-
i/e regjistruar
Për: Jetëgjatësia, shkencëtarët dhe përpjekja për të zbërthyer gjenin “magjik”
kush do te donte te jetonte gjate , duket e merzitshme.
-
-
Për: Jetëgjatësia, shkencëtarët dhe përpjekja për të zbërthyer gjenin “magjik”
Sekretet e jetëgjatësisë
Çfarë hanë njerëzit që jetojnë mbi 100 vjet?
A keni menduar ndonjëherë se çfarë i bashkon njerëzit që jetojnë më gjatë se një shekull? Jo, nuk bëhet fjalë për dieta strikte, superushqime të shtrenjta apo suplemente të pafundme, por për zakone të thjeshta, të qëndrueshme dhe të trashëguara brez pas brezi.
Tre zona të njohura për jetëgjatësi – Ikaria (Greqi), Okinawa (Japoni) dhe Sardenja (Itali) – na japin disa mësime të vyera që mund t’i zbatojmë edhe ne në jetën e përditshme.
Ikaria: Jeta që harron kohën
Banorët e Ikarias njihen për jetë të gjatë, energji dhe qetësi shpirtërore. Sekreti i tyre fillon në kuzhinë:
Fasulet dhe thjerrëzat janë baza e dietës.
Zarzavatet e egra dhe erëzat lokale përdoren çdo ditë.
Buka me maja natyrale dhe vaj ulliri i presuar në të ftohtë janë të pandashme.
Mishi konsumohet rrallë, vetëm në raste festive.
Një gotë verë vendase, gjithmonë në shoqëri.
Okinawa: Ngjyrat në pjatë dhe qetësia në shpirt
Në Okinawa, vendi me përqindjen më të lartë të centenarëve në Japoni, gjithçka fillon me një pjatë të mbushur me ngjyra:
Patatet e ëmbla janë burimi kryesor i karbohidrateve.
Ushqimet bazohen në tofu, perime të ziera, peshk, ndonjëherë edhe pulë pa dhjamë.
Por mbi të gjitha: ata hanë me vetëdije, ngadalë dhe nuk ngopen kurrë plotësisht (rregulli “Hara Hachi Bu” – ndalu kur je 80% i ngopur).
Sardenja: Fasule, djathë dhe verë me shije jete
Sardenjanët janë ndër popullsitë më jetëgjata në Europë, dhe ushqimi është një nga arsyet kryesore:
Supa me fasule, perime të freskëta dhe vaj ulliri janë të zakonshme.
Konsumojnë djathë delesh të fermentuar natyralisht, i pasur me probiotikë.
Buka e tyre tradicionale është pa aditivë dhe me fermentim të gjatë.
Vera Cannonau, me përmbajtje të lartë polifenolesh, konsumohet rregullisht – por gjithmonë në shoqëri dhe me masë.
Çfarë mund të mësojmë nga ta?
Nuk ke pse të zhvendosesh në një ishull mesdhetar apo të hash tofu çdo ditë. Por mund të:
Shtosh më shumë zarzavate, fasule dhe ushqime natyrale në dietën tënde.
Konsumosh më pak mish, por të zgjedhur dhe në momente të veçanta.
Përdorësh vaj ulliri cilësor, në vend të yndyrave të përpunuara.
Kujdesesh për marrëdhëniet sociale – një darkë e thjeshtë me njerëzit e dashur ka më shumë efekt se çdo vitaminë.
Në fund të ditës…
Jetëgjatësia nuk vjen vetëm nga ajo që hamë, por nga mënyra si jetojmë. Të hash thjesht, të ndjesh kënaqësi në ushqim, të ecësh shumë, të qeshësh me të tjerët dhe të mos jetosh me stres të përhershëm – këto janë përbërësit e vërtetë të një jete të gjatë dhe të bukur.
Konica.al
https://konica.al/2025/07/cfare-hane...-mbi-100-vjet/
-
Regullat e Postimit
- Ju nuk mund të hapni tema të reja.
- Ju nuk mund të postoni në tema.
- Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
- Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
-
Rregullat e Forumit
Krijoni Kontakt