Close
Faqja 0 prej 6 FillimFillim 12 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 53
    i/e regjistruar Maska e Anesti_55
    Anėtarėsuar
    22-10-2005
    Postime
    2,647

Perse komuniteti ortodox me virtytet me te arrira ndaj te tjereve.

Po e hap kete teme pa u pregatite per nje shkrim cilesor, pra thjesh po ulem e po shkruaj ate cka ndjej.
    Zgjodha kete titull, jo se me perkedhel sedren, por se ky komunitet e meriton nje vlersim te tille.Kjo eshte aq e vertete sa qe numri i krimeve pothuajse nuk ka lidhje me ne, pasi dhe ne ato raste qe permendemi ne kroniken e zeze, paraqitemi si viktima.
    Perse u arrit qe sot ky komunitet te paraqitet kaq i virtytshem?Une mendoj se ne rradhe te pare eshte edukimi biblik i ketij komuniteti, se dyti nje faktor terendesishem luajti dhe ndasia e ketyre komuniteteve ne tre fe te ndryshme, duke krijuar njefar gare , nje konkurence per krijimin e figures me te mire te shqiptarit.Them se ndasia dha kete mundesi, pasi duke marre shembullin e popullit grek te cilet jane unik ne fene e tyre, shqiptari otrodoks jo vetem u integrua lehte me to,por pati nje integrim dinjitoz pasi me sjelljen e tij bente pjese me shoqerine superiore te edukimit grek.E vetmja gje qe me ka bere te ndjehem krenar ne ballafaqim me popujt europiane.
    Eshte e natyrshme te permendim ketu se ky perfitim ka ardhur dhe per faktin e te qenit me prane dhe me te lidhur me kulturen e popullit grek, qe ka aq te drejt te krenohet me ate c'ka te paret i dhene trashegim.Ne te kater vilajetet shqiptare e vetmja shkolle ishte ajo e vellezerve Zosima te Janines, Gjimnazi Zosimea ku u mesuan pothuajse te gjithe rilindasit tane apo te tjere intelektuale qe me pas dhane nje kontribut te pa pershkruar ne perhapjen e dijes ne popullin shqiptar.
    Gjthashtu nje rol pozitiv dha dhe dhuna qe ushtroi pushtuesi dhe perse jo dhe e te konvertuarve, te cilet tashme kishin humbe dhe indentitetin e tyre kombetar duke u ndjere turq.Me pas diferenca u rrit pasi te turqezuarit u ushqyen me ndjenjen e vetgjyqesimit ndaj komunitetit ortodoks, te cilin e shikonin si nje pjese e turpshme te ketij populli fatkeq.Ato ndeheshin superiore saqe shpesh i luteshin Allahut , qe shyqyr qe na bere musliman dhe jo kaurr, duke harruar se i kishte mbytur po i njeti fukarallek dhe injorance , pa kufi.Dhenia e te drejtes se vetgjuqesimit beri qe dhe sot ky komunitet te mos kete respekt per ligjin dhe e ka rradhitur ate ne vendin e pare te kronikes se zeze dhe me nje diference te pa arritshme dhe me ato te katolikeve qe ndodhen ne vendin e dyte dhe kjo thjesht si rrezultat relejevit e pozicionit gjeografik te vendit te tyre. Po e le me kaq per tju lene vend dhe juve per te shtuar, pasi e ndjej qe ka mjaft arsye per te permende.Falenderoj me e kete rast te paret tane qe me aq dhimbje transmetuan tek ne kete edukim superior, por gjithashtu dhe juve te cilet po dini te ndiqni te njetin shembull.-Anesti
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Anesti_55 : 22-09-2010 mė 17:54
    Injorantin e kam frike,
    Budallin e meshiroj,
    Te diturin (civilin) e dua pa mase.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    17-02-2008
    Postime
    13
    anesti, ime me esht ortodokse. im at eshte mysliman. vete besoj vetem ne zot. sbesoj se ka superioritet te nje feje ndaj nje tjetre - mund te ket diferenca te vogla kulturore, por kete ndasi katolik-ortodoks se honeps dot ... para se gjithash, ime me esht kristiane, pastaj tjeret. dhe te gjith kristianet ne shqiperi jane kristiane para se te jene ortodokse, katolike apo protestante.
    esht e vertet se komuniteti kristian ka nje nivel me te larte kulturor ne pergjithsi, por duke perjashtuar faktorin e barazise gjinore, faktoret tjere kane qene rrethanore. edhe myslimanet te ishin ne keto kushte (hiq barazine gjinore) do ishin njesoj.
    dhe se treti, paraardhesit e kristianeve te sotem u treguan atehere kur erdhi turku, me te guximshem - keshtu?? ata nuk nderruan fe per tju shpetuar taksave. kjo qe trimeri. gjaku sbehet uje, thot populli

Orthodhoks Maska e ilia spiro
    Anėtarėsuar
    02-02-2009
    Postime
    3,592
    Postimet nė Bllog
    1
    E vertete eshte se virtytet me te mira gjenden tek orthodhokset dhe kjo ka shpjegimin e saj fare thjesht. Kisha Orthodhokse eshte Kisha e Vertete e Krishtere. Tek te gjithe te tjerat, me pak ose me shume ka zene vend heretizmi. Ketu s`ka te beje racizmi. Kultura eshte rrenjosur prej shekujsh dhe megjithe furtunat e medha te koherave, ajo transmetohet deri ne ditet tona, nga brezi ne brez, gje qe duket tek te gjithe orthodhokset, ne edukaten, etiken, butesine, trajtimin e femres...etj. Diferencat me te tjeret jane te dukshme. S`ka pse te fshehim te verteten aq me teper ne nje forum orthodhoks.
    (s`ka pse te shqetesohen joorthodhokset se s`po i fyen njeri, por c`pune kane ne kete forum s`po e marr vesh)
    Duaje te afermin tend si veten

i/e larguar Maska e Gordon Freeman
    Anėtarėsuar
    03-05-2009
    Vendndodhja
    .
    Postime
    2,895
    perveq ato qe i permendi anetsi (edukimi superior,kultura biblike,rruajtja e traditave neper shekuj..etj) komuniteti orthodoks kishte rendesi edhe ne shuarrjen e komunizmit ,une si jo-orthodoks cmoj shume rolin e saj ne shoqeri.

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    27-01-2004
    Postime
    2,378
    besimi ne Zot nuk ka nevoje per organizma te krijuar nga njerezit. cdo organizem eshte politike dhe si e tille larg Zotit. Zoti vete eshte ne secilin prej nesh, duam apo s'duam ne dhe pavaresisht nga fjalet qe perdorim. keshtu qe asnje grup njerezish nuk mund te gjeje te drejte hyjnore te gjykoje mbi te tjeret. nese kerkon t'i jesh afer Zotit, hesht dhe bej mire. per kedo...
    imagine there's no countries...
    nje fjale, nje kuptim...
    :))))

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    10-12-2009
    Postime
    489
    a ka naj shprehje naj citat se cka thote Bibla per ata qe e lavdrojne veten??? a ndoshta deshiron ta citoj ???

i/e larguar Maska e SKRAPARI
    Anėtarėsuar
    13-01-2005
    Postime
    867
    c`fare quani ju virtutete? kush jane keto virtute qe i kane ortodoksit dhe te tjeret nuk i paskan?
    pse ortodoksit e quajtur kaur perbuzen ne shqiperi ?

i/e regjistruar Maska e gjirfabe
    Anėtarėsuar
    23-06-2004
    Vendndodhja
    Boston, MA
    Postime
    576
    Citim Postuar mė parė nga SKRAPARI Lexo Postimin
    c`fare quani ju virtutete? kush jane keto virtute qe i kane ortodoksit dhe te tjeret nuk i paskan?
    O Skraparooo!

Mos u mer me budallenj!

Nuk i sheh se ē'idiotira shkruajn?

Anėtarėsuar
    22-10-2005
    Postime
    2,647
    Citim Postuar mė parė nga gjirfabe Lexo Postimin
    O Skraparooo!

Mos u mer me budallenj!

Nuk i sheh se ē'idiotira shkruajn?
    S'ka nevoje te te bindim ty, pasi ti e ke te shkruajtur ne balle.Keto shprehje fyese , par kete eduktae nuk e gjen tek asnjeri ortodokx.Kontrolloi shkrimet dhe do te ndjesh kete qe une kam shkruar.
    Nese nuk din se c'jane virtytet njerzore do te thote se ti rastesisht je njeri.
    Eshte e vertete,kjo eshte nje ane e percarjes, sepse urrejne vellezerit e te njetit gjak.Ato qe u mesuan te urrejne vellezerit e tyre jane ato qe keto mesime i moren neprmjet dhunes apo joshjes me privilegje, pra imoralitetit.
    Injorantin e kam frike,
    Budallin e meshiroj,

Anėtarėsuar
    22-10-2005
    Postime
    2,647
    Citim Postuar mė parė nga Anda-MallRats Lexo Postimin
    anesti, ime me esht ortodokse. im at eshte mysliman. vete besoj vetem ne zot. sbesoj se ka superioritet te nje feje ndaj nje tjetre - mund te ket diferenca te vogla kulturore, por kete ndasi katolik-ortodoks se honeps dot ... para se gjithash, ime me esht kristiane, pastaj tjeret. dhe te gjith kristianet ne shqiperi jane kristiane para se te jene ortodokse, katolike apo protestante.
    esht e vertet se komuniteti kristian ka nje nivel me te larte kulturor ne pergjithsi, por duke perjashtuar faktorin e barazise gjinore, faktoret tjere kane qene rrethanore. edhe myslimanet te ishin ne keto kushte (hiq barazine gjinore) do ishin njesoj.
    dhe se treti, paraardhesit e kristianeve te sotem u treguan atehere kur erdhi turku, me te guximshem - keshtu?? ata nuk nderruan fe per tju shpetuar taksave. kjo qe trimeri. gjaku sbehet uje, thot populli
    moter e dashur , ka diferenca te vogla apo te medha, kjo mvaret se si ti je ne gjendje ti kuptosh ato ne realitetin shqiptar.por per ti ra shkurt ketij muhabeti ,pyet nenen tende, dhe se dyti te jap dhe barazimin nese gjate ketij muaji do te dale qofte dhe nje kriminel ortodokx ne kroniken e zeze te lajmeve.Shikoni njerizit e kerkuar ne interpol,etj.Apo don ti shikosh nga veshja.po qe se me gjen nje individ ortodokxs me rryp pantallonash me shqiponje dhe pantallona me percina, me thuaj numrin e llogarise dhe te dergoj 1 miljon te vjetra si bast. Hahhaaaa po ne e kemi te shkruajtur ne balle, rrotullona si te duash ne shkelqejme.
    Injorantin e kam frike,
    Budallin e meshiroj,

Faqja 0 prej 6 FillimFillim 12 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •