Close
Faqja 4 prej 5 FillimFillim ... 2345 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 40 prej 48
    i/e regjistruar Maska e Anesti_55
    Anėtarėsuar
    22-10-2005
    Postime
    2,647
    Citim Postuar mė parė nga mal Lexo Postimin
    “Feja personale” ėshtė fitorja mė e madhe e iluminizmit, do tė thotė thjeshtė ndarje konceptuale tė dimensionit fetar(besim nė fjalė “tė shenjta” absolute tė pandryshueshme tė pakritikueshme, dashuri dhe urrejtje e pakushtėzuar) nga dimensioni politik(zgjedhje mes alternativash pėr komunitetin ose nė emėr tė komunitetit). Sa herė qė kėto koncepte pėrzihen krijohen paradokse, lindin fanatikė dhe i hapet rruga luftrave asgjesuese dhe tiranive tė gatshme pėr sakrifikim, tė papranueshme nė botėn moderne me arsenale bėrthamore. Shteti laik modern nuk pretendon tė ndajė qytetarėt nė grupime qė “nuk duhet tė pėrzihen”, por t’u garantojė “tė drejtėn”(sipas pėrkufizimit ligjor, jo sipas “librave tė shenjtė”) dhe t’i edukojė pėr tė kuptuar se feja dhe politika janė dy koncepte tė ndryshme qė nuk duhen pėrzier. Sot po rritet gjithnjė e mė shumė fuqia e grupimeve politike me baza fetare, tė cilat me anė sofizmash nga mė tė ndryshmet pretendojnė tė drejtėn e tyre “hyjnore” pėr tė udhėhequr masat. Kjo ėshtė simptomė e dobėsimit tė shteteve nacionale qė kanė gjithnjė e mė shumė vėshtirėsi pėr tė garantuar njė sistem edukimi, njė sistem legjislativ, ekzekutiv dhe gjyqėsor laik.
    Or Malo, po cfar feje pate mundesine te zgjedhesh ti qe me thua se eshte personale.Ti je musliman ashtu sic ke prejardhjen familjare, e per kete nuk te ka pyetur kush ty por te kane bere dhe synet.Aaaaa, se si sillesh ti me kete fe, e len apo e afron , behesh komunist apo ateist , i krishter apo budist , behesh bastard apo kriminel, kjo eshte tjeter gje.Kjo ka te bej ne konceptin e privatesise, te te drejtave te njeriut.Ne ketu nuk diskutojme kushtetuten, por religionin.Kur hyn nje fe nuk vjen duke pyetur miletin dere me dere.Krishterimi erdhi ne formen e kryqezatave dhe u pranua nga populli.Them u pranua, pasi nuk dime qe ta kemi kundershtuar ate, por perkundrazi kemi kishat tona , shenjtoret tane si Shen Pali, Shen Astin etj. kemi dhe dokumente fetare te hershme si ikonografi,librin e lutjeve ne shqip nga P. Bogdani, kemi kodiket e Beratit,pra nje nga trekopjet origjinale te Bibles.Pra ne kemi identitetin tone fetar.Feja eshte shume e rendesishme ne krijimin e mardhenieve ne rajone te caktuara.Ne jemi vete shembul konret i ketij problmi dhe per pese shekuj nuk po gjejme rehat.Pra te gjith ato qe devijuan eshte detyre te rikthehen ne besimin e tyre identitet, qe jeta te behet me cilesore , me e harmonishme mes vedit por perse jo dhe me popujt e rajonit e me tej, ku kemi qenene te njeten bashkejetese fetare.Sot nuk 4eshte se po flas vetem une qe sjam kerkushi por mbare intelektualet shqiptare perdite e me shume po ngerne nevojen e rikonvertimit, ose te perzgjedhjes se nje besimi brenda korrnizes se krishtere.Kur besimi shikohet ne kete kendveshtrim , atehere ti kopton se ajo nuk eshte me individuale , por duhet pranuar si nje nevoje e te gjitheve.Individi mund te sillet si te doje me besimin e popullit te tij , por identiteti kombetar fetar duhet te ruhet me fanatizem.Shum njerez ne boten e krishtere i jan larguar fese, por kjo nuk do te thote se ato pranojne qe populli i tyre te nderroje identitetin fetar.
    Injorantin e kam frike,
    Budallin e meshiroj,
    Te diturin (civilin) e dua pa mase.

el kafirun Maska e chino
    Anėtarėsuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    E mori fe, c'hall na dhe
    Erdhe pa ftuar si vetime n're
    Si shi i zi kaplove c'pe
    Thundrin tend vure mbi ne
    Molise vend e atedhe
    Tregove: personale s'je
    Tani kur pyesim ne
    Ne t'ardhmen si do je?
    Si shurra e pules ikur je

E mori fe, c'hall na dhe..

i/e regjistruar Maska e Disa
    Anėtarėsuar
    16-12-2009
    Postime
    2,304
    Citim Postuar mė parė nga chino Lexo Postimin
    E cmoj shume mendimin tend ne kete pike. Sepse tregon se pergjegja e pyetjes, kush ka jetuar sipas fjales se Zotit, duhet t'i lihet ne dore Zotit, jo njeriut. Por ne rreshtat qe pasojne tregon se ke veshtiresi ta cosh kete mendim deri ne fund. Sepse thua se dita e gjykimit do te jete e hidhur. Kjo jep te kuptohet se ti e di se cfare do te vendose Zoti ne kete dite. Nje here thua Zoti ne diten e gjykimit do te vendose kush ka jetuar sipas mendimit te tij, por pastaj thua se ti e di kete vendim te Zotit dhe i quan ata qe s'mendojne apo s'besojne si ti "injorante". Kjo eshte ajo qe ben fene tende, besimin tend sulmues, sundues dhe ofendues per tjeret. E nese fillon te zbatosh kete mendim, besimi yt behet shkaterrues, ben qe cdo besim tjeter te shuhet. Kjo nuk eshte asgje me e mire se te filloja une tani ta quaj Zotin tend, fene tende, besimtaret e kesaj feje po ne te njejten menyre sic ben ti, pra njerez te gabuar pran Zotit dhe injorante. Dhe po ta beja kete, do mendoje ti se po bej sulm individual. Po ta bente shkenca do thoje se shkenca po ben sulm. Po ta bente shteti, do e quaje shtetin sulmues. Por te zbatonte shteti kete mendim te tij, do flisje per krime te shtetit ndaj fese tende. Edhe pse ne fakt eshte vec nje veprim pergjegjes ndaj fese, nje sjellje reciproke ndaj saj, sepse ajo fillon me po keto sulme. Ky eshte nje shembull konkret, i perditshem per vetedefinimin e fese ne menyre te gabuar, per te cilin fola me lart ne kete teme.

Nga kjo sqartesohet se cila eshte rruga per te shmangur keto koflikte. Ajo eshte rruga e ridefinimit, tjetersimit te feve. Ato duhet te thone secila per vete se une jam vec sherbetore, dhe vec njera nga mijera sherbetoret tjera, dhe secili qe refuzon mendimet e mia duke pranuar nje sherbetore (fe) tjeter, e ben kete gje me te drejte te njejte sikur ai qe perqafon mendimet e mia duke refuzuar nje sherbetore tjeter. Pra fe pa gjykime, pa sulme, pa nencmime, pa perbuzje, dhe qe deklaron veten si te barabarte ne cdo aspekt me te ligja fete e nenfete e jofete tjera dhe qe e ofron veten vetem dhe vetem si nje sherbetore te refuzueshme e pranueshme ne cdo kohe.

E di qe kjo eshte disfate per cdo fe, por rruge tjeter per te shmangur konfliktet nuk shoh. Nese dikush tregon se ka rruge tjeter, jam i gatshem ta degjoj.
    Po normale o vella qe them,sepse ne besoje se feja ISALEME do te jete e vetmja fe e pranuar te ZOTI,po ashtu mendoje edhe krishteret,keshtu qe nuk ka asgje te keqe nese them keshtu.
    Po pasi qe vetem nje fe eshte e pranaur te ZOTI,pra edhe krishteret edhe muslimane kan te drejte te thon,se neve do te na dal e vertet ne diten e gjykymit,perndryshe nese edhe feja islame edhe ajo krishter te ishin te pranuara te ZOTI,atehere muslimanet nuk kan te drejte me krishteret te debatojne,dhe te thone,se jo ejani ne fen ton,jo ejani ne fen ton,sepse nuk ka logjik,pasi qe te dyat jan te pranuar te ZOTI,atehere skem nevoje me debatu,sepse kjo po bjen edhe nese je musliman shkon ne xhenet,por edhe nese je krishter shkon ne xhenet.
    Por e verteta eshte krejte ndryshe,pasi qe egziston nje ZOT atehere duhet te egazisotj edhe nje fe,e ajo fe eshte feja e ndritshme ISLAME.

Hajde me shnet.
    1000 zogj pula,kunder nje LUANI.

el kafirun Maska e chino
    Anėtarėsuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Citim Postuar mė parė nga Disa Lexo Postimin
    Po normale o vella qe them,sepse ne besoje se feja ISALEME do te jete e vetmja fe e pranuar te ZOTI,po ashtu mendoje edhe krishteret,keshtu qe nuk ka asgje te keqe nese them keshtu.
    Jo nuk eshte normale. Sepse po te ishte normale, do te thoje se e di Zoti, kush ka jetuar sipas fjales se tij. Une s'e di. Nuk e di aspak fare. Dhe sikur te mendoje kete, nuk do thoje se dita e gjykimit do te jete per disa (= ata qe s'besojne si ti ne Islam) nje dite e hidhur. Nuk do te thoje se keta jane injorante. Kur thua kete, ti jep te kuptohet, se ti "e di" mendimin e Zotit. E di, kush eshte injorante sipas Zotit e kush i keq. Kjo eshte sulm ndaj atyre qe nuk besojne si ti. Sikur edhe ata te thone kete qe thua ti per muslimanet, do kishte konflikte. Do dilnin njerezit ne rruge dhe t'i thonin njeri tjetrit: "O injorante, do te ju perveloje Zoti". Kjo eshte konfliktmbjellje.

Prandaj te thashe se nuk e con mendimin tend deri ne fund, kur the ne fillim se vetem Zoti mund te di se kush ka jetuar sipas fjales se tij e kush jo.

Citim Postuar mė parė nga Anesti_55 Lexo Postimin
    Or Malo, po cfar feje pate mundesine zgjedhesh ti qe me thua se eshte personale.Ti je musliman ashtu sic ke prejardhjen familjare, e per kete nuk te ka pyetur kush ty por te kane bere dhe synet.Aaaaa, se si sillesh ti me kete fe, e len apo e afron , behesh komunist apo ateist , i krishter apo budist , behesh bastard apo kriminel, kjo eshte tjeter gje.Kjo ka te bej ne konceptin e privatesise, te te drejtave te njeriut.Ne ketu nuk diskutojme kushtetuten, por religionin.Kur hyn nje fe nuk vjen duke pyetur miletin dere me dere.Krishterimi erdhi ne formen e kryqezatave dhe u pranua nga populli.Them u pranua, pasi nuk dime qe ta kemi kundershtuar ate, por perkundrazi kemi kishat tona , shenjtoret tane si Shen Pali, Shen Astin etj. kemi dhe dokumente fetare te hershme si ikonografi,librin e lutjeve ne shqip nga P. Bogdani, kemi kodiket e Beratit,pra nje nga trekopjet origjinale te Bibles.Pra ne kemi identitetin tone fetar.Feja eshte shume e rendesishme ne krijimin e mardhenieve ne rajone te caktuara.Ne jemi vete shembul konret i ketij problmi dhe per pese shekuj nuk po gjejme rehat.Pra te gjith ato qe devijuan eshte detyre te rikthehen ne besimin e tyre identitet, qe jeta te behet me cilesore , me e harmonishme mes vedit por perse jo dhe me popujt e rajonit e me tej, ku kemi qenene te njeten bashkejetese fetare.Sot nuk 4eshte se po flas vetem une qe sjam kerkushi por mbare intelektualet shqiptare perdite e me shume po ngerne nevojen e rikonvertimit, ose te perzgjedhjes se nje besimi brenda korrnizes se krishtere.Kur besimi shikohet ne kete kendveshtrim , atehere ti kopton se ajo nuk eshte me individuale , por duhet pranuar si nje nevoje e te gjitheve.Individi mund te sillet si te doje me besimin e popullit te tij , por identiteti kombetar fetar duhet te ruhet me fanatizem.Shum njerez ne boten e krishtere i jan larguar fese, por kjo nuk do te thote se ato pranojne qe populli i tyre te nderroje identitetin fetar.
    Synet behen shumica e amerikaneve, pa qene fare myslimane, keshtu qe ajo nuk eshte prove e fese se detyruar.

Pastaj ti nga nje ane thua qe krishterimin na e dhane te tjeret dhe pastaj thua qe duhet ta ruajm si identitetin tone kombetar. Pse u dashka te filloje krijimi i identitetit tone, menjehere pas kryqezatave? Pse mos e fillojme identitetin pas pushtimit osman?

C'te drejte ke ti ti kerkosh nje personi tjeter te falet ne zot apo jo dhe biles edhe ne cilen menyre te falet? Une nuk jam fetar, por kam idene se te detyrosh te tjeret te nderrojne fe, nuk eshte te keshillat e zotit.

Ti shpreh shume qarte te keqen qe ka feja kur futet ne hallkat e kombit dhe behet si parti politike. Ti thua te konertohen te gjithe ne te krishtere. Nje tjeter thote te konvertohen te gjithe ne myslimane. Ti sigurisht qe s'do konvertohesh ne mysliman, po dhe ai tjetri veshtire se konevrtohet ne krishter. Dhe une o ashtu veshtire se filloj besoj. Dhe keshtu thjesht fillon konflikt.

Anėtarėsuar
    22-10-2005
    Postime
    2,647
    [QUOTE=Qyfyre;2887212]Synet behen shumica e amerikaneve, pa qene fare myslimane, keshtu qe ajo nuk eshte prove e fese se detyruar.

QUOTE]

Pse mos e fillojme identitetin pas pushtimit osman?
    Shume dakord, nese shqiperia do te ndodhej ne nje rajon islamik une natyrisht do te konvertohesha ne musliman.Mua nuk me interesojne polarizimet mes popujve , nuk jam per konflikte. Nese ne kerkojme te bashkejetojme me popujt e ballkanit, nese pretendojme nje jete ne bashkesine europiane natyrisht duhet te kemi dhe nje edukim ne te te njeitin sens me to.Se kuptoj se ku qendron shqetesimi juaj, c'far ka ketu qe ju ben te shqetesoheni.Qe ne xhami nuk shkoni kete e di, por qe dhe edukimin tuaj realisht po e europianizoni e shoh, se syte ne ball i kam, ajo qe ka mbeteur eshte thjesht nje seder e semur qe ju ben te fyeni.C'far qani hallin e njemije hoxhallareve, apo te nje pakice katunaresh qe besojne qorrazi sa te vjen turp kur i sheh?Te gjithe jeni duke i ndryshuar emrat, s'ka me emra islamike , por europian,dhe ndoshta shqiptar.Pra kot ju duket tabu rikonvertimi, pai realisht ju jeni te konvertuar.Nuk jane muslimanet si ato specifiket qe shohim ne forum, keto jane kamikaz, s'kane keto asnje lidhje me ju.
    Injorantin e kam frike,
    Budallin e meshiroj,

Anėtarėsuar
    22-10-2005
    Postime
    2,647
    [QUOTE=Qyfyre;2887212]Synet behen shumica e amerikaneve, pa qene fare myslimane, keshtu qe ajo nuk eshte prove e fese se detyruar.

QUOTE]

Pse mos e fillojme identitetin pas pushtimit osman?
    Shume dakord, nese shqiperia do te ndodhej ne nje rajon islamik une natyrisht do te konvertohesha ne musliman.Mua nuk me interesojne polarizimet mes popujve , nuk jam per konflikte. Nese ne kerkojme te bashkejetojme me popujt e ballkanit, nese pretendojme nje jete ne bashkesine europiane natyrisht duhet te kemi dhe nje edukim ne te te njeitin sens me to.Se kuptoj se ku qendron shqetesimi juaj, c'far ka ketu qe ju ben te shqetesoheni.Qe ne xhami nuk shkoni kete e di, por qe dhe edukimin tuaj realisht po e europianizoni e shoh, se syte ne ball i kam, ajo qe ka mbeteur eshte thjesht nje seder e semur qe ju ben te fyeni.C'far qani hallin e njemije hoxhallareve, apo te nje pakice katunaresh qe besojne qorrazi sa te vjen turp kur i sheh?Te gjithe jeni A i ndryshuar emrat, s'ka me emra islamike , por europian,dhe ndoshta shqiptar.Pra kot ju duket tabu rikonvertimi, pai realisht ju jeni te konvertuar.Nuk jane muslimanet si ato specifiket qe shohim ne forum, keto jane kamikaz, s'kane keto asnje lidhje me ju.
    Injorantin e kam frike,
    Budallin e meshiroj,

el kafirun Maska e chino
    Anėtarėsuar
    04-02-2008
    Postime
    4,952
    Citim Postuar mė parė nga Qyfyre Lexo Postimin
    Synet behen shumica e amerikaneve, pa qene fare myslimane, keshtu qe ajo nuk eshte prove e fese se detyruar.

Pastaj ti nga nje ane thua qe krishterimin na e dhane tjeret dhe pastaj thua qe duhet ta ruajm si identitetin tone kombetar. Pse u dashka te filloje krijimi i identitetit tone, menjehere pas kryqezatave? Pse mos e fillojme identitetin pas pushtimit osman?

C'te drejte ke ti ti kerkosh nje personi tjeter te falet ne zot apo jo dhe biles edhe ne cilen menyre te falet? Une nuk jam fetar, por kam idene se te detyrosh te tjeret te nderrojne fe, nuk eshte te keshillat e zotit.

Ti shpreh shume qarte te keqen qe ka feja kur futet ne hallkat e kombit dhe behet si parti politike. Ti thua te konertohen te gjithe ne te krishtere. Nje tjeter thote te konvertohen te gjithe ne myslimane. Ti sigurisht qe s'do konvertohesh ne mysliman, po dhe ai tjetri veshtire se konevrtohet ne krishter. Dhe une o ashtu veshtire se filloj besoj. Dhe keshtu thjesht fillon konflikt.
    Sepse na duhet nje argument per te mos e filluar identitetin pas pushtimin serbo-jugosllav apo pas nej pushtimi tjeter te mundshem ne te ardhmen.

Nuk mund te mbrosh identitetin islam sot pa e mbrojtur ate te mundshem kinez, islamdez, cifut apo tjeter ne te ardhmen. Keshtu duhet vene dryni identitetit atje nga te paret tane te krishtere. Sepse per Krishteirmin te pakten nuk kemi te dhena qe erdhi definitivisht me dhune. Si te krishtere nuk dukem si kopila te pushtuesit.

Isis Maska e Mon.Alisa
    Anėtarėsuar
    15-09-2010
    Vendndodhja
    Kingdom of the Night
    Postime
    640
    Pooo......

Citim Postuar mė parė nga Qyfyre Lexo Postimin
    A eshte feja dicka personale per nje njeri? A nuk duhet te jete feja thjesht dicka mes teje dhe zoti apo allahut?
    zoti=allahu
    We never really grow up, we only learn how to act in public.

Faqja 4 prej 5 FillimFillim ... 2345 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •