Close
Faqja 3 prej 10 FillimFillim 12345 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 94
    i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Citim Postuar më parë nga ikthus Lexo Postimin
    marre nga post#2 Dar_di

Pellazgët - Shqiptarët nga Naim Frasheri

Ishte një ditë,
    që pellasgjitë.
    Posi një dritë,
    mbuluan dhenë.
    Duall ng' Asia,
    si mizëria,
    dhe me ania,
    e hodhë denë.

Pas pakë herë,
    duke përzjerë,
    ca me të tjerë,

Ç'kemi taninë?
    Pellazgët - Shqiptarët(Naim Frasheri)

Ishte një ditë,
    që pellasgjitë.
    Posi një dritë,
    mbuluan dhenë.
    Duall ng' Asia,
    si mizëria,
    dhe me ania,
    e hodhë denë.

Pas pakë herë,
    duke përzjerë,
    ca me të tjerë,

Ç'kemi tani në?

.................................................. .................................................. .....................
    As unë nuk di se ç'tju thëmë....u krye bacë !
    Ngitja pra një permendore ktyre pellazgive qe na erdhen nga deti, mburruni me ta, nuk bëhët nami...
    unë do i ruaj ilirët !
    Nuk kam ç'ka shtoj pas kësaj...fund !
    sot Heshtja është flori në demokraci !
    Askush nuk te pyt: ç'ka bere atedheu per ty por ç'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

mall Maska e bili99
    Anëtarësuar
    05-04-2007
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    1,804
    Ne raport me autorin ,shkrimtarin/intelektualin/historianin -Jusuf Buxhovi ne jemi nxenes dhe ai eshte mesues sigurisht.E ka deshmuar me nje pune te palodhshme,me nje studim te perjetshem dhe me nje perkushtim te rralle ndaj se vertetes historike te qenjes dhe mbijeteses shqiptare...Rrofshi per materialet dhe per videot,ishte nje freskim te ndegjoja nga autori vete se gershetimi i sojme familjar eshte themeli i te qenit njeri dhe kombetar,sidomos kur flitet per historine dhe kjo shtrihet si definicion edhe per gjithe kombin si nje familje e madhe ..Ka shpresa per kombin tone.
    I deshiroj shendet dhe jete te gjate autorit shume produktiv nga Gjakova!

Me nderime,
    bili99
    I Ilirides jam Iliri,
    dhe i lire dua me mbet.
    Per cfardo xhevahiri,
    Shqiperine se jap per jete

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Citim Postuar më parë nga bili99 Lexo Postimin
    Ne raport me autorin ,shkrimtarin/intelektualin/historianin -Jusuf Buxhovi ne jemi nxenes dhe ai eshte mesues sigurisht.E ka deshmuar me nje pune te palodhshme,me nje studim te perjetshem dhe me nje perkushtim te rralle ndaj se vertetes historike te qenjes dhe mbijeteses shqiptare...Rrofshi per materialet dhe per videot,ishte nje freskim te ndegjoja nga autori vete se gershetimi i sojme familjar eshte themeli i te qenit njeri dhe kombetar,sidomos kur flitet per historine dhe kjo shtrihet si definicion edhe per gjithe kombin si nje familje e madhe ..Ka shpresa per kombin tone.
    I deshiroj shendet dhe jete te gjate autorit shume produktiv nga Gjakova!

Me nderime,
    bili99
    Historia e Kosovës nga Buxhovi duhet te botohet edhe ne gjuhet tjera, kjo ka rëndësi te madhe, sidomos për pjesen e mesjetes, ndoshta e keni percjellur edhe ne video, Buxhovi ka aty ka aftësi të mëdha, besoj se edhe ne keto volume ndjek këtë qendrim te guximshem e kategorik; serbët poashtu si edhe turqit, në Kosovë ishin qe te dy vetëm si pushtues !
    Askush nuk te pyt: ç'ka bere atedheu per ty por ç'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

IT Professionals Maska e Sirius
    Anëtarësuar
    13-11-2002
    Vendndodhja
    Geneve
    Postime
    582
    Citim Postuar më parë nga Kreksi Lexo Postimin
    Keshtu ndodh kur injoranti perkthen per intelektualin, Buxhovi shkelqente ne shqip por jo edhe ne frangjisht.
    Nothing comes from nothing

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Citim Postuar më parë nga Sirius Lexo Postimin
    Keshtu ndodh kur injoranti perkthen per intelektualin, Buxhovi shkelqente ne shqip por jo edhe ne frangjisht.
    Faji ishte i tjerve, perkthyesit qe duhej te merrnin kete detyre nuk e moren, ky çuni i ri, por termat dhe panjohsia fare ne histori e bene katastrof perkthimin, vertete me erdhi keq por u be tani...ka mundesi tjeter qe klipi te dublohet ose netitullohet, por kur te kemi kohe do e bejmi...shendet. Buxhovi ishet i shkelqyeshem ketu, e priten me admirim s ishte bindes.

i/e regjistruar Maska e Dar_di
    Anëtarësuar
    16-08-2008
    Vendndodhja
    Dardani e lashtë (Oeneum), aty ku ajri i freskët më bën të ndihem i relaksuar.
    Postime
    1,968
    Pjesë nga parathënia e librit "KOSOVA", vëllimi i parë, të autorit Jusuf Buxhovi

Përpjekja që të shkruhet historia politike e shtetit të Kosovës, siç është edhe ajo e shtetit shqiptar, nuk do të thotë shkëputje e një pjese nga tërësia, e as hapje e një procesi të shkëputjes së tyre, por pamje e natyrshme e një përbashkësie nga pjesët e veta, gjë që lejon që ngrehina etnike shqiptare, me të gjitha veçoritë e saj të shfaqet e ndërtuar nga lidhja e saj e brendshme (shpirtërore, shoqërore dhe kulturore), ku bërthama e Dardanisë antike, gjeografikisht, historikisht dhe politikisht, në të gjitha fazat, ka luajtur një rol tejet të rëndësishëm, në mos vendimtar, edhe pse si term Kosova është shumë i vonë, që për fat të keq, nga politika hegjemoniste serbomadhe dhe faktori ndërkombëtar që e ka përkrahur atë, është kthyer në sinonim të ndarjes së dhunshme shqiptare çastin që ajo do të identifikohet me “Serbinë e vjetër”.

Nisur nga ky qëndrim, historia e Kosovës nga antika, mesjeta, koha e Perandorisë Osmane, ajo nën pushtimin serbo-jugosllav, si dhe e shfaqjes së shtetit, qoftë edhe si paralel, që do të shpallet në fillim të viteve të nëntëmbëdhjeta të shekullit të kaluar, e deri te pavarësia, pra e gjitha kjo ndërton pamjen e historisë së përbashkët të Shqipërisë së natyrshme, fillet e së cilës lidhen me Pellazgët dhe rolin e tyre të madh për parahistorinë dhe historinë, mbi të cilin ngrihet ajo që njihet si antikitet dhe qytetërim perëndimor.

S`do mend se ky kundrim, me të drejtë, largon fokusimin historik nga mileniumi i parë para erës sonë, ku rëndom është parë ndërlidhja e shqiptarëve me Ilirët dhe Ilirinë, për ta bartur te mileniumi i gjashtë, pra te Pellazgët – banorëve më të vjetër të Evropës, por edhe të Mesdheut në përgjithësi, të cilëve, së voni, nga shkencëtarë të shumtë me të drejtë po u njihen meritat e indoevropianëve klasikë, mbi të cilët do të mbindërtohet helenizmi, ajo që quhet djep i qytetërimit njerëzor dhe të gjitha zhvillimet e tjera.

Pra, ky fokusim ka rëndësi edhe për shqiptarët dhe historinë e tyre ende gjithnjë të pashkruar si duhet, ngaqë shtyn gamën e kundrimit tutje për katër mileniume, prej nga faktori pellazg, ose Pellazgjia qoftë edhe në kuptimin e një mbiemri që paraqet anëtarët e njohur dh të respektuar antikë (Homeri, Hesiodi, Herodoti, Tukididi, Isokrati, Demosteni, Skylasi, Aristoteli, Polibi, Cezari, Tit Livi, Taciti dhe të tjerë), nxjerr në pah rolin e tyre jashtë hapësirës së fërkimeve të para të mëvonshme me ata që do të shfaqen si Grekë (në radhë të parë Dorionët), siç do të jetë në Trojë, në atë nyjë të rëndësishme që lidh Ballkanin me Azinë e Vogël, ku Dardanët pellazgë dalin themelues të Trojës dhe bartës të një faktori tejet të rëndësishëm të antikitetit, prej nga pastaj do të kemi përvijimet greke dhe ato romake.

Natyrisht se ky kundrim tepër sfidues, me Dardanët, Ilirët, Maqedonasit, Epirotët dhe të tjerët si eksponentë të parë kryesore të faktorit pellazg jashtë dukjes “si barbarë”, që do t`ua përcaktojnë atyre ardhësit Grekë, sipas të gjitha gjasave diku nga fillimet e shekullit VIII para erës sonë, Dardanët dhe Dardaninë e me këtë edhe Kosovën e tanishme si pjesë të pandashme të etnisë shqiptare, e kthen në epiqendër të njërit nga zhvillimet kyçe të historisë së antikitetit, dhe se, me këtë, ajo që deri më tash është parë vazhdimësi ilire-shqiptare, jo vetëm që nuk vihet në dyshim, por me një koherencë katër mijë e sa vjeçare, fuqizohet dhe, kështu, një pikëpamje shpesh e diskutueshme, fiton themelet e përhershme.

Tek e fundit do të jenë vetë ngjarjet e mëdha nga Lufta e Trojës e tutje (qoftë si e imagjinuar nga Homeri), që Dardanisë, si nyje që lidh Perëndimin me Lindjen dhe, Dardanëve si degë e veçantë e trungut të madh të familjes ilire dhe në përgjithësi pasardhësve të Pellazgëve, do t`i vendosë në një skenë të madhe historike, ku do të kalojnë dhe do të sprovohen që të gjitha perandoritë dhe qytetërimet e tyre nga ai grek, romak, bizantin, osman dhe austro-hungarez, për të vazhduar edhe deri në kohën tonë.

Dar_di
    "Fet` e besëtë t`i kemi, po të ndarë të mos jemi." Naim Frashëri

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    "Përpjekja që të shkruhet historia politike e shtetit të Kosovës, siç është edhe ajo e shtetit shqiptar, nuk do të thotë shkëputje e një pjese nga tërësia, e as hapje e një procesi të shkëputjes së tyre, por pamje e natyrshme e një përbashkësie nga pjesët e veta, gjë që lejon që ngrehina etnike shqiptare, me të gjitha veçoritë e saj të shfaqet e ndërtuar nga lidhja e saj e brendshme (shpirtërore, shoqërore dhe kulturore), ku bërthama e Dardanisë antike, gjeografikisht, historikisht dhe politikisht, në të gjitha fazat, ka luajtur një rol tejet të rëndësishëm, në mos vendimtar, edhe pse si term Kosova është shumë i vonë, që për fat të keq, nga politika hegjemoniste serbomadhe dhe faktori ndërkombëtar që e ka përkrahur atë, është kthyer në sinonim të ndarjes së dhunshme shqiptare çastin që ajo do të identifikohet me “Serbinë e vjetër”.""
    ===============================================
    Nuk e di se a do ta quanim ketu termin=shkeputje= se, ne kete rastin konkrete, derisa ne shqiptaret ishim vendas qe u pushtuam nga sebët, mendoj qe ne kete rast nuk quhet "shkeputje nga serbet" por çlirim apo debimimi i pushtuesit na vendet tona. Pra duhet patur kujdes; shkeputje është diçka tjeter, psh mos te behet "shkeputje ndaj shqiprisë, me nje fjalë kur ndahemsh nga nje komb ytjeter nuk mund te themi shkeputje, e ndryshe do ishte nese ne shqiptaret e kosoves do shkeputeshim nga shqipria, njashtu si u shkeputen austriaket nga gjermania, kjo pra do ishte shkeputje por besoj se pas shkeputjes vjene edhe bashkimi, pse jo kur behet fjala mbrenda nje membrane, nej celule e nje populli.

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    "Nisur nga ky qëndrim, historia e Kosovës nga antika, mesjeta, koha e Perandorisë Osmane, ajo nën pushtimin serbo-jugosllav, si dhe e shfaqjes së shtetit, qoftë edhe si paralel, që do të shpallet në fillim të viteve të nëntëmbëdhjeta të shekullit të kaluar, e deri te pavarësia, pra e gjitha kjo ndërton pamjen e historisë së përbashkët të Shqipërisë së natyrshme, fillet e së cilës lidhen me Pellazgët dhe rolin e tyre të madh për parahistorinë dhe historinë, mbi të cilin ngrihet ajo që njihet si antikitet dhe qytetërim perëndimor."

==============================================

problemi i pellazgeve ështê se askush nuk i ka apre deri me sot, ata ishin nje popull diaspor apo vetem shprehje mitologjike, e te mirren sot pellazget si stergjysh te nje populli eshet nje rrezik i madh ketu para shkences, po flas per ne te ardhmen, e sa per te mbajtur kete qendrim per inati te serbeve e grekeve eshet gje tjeter se ne edhe pa mbeshtetjen e pellazgeve jemi poull i lashte e autokton ne trojet tona, mendoj se eshet e rrezikshme qe te ndertohet baza apo periadhja e nje populli ne baz te mitit, duke u bazuar ne dy rreshta te Homerit, dhe ate fjala eshet per pjesen tjeter te Odiseut kur ay pari ne kretë njihet me popujt e ketij vendi qe ishin aty helenet eolet dhe "pellazget madheshtor"=e jo hyjnor= perkthimi ishte "magnjanim" qe do thote madheshtor dh ishn ne rendin e trete ...si popull i ketij ishullit.
    Pastaj, ti hedhet nej sy hartes, vrejmi se ku ishte kreta e ku gjendet kosova sot, per mendimin tim keta terma jane te panevojshem per nje liber te hsitorise se kosoves.
    Sa i perkete Dardanise, ketu edhe po te mos ishin vargjet e Homerit ne do kishim si argument mbrojtes se kjo deshmohet se deri vone ky vend quhej Dardnia si ng autoret e vjeter si edhe pas eres sonë, nuk ka kurrfare dyshimi ketu, e sa i perkete lidhjes se vargjeve te Homerit me Dardanine trojane, kjo eshte diçka tjeter sepse me gjihê mundin e etre dijetareve te botes ende sot nuk dihet se ku eshte Troja, kur eshte zhvillua lufta e Trojes dhe athua a ka egzistua Troja ndonjehere ?
    Te marrim edhe kete si argument te dyte se ne jemi trojanet homerik, edhe ketu eshte nje guxim i madh nga Buxhovi edhepse kritikat do vijne shumë më vonë, per momentin na e shton knaqesin dhe mburremi me vete vehten, sepse e tera kjo eshet pjes qe i takon mitologjise e jo historisë, prandaj kam frike se do sulmohemi nga te gjitha anet... me nje fjalë; historia nuk mund te krijohet mbi mitin se e provuan kete paar neve edhe serbet por e dini se çka i gjeti...
    Neve na duhet nje histori reale, par kemi mjaftë baza, argumente si ato te zbulimeve arkeologjike ku deshmohet se populli yni eshte ne keto troje edeh paar grekeve e para serbeve, e pa diskutueshme kjo...

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    "S`do mend se ky kundrim, me të drejtë, largon fokusimin historik nga mileniumi i parë para erës sonë, ku rëndom është parë ndërlidhja e shqiptarëve me Ilirët dhe Ilirinë, për ta bartur te mileniumi i gjashtë, pra te Pellazgët – banorëve më të vjetër të Evropës, por edhe të Mesdheut në përgjithësi, të cilëve, së voni, nga shkencëtarë të shumtë me të drejtë po u njihen meritat e indoevropianëve klasikë, mbi të cilët do të mbindërtohet helenizmi, ajo që quhet djep i qytetërimit njerëzor dhe të gjitha zhvillimet e tjera. "
    ================================================
    "largon fokusimin historik nga mileniumi i parë para erës sonë, ku rëndom është parë ndërlidhja e shqiptarëve me Ilirët dhe Ilirinë, për ta bartur te mileniumi i gjashtë, pra te Pellazgët – banorëve më të vjetër të Evropës"
    Edhe ketu është një rrezik i madh fare, te thuhet se Pelalzget ishin popull para historikë është lehtë derisa nuk është argumentuar deri me sot askund nga shkenca, ndersa qe jane si popullsi agrikultoresh te ardhur ne mesin e mivjeçarit te VI po, kete shkenca ka arrijtur te japi te dhena se nga 4500 para krishti ne Gadishullin tone vijne nje poull agrikultor, dhe ketu nuk perputhet me keto t dhena me siper sepse as Homeri e as Herodoti ketu nuk mund te na ndihmojnë asgjë, qe te dy keta autor jetonin ne Azi te vogël qe lidhje nuk kishin se kush ishin barbaret e kush helenet, herodoti se pari nuk eshet ne gjendje te na japi te dhenat se kush ishin banore e Licisë, te Halikarnasit, here thote jane nje popull qe flasin nje gjuhe tjeter here thote se ishin te ardhur nga Kreta... mandej edhe Etrusket i beri rremuj, duke i nxjerrur nga Lidia, pra nga vendi i pellazgeve ku pasi kalojne ne gadishullin tone ikin ne Italie, mirepo ndoshta i keni vrejtur rezulltatet e ADN kohes se fundit, se te gjithe keta popuj janë jo europianë ? E çka dhe si do pergjigjemi neser nese pellazget do dlin te ardhur nga nje vend i larget ? Pra ne keto kurtha nuk eshet dashur te biem, tjeter gje eshet miti e tjeter eshte shkenca, qe sipas te dhenave shkencore ne si Ilire, kemi argumenet te forta, jemi autokton, por pellazget nuk kemi aftesi ti shpallim autokton, e tjeter eshet te vete knaqemi.

i/e regjistruar Maska e Dar_di
    Anëtarësuar
    16-08-2008
    Vendndodhja
    Dardani e lashtë (Oeneum), aty ku ajri i freskët më bën të ndihem i relaksuar.
    Postime
    1,968
    Kreksi, jam dakord me atë që në librin e Jusuf Buxhovit duhet të tërhiqet një paralele ndërmjet fakteve relevante të mbështetura në prova të sakta dhe në mes të asaj se a është shkruar ky libër për inate të grekëve a serbëve. Jam në fillim të leximit të tij dhe më intereson më tepër pjesa e antikes dhe mesjetes, ngase për periudhën osmane dhe atë pas Konferencës së Ambasadorëve në Londër (1912-1913) tashmë jam njohur me opinionin e autorit. Gjithsesi, nuk do të jap opinionin tim lidhur me këtë libër historiografik, por me aq sa vërej, sa për të plotësuar mendimet tuaja, Buxhovi në teorinë e tij pellazgjike, jo vetëm që mbështetet tek autorët antikë si Homeri dhe të tjerët, dhe madje nuk thotë se ka ekzistuar ose jo Troja dhe lufta për të, por këtë tezë e mbështet edhe nga studiuesit si Hahn, Tunman, Bopp, Aref Mthie, filozofi Libniz etj. Do të përpiqem, gjithnjë nëse më premton koha, që të shkëpus edhe pjesë nga libri dhe t`i paraqes në këtë temë. Mbase janë me interes për lexuesit e studiuesit që akoma nuk e kanë blerë këtë libër!

Do të pyesja nëse e keni në dorë atë ose jo?!

Përshëndejte!

Dar_di
    "Fet` e besëtë t`i kemi, po të ndarë të mos jemi." Naim Frashëri

11. Anetarët më poshtë kanë falenderuar Dar_di për postimin:

Kreksi (28-05-2023)

Faqja 3 prej 10 FillimFillim 12345 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •