Close
Faqja 7 prej 34 FillimFillim ... 5678917 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 61 deri 70 prej 331
    Citim Postuar mė parė nga master2006 Lexo Postimin
    Ti u pergjigje se si ai u thoshte te tjereve ta thone shahadetin.

Mua me intereson Muhamedi a.s. vet si e thoshte shahadetin gjat namazit psh.

Leri genjeshtat anash, se e dim tani qe s'te intereson aspak se ēfar ka then Muhamedi a.s..

Po sa per tallje, na thuaj pak se ne ēfar gjuhe falesh ? Shqip apo Arabisht ? ..nese ne arabisht pse ? !

i nėnshtruar Maska e master2006
    Anėtarėsuar
    15-09-2006
    Vendndodhja
    Prishtinė
    Postime
    1,238
    Citim Postuar mė parė nga >_Ilirian_> Lexo Postimin
    Leri genjeshtat anash, se e dim tani qe s'te intereson aspak se ēfar ka then Muhamedi a.s..

Po sa per tallje, na thuaj pak se ne ēfar gjuhe falesh ? Shqip apo Arabisht ? ..nese ne arabisht pse ? !
    Derisa nuk behesh serioz ne diskutime, te behesh me i edukuar dhe te fitosh pak me shume kulture, nuk mund te debatoj me ty. Nuk mund te pranoj qe gjithnje te jem objekt shakaje per ty.

i/e regjistruar Maska e aadili
    Anėtarėsuar
    21-09-2006
    Vendndodhja
    Zürich
    Postime
    295
    Citim Postuar mė parė nga Matrix Lexo Postimin
    Perderisa shume muslimane enderrojne ta ndertojne jeten e tyre ne Evrope ose USA, kjo tregon se ata e deshirojne integrimin. Perndryshe do enderronin ta ndertonin jeten ne Arabi ose ne vendet e tjera te Lindjes se Mesme
    Po me qenė si thua ti, se ato ėndėrojn ta ndertojn jetėn e tyre ne Evrop ose USA. Pse atėhere ato ndertojn edhe xhami dhe faltore ne te gjitha vendet ku edhe Jetojn.

Derisa nuk behesh serioz ne diskutime, te behesh me i edukuar dhe te fitosh pak me shume kulture, nuk mund te debatoj me ty. Nuk mund te pranoj qe gjithnje te jem objekt shakaje per ty.
    Kur ti kam kerkuar dy ajete, mi ke then keto fjal.

Kur te pyes se ne ēfar gjuhe falėsh ? Te vie turp te me thuash qe falesh ne arabisht, sepse kete sun e gjen ne Kur'an !

Sidoqoft, me vie mir qe me ne fund e pranove qe nuk je nga muslimanet dhe pikerisht per ket, te eshte ndaluar hyrja tek nenforumi Musliman !

i/e regjistruar Maska e Disa
    Anėtarėsuar
    16-12-2009
    Postime
    2,304
    ESH HEDU EN LA ILAHE IL-LALL-LLAH
    WE ESH-HEDU ENNE MUHAMMEDEN 'ABDUHU WE RESULUHU

Deshmoj se ska Zot tjeter pos Allahut
    dhe se Muhamedi eshte rob dhe i derguari i Tij.

Ateher logjikoni vet, nxirrni pergjigje vet. Si mund Profeti te deshmoj per vete, ne veten e trete, se eshte rob dhe i derguar i Allahut?

Po te ishte "jam i derguar i Allahut" do te ishte ne rregull. Por ata qe dine te mendojne, do ta kuptojne qe kete e shtuan njerezit.

Ne kuran ne shume e shume ajete ekziston shahadeti La Ilahe Ila-allah, por prap njerezit i shtojn fjale te tjera.

73:9. Zot i lindjes dhe i perėndimit, nuk ka zot tjetėr vetėm Ai, pra Atė merre pėr mbėshtetje.

2:163. Zoti juaj (qė meriton adhurim) ėshtė Njė, All-llahu, nuk ka zot pos Atij qė ėshtė mėshirėplotė, gjithnjė mėshiron.

3:18. All-llahu deshmoi se nuk ka zot tjetėr pėrveē Tij, e dėshmuan edhe engjėjt e dijetarėt, dhe se Ai ėshtė Zbatues i drejtėsisė. Nuk ka zot pėrveē Tij, Fuqiplotit e tė Urtit.
    Une me ty me nuk debatoj,sepse ti je injorant,dhe une dyshoj qe ti je musliman,sepse nje musliman i vertet nuk bene perqarje ne fe,ti asgje spo thua ti vetem po fol palidhje,une ta sigjurova libren e ti ndash lexoje e ndashe jo.
    1000 zogj pula,kunder nje LUANI.

Erga omnes Maska e fisniku-student
    Anėtarėsuar
    11-10-2006
    Vendndodhja
    Nėn hijen e Diellit
    Postime
    4,408
    Me fal Fisnik qe po nderhyj: A kane ekzistuar hadithet ne kohen kur e ka thene Allahu ate ne bold qe e shkruajte?
    Pyetjen e ke bere pak sa kontradiktore, mirpo do mundohem te ta jap ni pergjigje siq e kam kuptuar une pyetjen tende.

Nje parim duhet ta kesh parasysh: "Asnje hadith i konfirmuar si i vertet nuk eshte ne kundershtim me ajetet e Kur'anit", pavarsisht se ty te duken ofendime nese flitet me transparenc per jeten intime te dikujt.

Keshtu qe hadithet (thenjet, porosit, keshillat e muhamedit a.s )ne forme keshillash ndaj sahabeve sigurisht qe kan egzistuar edhe e kan pasur jehonen e tyre edhe ne kohen kur eshte thene ai ajet ne Kuran nga Allahu si konfirmim se Islami eshte permbushur/perfeksionuar/kompletuar.

Mirpo une personalisht me njohurit Juridike qe kam e kuptoj se Kurani si dokument i kodifikuar ne frome kushtetute ka permbajtje qe bukfalisht nuk mund te kuptohet permbajtja e saj ne menyre te duhur.

Keshtu qe nevojitet interpretimi i ketyre ajeteve, kete lloj tradite e kan edhe Kushtetutat e sotshme, pasi qe cdo nen apo ligj i kushtetutes duhet te interpretohet nga gjykatesi sepse nenet e ligjeve jan te formuluara ne ate menyre qe nuk mund te kuptohen bukfalisht sepse per nga natyra si ligjet ashtu edhe ajetet e kuranit mund te ken me shum se nje kuptim, keshtu qe interpretimi e zbulon kuptimin adekuat te nje ligji apo ajeti, keshtu qe edhe Ajetet e Kuranit pa ndihmen e haditheve problem se do ta kishin jehonen qe e kan tash.

Keshtu qe Hadithet jan ato qe ato qe nuk jan rregullu/permend ne Kur'an (ka shum imtesira jeta qe nese do shkruheshin ne kuran do shendrrohej kurani ne atllas gjeografie dhe do humbte kuptimin), keshtu qe ato qe nuk jan cekur ne kuran, jan cekur ne hadhithe.

Ke shum gjera qe ne Kuran vetem shkrutimisht jan permendur, nderse me hadithe ato jan zgjeruar ne kuptime.

Shembull ke : Ramazanin, Haxhin, Zeqatin, Namazin, Fikhun, Akiden , shenjat e kijametit e shum gjera tjera qe ne kuran vetem ne menyre parimore jan cekur, ndersa me hadithe ato jan kompletuar.

Me hadithe eshte rregulluar praktikisht cdo teori e Kuranit. Muhamedi a.s ka qen udherrefyes ne praktike i ajeteve te Kuranit dhe ia ka interpretuar ne hollesi ajetet e kuranit te tjereve, normalisht qe kjo eshte bere me hadithe.

Shembulli tjeter: Ne kuran askund nuk flitet qe duhet te falen 5 kohet e Namazit, dhe ti nese nuk i beson hadithet, ateher devijo dhe mos e fal namazin 5 here ne dite, ne Kuran nuk fliten rregullat e agjerimit, dhe ti nese nuk i beson hadithet agjeron ka gjysem ore ne dite dhe shpreso se ke agjeru.... e shum gjera tjera qe pa hadithe islami nuk do konsiderohej fe.

Mirpo problemi i yt dhe i te tjereve eshte mangesia e besimit dhe mangesia ne shfletim te literatures burimore te islamit dhe sigurisht edhe vetebesimi eshte vendimtar, sepse mjafton qe dikush prej jo muslimaneve te ua permend martesen e Muhamedit a.s me Ajshen dhe ju te distancoheni nga hadithet, krejt kjo shpjegohet nga mungesa e vetebesimit, sepse ketyre personave qe nuk kan vetebesim dikush mjafton te ja atakoj nje pik te dobet ne jete dhe te vie puna deri ne vetvrasje, sepse keta persona nuk kan besim ne shijet dhe vlersimet e tyre dhe se mjafton ni kritike dhe ato gjykimet e tyre te deshtojn nga kritika ne fjal.

hajt me te mira, mirpo nuk do e perfundoja kete shkrim pa te ta thene edhe kete sepse te kam mik te moqem ne forum: "Jan disa persona ne forum qe nese me perkrahin ne mendime, tek ateher e di qe jam gabim dhe e shikoj veten se ku gabova, ndersa nese me kundershtojn, tek ateher e di qe kam te drejt" - keshtu qe shiko perreth se kush po te perkrah dhe kush po te kundershton/keshillon/kritikon.

selam
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga fisniku-student : 23-09-2010 mė 13:54
    "Idea ėshtė Kėshilltari mė i mirė i Veprės"

Anėtarėsuar
    15-09-2006
    Vendndodhja
    Prishtinė
    Postime
    1,238
    Citim Postuar mė parė nga Disa Lexo Postimin
    Une me ty me nuk debatoj,sepse ti je injorant,dhe une dyshoj qe ti je musliman,sepse nje musliman i vertet nuk bene perqarje ne fe,ti asgje spo thua ti vetem po fol palidhje,une ta sigjurova libren e ti ndash lexoje e ndashe jo.
    Te thirri dikush ty? Atje tek ju hapa temen por ma mbyllet. Cfar ke qe erdhe ketu tani?

S'eshte hera e pare qe me thua nuk debatoj me me ty, dhe serish kthehesh mi thua te njejtat fjale. Tema eshte per ata qe duan te diskutojne.

Anėtarėsuar
    15-09-2006
    Vendndodhja
    Prishtinė
    Postime
    1,238
    Per fisniku_student

Pershendetje fisnik,
    mendoj se je prej te pakteve anetar musliman ne forum qe jane ne gjendje te diskutojne drejte dhe pa paragjykime apo ofendime. Me njerez te tille edhe diskutimi do te ishte shume me interesant dhe do te perfitonim te gjithe.

Do te mundohem te jap mendimin tim rreth pergjigjes tende.

"Asnje hadith i konfirmuar si i vertet nuk eshte ne kundershtim me ajetet e Kur'anit"
    Mendoj se duhet te kemi jashtezakonisht kujdes ndaj qasjes se besimi/mosbesimit dhe marrjes/mosmarrjes ne konsiderate te haditheve. Ti e the qe asnje hadith i konfirmuar si i vertete nuk eshte ne kundershtim me ajetet e Kuranit. Sakte. Por cilin hadith, i cili eshte ne kundershtim me Kuranin, dijetaret e sotem do ta cilesonin si te vertete? Asnje.

Prandaj, nuk mjafton qe vetem pse nuk bie ndesh me Kuranin, nje hadith te shpallet si i vertete.

Ta marrim nje shembull:

Themi se ne X hadithin, flet se "Muhamedi a.s. ka thene keshtu keshtu keshtu,"

mblidhen dijetaret, dhe konkludojne se ky hadith nuk bie ne kundershtim me Kuranin. Por cfare ndodh nese Muhamedi a.s. nuk ka thene ashtu hiq? edhe pse po te kishte thene, nuk do te binte ndesh me Kuranin. A do te ishte ky mekat? Kush do te merrte pergjegjesine per nje gabim te tille? Kjo eshte ajo qe me sillet gjithmone ne mendje rreth haditheve.

Pastaj, shume hadithe flasin jo fjale te mira per po ata transmetues te haditheve. Si eshte e mundur qe asnje hadith i tille nuk u cilesua i sakte nga dijetaret islam?

Pastaj, ekziston rreziku qe shume hadithe u shpallen te pavlefshme vetem pse dijetareve ju duken disi te parealizueshme. Pastaj ka hadithe ku fyhet femra, etj etj, skam deshir te hyj tani andej.

Keshtu qe hadithet (thenjet, porosit, keshillat e muhamedit a.s )ne forme keshillash ndaj sahabeve sigurisht qe kan egzistuar edhe e kan pasur jehonen e tyre edhe ne kohen kur eshte thene ai ajet ne Kuran nga Allahu si konfirmim se Islami eshte permbushur/perfeksionuar/kompletuar.
    Sigurisht, edhe sot fjalet dhe veprat e njerezve qe shquhen gjate historise, ne vazhdojm ti permendim ende. Por kjo nuk duhet te jete arsye qe keto fjale/vepra te shkruhen diku, dhe te vehet kusht besimi/zbatimi i tyre per te qene musliman.

Per kete arsye, une mendoj se hadithet me shume do te na sherbenin nese i marrim si fakte historike, pasiqe nuk do te ishte pergjegjesi e madhe tek e fundit edhe nese disa nga ato hadithe nuk jane te verteta.

Muhamedi a.s., ishte nje njeri i thjeshte, sic pershkruhet ne Kuran. Poashtu edhe nuk ishte i pagabueshem. Ne disa ajete ne Kuran, Allahu qorton Muhamedin per gabimet e tij, apo paralajmeron per gabimet e tij. Pra ekziston mundesia qe, nje numer i haditheve edhe pse flasin te verteten per x thenien e Muhamedit a.s. por ajo thenie e tij do te mund te ishte e pavend.

Pastaj hadithi i cili flet rreth avdesit. Nuk me kujtohet mire, por megjithate me duket se thote diqka si kjo: ....e pa Profetin duke marre avdes....3 her gojen...3 her hunden...pastaj vazhdon. Dmth e tere kjo metode e marrjes se avdesit bazohet ne kete hadith. Por mund te ket qene Profeti ne ato momente me goje te papaster, apo hunde te papaster, por kjo nuk do ta bente avdesin si rregull me rreth 8-9 hapa, per dallim nga Kurani ku permenden vetem 4 hapa. Thjeshte Profeti nuk ka urdheruar askend te marr avdes me 8-9 hapa.

Ke shum gjera qe ne Kuran vetem shkrutimisht jan permendur, nderse me hadithe ato jan zgjeruar ne kuptime.
    Megjithate jo te gjitha hadithet shpjegojne ajetet e Kuranit.

Shembull ke : Ramazanin, Haxhin, Zeqatin, Namazin, Fikhun, Akiden , shenjat e kijametit e shum gjera tjera qe ne kuran vetem ne menyre parimore jan cekur, ndersa me hadithe ato jan kompletuar.
    Pothuajse per te gjitha keto, ekzistojne ajetet ne Kuran, perjashtuar ketu nje numer te shenjave te kijametit. Poashtu shume hadithe bien ne kundershtim te drejt me Kuranin rreth agjerimit p.sh. hadithi ku thote: Gruaja nuk duhet te agjeroj pa pelqimin e burrit, etj.

Shembulli tjeter: Ne kuran askund nuk flitet qe duhet te falen 5 kohet e Namazit, dhe ti nese nuk i beson hadithet, ateher devijo dhe mos e fal namazin 5 here ne dite, ne Kuran nuk fliten rregullat e agjerimit, dhe ti nese nuk i beson hadithet agjeron ka gjysem ore ne dite dhe shpreso se ke agjeru.... e shum gjera tjera qe pa hadithe islami nuk do konsiderohej fe.
    Flitet per 5 vaktet fisnik, si nuk flitet:

Sabahu: (11:114, 24:58)
    Dreka: (17:78)
    Ikindia: (2:238)
    Akshami: (11:114)
    Jacia: (24:58)

Agjerimi: 2:183, 184, 185, 187, 196; 4:92; 5:89, 95; 33:35, 35; & 58:4.

Me tmira

P.S. sa per sugjerimin ne fund. Te faleminderit, por e kam parasyshe, dhe beso qe ai fakt nuk do t'me bej as te ndjehem me shume krenar, por as te kunderten.

"Nė fillim ishte Fjala" Maska e toni77_toni
    Anėtarėsuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Kosovė
    Postime
    4,534
    Citim Postuar mė parė nga fisniku-student Lexo Postimin
    hajt me te mira, mirpo nuk do e perfundoja kete shkrim pa te ta thene edhe kete sepse te kam mik te moqem ne forum: "Jan disa persona ne forum qe nese me perkrahin ne mendime, tek ateher e di qe jam gabim dhe e shikoj veten se ku gabova, ndersa nese me kundershtojn, tek ateher e di qe kam te drejt" - keshtu qe shiko perreth se kush po te perkrah dhe kush po te kundershton/keshillon/kritikon.

selam
    Kur bėhet fjalė per Zotin, Shkrimin e Shenjt dhe besimin nė Zot, njeriu nuk duhet tė bie ne ndikim se kush ēkla flet dhe ēka thonė per rreth tij, njeriu duhet tė lutet Zotit me sinqeritet dhe tė hap sytė duke kerkuar se ēka na mėson ai Shkrim qe ne i besojmė. Per ndryshe, nėse shikojmė rrethin dhe jo se ēka na porositė Zoti permes Shkrimit tė Shenjt, medet per at person. Atėher me vjen keq por jemi tė devijuar dhe ne ndikim te rrethit njerzor dhe jo te Zotit.

Uroj qe mos tė vazhdoj ky ndikim te asnjė njeri!
    Gjej kohen tė lexosh, ėshtė themel i tė diturit.

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    03-07-2010
    Postime
    342
    ESH HEDU EN LA ILAHE IL-LALL-LLAH
    WE ESH-HEDU ENNE MUHAMMEDEN 'ABDUHU WE RESULUHU

Deshmoj se ska Zot tjeter pos Allahut
    dhe se Muhamedi eshte rob dhe i derguari i Tij.

Ateher logjikoni vet, nxirrni pergjigje vet. Si mund Profeti te deshmoj per vete, ne veten e trete, se eshte rob dhe i derguar i Allahut?

Po te ishte "jam i derguar i Allahut" do te ishte ne rregull. Por ata qe dine te mendojne, do ta kuptojne qe kete e shtuan njerezit.

Ne kuran ne shume e shume ajete ekziston shahadeti La Ilahe Ila-allah, por prap njerezit i shtojn fjale te tjera.

73:9. Zot i lindjes dhe i perėndimit, nuk ka zot tjetėr vetėm Ai, pra Atė merre pėr mbėshtetje.

2:163. Zoti juaj (qė meriton adhurim) ėshtė Njė, All-llahu, nuk ka zot pos Atij qė ėshtė mėshirėplotė, gjithnjė mėshiron.

3:18. All-llahu deshmoi se nuk ka zot tjetėr pėrveē Tij, e dėshmuan edhe engjėjt e dijetarėt, dhe se Ai ėshtė Zbatues i drejtėsisė. Nuk ka zot pėrveē Tij, Fuqiplotit e tė Urtit.
    Me thuaj nje gje , pasi qe ti falesh ,ne uljen e fundit ne namaz kur e lexon ettehijatun ne fund cfar thua , pasi qe muhamedi a.s. eshte fale qe sipas teje po, atehere nga ka ardhur kjo pjese qe e lexojme ne cdo fund ne namaz?? nese edhe profetet para muhamedit a.s. jane falur a thua ata nuk kane lexuar etehijatun??

Faqja 7 prej 34 FillimFillim ... 5678917 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •