Postuar më parë nga
Albo
Kur nje nder emigrantet e pare shqiptare pas renies se komunizmit arriti ne Amerike, zuri pune si ndihmes kamarier ne nje restorant te shtrenjte ne NY. Si parakusht per tu punesuar atje, ishte edhe blerja e nje kostumi te shtrenjte. Problemi ishte se shqiptari nuk kish shume leke dhe kjo do te thosh per te qe te harxhonte te gjitha kursimet e veta per ate kostum. Ishte mundesia me e mire e punesimit per te per momentin, dhe pagesa ishte me e mire se ajo qe ai bente.
Vendosi qe te harxhonte te gjitha kursimet e veta per nje kostum, ne menyre qe te fillonte pune ne ate restorant. Ato ishin leket me te cilat ai do te paguante qirane e atij muaji. Por ajo qe ishte akoma me interesante, ishte fakti se ai asnjehere nuk kish patur kostum e jo me te kish veshur kostum ne jeten e tij. Familja e tij ne Shqiperi ishte me shume femije, dhe parate mezi dilnin per ushqimin e femijeve, e jo me per veshje lluksi.
Kur kujton tani pas 20 vjetesh kete peripeci, ky emigrant thote: "Blerja e atij kostumi te shtrenjte, ishte investimi me i madh qe une kam bere per nje jete me te mire." Nga ndihmes kamarier, ai u be kamarier, dhe pas 5 vjetesh, nga eksperienca qe mori ne ate restorant, dhe nga kursimet qe arriti te beje, hapi restorantin e tij ne NY, qe e ka edhe sot e kesaj dite.
"Gjithcka nisi me ate dilemen e kostumit: ti harxhoja parate e qirase per kostumin apo jo. Nese do te kisha zgjedhur te refuzoja ate mundesi thjeshte se kostumi ishte i shtrenjte, nuk do te isha ai qe jam sot. Jeta ime mund te kish marre drejtim krejt tjeter." Kur me te qeshur nje nga punonjesit e tij ne restorant i tha: "Kjo eshte arsyeja qe ti vesh kostum ne pune perdite", ai i tha: "Ai kostum, ka bere me shume per te me ndihmuar me konfidencen time personale, si ndihem une per veten time, se gjithe sukset qe kam arritur ne biznesin tim."
Perse ua tregova kete histori?
Qe te kuptoni, qe investimi per tempullin e demokracise shqiptare, eshte investimi me i madh qe behet per traditen demokratike ne ate vend. Te njejtin efekt qe nje kostum i thjeshte pati per konfidencen vetjake te atij emigrantit, ashtu dhe ndertesa moderne e nje parlamenti te ri ka per t'iu ndihmuar ju si qytetare te atij vendi, qe te tregoni vleresimin e duhur per tempullin e lirise e demokracise ne ate vend, Kuvendin e Shqiperise, prej te cilit fitojne legjitimitetin te gjitha institucionet demokratike te shtetit. Jetojme me shprese qe edhe shqiptaret nje dite do te mesojne te vleresojne sic duhet institucionet e tyre demokratike, ashtu sic i vleresojne te gjithe popujt me tradite te gjate demokratike.
Albo
Krijoni Kontakt