. Kjo njekohesisht ven ne pah hallin e madh, ne te cilen feja e vendos cdo njeri, cdo insitucion, cdo organizate, shkurt: Tere racen njerezore. Me vete definimin e saj feja ngushton lirine e mendimit, ngase nga ana fetare perceptohet si sulm. Dhe aty ku mendimi i shprehur lire shihet si i drejte dhe kerkohet zbatimi i tij (nga institucione shteterore), feja fillon te flase per krime ndaj saj, per dhune shteterore, martirizon dhe viktimizon veten. Por ky vetemartirizim i fese eshte nje i falsifikuar. Argumente per ate qe ky vetemartirizim eshte i falsifikuar, jane jo me pak se lirite themelore individuale dhe te drejtat shteterore, mendimet e kushtetutedhenesit demokratik. Kushtetuta nuk e kufizon lirine e mendimit, ate personale, te botekuptimit, shkences, vleresimit individual, laicitetit (e tjera) tek "vetedefinimi i fese". E kunderta eshte e verteta. Kushtetuta parasheh qe keto liri te shkojne aq larg sa qe individi apo shteti te jete ne gjenjd ete deboje fete nga pozita gjitheperfshirese qe fete me kohen pa te drejte kane zaptuar per vete. Kushtetuta me vlerat e saja e "perze" fene nga pozita e saj kolektive (p.sh. me laictitetin). Prandaj martirizimi i fese, per te cilin fola me pare, eshte nje i falsifikuar. Per te sqaruar me mire e mar nje shembull: Personi X deklaron se liria e tij per integritet trupor nenkupton se, pavaresisht sjelljes se tij, askush nuk guxon t'a preke me dore. Dhe ky person nje dite e vendos veten ne mes te rruges dhe bllokon komunikationin. Polici i ofrohet, kerkon te largohet, dhe pasi qe personi nuk pranon, polici e largon me dhune nga rruga. Ka te drejte personi X, kur thote se polici i ka mohuar te drejten e tij per integritet trupor? Sigurisht se s'ka te drejte. Polici nuk i ka mohuar asgje, por personi X e ka definuar lirine e tij ne menyre te gabueshme, ne menyre te papranueshme, ndaj kur personi X ankohet, ankohet pa te drejte. Keshtu eshte puna me fete. Edhe ato e kane definuar veten ne menyre te gabueshme. Te qarat qe vijne nga feja si pasoje e korigjimit te ketij vetedefinimi abnormal, jane te qara falso.

Pasi falso, kemi te drejte te mos i perfillim. Keshtu qe ne menyre permbledhese pyetjen e temes e pergjegj keshtu:

Feja nuk eshte personale, por individet dhe institucionet shteterore kane te drejte t’a bejne kete te tille, duke mos perfillur te qarat falso te fese dhe njerezve te viktimizuar nga ajo.

+

i/e regjistruar Maska e kryenece
    Anėtarėsuar
    17-01-2005
    Postime
    167
    Citim Postuar mė parė nga Qyfyre Lexo Postimin
    A eshte feja dicka personale per nje njeri? A nuk duhet te jete feja thjesht dicka mes teje dhe zoti apo allahut?

Atehere perse flitet gjithmone nga fetaret per triumfe qe arrin njera fe apo tjetra apo sulmohen fete e tjera per lloj lloj arsyesh. Doli nje mysliman terrorist, a ndryshon gje kjo ne lidhjen qe ti ke me allahun? Doli nje prift pedofil, a ndryshon gje kjo ne lidhjen qe ti ke me zotin?

Ndryshoi nje diplomat apo aktor fene, a ka ndonje ndikim te dy kjo personalisht?

A ka rendesi nese je ti i vetmi mysliman apo kristian ne bote apo jeni shumice? A do luteshit ndryshe ne kishe apo xhami?
    Per mendimin tim po, eshte personale per cdo njeri. Ajo ne cfare besoj une nuk ndikohet aspak nga te tjere, pasi eshte zgjedhja qe kam bere vete une, e askush nuk me ka imponuar besimin e vet fetar. Dhe prandaj nuk kam pse e trumbetoj me te madhe ose te detyroj te tjeret te besojne ate qe besoj une, jo, kjo eshte gabim. Pikerisht, imponimi,kjo eshte edhe arsyeja pse hapen shume tema koti ketu ne forum, me qellimin te lartesohet ky apo ai besim fetar e te njolloset e poshterohet besimi tjeter. Kjo eshte injorance e paster pasi fjale tjeter per kete nuk gjej. Me kaq i jap fund diskutimit tim ketu.

Gone!
    Anėtarėsuar
    02-03-2006
    Vendndodhja
    Larg nga ketu!
    Postime
    2,871
    Si te behet feja institucion me nuk eshte as fe e as personale. Eshte politike.

i/e regjistruar Maska e Disa
    Anėtarėsuar
    16-12-2009
    Postime
    2,304
    ZOT -ALLAH,eshte NJE!,por siq do krijes ne kete bote qe ka emer,pra edhe Krijusi jone(ZOTI i Universit e ka emrin ALLAHE).

Po feja eshte dicka personale,dhe askushe nuk ka drejte askujt te ja imponon fen.
    Pse fetaret perpiqen qe edhe te tjeret te behen musliman apo krishter,ketu nuk ka asgje te keqe,sepse muslimani thote qe feja isalme eshte e vetmja fe e pranuar te ZOTI,po ashtu edhe krishter thot e vetmja fe e pranuar dhe e drejte eshte katolicizmi.
    Pra secili antare i x fes,ka te drejte qe ti therret ne fen e vete,por kuptohet pa dhune pa inponime,por me fakte,pra muslimanet e paraqesin KURANIN per ti thirrur njerezit ne besim,kurse katoliket BIBLEN,pra njerezit pastaj shfletojne te dyate,dhe cila i duket me bidese ai do ta pranon njerin prej ketyre.
    Une mendoje qe fen nuk duhet sulmuar njera tjeteren,por secila fe duhet ti tregone rregullat e veta,dhe nuk eshte keq,te thuash se ata te cilet nuk e ndjekin fen islame apo krishtere,do te shkojne ne ferr,sepse te dy palet jan te bindura qe fen e tyre jan te drejta,dhe pasi qe egziston vetem nje ZOT,atehere duhet te egzistoj edhe vetem nje fe,pra njera prej tyre duhet te jete e vertet dhe e pranuar te ZOTI.
    E pastaj njerezit cilen do prej tyre e zgjedhin ajo eshte zgjedha e lire e tyre,njerezit debatojn e debatojn,thon se jo feja jon eshte e drejte,jo e jona e drejete,por mbi te gjitha mbetet te shifet ne DITEN E GJYKIMIT se cila fe eshte e drejte e cila gabim.

Po tash pse ndryshon nje akademik fen,edhe une pse ai e ndryshoj,ta ndryshoj edhe une jo,por kemi raste,p.sh Muhamed Ali,pasi qe eshte bere musliman,miljona krishter jan bere musliman,pra personaliteti i Mumamed Alis,paska ndikuar te tjere te behen musliman.

Por qudi kurr nuk ka ndodhe qe nje njeri me permasa boterore te behet krishter,dhe si shkak i tije,te behen edhe muslimane tjere kirshter.

A nuk eshte kjo interesant?!!!!!!!

Jo per mua nuk ka rendesi pse jam i vetmi musliman ne bote,edhe nese krejt bota te behen jo musliman aspak besimi im nuk do te luhatet,sepse une nuk e kam pranuar kete fe se x personi eshte musliman dhe te behem edhe une,por thjeshte jam bere sepse jam bidure qe e vetemja fe e vertet e pranuar te ZOTI eshte feja ISLAME!
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Disa : 23-09-2010 mė 05:45
    1000 zogj pula,kunder nje LUANI.

"Nė fillim ishte Fjala" Maska e toni77_toni
    Anėtarėsuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Kosovė
    Postime
    4,534
    Citim Postuar mė parė nga Disa Lexo Postimin
    ZOT -ALLAH,eshte NJE!,por siq do krijes ne kete bote qe ka emer,pra edhe Krijusi jone(ZOTI i Universit e ka emrin ALLAHE).

!
    I nderuari anėtari Disa dhe te tjerė anėtar, kerkoj falje se po dal pakez nga tema por ky rresht i anėtarit "Disa" mė nxiti tė nderhyjė.

Ok, pra Disa, dua tė jap njė shembull dhe krahas sajė edhe njė pytje:

Ti ke thėnė se "ēdo krijes ne kete bote ka emer" kjo ėshtė e vertetė. Njeriu ėshtė krijesė e Zotit dhe e ka emrin NJERI. Njeriu pra edhe e ka natyren e vet njerėzore dhe quhet njeri edhe pse ka ma shume se njė njeri. A ėshtė ashtu?

Sigurisht se PO A!

Pasi qe njeriu e ka emrin njeri dhe ne botė ka ma shumė se njė person POR ne tė njėjten natyrė, ēka mendon, a mun tė ketė ma shumė se njė njeri dhe te quhen me njė emer pasi edhe e kan te njejten natyrė?

Mos ma jep pergjigje shpejt te lutem, mendo deri neser sė paku dhe pastaj pergjigju dhe nėse ka mundesi shkurt.

respkte dhe kalojani mirė
    Gjej kohen tė lexosh, ėshtė themel i tė diturit.

Faqja 0 prej 5 FillimFillim 12 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •