Close
Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 23
    EAGLE warrior Maska e MafiaWarz
    Anëtarësuar
    12-05-2010
    Postime
    1,787

SHBA njofton planet për t’i shitur Arabisë Saudite një paketë armësh

SHBA njofton planet për t’i shitur Arabisë Saudite një paketë armësh

Administrata Obama njoftoi të mërkurën planet për t’i shitur Arabisë Saudite një paketë armatimesh prej 60 miliardë dollarësh, ku përfshihen avionë luftarakë, helikopterë dhe sistemeve të tjera armësh të lidhura me to. Paketa e armëve ka si qëllim të ndihmojë Arabinë Saudite të përballojë kërcënimet e mundshme nga Irani dhe terrorizmi në rajon.

Përmbajtja e paketës së armëve, më e madhja në historinë e Shteteve të Bashkuara, ka qenë e njohur prej kohësh, por administrata nuk e kishte bërë njoftimin zyrtar për shkak të konsultimeve me Kongresin.

Sipas kushteve të saj, Shtetet e Bashkuara do ta pajisin Arabinë Saudite me 84 avionë luftarakë F-15 dhe pajisje elektronike dhe armë që u përshtaten nevojave të vendit. 70 avionë të tjerë F-15, që ndodhen në Arabinë Saudite do të rinovohen në kapacitetin e avionëve të rinj.

Mbretëria Saudite do të blejë një flotë tepër të madhe, prej rreth 200 helikopterësh ushtarakë Apaçi, Blekhok dhe të tjerë, së bashku me radarë, raketa kundër avionëve dhe kundër anijeve si dhe bomba të telekomanduara.

Zyrtarët thonë se vlera e përgjithshme e kësaj pakete është rreth 60 miliardë dollarë, por ajo mund të jetë më vogël nëse Arabia Saudite vendosë të mos blejë armët e tjera që parashikohen në paketë gjatë një periudhe 15 deri në 20 vjeçare.

Në një konferencë shtypi për njoftimin e kësaj marrëveshjeje, ndihmës sekretari i Shtetit për çështjet politiko-ushtarake Endriu Shapiro tha se ajo përforcon marrëdhëniet afatgjata ushtarake mes Shteteve të Bashkuara dhe Arabisë Saudite.

Ai tha se një Iran me armë bërthamore është një nga kërcënimet që paketa synon ta shmangë, por ekzistojnë edhe kërcënime të tjera ndaj Arabisë Saudite, siç janë sulmet terroriste ndaj objekteve të saj të naftës si dhe problemet ndërkufitare, si inkursionet e fiseve ekstremiste nga Jemeni.

"Ajo nuk ka të bëjë vetëm me Iranin. Ajo ka të bëjë me ndihmën për nevojat legjitime të sigurimit të sauditëve. Ata jetojnë në një rajon të rrezikshëm dhe ne po i ndihmojmë të ruajnë dhe të mbrojnë sigurimin e tyre përballë kërcënimeve që u kanosen”.

Ndihmës sekretari i Mbrojtjes për çështjet e sigurimit ndërkombëtar, Aleksandër Vershbou tha se forcimi i kapaciteteve saudite të mbrojtjes do të zvogëlojë më në fund nevojën për dislokime forcash amerikane në rajonin e Gjirit Persik.

"Po t’u hedhim një vështrim sfidave të së ardhmes, duke patur parasysh operacionet e përbashkëta me aleatët tanë në rajonin e Gjirit, të cilat janë trajnuar së bashku me forcat tona, do të thotë se ne kemi partnerë dhe aleatë me të cilët mund të përcaktojnë planet për t’iu përgjigjur sfidave të mundshme në të ardhmen. Kjo do të thotë se mund të na duhet të stacionojmë më pak forca vazhdimisht në rajon”.

Vershbou tha se Shtetet e Bashkuara kanë zhvilluar konsultime të nivelit të lartë me zyrtarët izraelitë lidhur me këtë shitje dhe Izraeli nuk e ka kundërshtuar.

Izraeli ka patur për një kohë të gjatë avionë luftarakë F-15 dje kohë t e fundit ka rënë dakord të blejë edhe disa avionë bombardues F-35, për të cilët Shtetet e Bashkuara thonë se do t’i shërbejnë për të patur ushtarakisht avantazh në Lindjen e Mesme.

Kongresi amerikan mund ta bllokojë marrëveshjen e armëve me Arabinë Saudite, por ndihmës sekretari i Shtetit Shapiro tha se kontaktet me udhëheqës të Dhomës së Përfaqësuesve dhe Kongresit i bëjnë zyrtarët e administratës të besojnë se nuk do të bëhet pengesë për përfundimin e shitjeve.

Anëtarësuar
    12-05-2010
    Postime
    1,787
    SHBA planifikon prodhimin e armëve për Arabinë Saudite

Qeveria e Shteteve të Bashkuara ka konfirmuar planet për një biznes armësh, më i madhi në historinë e vendit.

Sipas Ministrisë së Jashtme në Washington bëhet e ditur se Arabisë Saudite do t’i shiten në 15 deri 20 vitet e ardhshme avionë ushtarakë, helikopterë dhe raketa në vlerë afërsisht më shumë se 40 miliardë euro, shkruan Deutsche Welle.

Kundërshtime nga Kongresi nuk priten për shkak se nga ky biznes pritet të hapen dhjetëra mijëra vende pune në SHBA.
    Praises due to the most high, Allah

Praises due to the most fly, Prada

Baby, I'm magic, ta-dah

Mendoi qe keto arme, me shume do ti kontribonin familjes mbreterore e cila sigurohet per ta ruajtur "pushtetin" e saj !
    Apo ndoshta jam gabim, dhe ne fakt historia eshte duke u perseritur ?!

Ndoshta ju kujtohet historia e irakut ? Amerikanet njesoi e armatuan Sadamin me lloj-lloj armesh kunder rrezikut iranian, dhe me ne fund e akuzuan qe kishte arme-nukleare, e luftuan e pushtuan, dhe e egzekutuan !
    "Shqiptar, Elhamdulilah"

Anëtarësuar
    12-05-2010
    Postime
    1,787
    Ka eshte duke sillur rrota politike kete here? ka ndonje ide kush

Baby, I'm magic, ta-dah

Anëtarësuar
    12-05-2010
    Postime
    1,787
    Citim Postuar më parë nga >_Ilirian_> Lexo Postimin
    Mendoi qe keto arme, me shume do ti kontribonin familjes mbreterore e cila sigurohet per ta ruajtur "pushtetin" e saj !
    Apo ndoshta jam gabim, dhe ne fakt historia eshte duke u perseritur ?!

Ndoshta ju kujtohet historia e irakut ? Amerikanet njesoi e armatuan Sadamin me lloj-lloj armesh kunder rrezikut iranian, dhe me ne fund e akuzuan qe kishte arme-nukleare, e luftuan e pushtuan, dhe e egzekutuan !

Nuk e perjashtoj mundesin edhe pse nuk e besoj kete, une mendoj qe Amerika deshiron ta kete edhe Arabin nje nder aleatet e saj kryesor dhe te fuqishme , mos te harrojm qe perpara ka kundershtar te rrezikshum si Kinen,Rusin prandaj sa ma shume aleat aq ma shume force, por mund te nxjerrim shume verzione, ate te vertetin na mbetet ta presim dhe nese kemi fat ta perjetoim.

Baby, I'm magic, ta-dah

i/e regjistruar Maska e Pa_doreza2
    Anëtarësuar
    02-11-2009
    Postime
    1,657
    Citim Postuar më parë nga MafiaWarz Lexo Postimin
    Ka eshte duke sillur rrota politike kete here? ka ndonje ide A
    Po duhet te mbrohet nga njerzit e vet terorizmi islamik se ata nuk njohine kufi si kafshet sedin ku hyne ase ku dali
    S’çarmatosem sa t’jetë jeta!

i/e larguar Maska e SKRAPARI
    Anëtarësuar
    13-01-2005
    Postime
    867
    per c`fare i duan armet saudianet?
    ku dine ata me luftu. ata dine vetem te pine caj dhe te falen.
    ndersa amerikanet bejne punet e veta. keshtu jetojne vendet e pasura duke shitur arme, jo duke shite banane.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    17-05-2009
    Vendndodhja
    Dallas Texas
    Postime
    751
    Nje teme e tille u hap nga une para nja 2 javesh por nuk mbushi as sahatin. sepse u hudhe ne garbage nga moderatoret e forumit. anyhow me gezon fakti qe vendi me i dashur per muslimanet po fuqizohet.

Curva Sud Milano Maska e niku-nyc
    Anëtarësuar
    20-03-2005
    Vendndodhja
    With God...
    Postime
    3,328
    Irani eshte rrezik per te gjith vendet ne rajon, per stabilitetin e rajonit dhe per ekonomine globale (naften) sepse Arabia Saudite nuk ka mundesi te perballet ose te mbroj veten. Jo vec Amerika, por edhe Kina do shkonte ne lufte me Iranin ne qoftese nderpritet nafta. Sic e dim, ket vit Kina kaloj Ameriken per konsumimin e naftes.
    Pa Ameriken, Arabia Saudite, bashk me Kuvajtin. Katar, Bahrain...do ishin shtypur me kohe nga Sadami dhe Sadami do kishte perandorine e vet dhe do dominonte marketin e naftes, dicka qe bota nuk e donte te ndodhte.

Ne fakt, Amerika ishte pro-Irakut ne luften me Iranin sepse Irani ishte nje rrezik me i madh per Arabine Saudite dhe prodhimin e naftes. Edhe sot, bota do eci perpara dhe do jet pro atij vendi qe eshte i rencishem per ekonomine e botes. Ket here Arabia Saudite vlen me shume sesa Irani.

Asnji vend i botes nuk ka interes te hedhi posht regjimin qe ka Arabia Saudite ose ata qe e komandojn. Ne qoftese hidhet posht, shancet jan qe do zevendesoet nga dikush me diktator dhe dikush qe mund te nderpresi/shkurtoj funizimin e naftes.

Edhe Turqia po behet vend i eger me shume me vendet ne rajone sepse do qe te arrij influence dhe te pengoj Iranin si force e rajonit. Prandaj te dyja vendet po bejn nje gare sidomos me vendet si Siria, Jordania, Libani, Azerbaxhan, Amernia etj...

Arabia Saudite nuk po fuqizoet, por po mundohet te rroj/shpetoj ne rast kur tensioni ndermejt botes dhe Iranit do tensionohet.
    Ndryshuar për herë të fundit nga niku-nyc : 21-10-2010 më 21:43
    Il Club Più Titolato Al Mondo

i/e regjistruar Maska e Zoti Basha
    Anëtarësuar
    25-01-2010
    Postime
    860
    mborjtja e rigjimit Saudit eshte nder prioritetee kryesore, bahske me mbrojtjen e izraelit, te poltiikes amerikane ne liudnjen e mesme. po me sa duket amerikanet nuk kane kuptuar asgje nga deshtimet e meparshme me iranin e te tjere rejgime: arme t nuk pine uje kur njerezve u ka shkrepur te hedhin qeverine.
    Kantonizimi i hapësirës shqiptare, rruga e vetme drejt zhvillimit!

Faqja 0 prej 3 FillimFillim 12 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •